Mineralna vlna alebo polystyren?

Je v tom vlastne nejaký rozdiel okrem ceny?
Odpovedať
1
2
@bibli92 Je - hlavne v surovine, z ktorej sa to vyrába. Ale aj v konzistencii, aj vo farbe. Aj fyzikálne vlastnosti majú tieto materiály rozdielne.
Odpovedať
@bibli92 tieto materialy maju pramalo spolocne.
Odpovedať
Čo sa teda oplatí viac na zateplovanie prízemného bungalovu? Vramci ceny a kvality zateplenia?
Odpovedať
@bibli92 na toto neexistuje jednoznacna odpoved, pokial nemusis pouzit mineralnu vlnu kvoli poziarnym predpisom, je to na tebe... za vlnu si obycajne su ochotni priplatit len ludia dostatocne zblbnuti argumentami o potrebe dychajucich stavieb. O izolaciu coho sa vlastne zaujimas?
Odpovedať
Minerálna vlna je prírodný materiál a je nehorlavá. To sú vlastnosti za ktoré si treba priplaťiť. A priznajme si-o pár rokov sa ten polystyrén bude vo veľkom strhávať :-)
Odpovedať
@robo_h dakujem za priklad zblbnuteho.
Odpovedať
@robo_h Škoda dávať prírodný materiál tam kde ho nevidno. Keď už tak potom ako prírodný materiál treba použiť drevo na fasádu.
Odpovedať
Profilova fotka
@robo_h to o strhavani EPS o par rokov uz pocuvam 20rokov...
Odpovedať
@robo_h Koľko je to "pár" rokov. Lebo EPS sa už dáva na zateplenie nejakých "pár" desiatok rokov a zatiaľ ho nikto masovo nestrháva. Stále je to používaný stavebný a zatepľovací materiál. @gashtaan Na ten argument nehorľavosti si zabudol u zblbnutých.
Odpovedať
Profilova fotka
@bibli92 z hľadiska tepelnoizolačného sú rozdiely zanedbateľné, z požiarneho tiež (hotel Londýn), jediným prínosom pre stavebníka laika je, že kým na PS dokážem omietkar jedným posunom hladítka naniesť podkladnú ,lepiacu a kryciu vrstvu, a dosiahnuť s náterom a sieťkou hrúbku 2,5 mm, pri vlne to nedokáže, takže životnosť fasády pri vlne je zaručene vyššia. Ale to sa stále nevyrovná cene
Odpovedať
@jan45 Ešte doplním, že to nanášanie je prácnejšie, je potrebné viac materiálu a tým je vyššia cena aj za tieto práce nie len cena samotnej minerálnej vlny. A k tej zaručene dlhšej životnosti, by som dal tri otázniky. Platí len vtedy, pokiaľ sa tam nedostane vlhkosť, resp. voda cez nejakú prasklinu vo fasáde - vtedy je opak pravdou.
Odpovedať
Pracnosť pri aplikácii MV na KZS je vyššia oproti zateplenie z EPS. MV vatu neybrúsite ako EPS, treba byť pri viac dôsledný na rovinnosť. MV lepšie tlmí hluk z vonkajšieho prostredia. MV je prírodný materiál spájaný formaldehydom. Pri novostavbe necítim žiadny rozdial ak je zateplenie urobené MV, alebo EPS. Momentálne je problém kúpiť MV, podľa predajcov bude dostupná až od budúceho roka.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@robo_h zeby? moji rodicia maju 19 rokov zatepleny dom polystyrenom a nic mu nie je ani naznak chybicky,preco by ho mali strhavat?
Odpovedať
Ďalšia vec - ďatle radi vyzobávajú diery do zateplenia z EPS, láka ich dutý zvuk, min. vata pri poklope tlmí zvuk.
Odpovedať
Profilova fotka
@roman_x pri mojom sposobe izolovania s eps je minimalizovany duty zvuk na eps, je to citelne pocut,
Odpovedať
@jblaze - ako si to zabezpečil? Lepením na hrebeň, či?
Odpovedať
Profilova fotka
@roman_x mozes pozriet album,, ide o celoplosne lepenie na penu, velmi rychlym sposobom ;) bez dodatocneho fixovania,
Odpovedať
@gashtaan každý má nárok vyadriť svoj názor! Aj keď ho má rozdielny ad tvojho! Treba sa s tým naučiť žiť ;-)
Odpovedať
@robo_h ved ja ti ho neberiem... len je dolezite, aby aj neznali chapali, ze ten tvoj nazor je nicim nepodlozena blbost.
Odpovedať
nemozem potvrdit slova,ze tlmi zvuk,mame komplet bytovku zateplenu vlnou asi 15cm hrubky,pocutelnost je taka ista ako pred zateplenim,v bytoch je rovnako teplo ako pred zateplenim,cize za mna skot ten polystyren,dnes uz su rozne vylepsene materialy
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze mám to chápať tak,že odstránenie dutého zvuku si odstránil tak, že si do eps tabule napr. 500x1000 urobil 6 vpichov a tým medzeru medzi eps a stenou si tak celoplošne vyplnil?
Odpovedať
Profilova fotka
@branoh ano takto to mam, a nevravim ze som ho odstranil ale je to podstatne menej, ten zvuk je iny ked pobucham po doske kde uz to mam takto zalepene a ak pobucham po doske kde to takto este nieje, je to dost rozdiel, zvuk a eps alebo xps si vsimam uz dlhsie, ako sa to vie cele rozvibrovat, a fakt takto to nevibruje
Odpovedať
@robo_h Veď aj on len vyjadril tvoj názor na teba, tak v čom je problém ? :D
Odpovedať
Neviete niekto, ako je to s problemom navlhnutej mineralnej vlny? Viackrat sa tu v inych diskusiach spomina, ze ked mineralna vlna raz navlhne, uz nikdy sama nevyschne a jej izolacne vlastnosti po navlhnuti su nulove. Moze to byt pravda? Druha vec, co ma na mineralnej vlne odradza je jej skodlivost pri rezani. Aj ked ja osobne ju rezat nebudem, bojim sa, ze ciastocky z mineralnej vlny nam zostanu na mozemku a v zemi este vela rokov...
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze no super tak ti teda pekne ďakujem 😁zase sa mi navýši cena zateplenia keďže to tak urobím aj ja😁
Odpovedať
@meja3 navlhnutu treba nechat poriadne vyschnut,nic sa jej nestane,viem,lebo som to pozorovala, ked nam zateplovali panelak a boli aj burky,ba dokonca nam cast nezateplenej steny nechali na zimu,ano,moze sa trocha zmenit ten tvar,co sa ani mne nepacilo,ze tu stenu s balkonmi scasti surovo-bez lepidla nechali tak...majstri..... ]-( ano pri rezani ten hnus poletuje vsade aj do bytov,hlavne ,ked fukalo bolo zle...ale to neovplyvnis a ked sa toho dotknes skoro poreze ruku...nevedla som doposial o tom,ze toto je skodlive,hm..
Odpovedať
@maria123 nesmie sa to vdychnut, lebo to poskodi pluca. Robotnici by mali mat rusky, ale teda nikdy som nevidela robotnika s ruskou, ked s tym pracoval...
Odpovedať
@meja3 trosku som guglila, lebo ma to zaujima,EUCEB toto musi mat oznacenie min.vlna,ktora podla EU nie je skodliva a splna kriteria https://www.paroc.cz/knowhow/zdravi-a... nie nemaju ziadne ochranne prostriedky okrem rukavic,tak pracuju...
Odpovedať

Odpovedať
@maria123 ani ytong oficialne nie je skodlivy a nam projektant povedal, ze to, co sa kedysi okolo neho riesilo, ze ma skodlive vyzarovenie, je pravda, len to ututlali. Clovek uz nevie comu ma verit a snazi sa zistovat co najviac informacii...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?