Polystyrén namiesto sadrokartónu

Ahojte.Potrebujem radu.Pocula som že miesto sadrokartónu je možné dať aj polysteren.My to chceme a čiastočné už mame. Medzi krokvy sme dali 18 isover rolovany,priecne laty 5x5 a medzi vatu 5cm,potom fóliu tu lesklú( al 135) a na laty 5x5 nasrobovat polysteren fasádny 5cm a potom už len sieťka lepidlo pucovka.Tym je to aj izolovane aj podhlad.vsetko už mam len ten polysteren chyba.Ma to niekto takým spôsobom zaizolovane.Sadrokarton sa nám veľmi nepaci.Prosim Vás všetkých koho to zaujíma a vie poradiť tak Vás prosím o radu môže nemôže a preco.Dakujem Vám .
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Sadrokartón sa dáva ako náhrada priečok z iných materiálov, to čo popisujete sú šikminy v podkroví, tam sa nedá nič vešať, takže aj polystyrén splní nosnú funkciu omietky(stierky).
Odpovedať
Profilova fotka
Polystyrén najmä ten fasádny do interiéru domu nepatrí.Je škodlivý pre ľudské zdravie.Ak neveríte tak si skúste dať interiéru auta jednu tabuľu polystyrénu.To samé platí o plávajúcich podlahách a OSB doskách. .Máme prísne normy na laky používané na detské hračky ,ale to že sa dieťa hrá na podlahe nabytej formaldehydmi nikomu nevadí. Zo stavebníctva sa posledných pár rokov stala doslova rakovina.Svinstva čo sú si ľudia schopný napchať do interiérov domov a bytov je neúrekom. :-( Ak máte deti a chcete ich mať ,ako tak zdravé tak oči otvorené a všetko overovať.To čo sa tu deje v poslednom čase nemá obdobu.Je to katastrofa.
Odpovedať
@antonmesaros Polystyrén je jeden z najzdravších stavebných materiálov. Inak súhlasím. @terezka001 Zaujímavé riešenie. Polystyrén je bežný pri vnútorných izoláciách stien, stačím tam tá sieťka, lepidlo a pucovka. Na streche by som sa obával pohybov krokiev a praskaniu spojov. Vyskúšajte to ne najekom malom kúsku. Zaujíma ma či to funguje. Držím palce. :-)
Odpovedať
@antonmesaros popravdě už několik let vozíme v kufru pozapomenutý kus polystyrénu. Na co konkrétně se mám podívat abych si uvědomila tu údajnou škodlivost?
Odpovedať
celkem by mě zajímalo, jak polystyren proti případnýmu požáru chrání ta vrstvička omítky - jinak totiž - http://www.pozary.cz/clanek/13512-sim... "Pro zkoušku šíření ohně po zateplených fasádách domů byla připravena trojice boxů, ve kterých byla namontována část izolace z různých materiálů, představující část zateplené fasády domu u okna, tzv. rohový profil. V prvním boxu byla desková izolace z minerální vlny, ve druhém pak klasický pěnový polystyrén EPS (se zvýšenou požární odolností opláštěním) a třetí box byl osazen izolací Kingspan FIREsafe (speciální pěnová výplň, opláštěná oboustranně plechem). Vše bylo zapáleno v dolní odkryté části najednou za pomoci plynových hořáků. Simulace testu zkoušky hořlavosti byla plánována na dobu 30 minut. Druhý box, osazen pěnovým polystyrénem, začal po necelých 7 minutách hořet nad stanovenou míru hořlavosti a tak bylo přistoupeno k jeho uhašení. Když začalo díky požáru odkapovat stále větší množství polystyrénu, který tou dobou již hořel i v max. stanovené výšce 100 cm, nemělo význam zbytečně zakuřovat okolí a box č.2 se uhasil. Box č. 1 s izolačním panelem z minerální vlny, která má všeobecné známou dobrou požární odolnost a také box č.3 s izolačním panelem Kingspan FIREsafe v simulovaném testu obstál po celou dobu 30 minut."
Odpovedať
@nemec V prípade požiaru by si sa otrávil jedovatým dymom a nejaká odolnosť steny by ti bola ukradnutá.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp Treba poriadne čítať a sem tam aj trochu porozmýšlať.Polystyrén ako taký nieje moc škodlivý .písal som FASÁDNY polystyrén.Do hlavne fasádnych polystyrénov, ktoré sa používajú v našom stavebníctve sa pridávajú stabilizátory proti UV žiareniu a spomalovače horenia..... a tie sú extrémne škodlivé.Postupne sa uvolňujú do okolia. Polystyrén sa používa aj v zdravotnítve alebo z neho vyrábajú "tácky"(rýchle občerstvenie), ale to je úplne iný polystyrén ,ako ten fasádny.
Odpovedať
@antonmesaros to chápů, ale pořád mně uniká ta souvislost s autem. PS: opravdu vozíme v kufru auta hranolek EPS70F kterým bylo cosi před dvěma lety při stěhování podložené (už nevím co, ale snad to ani není podstatné)
Odpovedať
@cincula Ja som mal EPS70F v obývačke pár týždňov. Smrdel, ale neochorel som. Po nanesení omietky už EPS nie je cítiť. PS: Tiež máme na streche cencúle. :-) @antonmesaros Môžeš upresniť ktoré chemikálie a ako sú škodlivé?
Odpovedať
Profilova fotka
Mozno som zaujaty tym, ze sa venujem sadrokartonu ale k polystyrenu mam nasledovne pripomienky. 1) Pevnost na vesanie svietidiel, ktore treba urcite aj do podrovia. 2) Poziarna odolnost!!! 3) Akustika - izolacia zvuku z priestoru von aj dnu. V pripade pouzitia poziarneho SDK alebo modreho sadrokartonu aj zvukova izolacia cez strop medzi miestnostami. 4) Na jednej strane date parozabranu, na druhej zablokujete jej vlastnosti a funkciu po celej ploche plastom - polystyrenom ? 5) Ak sa vam nepaci hladky sadrokarton, stale ho mozte omietnut.... 6) Neviem ci sa podari spravit na dverenych latach taky rovny strop ako ked sa pouzie sadrokarton na CD profiloch To je vsetko co ma teraz na rychlo napadlo. Mozno toto riesenie bude fungovat, ale ja v tom ziadnu vyhodu oproti sadrokartonu nevidim.
Odpovedať
@montazsadrokartonu Dobrý den. Dávat EPS na stropy místo SDK je podle mě naprosté zvěrstvo. Nicméně je celá řada stavbníků, kteří dělaj i horší věci a ještě to doporučují jako nejlepší možné řešení. Jinak SDK umí krásně regulovat vlhkost a proti EPS je to beton. Také z toho důvodu se používá jako finální vrstva na zateplovací sendviče při vnitřním zateplení domů. Někdy to zde vypadá, jako v pomocné stavební školce. :-D :-D :-D :-D S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva Asi tak. Ako si vsimam tak vacsina ludi v stavebnictve su samouci, ktory robia len to co niekde poculi ale neprecitali si ziadnu prirucku, manual a neboli na ziadnom skoleni. Maximalne najdu nejake nazory v podobnej diskusii na internete ( v tomto ten internet skodi, lebo je plny zlych informacii a tazko je rozoznat co je pravda alebo nie). Ked niektory vyrobca spravi skolenie, pride tam len minimum monterov lebo ved vsetko vedia tak naco by tam stracali cas? Potom to tak v praxi aj vyzera.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@radopp Neviem presný chemický názov.Určite sa dá vygogliť ,bola o tom jedna reportáž na Markíze pred 5 rokmi.Odvtedy je ticho polystyrénová lobby je mocnejšia ako cigaretové monopoly.V štátoch ako Dánsko Švédsko sú tieto látky zakázané dáva sa tam niečo iné(predražuje to polostyrén o 100%).Aj polystyrén z Rakúska nepáchne ,ako to čo sa vyrába na Slovensku.Slovenský polystyrén je hygienická katastrofa. @cincula Na kúsku staršieho polystyrénu to možno nezbadáte a možno máte v aute podlahový polystyréén ,ten nieje napúšťaný tou chémiou,alebo tie srčkové arómynazývajú to osviežovače vzduchu.To je tiež nádherné svinstvo 1hodina pri takomto osviežovači rovása vyfajčeniu 1 škatuľky cigariet..Obetujte pár korún a kúpte si jednu tabulu nefalšovaného Slovenského fasádneho polystyrénu a vyskúšajte. :-) Nechcem nikoho presviedčať o svojej pravde v podstate mi môže byť jedno čo si kto dá do interiéru domu.Napísal som svoj názor na vec a nedámi ako nesúhlasiť s montázsadrokartonu.
Odpovedať
@antonmesaros Ďakujem za indície. Môžeš mi to vygoogliť? Lebo neviem čo mám hľadať.
Odpovedať
Ahojte, chcela by som vás poprosiť o radu , pomoc. Bývame na prvom poschodí v paneláku, zrušili sme komoru a urobili sme tam kúpeľňu. Takže, teraz máme kúpeľňu rovno nad vchodom..... Avšak, nakoľko nemáme zateplený činžiak a vchodové dvere sú tiež staré, podlaha v kúpeľni v zime nám doslova mrzne - som z toho zúfalá, normálne sa nám na dlažbe robí námraza, utieram to neustále, ale celá kúpeľňa je stále vlhká , studená a zamrznutá. Preto som sa aj ja rozhodla, že zateplíme strop vo vchode ( možno aj na vlastné náklady) , nad ktorým máme kúpeľňu, chceli sme to urobiť s polystyrénom, len neviem, ako na to. Či to stačí na ten strop nalepiť a vlastne ako. Či tam nebude pleseň a čo to urobí s našou kúpeľňou atď......... No a či potrebujem povolenie z bytového. Ďakujem za radu..... Dík moc za radu emoticon
Odpovedať
@rozvod Potrebujete súhlas väčšiny spoločenstva domu, v praxi na lepenie polystyrénu stačí súhlas väčšiny z vchodu. Polystyrén stačí nalepiť PUR penou, nastriekate ju po obvode polystyrénovej dosky a ešte krížom alebo stredom. Pritlačíte na strop a počkáte pár minút kým stuhne PUR pena. Druhá možnosť je hrebeňon naniesť cementové lepidlo a tiež pritlačiť. PUR pena je jednoduchšie riešenie. Hrúbku polystyrénu dajte čo najväčšiu, aby ste to nemuseli prerábať. Aspoň 10 cm, ale dal by som aj 15. "Schody" medzi doskami zrovnajte zapichnutím trysky a nastriekaním PUR peny pod nižšiu dosku. Na záver môžete prebrúsiť. Potom lepidlo, sieťku a pucovku. A je to. Toto zateplenie nie je ideálne, ale výrazne pomôže, a za lacný peniaz. Odporúčam založiť si vlastnú diskusiu, tam vám poradia viac. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
To není jen tak: 1) Zateplení je stavební úprava domu a s tou podle zákona 72/1994 Sb., o vlastnictví bytů, musí souhlasit alespoň 75% vlastníků domu nebo SBD, pokud je bytovka ve vlastnictví SBD. S tím bys neměla mít problém, když to chceš udělat na své náklady, ale podpisy si sežeň! 2) Ve společných prostorách, zvláště na únikové cestě z bytového domu, hasiči schválí jedině materiál s určitou třídou reakce na oheň. Podle mé zkušenosti by ti schválili polystyren zakrytý např cetris deskama anebo zateplení minerálními rohožemi s omítkou. Měla by sis na to nechat zpracovat "Požárně bezpečnostní řešení" (PBŘ) od autorizovaného požárního specialisty. Pokud v PBŘ bude napsáno, že stavební úprava nemůže negativně ovlivnit požární bezpečnost stavby, pak na toto zateplení nepotřebuješ povolení stavebního úřadu (par. 103 odst. 1 písm. h) stavebního zákona). Pokud by však úprava měla vliv na požární bezpečnost stavby, bylo by ji třeba povolit na stavebním úřadě. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Aj ja si myslim, ze vchod do domu je unikova cesta a musi tam ist nehorlavy material. Podla mna tam moze byt len mineralna vata a nie polystyren. Davajte este pozor aby ste nevrtali hmozdinky dlhym vrtakom. Bol som na bytovke, kde pri vrtani nobasilu na strop vo vchode prevrtali diery az do bytu!
Odpovedať
Ďakujem veľmi pekne za pomoc :) , no dnes zavolám alebo navštívim mestský bytový podnik a uvidím, čo mi na to povedia.
Odpovedať
@montazsadrokartonu tak to by som sa potom prevŕtala k nám do kúpeľne :)))))))))
Odpovedať
Profilova fotka
@rozvod asi tak. varujem radsej dopredu nez tam nabehne niekto s dlhym vrtakom :)
Odpovedať
@jitulkaka @rozvod Zatepľovanie sa iba ohlasuje, nejde to na stavebné povolenie. Preto sa k tomu ani nemajú čo vyjadrovať požiarnici. Takéto zateplenie polsystyrénom som videl vo viacerých panelákoch. Polystyrén pod omietkou nehorí. Kamenná vlna je zdravotne závadná, sklenené vlákna, formaldehyd, a je to drahé a občas nefunkčné zateplenie. Položte si otázku prečo sa väčšina budov zatepľuje polystyrénom. Ľutujem že sem niečo píšem, ani mi tu nikto nepoďakuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp Buď v klidu, mě by tu za dobré rady nejraději zlynčovali, kdyby mohli :-D Dovolila jsem si tu totiž kromě těch rad napsat, že když někdo staví dům za několik milionů, přijde mi trapné brečet o 1.500,- za ÚS + OHL po novém roce :-D :-D :-D Ale k tomu zateplení - pouze na ohlášení to nejde, protože podle par. 104 odst. 2 písm. n) jsou pouze stavební úpravy pro změny v užívání části stavby. Tam zateplení nedáš. Takže buď požární specialista v PBŘ potvrdí, že se to nedotkne požární bezpečnosti a pak je to podle 103 bez OHL a bez SP, nebo se to dotkne požární bezpečnosti a pak už je to na SP. Posoudit, zda se stavební úprava dotkne nebo nedotkne požární bezpečnosti může pouze požární specialista. O vyjádření hasičů jsem nenapsala ani slovo! Pravda ale je, že výklad zákona může být na různých stavebních úřadech různý. Je lepší se zeptat přímo stavebního úřadu, kterého se věc týká. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp Ale teď se dívám - rozvod poděkovala za rady :-)
Odpovedať
@radopp Ďakujem :)
Odpovedať
@jitulkaka @rozvod Ok, nevšimol som si poďakovanie, o to nešlo, myslel som že to píšem zbytočne a nečítate to. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@rozvod , @radopp Víte co je sranda... slovenština je pro mne stále tak samozřejmá, že mi ani nedošlo, že to ve vašem stavebním zákoně může být úplně jinak?! :-D :-D :-D Tak se omlouvám. Raději se doptejte na stavebním úřadě. Moje informace mohou brát za bernou minci v Čechách 8-)
Odpovedať
@jitulkaka Zákony všetkých krajín EU sa prispôsobujú smerniciam z Bruselu. Zákony by mali byť podobné.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp Ano, jistě, musí být podobné, ale ne totožné. Víš, jaké je to v zákonech slovíčkaření. Nerada bych radila blbosti :-S .
Odpovedať
@jitulkaka celkovo je hnusné kam všade štát pchá nos do súkromných stavieb a nič mu potom nie je, v čechách už diktujú aj uhol strechy a orientáciu domu, fuuuj
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?