Nadstavba bez zateplenia?

Ahojte. Potrebovala by som poradit. Ideme nadstavovat rodinny dom (cele poschodie) z Ytongu, avsak nechceme mury zateplovat. Radsej vystavit hrubsie mury.. Samozrejme, je doba zateplovania a castokrat je to velmi potrebne, ale my mame na dome dost hrube mury a aj to poschodie chceme z hrubsich tvarnic, takze nevidim dovod na zateplenie, ak si murari spravia dobre robotu... A navyse mam pocit, ze tie steny potom nedychaju, zazili sme to, ked sme byvali v byte. Zateplena bytovka, plastove okna... Samozrejme, ked takmer vsetci teraz zatepluju, asi budete proti, ale aj tak by som bola rada za nazory, dakujem.
Odpovedať
1
2
6
Let's the flame begin... again. Toto uz nie je normalne s tymito otazkami tu...
Odpovedať
@gashtaan Preco? :) No pytam sa na nejake nazory, lebo vacsinou nam radia ytong 300 plus zateplit. No my by sme radsej dali hrubsi, len radsej sa chcem poradit... Tak neviem, co je zle.. :)
Odpovedať
@andyfr takze vacsinou ti radia ytong 300 plus zateplit, ale ty si chces dat radsej poradit... nejako sa v tom stracam.
Odpovedať
@andyfr Som za ytong 300 mm + EPS 200 mm. Dôvod: vysoký tepelný odpor za nízku cenu. Táto skladba izoluje o 230 % lepšie ako ytong 375 mm. Predídete rosnému bodu, nemusíte veľa investovať do kúrenia, dokonca pri 40 cm izolácie v streche to podkrovie bude mať takmer nulové straty tepla. V lete sa nebude prehrievať, v zime dobre udrží teplo. Samozrejme, nie je to len o stenách, ale treba hlavne dobre napojiť izolácie okolo pomúrnice. Okná dať s trojsklom Ug=0,6 a otočiť ich tak, aby v lete boli tienené a v zime mali sol. zisk. Straty podlahou nebudete mať žiadne, pokiaľ sa pod Vami býva. A ste vysmiati. Do kúrenia môžete investovať nejakú symbol. sumu a symbolickú sumu prekúriť. Ostane ešte aj na rekuperáciu.
Odpovedať
@gashtaan No ano, ale to sme sa pytali v stavebnych firmach, a tym ide samozrejme o kseft... Co sme sa pytali ludi, co stavali, to bolo rozne, niektori ano, niektori nie. Ale to bolo len zopar ludi. Tak chcem ziskat trochu viac nazorov... Tak stale neviem, co je zle na mojej otazke...
Odpovedať
Profilova fotka
@andyfr keby im ide o kšeft, tak vám to nepovedia, pretože 300+200 je ekonomickejšie.
Odpovedať
@andyfr zle je, ze sa tu tato tema omiela fakt ze neustale... a ako pises, niektori ano, niektori nie, a tu to bude rovnako. Ja som za zateplenie, ako ti pise @blacksr... ale neboj, budu ti tu radit aj taky, co ti potvrdia tvoje nezmyselne pocity s dychanim murov :)
Odpovedať
@blacksr Dakujem za vycerpavajucu odpoved, aj za tie vsetky fakty. Urcite nam to pomoze. A este, ak sa mozem opytat, je mozne, ze tie steny potom nedychaju? Ci to je len fama? Vlhkost vzduchu tam nie je nejako velmi nizka? Lebo taka bola nasa skusenost z predchadzajuceho byvania.. Stale sme ficali na zvlhcovacoch :)
Odpovedať
Profilova fotka
@andyfr Na Tvojej otázke nie je nič zlé... ;-) Ale v princípe: na Slovensku - v názoroch na stavebníctvo - sa väčšina obyvateľstva pohybuje mentálne okolo roku 1980. Ja som dával 20 cm zateplenie a celá dedina si ťukala na čelo, že 5 cm je predsa akurát a 10 neskutočne veľa... Prečítaj si, čo Ti píše @blacksr povyše a zamysli sa. Staviaš na minimálne 20-30 dopredu. Tak nerozmýšľaj na úrovni divákov Hornej Dolnej... :-)
Odpovedať
@gashtaan No ked ma niekto problemy s dychacimi cestami, tak to skor citi... Zazila som to, uplne kriticka vlhkost vzduchu v zateplenej bytovke s plastovymi oknami v zimnom obdobi. A tak pardon, ja som tu nova, takze som nevedela, ze sa to tu tak casto riesi.. Pripadne teda skusim nakuknut aj do tych starsich diskusii, ale je to mozne, ze aj tu to bude rozne. No kolko ludi tolko chuti... Ale lepsie poznat dovody pre a proti a potom sa rozhodnut...
Odpovedať
Profilova fotka
@andyfr Zvlhčovačoch...? Nie odvlhčovačoch, náhodou...? Kdesi som čítal, že dospelý človek vyprodukuje za 24 hodín cca 12 litrov pary. Nuž áno, treba mať okná v tzv štrbinovej polohe odvetrania - to je to minimum. Inak cez steny prechádza hádam iba okolo 10 % potrebnej výmeny vzduchu. O zvyšok sa zvykli postarať NETESNÉ NEKVALITNÉ okná. V podkroví budete musieť na toto pamätať a napr. na juh a západ radšej ani neorientovať strešné okná - ak, tak skôr vikiere, lebo klasické strešné okno pôsobí doslova ako šošovka a prehrieva priestor...
Odpovedať
Profilova fotka
Mám skúsenosti so suchým vzduchom v panelákoch, ale môže byť aj vlhký. Chýbajú tam omietky, sádrokartón alebo steny z pórobetónu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@andyfr Steny nevedia dýchať. Dýchanie stien - ľudovo sa tým myslí prestup vodnej pary konštrukciou. Rozdiel medzi nezatepleným ytongom a zatepleným ytongom je v prestupe pary možno 3%. Prakticky to znamená, že vetrať oknami treba v oboch domoch rovnako. Dýchanie stien je stavebná povera. Nízka RV - teoreticky by mala byť v nezateplenom dome, keďže stenami para odchádza. Ale to je tak malé množstvo, že na RV v dome to nemá praktický vplyv, je to nemerateľné. Suchý vzduch ste museli mať z niečoho iného - skôr to tipujem na netesné okná alebo na krb, ktorý nasával vzduch pre horenie z miestnosti.
Odpovedať
@leonardom Tak diik. :) Tak snad takto nebudem rozmyslat.. :) Takze ak som spravne pochopila, kedze tiez ste takto zateplovali, asi pri nezatepleni pravdepodobne budu tepelne straty.... Len sme mysleli, ze hrube mury by to vykryli..
Odpovedať
Profilova fotka
Ak chcete seriózne diskutovať, definujte si pojmy. Definícia: Dýchanie stien je keď... Aby bol systém stabilný aj pri snahe narušiť jeho stabilitu, musí mať ZÁSOBU STABILITY. Pri presune hmoty alebo energie sa táto zásoba nazýva napríklad AKUMULÁCIA.
Odpovedať
@leonardom Ano zvlhcovacoch, bol tam velmi suchy vzduch. No moze byt, ze to bolo prevazne tymi oknami... Asi obidva faktory dokopy.
Odpovedať
@blacksr Aha, to som nevedela, ze je taky maly rozdiel medzi zateplenim a nezateplenim v tomto ohlade. Tak to mozno tam bolo tymi oknami. Ano, mam skusenost aj s krbom, aj to je dost zle..
Odpovedať
Profilova fotka
Točíte sa tu dookola a nehľadáte riešenie.
Odpovedať
@andyfr alebo nemali ste tam plynový ohrievač TUV, ktorý si odoberal vzduch pre horenie z bytu? možno šachta bola netesná ja mám tiež z bytu skúsenosť - suchý vzduch, lebo boli netesné okná = vzduch sa nekontrolovateľne vymieňal a ohrieval, čím sa stával suchším alebo pri nových tesných oknách mohlo ísť len o nadmerné vetranie toto ťažko už teraz riešiť, keď je to minulosť a nedopátrame sa k príčine
Odpovedať
@thorin No ze im platim asi viac za robotu, ako ked si kupim drahsie tehly, ktore zaplatim vyrobcovi a firma to len omietne. A este to maju aj jednoduchsie, ked im to zakryje vsetky ich nedokonalosti pri stavbe.. Ci?
Odpovedať
@blacksr Ano s tym ohrievacom mate pravdu. Tak sme nakoniec asi nasli pricinu. :)
Odpovedať
Profilova fotka
"len omietne" - skús si tú drinu
Odpovedať
@mudrastrecha No ved pre to asi radsej davaju to zateplenie, im to zjednodusi pracu, nie? A vykryje, co pokazili...
Odpovedať
@mudrastrecha No hladam riesenie. A vy ste za zateplenie?
Odpovedať
Profilova fotka
andyfr , myslel som omietky zvnútra. Pracnosť nie je pre firmu podstatná, spravia čo je v projekte. Pracnejšie veci majú radi, viac zarobia.
Odpovedať
Profilova fotka
Hrubý pórobetón netreba zatepľovať, ale musí byť redší aby dobre izoloval. Odporúčam 400 kg/m3 (ytong lambda) pri hrúbke okolo 40 cm. Je tam vyvážená pevnosť a izolačná schopnosť. Akú máte hrúbku stien? Čím kúrite? Budete mať v podľade sádrokartón? Lebo ten reguluje vlhkosť vzduchu = prebytočnú nasaje, chýbajúcu uvoľní. Aj ytong reguluje.
Odpovedať
@mudrastrecha Jaj, no dobre teda.
Odpovedať
@mudrastrecha dakujem za odpoved. Budeme mat solarne kolektory a plynom. Pripadne mozno nejake dokurovanie drevom. Steny na prizemi su 450 cm a z toho ytongu to chceme, ak by to bolo bez zateplenia bud tych 375 alebo 450... V podlahe sadrokarton? No budeme ho mozno davat na stropy na prizemi, ak by velmi popraskali stropy. Lebo sa dava nova deka, nejaka taka samonosna. Neviem, ci sa dobre vyjadrujem :)
Odpovedať
Profilova fotka
preklep: v podHľade = v strope
Odpovedať
Profilova fotka
@andyfr to, ze dom "nedycha" znamena, ze je vlhkost VYSOKA. Znamena to, ze sa vlhkost z domu neodvadza. Ale cez 95 percent vlhkosti sa z domu odvadza vytranim. Cize nieco ako dychanie stien je len rozpravka firiem. Ked si mala NIZKU vlhkost, znamena to, ze dom bol deravy stale sa vetral. To je problem hlavne v zime, pretoze obsah vodnej pary von je nizky a ked sa vetra, znizi sa rapidne aj vlhkost v dome. Pri stavbe domu je naozaj vhodne sa riadit racionalnymi dovodmi. Ak chces hrubu stenu, kludne to sprav, dom bude stat a fungovat. Len ako pisala @blacksr bude to drahsie a bude to mat horsie parametre.
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?