Vplyv stlacenia mineralnej vaty pri zatepleni na jej tepelnoizolacne parametre.

Dobry den.Chcem sa spytat,ci mozem stlacit 160mm mineralnu vatu v obvodovej konstrukcii montovaneho domu na 150mm.Zhorsia sa jej tepelnoizolacne parametre?A dalej,do akej vysky ju mozem ukladat.Ci je nutne ju medzi hranolmi najako upevnovat aby sa nezosunula.Dakujem Marcel
Odpovedať
@ma3 kazde stlacenie jej parametre zhorsi. Ale ked kupis 160mm vatu, necakaj, ze bude mat presne 160mm... skor to bude menej.
Odpovedať
Prečo ju chceš stlačiť? Aby do budúcnosti nepadala? To môžeš vyriešiť aj tak že dáš 100 zvisle a 50 preložíš vodorovne...
Odpovedať
Dakujem za odpovede. Ide o to,ze hranole v konstrrukcii mam 150x60mm a dodavatel ma len hrubku 160mm.Viem,ze by som mohol kupit inde no mam tam dobre vztahy a aj nastavene ceny.Poskladat to zo 100mm by sa tiez dalo no bolo by to pracnejsie a neviem,ci by to malo taku "pevnost" na vysku.Ci by sa to na vysku nestlacalo.Nemam s tym vobec skusenosti.Pasy mineralnej vaty budu dlhe 2,6m medzi hranolmi. Dakujem za odpovede. Marcel
Odpovedať
Ked sa stlaci na 150,bude izolovat ako 150 nic viac,nic menej.
Odpovedať
@dusan72 urcite nie, kedze logicky tam bude vyssi podiel vodiveho materialu na ukor vzduchu, ktory z tej izolacie robi izolaciu.
Odpovedať
myslím že ak dáš mäkkú vatu, je to jedno, v role je stlačené a po rozvinutí presne 16 cm mať nebude. Mimochodom pozri odchýlky v hrúbke v technickom liste. Ak by si dával nobasil MPE, to je iné ten nestlačíš.
Odpovedať
@gashtaan Ja sa tu nejdem natahovat o jednotky percent.Ale podla tvojej teorie potom ked "nasuchorim" 10 vatu na 15ku tak bude izolovat ako 15? Urcite nie.
Odpovedať
@ma3 podstatne je, aby sj pouzil vatu na to urcenu - tuhu vatu balenu v doskach a nie makku v rolkach vid http://www.isover.sk/applications/odv... Tu makku by si tam natlacil aj 160tku, no casom by ti sadla a na spojoch a vo vrchnej casti vyplnanych "dutin" by sa ti tvorili diery bez izolacie... Odporucam woodsil, ktory je rozmerovo prosposobeny na vkladanie medzi drevene stlpy s osovou vzdialenostou 62,5cm...
Odpovedať
@dusan72 zmysel izolacie je uzavriet vzduch tak, aby v nom bol minimalizovane prudenie... pochybujem, ze by sa ti tebe podarilo nasuchorit izolaciu o 50% s tym, ze by to tak zostalo. A to nie je moja teoria, to je proste fakt... myslel som, ze tak vseobecne znamy fakt, ze sa cudujem, ze som vobec narazil na nejaky nesuhlas.
Odpovedať
@ma3 mäkká rolovaná vata do zvislých konštrukcií nepatrí!!! Slabo pohlcuje zvuk a časom zosadne a vytvorí tepelné mosty. Do zvislých konštrukcií je najvhodnejší Nobasil FRN
Odpovedať
@gashtaan .ale ked stlaci 16 vatu na 15 tak sa proste nic nestane bude izolovat ako 15tka a hotovo.Prilis teoretizujes.
Odpovedať
@gashtaan Takze potom podla tvojej teorie by fasadnavata neizolovala vobec,pretoze je nasobne stlacena voci tej v rolkach.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dusan72 ach, nechaj to tak radsej...
Odpovedať
Hmm.Tak toho som sa presne obaval.Fasadne izolacie co mi radite su viac ako 2x drahsie :-( .Woodsil je dokonca tiez az 160mm.Myslel som si,ze sa casom stlaci(zosune).Zaroven so si myslel,ze existuje aj nejaka finta na jej pripadne uchytenie proti zosuvu. No ale aj ta slaba akusticka izolacia ma zarazila.To by bol tiez problem.Inak mam z vonkajsej strany 150mm fasadny polystyren ale to asi tiez moc nepomoze na hluk,pripadne na vami poukazane tepelne mosty.Je to difuzne uzavreta konstrukcia. Foto kam ma ist izolacia. Vopred dakujem za reakcie.Marcel
Odpovedať
@ma3 Tepelné mosty EPS odstráni, ale zvuk neutlmí žiadny. Viac ľudí tu na MS má v stene mäkkú vatu + EPS a sťažujú sa na to, že počujú všetko z vonka dnu, aj vietor, aj dážď, aj hlasy, aj psov, aj autá Ja mám v obvodových stenách 15+5cm Nobasilu FRN a nepočujem dnu skoro nič. Tak sa rozhodni ako uznáš za vhodné a hlavne nedávaj tú prašivú hliníkovú parozábranu, lebo riadne ruší mobilný signál ;-)
Odpovedať
@ma3 teraz pozerám, že už máš naťahané káble. Ako budeš utesňovať ich prestup cez parozábranu? Nebola by jednoduchšia inštalačná predstena?
Odpovedať
@jakino treba davat parozabranu ked zvnutra budu OSB? Tie by mali sluzit ako parozabrana, nie?
Odpovedať
@matus31 osb nieje parozabrana, ale parobrzda. Pri difuzne uzavretej konstrukcii drevostavby je dokonale vyhotovenie parozabrany alfou a omegou pre buduce spravne "fungovanie domu". Aj preto (aj ja) vnimam chybajucu instalacnu predstenu ako problem.
Odpovedať
@matus31 bez parozábrany, s dokonale popreliepanými spojmi a prechodmi OSB, by som to riskol len vtedy, keby bola na fasáde vata a difúzne otvorená omietka. Ak bude na fasáde EPS, treba parozábranu, ktorú treba dokonale popreliepať medzi sebou a treba ju aj poriadne prilepiť o hydroizoláciu podlahy a okná. Mne ju majstri neprilepili o platňu a okná a musel som to dodatočne rozobrať a utesniť, lebo mi tadiaľ unikala vnútorná vlhkosť a vydulo mi palubovky na fasáde. Ono sa to nezdá, ale tá vlhkosť je sviňa :-)
Odpovedať
@ma3 daj 10-tku min.vlnu a priečne cez ňu prelož 5-tku a nemáš problém so zosúvaním
Odpovedať
@jakino no to má aj vplyv konštrukcia steny. Ľudia čo majú steny z OSB dosiek a majú rovnaké zloženie izolácie majú väčší prestup zvuku a Tí čo majú steny z drevovláknitých dosiek alebo z akustických SDK. Je medzi tým brutálny rozdiel a mal som tú možnosť si to otestovať na vlastné uši.
Odpovedať
@jakino dakujem, ja som robil len taku malu pristavbu 3x2 m, takze parozabranu vsade, aj do podlahy, lebo budem mat dreveny rost na zemi. A potom mozem dat odb a sdk?
Odpovedať
@matus31 Ja som dával parozábranu pod rošt podlahy. Keď už máš v stene parozábranu, môžeš na ňu dať osb a sdk
Odpovedať
@jakino pod rošt? Ale potom ti isla vlhkost do rostu nie?
Odpovedať
@ma3 Pred oknom mas nejaku stenu/stlp o co je podopreta stropnica, ktora ide ponad okno? Pretoze nevidim nosny preklad nad oknom...
Odpovedať
@matus31 to nevadí, dôležité je, aby sa tam nezrážala
Odpovedať
Dakujem za prispevky. No ale aby som niekde zacal.Som uplny samouk.Sice sa venujem interierovej stavbarcine ale o montovanych domoch som nevedel absolutne nic.Vsetko som sa len docital a radil s inymi.Stavam si svojpomocne maly minidomcek o cekovej podlahovej ploche cca 70m2. Budeme tam byvat dvaja.Teraz byvame v 3-izbovom byte(65m2) a uz to sa nam niekedy zda velke :-) . Zacal som zakladovou doskou.Zakl.pasy su armovane a 1m hlboke.Na nich dva rady 30tky dt-cka a nakoniec 25cm platna s dvojitou armovacou rohozou.Penetracia,izolacia no a konstrukcia s 15x6 a 15x15cm hranolmi.Strechu mam pultovu s 10x16 krokvami.Skladbu steny planujem : fasadna farba,sietka+lep,15cm eps,15mm osb,15cm mineralna vata,parozabrana,15mm osb,sdk. 25cm izolacie do podlahy a nakonec 50cm pod strechu.Okna su 7 komorovy salamander s izolacnymi 3 sklami.To len tak v skratke. Na izolaciu som sa bol dnes pytat.Zavrhol som teda tu makku a pytal som FRN.Odpeved ze uz nemaju a stahuju ju z predaja.Ako nahradu mi ponukli nejaky novy mineral plus za 6,40e/m2.Ma ale" hustotu" az 0,035(viac ako FRN) a hrubku 16cm.Predajca tvrdi,ze ju o 1cm stlacim a nevadi to.Tak neviem. Alu foliu asi prehodnotim.Potvrdili mi problem s telefonom.Je ale pevnejsia.Tak zas som v neistote. Prechody cez parozabranu ma trapia tiez,no myslel som,ze to vyriesim nejakym hydroizolacnym materialom.Ide o to,ze mozem stavat len na urcitom danom rozmere a nechcel som "minat" miesto instalacnou predstenou.Ale ak poviete,ze to iny spôsob neexistuje tak by som to zvazil a prerobil. Stropnice som ukotvil zo spodu pomurnice kovovými L-kami a podoprel ich este vodorovnymi hranolmi(vid. foto hore).Stropnica nad oknom je ukotvena az tromi kovovymi prvkami.Tak som myslel,ze by to nemalo tlacit na okno a preklad som az tak neriesil.Ak je to zle,tak to budem riesit.No zhora nad stropnicami bude len min.vata. Budem rad ak by ste sa mi mohli k tomu vsetkemu vyjadrit a poradit. Dakujem Marcel.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?