Vlhnutie múrov v rohoch - novostavba 2019

Dobrý deň, kúpili sme dom - novostavbu (stavaná developerom). Obvodové múry majú príklad 22,5°C a všetky štyri obvodové rohy domu majú asi len 18-19°C. Dva severné spodné rohy kde nesvieti slnko majú aj opadanú omietku odspodu a keď sme dom kúpili boli za nočnými stolíkmi na múre aj plesnivé bodky. Južné rohy chválabohu nie ale bojím sa že aj tam začnú. V severných izbách je vysoká vlhkosť, ráno keď sa zobudíme máme v spálni aj 75. Vyvetrám na 40 a behom hodinky je tam zas 60. Cez den používam odvlhčovač. Teoreticky by mi nevadila opadaná omietka je to vizuálny problém cez ktorý sa viem prekusnúť. Trápi ma tá pleseň za skrinkami v severných izbách. Príde mi to že to nasáva vlhkosť zo zeme ale prečo len v rohoch a nie po celom obvode? Nemôže byť problém z vonku keď vo všetkých 4 rohoch je zvonku hromozvodová skrinka, teda zásah do zateplenia a zároveň zvod z rýny ukotvený do múrov, či tam nevznikol nejaký tepelný most? Prípadne odfláknutá hydroizolácia? Prečo potom ale len v rohoch? Moja otázka je aké by boli riešenia? Pomohlo by keby napríklad pridám pár cm zateplenie na sokel?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od robo98765:

Dobrý deň, kúpili sme dom - novostavbu (stavaná d…
@robo98765 novostavba.. Bývate prvú sezonu? Nepredpokladám zlé zateplenie, inak by dom nesplňal minimálne energetick požiadavky. Skôr predpokladám, že vlhkosť je spôsobená vysychaním stavby. To potrvá aj dve sezony. Vetrať, kúriť, nezakrývať problémové miesta.. A tiež sa zamerať na možné problémové miesta zvonku, ako uvádzaš. Vyhnúť sa podmáčaniu domu z ríny, zateplenie aspoň 5cm stryoduru na vonkajší sokel by tiež mohlo pomôcť s rosným bodom vovnútri.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@robo98765 novostavba.. Bývate prvú sezonu? Nepr…
@zicher bývame tu mesiac, predtým tu bývala taká rodinka, im to nevyšlo tak preto predali. Je to rok 2019, je možné aby vysychal už šiesty rok? A keď si pozriete foto z vonku na fasáde chytá na severnej strane tiež takú akoby pleseň, je to normálne? Trošku sme sa toho zľakli keďže je to 5 ročný dom aby už plesnivel. Áno spĺňa energetickú triedu A1 ale to mi automaticky dáva istotu že developer pri zateplovaní nevyužil firmu ktorú odfušovala svoju robotu?
Odpovedať

@zicher bývame tu mesiac, predtým tu bývala taká …
@robo98765 zvonku nevidno žiadnu závadu, kotvenie ríny je v poriadku, rovnako ako hromozvodová meracia skrinka.. Skôr ma zaráža vysoká vzdušná vlhkosť vovnútri. Veľa varíte? sušíte prádlo vovnútri? Koľko osôb spí v tej miestnosti? My máme napríklad v spálni vypnuté radiátory, spíme tam dvaja, teplota vdzuchu je okolo15-16°C, t.j steny sú minimálne o 2 °C chladnejšie.. Cez deň je tam otvorená mikroventilácia, na noc zatvárame, /obaja sme otužilci/. Vzdušná vlhkosť do 45%. Ked nebol zateplený dom, tak nám jedna stena plesnila, nemohli sme mať pri stene ani stolík, nieto ešte posteľ. Po zateplení neevidujeme žiadny problém.
Odpovedať
V spálni kúrime na 21 a sme dvaja v celej domácnosti. (Elektrické podlahové kúrenie). Nevaríme nejako extra veľa, v kuchyňoobývačke máme práveže vlhkosť okolo 50-55 max. Prádlo dávame do sušičky takže v skriniach je suché, na vešiakoch nesušíme. Napadlo ma či nemôže byť nejako zle spravená tá hydroizolacia, ja neviem slabo prekrytá prípadne málo vytŕča von a už to nasáva vlahu zo zeme. No tá vlhkosť ide z múrov, ako hovorím rano aj 70. Možno ale stojí za zmienku že severná, teda problematická časť domu nie je ničím krytá, z tej strany je len cesta a za cestou hned družstevné role, nemôže chlad a vlaha ťahať odtiaľ a všetko schytáva môj severný múr? A teda tým že je studený a vlhký tak je v severných izbách vyššia vlhkosť ako v južných kde je závetrie, ploty a susedné domy?
Odpovedať
Ešte ma napadla dalšia vec, okolo okien máme tiež také vlhké fľaky, akoby aj rámy prepúšťali vlhkosť. Môže byť aj toto problém vysokej vlhkosti v miestnosti?
Odpovedať

Ešte ma napadla dalšia vec, okolo okien máme tiež…
@robo98765 Zle, slabé prevedenie zateplenia. Aka hrúbka tam je? A sokel má koľko cm izolácie? A ešte fotku okná z vonkajšej strany...
Odpovedať

Ešte ma napadla dalšia vec, okolo okien máme tiež…
@robo98765 jasne, že môže.. To nie je vlhkosť z vonka, to je vyzrážaná vnútorná vlhkosť, zlá cirkulácia vzduchu, zrejme nedobre urobené ostenie po osadení okna, tepelný most. Ale za všetko môže vnútorná vlhkosť. Treba zistiť, odkiaľ prichádza. Družstevné role ani severná stena nemôžu za vlhkosť, ale zle urobená hydroizolácia hej. Lenže v novostavbe 2019, len ťažko. Nejako mi to stále vychádza na zlú tepelnú izoláciu- tepelný most. Ale neviem prísť na to, odkiaľ sa berie tá vlhkosť.. Kde nie je vzdušná vlhkosť, tam nie je ani kondezovaná vlhkosť na stenách.. 70% je naozaj veľa.
Odpovedať
70 je tam len ráno, večer sa umyjeme ideme spať a do rána asi nadýchame alebo čo. Potom ráno vyvetráme a cez den sa to hýbe od 50 do 65, akonahle je už nad 60 pustim na 20 minut odvlhkovač a stiahne to na 45. Aké je prosím pre mňa riešenie, vybúrať okná a dať nanovo vyplniť? V ostatných miestnostiach je vlhkosť v poriadku 40-55. Problémové sú spáľna v jednom rohu domu a špajza v druhom rohu, tam je chladno. Čo sa týka zateplenia v projekte je písaná EPS 150mm, sokel XPS 120mm, hydroizolácia GLASBIT G200 S40x2.
Odpovedať

70 je tam len ráno, večer sa umyjeme ideme spať a…
@robo98765 ak je izolácia s takým parametrami ako pišeš, tak by nemal byť problém s kondenzovanou vlhkosťou... Skúsil by som vybrať na tej stene zvonka tú drenáž a pozrieť, ako je urobená vonkajšia hydroizolácia základov. Zároveň zrejme budeš vidieť aj skutočnú hrúbku tepelnej izolácie. Nejako sa mi nechce veriť, že má tebou popísanú hrúbku...
Odpovedať
No to je otazka spravna, moze byt v projekte pisana nejaka a v skutocnosti by dali tenšiu?
Odpovedať

No to je otazka spravna, moze byt v projekte pisa…
@robo98765 ha! to je otázka.. ale možné je všetko.. dôveruj, ale preveruj. keby bolo všetko OK, nemal by si také problémy, ako opisuješ.
Odpovedať
Bohužial problémy sú, rád ich vyriešim len neviem ako. V prípade okien, dobre berme to teda tak že to robili fušeri a šetrilo sa pri osádzaní, aké by boli riešenia? Len ich vytrhnúť a dať medzi rám a murivo poriadnu izoláciu? Alebo by stačilo ja neviem z vonkajšej strany rámu nalepiť ale 2cm pásik styroduru? Vlhké rohy/tepelné mosty. V prípade že je zle zaizolovaný spodok čo viem spraviť? Dozateplovať sokel, podrezať dom, injektáž? Naozaj neviem berte to tak že som mladý laik, rád problém odstránim len neviem ani ako začať, akej firme zavolať že by sem prišli s nejakou termokamerou a ponúkli nejaké riešenie.
Odpovedať

Bohužial problémy sú, rád ich vyriešim len neviem…
@robo98765 Okná - fotka z vonkajšej strany... Čo sa týka toho vlhnutia, píšeš vyslovene iba o rohoch, ak dobre čítam a ak tomu skutočne tak je, tak potom je problém s jejich tepelnou izoláciou. Termokamery dobrý nápad. Požičať, alebo kúpiť k telefónu, napríklad ... Hrúbka zateplenia sa dá jednoducho zmerať, respektíve vypočítať (ak sa vie aký rozmer mali tvárnice). Nejaká injektáž, podrezávanie tu není na mieste.
Odpovedať
A začalo to až v zime? Zhodil by som dekel z tej krabice bleskozvodu a pozrel, koľko realne tej izolacie je. Lebo developer a papier... A taktiez pozriet, ci v chranicke bleskozvodu, ak je pouzita, netecie pocas dazda voda. To som kdesi videl, celkom vyzivne.
Odpovedať
Bývame tu mesiac a keď sme sem prišli už to tak bolo, predchádzajúci majitelia to asi moc neriešili. Tie krabice pozriem, sú pretreté fasádnou farbou no po obvode skrinky je farba popraskaná, to mam len vylupnúť alebo je na to nejaký klúčik? Aj keď neviem kde by som ho strčil ked otvor na klúč skrinky nemajú žiadny, alebo je zatretá farbou.
Odpovedať

Bývame tu mesiac a keď sme sem prišli už to tak b…
@robo98765 V rohoch krytky su pod omietkou skrutky
Odpovedať
Článok sa načítava...

Dobrý deň, kúpili sme dom - novostavbu (stavaná d…
@robo98765 novostavba z roku 2019... To mi pripomína, že ja mám už 18 rokov Nové auto 😀
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wilson1281:

@robo98765 novostavba z roku 2019... To mi pripom…
@wilson1281 ďakujem za posmešný komentár ktorý mi v ničom nepomohol a ty si myslíš že si vtipný. Ja si myslím že 5 ročný dom je ešte stále vcelku nový nato aby vlhol a plesnivel, keby kúpime dom z 50tich rokov tam by som to ešte ako tak chápal. Ale snáď si sa pobavil
Odpovedať
Mňa to pobavilo a vždy ma to aj pobaví.
Odpovedať

@robo98765 novostavba z roku 2019... To mi pripom…
@wilson1281 Novostavbou je stavba, od kolaudácie ktorej neuplynulo viac ako 10 rokov. Asi tak :) Ak sa nemylim, tak to bude aj definovane v zakone, ktory zacne platit od 1.4.2025
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sprite001:

@wilson1281 Novostavbou je stavba, od kolaudácie …
@sprite001 mýliš sa. Novostavba nie je zadefinovaná. Či bude, to neviem. Ale v tejto chvíli nie je
Odpovedať

@sprite001 mýliš sa. Novostavba nie je zadefinov…
@wilson1281 ci chces alebo nie, stavba z roku 2019 sa da urcite este povazovat za novostavbu. A porovnavat auto s domom, pomlcim. Ked nemas co povedat k teme, tak sa prosim nezapajaj. Nikto neni zvedavy na tvoje infantilne poznamky. Howk
Odpovedať

Bývame tu mesiac a keď sme sem prišli už to tak b…
@robo98765 nemas na tej strane domu kupelnu? Sprchovy kut bez vanicky? Moj znamy mal tiez mokre steny v strede domu a jednu obvodovu. Tak isto ako aj tebe mu zacala opadavat farba a aj omietka pri spodku podlahy. Trvalo to dlho, ale problem objavil. Robotnici zle napojili zlab v sprche na odpad. Po hydroizolacii pod poterom / polystyrenom ta voda "putovala" kade tade (nerovna zakladova doska) a skoncila na dvoch miestach - ako mal nosne mury. Tie vodu postupne nasavali - inde nemala kde vsiaknut. Cize aj nad tymto by som sa mozno zamyslel. Lebo v tomto case mat 70% vlhkost je za normalnych okolnosti nerealne. Aj sam pises, ze to je z vecera do rana. Tipujem, ze vecer spachas akt hygieny :)
Odpovedať
Nemam, dnes som to trochu oskrabal a pretrel s farbou no roh je uplne mokry. Z vonku naozaj nevyzera nic zle ani poskodene. Moja laická otázka, nebyva okolo zakladov nopová fólia? Som odhrnul kamienky pod fasádou asi 10cm do zeme a tam nieje nic len zemina.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?