Odpoveď na príspevok od robo98765:
Dobrý deň, kúpili sme dom - novostavbu (stavaná d… @robo98765 novostavba.. Bývate prvú sezonu? Nepredpokladám zlé zateplenie, inak by dom nesplňal minimálne energetick požiadavky. Skôr predpokladám, že vlhkosť je spôsobená vysychaním stavby. To potrvá aj dve sezony. Vetrať, kúriť, nezakrývať problémové miesta.. A tiež sa zamerať na možné problémové miesta zvonku, ako uvádzaš. Vyhnúť sa podmáčaniu domu z ríny, zateplenie aspoň 5cm stryoduru na vonkajší sokel by tiež mohlo pomôcť s rosným bodom vovnútri.Odpoveď na príspevok od zicher:
@robo98765 novostavba.. Bývate prvú sezonu? Nepr… @zicher bývame tu mesiac, predtým tu bývala taká rodinka, im to nevyšlo tak preto predali. Je to rok 2019, je možné aby vysychal už šiesty rok? A keď si pozriete foto z vonku na fasáde chytá na severnej strane tiež takú akoby pleseň, je to normálne? Trošku sme sa toho zľakli keďže je to 5 ročný dom aby už plesnivel. Áno spĺňa energetickú triedu A1 ale to mi automaticky dáva istotu že developer pri zateplovaní nevyužil firmu ktorú odfušovala svoju robotu?Odpoveď na príspevok od robo98765:
@zicher bývame tu mesiac, predtým tu bývala taká … @robo98765 zvonku nevidno žiadnu závadu, kotvenie ríny je v poriadku, rovnako ako hromozvodová meracia skrinka.. Skôr ma zaráža vysoká vzdušná vlhkosť vovnútri. Veľa varíte? sušíte prádlo vovnútri? Koľko osôb spí v tej miestnosti? My máme napríklad v spálni vypnuté radiátory, spíme tam dvaja, teplota vdzuchu je okolo15-16°C, t.j steny sú minimálne o 2 °C chladnejšie.. Cez deň je tam otvorená mikroventilácia, na noc zatvárame, /obaja sme otužilci/. Vzdušná vlhkosť do 45%. Ked nebol zateplený dom, tak nám jedna stena plesnila, nemohli sme mať pri stene ani stolík, nieto ešte posteľ. Po zateplení neevidujeme žiadny problém.Odpoveď na príspevok od robo98765:
Ešte ma napadla dalšia vec, okolo okien máme tiež… @robo98765 Zle, slabé prevedenie zateplenia. Aka hrúbka tam je? A sokel má koľko cm izolácie? A ešte fotku okná z vonkajšej strany...Odpoveď na príspevok od robo98765:
Ešte ma napadla dalšia vec, okolo okien máme tiež… @robo98765 jasne, že môže.. To nie je vlhkosť z vonka, to je vyzrážaná vnútorná vlhkosť, zlá cirkulácia vzduchu, zrejme nedobre urobené ostenie po osadení okna, tepelný most. Ale za všetko môže vnútorná vlhkosť. Treba zistiť, odkiaľ prichádza. Družstevné role ani severná stena nemôžu za vlhkosť, ale zle urobená hydroizolácia hej. Lenže v novostavbe 2019, len ťažko. Nejako mi to stále vychádza na zlú tepelnú izoláciu- tepelný most. Ale neviem prísť na to, odkiaľ sa berie tá vlhkosť.. Kde nie je vzdušná vlhkosť, tam nie je ani kondezovaná vlhkosť na stenách.. 70% je naozaj veľa.Odpoveď na príspevok od robo98765:
70 je tam len ráno, večer sa umyjeme ideme spať a… @robo98765 ak je izolácia s takým parametrami ako pišeš, tak by nemal byť problém s kondenzovanou vlhkosťou... Skúsil by som vybrať na tej stene zvonka tú drenáž a pozrieť, ako je urobená vonkajšia hydroizolácia základov. Zároveň zrejme budeš vidieť aj skutočnú hrúbku tepelnej izolácie. Nejako sa mi nechce veriť, že má tebou popísanú hrúbku...Odpoveď na príspevok od robo98765:
No to je otazka spravna, moze byt v projekte pisa… @robo98765 ha! to je otázka.. ale možné je všetko.. dôveruj, ale preveruj. keby bolo všetko OK, nemal by si také problémy, ako opisuješ.Odpoveď na príspevok od robo98765:
Bohužial problémy sú, rád ich vyriešim len neviem… @robo98765 Okná - fotka z vonkajšej strany... Čo sa týka toho vlhnutia, píšeš vyslovene iba o rohoch, ak dobre čítam a ak tomu skutočne tak je, tak potom je problém s jejich tepelnou izoláciou. Termokamery dobrý nápad. Požičať, alebo kúpiť k telefónu, napríklad ... Hrúbka zateplenia sa dá jednoducho zmerať, respektíve vypočítať (ak sa vie aký rozmer mali tvárnice). Nejaká injektáž, podrezávanie tu není na mieste.Odpoveď na príspevok od robo98765:
Bývame tu mesiac a keď sme sem prišli už to tak b… @robo98765 V rohoch krytky su pod omietkou skrutkyOdpoveď na príspevok od robo98765:
Dobrý deň, kúpili sme dom - novostavbu (stavaná d… @robo98765 novostavba z roku 2019... To mi pripomína, že ja mám už 18 rokov Nové auto 😀Odpoveď na príspevok od wilson1281:
@robo98765 novostavba z roku 2019... To mi pripom… @wilson1281 ďakujem za posmešný komentár ktorý mi v ničom nepomohol a ty si myslíš že si vtipný. Ja si myslím že 5 ročný dom je ešte stále vcelku nový nato aby vlhol a plesnivel, keby kúpime dom z 50tich rokov tam by som to ešte ako tak chápal. Ale snáď si sa pobavilOdpoveď na príspevok od wilson1281:
@robo98765 novostavba z roku 2019... To mi pripom… @wilson1281 Novostavbou je stavba, od kolaudácie ktorej neuplynulo viac ako 10 rokov. Asi tak :) Ak sa nemylim, tak to bude aj definovane v zakone, ktory zacne platit od 1.4.2025Odpoveď na príspevok od sprite001:
@wilson1281 Novostavbou je stavba, od kolaudácie … @sprite001 mýliš sa. Novostavba nie je zadefinovaná. Či bude, to neviem. Ale v tejto chvíli nie jeOdpoveď na príspevok od wilson1281:
@sprite001 mýliš sa. Novostavba nie je zadefinov… @wilson1281 ci chces alebo nie, stavba z roku 2019 sa da urcite este povazovat za novostavbu. A porovnavat auto s domom, pomlcim. Ked nemas co povedat k teme, tak sa prosim nezapajaj. Nikto neni zvedavy na tvoje infantilne poznamky. HowkOdpoveď na príspevok od robo98765:
Bývame tu mesiac a keď sme sem prišli už to tak b… @robo98765 nemas na tej strane domu kupelnu? Sprchovy kut bez vanicky? Moj znamy mal tiez mokre steny v strede domu a jednu obvodovu. Tak isto ako aj tebe mu zacala opadavat farba a aj omietka pri spodku podlahy. Trvalo to dlho, ale problem objavil. Robotnici zle napojili zlab v sprche na odpad. Po hydroizolacii pod poterom / polystyrenom ta voda "putovala" kade tade (nerovna zakladova doska) a skoncila na dvoch miestach - ako mal nosne mury. Tie vodu postupne nasavali - inde nemala kde vsiaknut. Cize aj nad tymto by som sa mozno zamyslel. Lebo v tomto case mat 70% vlhkost je za normalnych okolnosti nerealne. Aj sam pises, ze to je z vecera do rana. Tipujem, ze vecer spachas akt hygieny :)