Nebude premrzat veniec cez podomietkove zaluzie ?

Zdravim , nemal niekto podobny problem pri zateplovani venca ? Mam veniec zatepleny 5 cm XPS a takisto aj okenne preklady ktore su monolit s vencom. Ked som teraz zacal vnutri kurit tak mi premrzaju vence sa zraza sa voda vnutra a vlhnu mi nad oknom a v rohoch. Zateplenie domu bude az na jar. A teraz mam dve otazky. 1. Pomoze ked zateplim narychlo iba veniec z vonka uz finalnou vrstvou eps (20cm) ? Alebo to proste musim prekurit a odsat vlhkost domu kedze je to novostavba ? 2. Planujem davat podomietkove zaluzie , nebude to robit do buducna problemy ze by tam bola v tom mieste kastliku nedostacujuca vrstva izolacie ? dajme tomu ze 5 cm xps co uz tam je sucast venca + 5 cm xps co sa dava za kastlik ? Dakujem
Odpovedať
Mam uplne rovnaku skladbu, 20cm zateplenie, 5cm pred okennymi prekladmi, okna zarovnane na vonkajsiu hranu muriva. Prvu zimu som bol bez zateplenia a u mna ani vtedy nebol ziaden problem, taktiez ani po zatepleni. S termokamerou vo vnutri vence nevidiet vobec, zvonku kastliky taktiez prakticky nie.
Odpovedať
@drought ako dlho sa uz kuri u vas? Nam po spusteni kotla vykreslilo obrysy prekladov a vlhkost sla k 80%. Skoro ma vystrelo vtedy, ale zmizlo to po par dnoch. Zateplenie mame rovnake hubky ako pisete, vtedy uz bolo hotove.
Odpovedať
@drought Bud zateplit veniec alebo este lepsie znizit vlhkost. Rekuperacia nie je/nebude? Ta velmi pomoze s vlhkostou. Alebo vykonne odvlhcovace. Alebo velmi vela vetrat a kurit (do vesmiru). Mas vlhkomer? Co sa tyka izolacie pod kaslikom, su kaskaderi, co maju len 5 cm, rozumne minimum je 8 cm a co najlepsia izolacia, napr. PIR. Vsetko vsak zalezi od vnutornej vlhkosti a rosneho bodu. Ja budem mat 8 cm pod kaslikmi, dalo by sa aj 9-10cm, ale vyrazne by sa predrazilo kotvenie kaslika, tak som sa na to vybodol. Inak byvam druhu zimu v nezateplenom baraku (lebo nevydalo), na prekladoch a inych betonoch tiez len 5 cm XPS. Na zaciatku prvej zimy sa okna rosili ako blazon, rel. vlhkost 80% aj pri krizovom vetrani 3x denne, uz som cakal kedy budu mokre preklady a plesne. Nastastie som do prichodu silnejsich mrazov rozbehal rekuperaciu, vlhkost klesla za 2 dni na 50% a po roseni ani stopy.
Odpovedať
@zefe nebudem mať rekuperáciu , mne by tam mohlo vyjsť dokopy 10 CM XPS , neviem či to stačí . Mne sa okná ani moc nerosia , iba rohy miestnosti kde sa stretajú dva vence. Keď sa zníži vlhkost tak sa nemusím už báť tých mokrých vencov ? Nebude to robiť aj keď už bude čo ja viem 60 % vlhkosti časom na tych miestach kde budú žalúzie ?
Odpovedať
@drought mám to podobné, novostavba, prvý zimu kurim, zatiaľ nemám zateplené a začalo mi prerazat presne na rohoch vencov. Vlchkost stále do nejakých 65%, vetram tri krát do dňa nárazovo. Keď to začalo robiť, nalepil som na rohy domu zvyšky eps čo som mal, hrúbky 5 a 7 CM. Dosť to pomohlo, aj keď ešte dva rohy prebijaju ale už to je oveľa oveľa lepšie
Odpovedať
@filip_pe ešte len som začal kúriť. Vám to robilo aj cez už zateplený veniec ?
Odpovedať
@ricir už som dal Odvlhčovač , je vhodné aj vetrať nárazovo ?
Odpovedať
Mal som aj odvlhčovač ale za deň mi vytiahlo možno tri deci. Vetram tak, tri roky do dňa, na 5-10 minút otovorm všetky okná.
Odpovedať
@drought veniec mame nad urovnou SDK, tak neviem ci bol vlhky. Ale zatepleny bol uz 5cm XPS +20 cm EPS grey. Preklady mali 10 cm xps pod kastlikmi na zaluzie. Tak ale izolant teplo nevyraba, dovtedy bola stavba cela studena a vlhka. Zaplo sa kurenie, zvnutra sa zacala prehrievat a ukazali sa vlhke miesta. Kurilo sa na 22 a bezala intenzivne rekuperacia..zmizlo to do 3 dni. Myslim, ze vam to tiez prestane coskoro.
Odpovedať
@andreus a máte vence nad sadrokartónom alebo časť zasahuje aj pod ?
Odpovedať
@filip_pe no to dúfam aj ja , lebo už mám všetko vymaľované 🙂 a nerád by som tam mal fľaky hneď od začiatku . Takže je to bežné že 10cm styroduru (5+5)stačí pod kastlikmi ?
Odpovedať
@drought podla mna staci, presne vypocitat to vie projektant. Vyssie viaceri pisali podobne cisla a su spokojni, my tiez.. verim ze budes takisto 😉 Farba to hadam zvladne bez nasledkov, my sme vtedy mali len biele omietky a neostali ziadne flaky.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@filip_pe Ved to, ze ti bezala rekuperacia, ako aj mne...za par dni po probleme. kedze @drought rekuperaciu nema, tak bude trochu narocnejsie zbavit sa tej vlhkosti. Na uvod vidim okna nonstop na vetracku a kurit ako blazon... Odvlhcovac nieco pomoze, ale zalezi na vykone. Treba si kupit vlhkomer a sledovat vlhkost.
Odpovedať
@zefe z vonka sa nedostane vlhkosť do vnútra ?
Odpovedať
@drought vonku je v zime suchy vzduch
Odpovedať
@zefe presne ako pises. @drought my sme neboli zrovna idealny priklad a aj tak flaky zmizli rychlo. Neskor (flaky uz boli zmiznute) tu fical aj odvlhcovac, odobral za vikend cez 40 litrov vody.. S tou rekuperackou to je v idealnych podmienkach super, ja som vtedy omylom nemal zapaty bypass a tieto rotacne vymenniky horsie odoberaju vlhkost. Tak to za idealnych podmienok mohlo byt este rychlejsie suche.. Ono to chce nejaky cas, ked ta stavba bola mesiace/roky podobne studena a vlhka, ako exterier a zrazu to ideme cele ohriat.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?