Poradte- polystyren alebo vata?

AhoJte..chceme zateplit starsi dom,hrubka muru je 50cm plna tehla,cize polystyren by bol cca 10-12cm..ale vraj je lepsia vata a nemusi byt ani taka hruba?poradte prosim,nevyznam sa..
Odpovedať
@mamusiik to že to môže byť aj vata je pravda, či je to lepšie je otázne, ale to že nemusí byť ani tak hrubá je hlúposť ktorou operuje niekto, kto z ekonomického hľadiska chce presadiť použitie vaty aj na úkor dostatočného zateplenia. Vata má podobné a horšie izolačné vlastnosti ako polystyrén. Jej použitie pri rekonštrukcii závisí zvyčajne od stavu stien a stavby, keďže vata má lepšiu priepustnosť pár ako EPS, čo ale neznamená, že pri zateplení s EPS budeš mať v interiéri vlhko a plesne a pri vate nie. Pred cca 15 rokmi som zateplil starší dom 15cm EPS a funguje to dobre do dnes.
Odpovedať
Profilova fotka
Podvod je v spôsobe merania tepelného odporu v laboratóriu a skutočnosť v reále. Vata má pri nasiaknutí vodnými parami už pri 2% o 50 % nižší tepelný odpor. Pritom v reále ,čiže cez zimné mesiace je nasiaknutá na viac ako 7%. U polystyrénu je v reále max nasiakavosť 2-3% cez zimu. Polystyrén má max technickú nasiakavosť 5% ,ale to by ste ho museli ponoriť pod vodu. Tie čísla o tepelnom odpore ktorými sa chvália výrobcovia pochádzajú z laboratórií, kde sa tepelný odpor meria pri nulovom nasiaknutí. Výhoda Vaty je nehorľavosť a tvarová stabilita. Inak len nevýhody. Je to bordel podobný azbestu.
Odpovedať
čo akustické vlastnosti
Odpovedať
@tino2 pri masívnej stene zanedbateľné. V dome sú najslabším článkom okná, strecha, podkrovie.
Odpovedať
@virnik27 50 cm stena, tak 50cm PS ;) a vlozit tam kanon 😂😂😂
Odpovedať
@virnik27 jasne, kazdy sa chce pozerat z delovej strielne... mat spaletu taku, ze kuknes z okna a vidis stenu...
Odpovedať
stavajte to bez okien, však von kameru a dnu 300" obrazovku, načo okno? ;-)
Odpovedať
@virnik27 pozri, mne je jedno. Ked niekto chce 50 cm zateplenie,nech si da... ked niekto chce dat 50 cm zateplenie na stary dom, kde uz nebude davat predsunutu monaz okien, tak nech si kludne da... ale podla mna je vsetko 20 a viac cm uplne chore a dokonca zbytocne...
Odpovedať
@mamusiik ja na staru kocku nie z tehly ale 40cm kvadra (hrubka steny asi 45 s brizolitom) budem davat 20cm eps. Stacilo by asi aj 15 elbo navratnost je podla vypoctu otazna (dlha) ale nechcelo sa mi prerabat preklady kvoli zapustenym kastlikom na rolety a v 20cm sa stratia
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?