Čím zatepliť dom - polystyrénom alebo vatou?

Ahojte, rada by som si vypocula Vase nazory na zateplovanie domu. Cim je lepsie zateplnit dom a preco. Dakujem :)
Odpovedať
@sur Však si vyhľadaj staršie debaty, sú ich desiatky na túto tému. A nikto ti nepovie, čo je lepšie. Ide len o to, pre ktorý materiál sa rozhodneš.
Odpovedať
@sur presne tak, ci uz vyberie polystyren alebo vatu je to uplne jedno. Jedine tam mozno bude cenovy rozdiel ale inak nie. Pre ktory sa rozhodnes ten bude. Neda sa jasne povedat, ktory je lepsi
Odpovedať
Presne tak v pricipe to je to iste, len mozno cenovy rozdiel sa nejaky najde ale aj to by som povedal, ze bude minimalny. Je jedno cim zateplis, hlavne je aby to bolo spravene dobre a kvalitne to je cele. Lebo vies ak to bude odflaknute, bude jedno ci ste pouzili polystyren alebo vatu ale bude to na 2 veci. Takze sme ti asi ani moc nepomohli ;-)
Odpovedať
@leopapech mas pravdu v tom, ze ked je to spravene dobre a kvalitne, tak je to jedno, ale ja by som dodal - pokial je i len detail urobeny zle, pri vlne su casto nasledky ovela vaznejsie kvoli jej nasiakavosti a naslednej strate izolacnych vlastnosti. EPS je jednoducho blbovzdornejsi...
Odpovedať
Pomer cena/výkon je jednoznačne v prospech EPS ... Nič viac, nič menej ... Resp inak, ak si stanovíš potrebný tepelný odpor R, ktorý chceš alebo musíš dosiahnuť (pri novostavbe) tak ťa jeho dosiahnutie vyjde lacnejšie s použitím EPS ...
Odpovedať
akusticku izoláciu bude mať lepšiu asi vata, nie ?
Odpovedať
lenze cestou akou EPS dviha svoje ceny sa coskoro viac oplati vlna....
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt si ty nemysli, ze vlna nezdrazie :)
Odpovedať
@dusantt To sú také predpovede ... Ja osobne, ak by som už mal vybraný projekt, by som si dal naceniť obe varianty na "požadovaný" teplotný odpor izolácie, resp. steny ako celku a rozhodol by som sa podľa cenovej ponuky ... Zvuková izolácia ma moc netrápi, keďže zvuk bude aj tak vždy prechádzať oknami, ktoré budú vždy najslabším článkom v obvodovom murive ...
Odpovedať
Ja by som bol za mineralnu vlnu, lebo ak pouzijes polystyren, tak aj tak medzi poschodiami musis pouzit protipoziarny pas z vlny a ten blbuvzdorny nebude. Dost velky predpoklad je, ze to firma pokasle, okrem toho, ze ten prechod sa robi dost tazko a financne si myslim nebude az taky velky rozdiel medzi vlnou a polystyrenom s vlnou.
Odpovedať
Profilova fotka
Najnovsie je aj polystyren zaradeny medzi nebezpecne odpady a pri jeho likvidacii bude treba dokladovat spravny sposob likvidacie. Aspon sa mi zda, ze som to niekde citala.
Odpovedať
@sissik poviem kolegom, ktori si nechavaju dovazat obedy v polystyrenovych obedaroch a radsej zacnem do roboty chodit v HAZMAT obleku.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@588335 na zaklade coho zakladas svoje tvrdenie o nutnosti pouzit vatu medzi poschodiami?
Odpovedať
@588335 protipoziarne pasy sa netykaju len budov od vysky 12m? Preco sa ten prechod robi tazko?
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan vsak ja za to nemozem, ze to niekto iny vymyslel ;-)
Odpovedať
@sissik z technickeho listu Isover z 1.4.2012 - "* Samozhášavosť EPS Isover je zaistená pomocou retardéra horenia PolyFlameRetardant - PFR. Použitie tohto retardéra horenia si nevyžaduje stanovenie pravidiel bezpečného použitia, podrobné technické parametre sú k dispozícii v písomnej forme na vyžiadanie"
Odpovedať
Profilova fotka
tak som to nasla http://zivot.cas.sk/clanok/34520/zate... zatial pisu o cesku, ale nepochybujem mo tom, ze to dorazi aj na slovensko
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan v clanku pise o inom spomalovaci horenia, ale ten uz vraj od 1.1.tohto roku nepouzivaju. Ale ze v mineralnej vlne je formaldehyd, tak to je asi prast ako uhod, co sa tyka obsahu skodlivych latok.
Odpovedať
@topfield @gashtaan pravdepodobne je to od 7 m (aj to asi nie vzdy), normu som nestudoval. Kedysi bola vlna od 22,5 m. Takze mate asi pravdu, ze protipoziarne pasy nebude potrebovat. Pre istotu ale treba pozriet predpisy. @gashtaan ten prechod je len moj laicky nazor, vychadzal som ale z toho, ze bude viacero prechodov medzi materialmi a teda bude problem, aby bol tepelny odpor steny pri oboch materialoch podobny s tym, ze hrubka materialu bude ina a niecim to bude treba dorovnat,... Keby som to chcel ja nejako dorovnat, tak to urcite dopadne zle a dost sa obavam, ze robotnici to neurobia tiez zrovna najidealnejsie.
Odpovedať
@588335 ja mam dom zatepleny s EPS s tym, ze okolo bleskozvodu mam mineralnu vlnu, samozrejme rovnaku hrubku, a? Ludia maju iny tepelny odpor muriva, venca, prekladov, tam sa to tiez musi dorovnavat aby nachlp sedel tepelny odpor? Jasne, ze by to bolo idealne, ale zase netreba problemy hladat tam kde nie su.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?