Zateplenie pomúrnice z exteriéru

Poprosila by som Vás o radu. Chceli by sme teraz začať zatepľovať podkrovie - 16+20 cm šikminy, 20+20cm strop. Nemáme však urobené zateplenie domu z exteriéru - bude tam 14 cm EPS. Pomúrnicu máme v strede venca, 12 cm je voľných zvonku. Mohla by som tam zarezať v sklone strechy a nalepiť EPS F 10 cm a zvyšné 2cm pri pomúrnici doplniť Nobasilom podlahovým 2cm /pozostatky zo stavby/? Alebo to nie je dobré riešenie?
Odpovedať
@viki13 áno, môže byť zateplenie pomúrnice zvonku však potiahnite až ku strešnej fólii, aby sa spojila s vrstvou v šikmine alebo inak: vrstvu medzi krokvami uložte tak, aby bola nad pomúrnicou i nad tými 12 cm zateplenia zboku
Odpovedať
Môže to byť takto?
Odpovedať
@blacksr Zateplenie interiéru a SDK bude ťahané vcelku, po celom podkroví. Až potom budú ťahané priečky. Takže by tom malo byť OK.
Odpovedať
Profilova fotka
@viki13 Nieje to takto dobre.Medzi pomúrnicou a exteriérovým polystyrénom (platí to aj o interiéri) musí zostať cca 2 cm voľný priestor.Je to z dôvodu toho že pomúrnica je drevo a drevo pracuje (môže sa skrútiť alebo meniť objem).Miesto tvrdenej vaty použite mäkkú ,v rolkách.Najlepšie je urobiť plný drevenný záklop na kraji pomúrnice.Vata sa časom svojou váhou zosúva dolu a môže dôjsť k odtrhnutiu prilepeného polystyrénu z exteriéru.Miesto 100cm polystyrénu je treba dať dosku a riadne ju pribiť.
Odpovedať
@antonmesaros Takže zoberiem dosku /OSB/, jej hranu zarovnám v sklone ako je fólia, pribijem o pomúrnicu. Potom už len klasicky zatepľujem v interiéri vatou. Stačí len tá doska? Nebude tam cez zimu nič kondenzovať?
Odpovedať
Profilova fotka
Dosku alebo OSB dosku je to v podstate jedno.Pokiaľ nebudete mať zateplený veniec z exteriéru tak riziko vlhnutia tam bude.
Odpovedať
Ďakujem veľmi pekne za rady.
Odpovedať
@viki13 ja si naopak myslim, ze tvoje riesenie je skoro vyborne. Ta pomurnica bude v pohode volne dychat smerom ku stresnej krytine, bude predsa nad nou vata a paropriepustna folia, cize urcite nebude uzavreta. Ked tam budes nabijat dosky, tak to nebude izolovane tepelne. V smere od stresnej krytiny k pomurnici ti vo vzniknutej vzduchovej medzere bude kondenzovat para. Pripomienky k tvojmu rieseniu: 1. nekombinoval by som tam dva materialy (EPS+Nobasil), ako by si to lepila tak, aby si sa na to mohla spolahnut? Radsej pouzi Nobasil niekde inde. 2. dal by som tam iba jednu vrstvu napr. EPS. Prilepit PUR penou a ukotvit do dreva napr. takymi tanierikmi so skrutkou do dreva. A potom na jar fasadne zateplenie - ako planujes. Takto to idem robit aj ja, len s tym rozdielom, ze ja tam mam 5 cm a pouzijem zbytkovy XPS.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?