Škodlivý polystyrén na zatepľovanie

Ahojte, chcem sa spýtať, čo si myslíte o tom, že polystyrén, ktorým sa vo veľkom zatepľuje je škodlivý. Včera to bolo v televíznych novinách, my sa tiež chystáme zatepliť polystyrénom... Myslíte, že všetok polystyrén je rovnaký? Prípadne tí, čo nemajú zateplené polystyrénom, čo ste použili, ako sa s tým pracovalo a koľko vás to vyšlo?
Odpovedať
Ja som si spocital vsetky klady a zapory a zateplil som si dom NOBASILom
Odpovedať
skodlive su splodiny horenia polystyrenu... a myslim, ze ked bude horiet, nebudes stat pri ohni a inhalovat... ;-)
Odpovedať
polystyrén obsahuje tu otravnu latku myslim ze nieje co dodat viac ...ked uz zateplovat tak jedine nobasil
Odpovedať
Profilova fotka
polystyren po 30rokoch vyprcha a zostane len omietka,fufa a tehla.A ak by chcel niekto porovnavat potravinovy polystyren a na zateplovanie,tak to su dva rozne druhy polystyrenu.
Odpovedať
my sa chystame zateplit prirodnym materialom - sklenou alebo cadicovou vatou, nad polystyrenom ani len neuvazujeme ;-)
Odpovedať
ejco "polystyren po 30rokoch vyprcha" nemas pravdu, vyprcha presne po 29rokoch. :-D :-D :-D trochu si to nastuduj a potom rob zaveri.nemam absolutne nic proti vate ale ked chcete zateplovat vatou, musite odviest pracu na 120% inak su to vyhodene peniaze
Odpovedať
Profilova fotka
patrick,tak ja som to videla na vlastne oci.Takze studovat nic nebudem,ja som realista a to je realita.Mozno zalezi aky polystyren.Nezaujimam sa o to,lebo ja zateplovat nebudem,ale pisem to co som videla. ]-(
Odpovedať
Profilova fotka
A videla som aj dodrbkanu fasadu od vtakov co sa im ten polystyren moooooc pacil.A teraz maju tolko strasiakov okolo domu ako keby pestovali v zahradke.Dom stoji pri parku,kde je teda viac vtacstva. :-)
Odpovedať
co dnes nie je skodlive? :-S
Odpovedať
Profilova fotka
aj to je pravda
Odpovedať
to ejco: neviem co si videla, ale "vyprchanie EPS" mozu sposobit bud organicke rozpustadla, na ktoré je citlivý alebo uv žiarenie. Nestras tu ludí, teda pokial niesi obchodník nobasilu PS: aj ja som videl prchajuci EPS, ale bol na stene bez akejkolvek ochrany a bol v autodielni, kde aj lakovali autá ..., takze tu "netrep somariny" ze fasada za 25 rokov vyprcha ...
Odpovedať
Profilova fotka
Toto je diskusia a ja pisem co som videla.Neni som ani predajca nobasilu a ani nic podobne a netrepem somariny.Pisem to co videli moje oci a oci nie len moje.A poznam jedneho co ma asi 5rokov polystyren na jednej strane domu neohadzany a najprv mu zozltol,potom pustal biely prach a ma ho tensi.Ja nikoho neodhovaram od polystyrenu.Zateplujte.Ja teda nezateplim,ale polystyren davam do podlahy.A otazka znie-skodlivy polystyren.Ci skodi netusim.Ende.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Myslim ze diskusia je o tom, ze kazdy moze povedat svoj nazor a ten druhy ho akceptuje, hoci sa s nim nestotoznuje, a mozno je aj nespravny ;-) . Ja by som polystyrenom nezateplovala, ale to je moj nazor :-) .
Odpovedať
Profilova fotka
ja by som to videla tak ze nas od neho deli 35cm tehlova stena takze neriesim 8-)
Odpovedať
to ejco: no a o tom hovorim, ten co ho ma neohadzany, tak mu degraduje vplyvom UV ziarenia, skus si neomietnut vatu, za par rokov zdegraduje a vypraši sa. Ohradil som sa, lebo sama uznas, ze vyrok "polystyren po 30rokoch vyprcha a zostane len omietka,fuga a tehla" je velmi zavadzajuci :-S a nieje zalozeny na pravde. Podla tvojho tvrdenia, by znamenalo, ze 10 rokov zateplena fasada 10 cm ma teraz 6,6 cm, co je zamozrejme blbost (hovorim o spravne zateplenej fasade). Samozrejme by to znamenalo aj to, ze ytong sa za 20 rokov rozsype (len som zabudol uviest, ze bol sustavne mokry a XY krat taky mokry zmrzol). Je teda pravda, ze ytong je k nicomu, alebo ytong je ako material OK ale stavebnik je k nicomu? :-)
Odpovedať
mpeto dobre si to vysvetlil ale ci tomu uveria je otazne a este dodam dievky aj take vypenenie okolo okna pokial nie je spravne osetrene casom degraduje a straca svoju podstatu pokial nie je dodrziavana uplna montaz chcem tym povedat ze pokial sa dodrzi spravny postup na 99.9% to musi byt ok viac ako 30 rokov ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Asi to nebolo dobre urobene,ale bolo to naozaj tak.Takze pozor na majstrov.
Odpovedať
Ahojte, napíšte mi niekto, prosím, kde bola tá reportáž? Na akej TV stanici? Ďakujem
Odpovedať
joj alebo markiza
Odpovedať
no- pravdupovediac nie som fanúšikom zatepľovacieho polystyrénu, ale zas strašiaka by som z neho nerobila... tiež som videla doslova ozdobanú stenu paneláku - ale to nie je chyba polystyrénu, ale vandalov, ktorí by tak zničili každý zatepľovací materiál... polystyrén má problem s difuziou vodných pár a je horľavý a preto je ho tuším zakázané dávať vo vačšej výške ako 10.poschodie, tiež jeho výroba je totalne neekologická... to je všetko čo by som mu vyčítala...
Odpovedať
fra... vyroba mineralnej vlny je ekologicka?
Odpovedať
miloss,presne ako hovoris,to su tu take recicky jedna pani povedala.nikto prakticky na vlastne oci nevidel ako sa robi ci uz polystyren alebo mineralna vlna ale vsetci velki odbornici na ekologickost vyroby....... :-)
Odpovedať
uzavrime to... odporcovia polystyrenu si budu stale mliet to svoje, nech im domy dychaju a pri pripadnom poziari zostane izolacia neposkodena, potom im bude stacit obmurovat ju zvnutra nanovo a je to vybavene.. :-)
Odpovedať
Milosss vystihol si to na 100% ;-) Niekto nevie ako sa zapojit do diskusie, tak napise hocico- hoc aj hlupost, alebo bude poukazovat na slusnost a vhodnost prispevkov napr.: radsej nebudem pisat aby neutrpelo ich EGO
Odpovedať
F ó r u m P r a v i d l á f ó r a 8. Neurážaj ostatných členov fóra a nevyvolávaj hádky. Každý má právo na svoj názor ale nemal by ho vnucovať ostatným. Ak chceš niekoho skritizovať, urob to slušne bez nádychu pohŕdania. Osobné konflikty s ostatnými členmi nerieš na fóre. ;-)
Odpovedať
Nejde o samotny polystyren ale o latku, ktora sa do neho pridava vo vyrobnom procese a ktora ma za ulohu zvysit poziarnu odolnost stavebneho polystyrenu (a teda nie ostatneho) podla normy. Laicky, aby sa inak velmi horlavy polystyren, stal menej horlavym. Ta latka sa vola hexabromocyclododecane, v skratke HBCDD. Inak v tom spravodajstve (ako to obvykle pri praci nasich novinarov byva) nebolo povedane vobec nic, iba BUBUBU polystyren. Ak si chcete urobit zavery, musite sa stat chemikom, toxikologom, alebo aspon si nieco seriozne precitat na nete. Vyzera to, ze ta latka je skodliva, nikto vsak nepovedal kedy, v akej koncetracii, ci a v akej forme sa uvolnuje z polystyrenu a za akych podmienok.
Odpovedať
Uz som sa aj nieco docital. Uvedena latka sa sice moze povazovat za toxicku, ale jej problem je skor v tom, ze sa v prirode neodburava a teda ma tendenciu sa biologickom materiali hromadit. Vysoko toxicka je pre vodne zivocichy. Napr. podla anglickej agentury pre zivotne prostredie je pre ludi nebezpecna iba vo nadmernej koncetracii, pricom ale normalna koncetracia tejto latky v zivotnom prostredi vraj nemoze poskodit zdravie. Take celkom dobre summary, ktore sa da citat aj pre laikov, je aj na stranke podobnej skotskej agentury: http://apps.sepa.org.uk/spripa/Pages/... Z toho celeho mi teda vychadza, ze ak si placnete polystyren na dom, tak tym zrejme nespachate samovrazdu. Ak ma vsak niekto silne enviro citenie, nech sa paci, existuju alternativne materialy, moderne najma v esteraichu a nemecku (slama, vlna a pod.).
Odpovedať
.... som zabudol povedat. Nemozete zit, ako vam hovoria mudri a pekni ludia z nasich sukromnych televiznych stanic, oni tomu, co hovoria, nerozumeju ani tolko, co vy ostatni a ani nechcu alebo nemozu. Pre nich je podstatna titulka a senzacia. Je to bulvar.
Odpovedať
dzairo, keby tu bola taký ten zdvihnutý palčisko, tak ti ich sem nacápem dvadsať. ;-)
Odpovedať
dzairo... svata pravda.. je strasne, ako takato bublina nafuknuta bulvarom do extremu dokaze ovplyvnovat mienku ludi... myslim si vsak, ze ti, ktori maju aspon trosku prehlad v tejto problematike, taketo dezinformacie (inak sa to nazvat neda - alebo mozno trestny cin SIRENIA POPLASNEJ SPRAVY??) pustaju z hlavy skor ako dana reportaz skoncila, alebo jednoducho prepnu program.. ludia, uvazujte rozumne.. verite skor nejakej minutovej povrchnej kvazi reportazi alebo vyskumu serioznych institucii zaoberajucich sa polystyrenom ako takym? ako dzairo napisal: kto zatepli polystyrenom je potencialny samovrah? a predajcovia a vyrobcovia su vrahovia?? tot moj nazor.. HOWG, dohovoril som...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?