Skúsenosti so zateplením pri 40cm tehle

Dobrý deň, chcem sa spýtať, či má niekto skúsenosti so zatepľovaním pri obvodnom murive 40cm? Je nutné aj pri takejto hrúbke dom zatepľovať? Pretože máme info, že keď je hrúbka obvodného muriva 40cm nie je potrebné tehlu ďalej zateplovať? V dome bude elektrické podlahové kúrenie a obávam sa, či to bude stačiť na vykúrenie domu a aké budú pri tom elektrickom podlahovom kúrení mesačné náklady keď dom bude pozostávať iba z tehly a vonkajšej fasády bez zateplenia. Ďakujem za rady, pripomienky a skúsenosti.
Odpovedať
@biba112 ak je kotol dimenzovany dostatocne na tepelne straty bez zateplenia, tak to nutne nie je... len treba mat dostatok penazi na elektrinu.
Odpovedať
@gashtaan Kotol? @biba112 Bude lepsie ak zateplite, ale dajte si odbornikovi prepocitat aku hrubku a aky material zvolit. Ludia to davatu podla toho ako sa vyspia a to neodporucam.
Odpovedať
@jurajm17 jaj :)
Odpovedať
Profilova fotka
Ziadny mur nemusis zateplovat ;-) ak neriesis spotrebu pri kureni. Ale samozrejme si treba dat spočítať odbornikovi toto a nedat na marketingove hlášky vyrobcov stav.materialov.
Odpovedať
Profilova fotka
@biba112 Pozri si odporúčané hodnoty tepelného odporu konštrukcií : http://www.isover.sk/odporucane-hrubk... Pre obvodový múr je to hodnota R=3,4 až 6,5 m2K/W. Pri tehle (Porotherm Profi) hr.40cm je cca R= 3,1. Takže je to málo. Mala by si pridať cca 14cm polystyrén EPS 70F, ktorý má R=3,7. To je spolu 3,1+3,7= 6,8 čo je viac ako 6,5 (vyhovuje). Upozorňujem odborníkov, že uvádzam výpočet len tepelného odporu, a nie komplexné posúdenie obvodového plášťa (kondenzácia, odparenie vod. pár, fázový posun, ...). Ak si vo fáze prípravy, tak daj radšej (ak to statika dovoľuje) nosnú stenu tehla (Porot. Prof.) 25cm (R=0,86) a polystyrén EPS70F hr.22cm (R=5,8), čo je spolu R=6,66 (viac ako cieľová hodnota R=6,5). Spočítaj si to aj cenovo - určite ušetríš.
Odpovedať
Profilova fotka
@biba112 smutne je , ze ak ste uz 40 cm tehlu postavili.., tak ste si ukradli z obytnej plochy.. niekolko m2.... a cast penazi na skutocnu izolaciu vyhodili do prehrublej tehly....,
Odpovedať
ďakujem za Vaše rady...@mimms zatiaľ sme ešte nepostavili zo 40 cm tehly ale rozmýšľame nad 38 cm tehlou + 15cm polystyrén...našli sme tehlu značka Leier 38 cm ktorá stojí 1€ za kus plus doprava a lepidlo...má niekto skúsenosti s touto tehlou? Aká je to kvalita? A či sa z nej dobre stavia?
Odpovedať
My ideme stavat zo 44 Heluz family a zateplovat nebudeme. Z obytnej plochy si nic "neukradneme", pretoze dom bol projektovany tak, ze zateplovany nebude. Jeden dom som uz v minulosti stavala tiez zo 44tehly bez zateplenia a niet nad pocit byvat v dome z prirodneho materialu. V lete teplota 23 stupnov aj pocas horucav. Odporucam precitat si clanky na temu ako vznikla myslienka zateplovania. V Nemecku vdaka tomu vzniklo viac ako 100tisic pracovnych miest... To hovori za vsetko.
Odpovedať
@sissi2183 povedz ze nejdes zateplovat a pomaly ta ukamenuju. My tiez staviame zo 44ky tehly a zateplovat nebudeme...
Odpovedať
Profilova fotka
@biba112 @biba112 @sissi2183 ... aj tak si nedáte poradiť. Argumenty "aj my tak máme" neobstoja. Smerodatné sú výpočty, resp. úspora financií (aspoň pre niekoho). Treba si uvedomiť, že jedna vrstva muriva pozostáva aj zo stykov tehál (zvislých a vodorovných - tepelných mostov), kde je prestup väčší, ako udáva výrobca. Práve ďalšia vrstva - zateplenia tieto prestupy eliminuje. Ekologickosť je zachovaná - zvnútra máš prírodnú tehlu, a čo sa týka priedušnosti stien - vyriešite to rekuperáciou (dom dýcha).
Odpovedať
@bovary nuz a kto ti za to moze, ze ta ludia kamenuju? Ked niekto zahlasi, ze zasadne jazdi na aute len na 1-tke, tiez bude za blazna... musi s tym pocitat. @sissi2183 tak tak, za vsetko mozu iluminati.
Odpovedať
@laco17 ja len pisem svoju skusenost a nazor. Nikoho neodhovaram od zateplovania. Teraz byvame v zateplenej novostavbe s rekuperaciou - byt a ked pridem domov z prace a nie je spustena rekuperacia, dostanem rovno "facku" odporneho vzduchu. V nezateplenom dome som taky pocit nikdy nemala. Radsej zaplatim par eur navyse ako dychat taky stuchnuty vzduch. A pre info, v dome 240m2 sme platili mesacne za elektrinu (mali sme tepelne cerpadlo) 90eur vratane varenia, svietenia, ohrevu vody, skratka komplet energie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Sissi Facku dostanes preto lebo setrite na nespravnom mieste ked tu rekuperaciu vypinate . Ze naco ju tam potom mate ? :-D A ,,poradim,, ked uz nechcete zateplovat lebo len tehla staci ,ze potom si mozte dat dom postavit aj z kamena a idealne aspon meter hrube obvodove mury-vies ako tam bude v lete prijemne chladno :-D :-D :-D
Odpovedať
@gashtaan ved ja nehovorim ze kamenuju mna... ale kazdy kto ma iny nazor je okamzite zavrhnuty.. ked uz spominas tie auta tak ako by niekto povedal ze naj naj je len cervene auto. A kazdy kto ma zelene je idiot.. Kazdy si robi dom podla uvazenia. Ja tiez... Nikomu svoj nazor nevnucujem.. ;) Svoje ucty platim sama, takze do toho ani nikoho nic nie je..
Odpovedať
@dodik13 Na tom rozhodne nesetrim, niekedy ju zabudnem zapnut. Na tuto temu by sme mohli viest siahodlhe diskusie. Ja pisem skusenosti nakolko mozem porovnat rozdiel v byvani v zateplenom a nezateplenom. Ty si sa priklonil k tomu, co je momentalne "davova psychoza". Ale to je tvoja vec. Co sa tyka tej rekuperacie, je to zasa o tom, ze byvas v tzv. "pasive". Len zial naklady na energiu sa premietnu do nakladov za filtre, spotrebu elekriny. Pri dennom pouzivani rekuperacie som mala 2-nasobnu spotrebu elektriny ako suseda, ktora ju nepouziva. Pricom byty su rovnake a takisto v oboch bytoch sme byvali 2 ludia. A momentalne ju pouzivam minimalne, pretoze mam 4-mesacne dieta a ten prievan pre nu urcite nie je prospesny. BTW, zaujimalo by ma, ci aj zeny takychto zarytych prozateplovacov maju rovnaky nazor.
Odpovedať
No ja mozem porovnat v mojom okoli stavby nezateplene a stavby velmi dobre zateplene a rozdiel v spotrebe energii je dost velky a co sa tyka hrubych nosnych a obvodovych murov,ze tam je stabilnejsia teplota je len ciastocny lebo zase ked na taku stavbu zasvieti v lete slnko tak sa tiez nahreje a tu ,,horucavu,, drzi este dlhsie ako ta stavba s malou akumulacnou plochou len rozdiel ,ze tam sa da dost pomerne rychlo vyvetrat co v tej s tazkeho materialu sa tak rychlo vecer nevyvetra a neznizi sa tak teplota hned . ked tak rozmyslam kde som v akych domoch byval alebo chodil po znamych pozerat alebo na firemnych budovach tak dom z 20 az 30cm obvodoveho betonu +zatepleny 20cm polystyrenom by bol asi taky zlaty stred :-D Len keby sa to tak lahko stavalo :-D
Odpovedať
@sissi2183 smiem vediet,aku rekuperaciu doma pouzivas? pretoze jej prevadzku opisujes dost hororovo.mna stoji elektrina na chod jednotky cca 2,5 eura mesacne ( a to nevravim o tom,ze si na seba zarobi,kedze mi vracia teplo do domu) a vymena filtracnej tkaniny v jednotke je cca 1,5 eura stvrtrocne.vzduch vzdy cerstvy a prievan necitim,ani ked ju pustim na plne gule
Odpovedať
Profilova fotka
@biba112 Zaujímavé je že podľa prospektu tehly Leier je potredné zatepliť dokonca aj o hrúbke 450 mm a potom som pozrel tehly Heluz Family a tem pri hrúbke 440 mm ma podobné vlastnosti ako Leier 380 + 120 mm zateplenia. Nejak sa mi to nezdá al výrobcovia to tak tvrdia, neviem ako sa pohybujú ceny ale poradil by som ti buď prejsť na tehlu Heluz family stačí aj 380 mm a nemusíš zateplovať alebo prejsť na tenšiu tehlu Leier a investovať do zateplenia. V tom čo si písala by som ešte videl problém v čisto elektrickom kúrení v dnešnej dobe s takýmto spôsobom kúrenia neskolauduješ dom budeš to musieť vyriešiť buď pridaním krbu alebo nejak ináč možno by som pouvažoval nad iným typom vykurovania. @ondro81 Ja si myslím že @sissi2183 si mýli rekuperáciu a klímu podľa toho čo píše mi to na rekuperačnú jednotku nepríde.
Odpovedať
@martosko noviem no,v predchadzajucom prispevku spomina tiez rekuperaciu, mne to na tu klimu moc nesedi,ale budiz, pockame si na odpoved
Odpovedať
Profilova fotka
@ondro81 Mne sa nezdala tá spotreba rekuperácia nemôže zdvojnásobyť spotrebu energie klíma ak by chladila to by už bolo reálnejšie, alebo tá rýchlosť prúdenia ak by to bola jedna jednotka pripevnená niekde na stenu čo fúka vzduch do celého bytu možno, pri rozvodoch rekuperácie urobených ako majú byť nie je šanca na prievan. Ale môže sa jednať aj o nejakú lokálnu rekuperačnú jednotku za 5 korún čo sa nedá porovnávať z poriadnou rekuperáciou.
Odpovedať
@martosko mozno ma celkovu spotrebu elektriny malu, alebo ma blbo nastaveny predohrev a dohrev.rozvody tiez nebudu nic moc,ked citi prievan
Odpovedať
@biba112 moja skúsenosť zo zateplením v dome z 40 cm pórobetónu so 180 m2 vykurovanej plochy je nasledovná: pred zateplením bola celková ročná spotreba plynu 4400 m3 a po zateplení 1000 m3. To je pri súčasných cenách ročne 1730€ vs. 460€.
Odpovedať
@ondro81 mame rekuperaciu REGO 250PE. Nevyberali sme si to sami, bolo to sucastou bytu, ktory sme kupovali.
Odpovedať
@martosko no tak teda pozor na slova😀 Ja si nic nemylim. Jeden dom som uz postavila, potom som kupila byt v pasivnej novostavbe a teraz staviam dalsi dom. Takze viem velmi dobre, co je rekuperacia a co klimatizacia.
Odpovedať
tu najdeš rôzne názory, do podlahy min. 20 cm polystyrénu to isté aj na stenu. My sme stavali zo 44 - porotherm dal som 12 cm vaty z Novej Bani a v podlahe mám tiež 12 cm ale polystyrénu ...či je to dosť alebo nie to už neriešim je to tam :)
Odpovedať
Ďakujem za rady a názory....nakoniec sme zohnali Porotherm 38 cm a dáme asi 15 cm polystyrén tak uvidíme aké to bude...staval niekto z porothermu?
Odpovedať
Profilova fotka
stale zabudate na jeden faktor, ktory sa vola rosny bod. pri hrubke steny nad 30 cm, bude tento bod vzdy v stene (pokial nedate extremne zateplenie) anepotrebujete ani zlozite vypocti, aby bolo jasne, ze stena, ktora nie je priamo vystavena vonkajsiemu prostrediu (teplu(chkladu), je mensi tepelny most. A je aj dost hlupe tvrdit, ze ma nakladi v elektrike stoja vratane kurenia iba 90 €, ked kupim najdrahsi zdroj vykurovania TC
Odpovedať
@sissi2183 tuto jednotku som povodne zvazoval aj ja, ale nakoniec som sa rozhodol pre inu, podla mna ma dost velku spotrebu, i ked v zime si to na seba zarobi.Co mozes spravit je napriklad vypnut dohrev,nie vzdy je nutny.v zime by mala ist nonstop, ked je teplo nemusi. dalsia moc dolezita vec je vymena filtrov.ak su spinave,spotreba ide dost hore,masina sa namaha a je to potom aj na ukor jej zivotnosti
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?