Reálne skúsenosti so zateplením hlineného domu (nepálená tehla)

Ahojte, mám dotaz ohľadom zateplenia domu, ktorý je sčasti postavený z nepálenej tehly. Mám taký dom a pohrávam sa s myšlienkou zateplenia, múry sú hrubé 50 cm, dom je suchý, nesaje odspodu vodu (neviem či majú múry vodorovnú izoláciu), nikde nie sú na stenách vlhké mapy a aj keď som rozobral na jednom mieste pôvodnú drevenú podlahu, bol pod ňou suchý piesok a krásna bledo hnedá suchá hlina. Zateplením by som chcel ušetriť hlavne na kúrení a zároveň by slúžilo aj na vyrovnanie fasády. Na internete som pozeral už množstvo diskusií v ktorých bolo množstvo protichodných tvrdení a preto sa obraciam sem na fórum na niekoho, kto má reálne skúsenosti so zateplením takéhoto domu (polystyrén, nobasil, odvetraná fasáda.......) Samozrejme mi ide o čo najnižšiu cenu a čo možno najlepšiu efektivitu a kvalitu ( tak ako každému)............ Ďakujem za rady a nápady...
Odpovedať
Profilova fotka
@kubo601 najdôležitejšou časťou izolácie fasády je povrchová úprava, ak je parotesná, zhorší súčasný stav. Rôzne výpočty o umiestnení rosného bodu určujú statický stav za určitých konkrétnych podmienok, tieto sa stále menia, takže určenie miesta rosného bodu je len prijatá ilúzia. To, že súčasný stav podkladáte za suchý, je laická predstava, on je len rovnovážny, vstupujúca vlhkosť sa stačí odpariť, ale meraním by ste zistili iné údaje ako pocitovo. Odvetraná fasáda je pojem zo 70-ych rokov, nemá logiku, ak tam prichádza studený vzduch, tak to aj ochladzuje. Všetky zložky izolácie musia byť paropriepustné, potom bude izolácia funkčná.
Odpovedať
@kubo601 Úvaha: Drevená konštrukcia z vŕbových prútov. Napchať slamou mierne zasypanou boraxom. Povrch vŕbovej mriežky zahádzať hlinou. Natrieť vápnom. Musí byť cez to presah strechy.
Odpovedať
@radopp zabudol si na to, ze drevo nema co hladat v stavebnych konstrukciach, ze ho zozeru mysi, napadnu huby, plesne, machy, lisajniky a vlastne vsetko co ma usta i to co usta nema a je aspon trochu zive, ze, ze, ze, ze je drevo fuuuuuujjj ???
Odpovedať
@pemix Máš pravdu, ale keď je dom z hliny, tak už to je jedno. :-)
Odpovedať
Domy z hliny maju svoje caro,svoju klimu, ku ktorej potrebuju aj vlhkost, ktora prirodzene prichadza a odchadza. Hlinene domy by sa nemali zateplovat,aby hlinena tehla nestracala prirodzene schopnosti. Hlinena tehla,ak nemoze z okolia prijmat urcitu vlhkost sa zacne casom drobit a straca svoje schopnosti. Ked uz chces silou mocou zateplovat, tak potom nie polystirenom,ale nejakym prirodnym, priedusnym materialom. A urcite sa poradit s odbornikmi, ktori vyrataju rosny bod a vedia poradit aj z praxe, a vedia vypocitat presnu hrubku zateplovacieho materialu.
Odpovedať
@kubo601 tých bude málo, lebo kto také niečo rekonštruoval, tak sa snažil tomu vyhnúť. Ak zateplovať tak jedine difúzne otvoreným systémom, ale ani to nie je záruka že to bude dobre fungovať hlavne ak sú defekty napr. v stenách pri základoch
Odpovedať
Profilova fotka
tak to som v soku uz asi aj banujem ze sme h aj kupili,,ten co ho predaval asi vedel preco to robi
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?