Udržia kotvy 15 - 20 cm polystyrén na stene?

Dobrý deň, ideme stavať a chceli sme použiť 30 cm tehlu a na to 15 polystyrén. Keď sa to , ale dopocul naš znamý ( skúsený statik a projektant) začal nás od toho odhovarať , ze v Nemecku , kde takto stavali uz davno , po nejakych 10-15 rokoch sa zacina takto hruby polystyren odlupovat pretoze kotvy , ktore sa na to momentalne pouzivaju nie su stavane na taku zataz a ze bol uz aj na niekolkych skoleniach a sympoziach , kde sa to preberalo , ale ze sa to este doteraz nevyriesilo. Navrhuje radsej hrube tehlobloky vyplnene ci uz polystyrenom alebo vatou , ktorym sme sa vsak chceli vyhnut kvoli zmenseniu vnutorneho podorysu. Chcel by som vas poprosit , ci uz niekto pocul o podobnom probleme , alebo ake su vase skusenosti so zateplovanim 15-20cm izolaciou.Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.baumit.sk/front_content.ph...
Odpovedať
Už teraz sa teším na fajnové odpovede ako ti naložia ... :-)
Odpovedať
vymeň statika, prípadne sa obráť na @janvirostko
Odpovedať
blbosť, natruc by som dal 20 cm :-)
Odpovedať
pozri si album @mio23, ma tam fotky ako lepil 400mm EPS na fasadu..lepil to penou.
Odpovedať
Profilova fotka
Pokiaľ radil vatu tak asi na sympóziach spal ,alebo nebol.Vata uzatvorená v nevetranom priestore dutine medzi tehlami zvlhne a zle izoluje.
Odpovedať
Profilova fotka
nosnym prvkom je lepidlo, kotva je tam len pre pripad zlyhania...
Odpovedať
My sme davali 250mm polystyren a lepili to lepiacou maltou. Pozri moj fotoblog - tam to urcite najdes. Inac nas projektant ( @janvirostko ) kotvy ani do projektu nedaval - zbytocne tepelne mosty.
Odpovedať
Profilova fotka
ten tvoj statik robil projekt aj na lešenie na most pri Kurimanoch, nie? :) ano, v Nemecku otrhávajú polystyrén, ale neotrhávajú polystyrén hrúbky 150mm a viac, ale hrúbky 40 a 50mm, ktorý je tam už 20 rokov a viac a nahrádzajú ho iným.. takýchto mudrlantov ani nepočúvaj.. pri takýchto hrúbkach by som šiel určite do kotiev s oceľovým tŕňom s hlavicou s prerušeným tepelným mostom.. keď to chceš mať dokonale, použi skrutkovacie kotvy so zapustením, ktoré potom prekryješ krytkou či už z EPS alebo MV, takto prerušíš tepelný most úplne..
Odpovedať
Profilova fotka
naviac, 20cm PS je po omietnutí samostatne stojaca stena. Nie je zaťažená, takže na vzper nie je namáhaná, jediné namáhanie je vietor e teplo od slnka. V Kanade sa z takýchto stien po priložení sieťoviny a omietnutí torkretom stavajú domy.
Odpovedať
Netreba ani kotviť. Stačí celoplošne lepiť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?