Staval niekto dom bez zateplenia?

Ahojte, viem, že sa to už tu možno aj tisíc krát písalo, ale aj napriek tomu potrebujem zvlášť diskusiu práve k tejto téme :-) , aby som presvedčila manžela :-S . Ideme stavať v projekte máme odporúčený Ytong 375 P+D P2-400, bez ZATEPLENIA. Manžel je tomu naklonený a nechce o zateplení ani počuť , narozdiel odo mňa. Prosím vás aké máte skúsenosti??, je niekto taký čo staval takto bez zateplovania? dakujem a dúfam, že nazavrú túto diskusiu... ;-) :-)
Odpovedať
1
2
6
Sused staval bez zateplenie z Porfixu 375 P+D - P2-420 (takmer rovnake tepelnoizolacne vlastnosti ako YTONG) a je uplne spokojny. Rocna spotreba plynu nejak cca1200-1500 kubikov. Dom 105 m2 uzitkovej plochy. Podla mna to uplne postacuje a pritom steny "volne dychaju". Ak vsak chces silou mocou zateplit, tak potom nekupujte Ytong lambdu, ale iba obycajny, alebo tehlu. A potom kvalitne zateplit. To je vsak väcsia investicia, ako dat Ytong Lambda 375 a nezateplit. Ci sa vam ta investicia do zateplenia vrati, tak to neviem. My staviame tiez z Porfixu Plus 375, bez zateplenia.
Odpovedať
Aj my stavame z Ytongu a nechystame sa zateplovat. Rozmyslali sme presne tak isto ako pise beejay. pa
Odpovedať
Profilova fotka
@takyna ako je to tu uz x krat pisane - co najtensie mury, cize nie 375mm, ale len 300mm, a ak pusti statik, tak aj 250... plus dostatocne izolacie, 25-30cm.... a osadit okna na kraj ytongu.... a prekryt ram okien eps.... plus izolacie do podlahy a strechy... @beejay 1200 kubikov na 100m2 dom rocne??? dakujem neprosim.... s vyssie uvedenym sa dostanes v pohode pod polovicu.... takze navratnost nehc si kazdy spocita sam...
Odpovedať
...ja by som teda spokojný nebol pri 105 m2 1500 m3 plynu – nič moc....
Odpovedať
to je fakt zle hospodarenie 1500m3, nie to je blbost
Odpovedať
a co tak montovany skelet, hrubka steny 260mm, tepelny odpor 5,6
Odpovedať
Rozdiel je aj v tom, či by ste si mohli zateplenie urobiť svojpomocne. Lebo Ak dáte robiť niekomu urobiť zateplenie + fasádu, na klúč, je to dosť peňazí. Keď si zatepliť viete aj sami, a dáte si len natiahnuť fasádu, tak neni o čom rozmýšlať. kaktusik007 ti to napísal dobre. Murivo 30cm + 10-15cm zateplenie, okná osadiť zarovno muru. Tiež robiť veniec 375mm je blbosť, izby budú vačšie, tenšie múry = menej m3 muriva a pár 100 € ušetríte, a je lepšie ich investovať do zateplenia. A máte dvojnásobné tepelno-izolačné vlastnosti.
Odpovedať
Ja som zvedava, či táto diskusia manžela presvedčí o zmene, dakujem všetkým za príspevky :-)
Odpovedať
1m3 plynu to je 10,55 kWh, 1kWh stoji 0,0461€. 10,55 x 0,0461 = 0,486 € / m3 plynu. Ak spalil sused 1500 m3, t.j. 1500 x 0,48 = 729 € len za spalene medium Mesacny poplatok za plynomer v D3 je 7,7520 € = +93 € / rok Takze 93 + 729 = 822 € / rok celkom, alebo 68,5 € / mes. Teraz porovnavajte so zateplenym 100m2 domom. Inkaso a nedoplatky (preplatky)
Odpovedať
@beejay mozes prosim popisat, ako steny z porfixu volne dychaju? aky je to fyzikalny jav?
Odpovedať
Profilova fotka
@vankusik29 :-D :-D :-D :-D no, tiez by ma to zaujimalo..
Odpovedať
@vankusik29 ved normalne cez pluca. Uplne tak isto ako clovek. @kaktusik007
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vankusik29 Nuz ked si vsimnes, tak domy, ktore nie su zateplene, sa kazdu hodinu nepatrne zväcsia a nasledne zmensia na pôvodny rozmer - nádych a výdych.... Ako vidím, tak kazda takáto téma sa hned zvrtne na boj medzi zástancami zateplenia a nezateplenia. Je to o tom myslim aj forum - Je zateplovanie nove nabozenstvo?. No ale to je jedno. Co je podla teba pohodlnejsie? Vzdusne saty z bavlny alebo latexový overal??? V com sa viac spotis? Ja nie som ziadny odporca zateplovania. Zateplovat sme chceli aj my, ale rozhodli sme sa, ze iba v tom prípade, ak si budeme moct dovolit zateplit kvalitne nejakou paropriepustnou izolaciou, nie iba obycajne obalit dom polystyrenom. Nuz, nevydalo, tak sme nezateplili. U nas v okoli väcsina ludi zatepluje tak, ze dom proste oblepí polystyrénom a hotovo. Toto riesenie nepovazujem za najlepsie. Je sice lacne, ale no.... Co sa tyka toho suseda: Udaje, ktore som tu uviedol, su iba velmi priblizne... nepamätam si na nas rozhovor 100%ne, takze to berte ako hruby odhad. Dom ma mozno len 100 stvorcov, mozno menej, a v plyne je myslim kpl. vsetko, kurenie, sporak, ohrev uzitkovej vody. Samozrejme, pre niektorych to je vela... Pre niektorych nie. Ked moj otec pocul, ze aku ma sused spotrebu, tak mu skoro spadla sanka. My totizto za rok spotrebujeme cca 4000-4500 kubikov. Cudne, ze sme este nezomreli od hladu....
Odpovedať
@beejay len tak schvalne kolko % vlhkosti prejde murivom? Aky zmysel ma dychanie stavby ked si na nu vacsina ludi hodi omietku ktora je zaroven parotesna?
Odpovedať
@beejay ja som len chcela vediet, ze ako taky material porfix, palena tehla alebo beton dychaju? pojem ,,volne dychat,, u mna znamena, ze vzduch ide dnu a nasledne von. Jednoducho neviem pochopit, ked porfix su vlastne uzavrete zvduchove bublinky, ktore vznikly nafuknutim vodnou parou v nejakej forme, ze ako sa ta para dostane odtial von a uz potom neviem pochopit, ako by sa tam dostal nejaky dalsi vzduch a nejako sa aj sam odvadzal vonkajsou stenou domu von. Aka sila ten vzduch zenie. Vodna para sa tiez cez tieto materialy nedostane von z objektu je to mizive percento. Vsetku paru co si doma nadychame, ktoru vyprodukuje pracka, umyvacka, rura, voda v hrci pri vareni, sa drzi vnutri, pokial neotvoris okno a nevypustis ju von. A tu je uplne jedno ci si zatepleny alebo nie. Vodna para sa da vypustit oknom alebo nejakym inym sposobom nuteneho vetrania. Cely boom okolo zateplovania je podla mna pre to, aby ti neunikalo teplo, ktore sala z radiatorov a prudi vzduchom a ktore dokazu absorbovat steny. Stare pece sa tiez stavali z materialov ktore sa nahriali a ked vyhaslo v peci tak teplo sa sirilo do prestoru dalej. Pretoze zakladny fyzikalny jav je ten ze teplo ohrieva studensie predmety. naopak to nefunguje. Naopak v lete nechceme, aby slniecko prehrievalo steny domu, tak tam dame barieru v podobe zateplenia.....
Odpovedať
Profilova fotka
@takyna aj my mame ytong 375mm bez zateplenia, byvame presne rok, cize toto je druha zima...... Tažko povedať ci dom drzi teplo, alebo nie, lebo my mame velke presklenne plochyˇ(= uniky tepla) a zle nam ide kureni, bohuzial... Takze neviem dobre posudit... Ale osobne by som stavala skor z 30+ 20zateplenie :) Za plyn platime asi 80e tusim.. MAme podlahovku....kurime na 22 -23st ... platili sme menej a prisiel nam 300e nedoplatok...Ale to sme byvali bez dveri ( do garaže hlavne neboli a odtial lahalo.... a pod.. cize stale sa kurilo, lebo bola zima..)
Odpovedať
@kanvor celkom ma zaujal tvoj vypocet....my mame totiz nizsiu spotrebu plynu ale vyssiu mesacnu splatku....sme v tarife D2 a v SPP nam vyslovene neodporucali prejst do D3 v pripade ak spotreba nepresiahne 1200m3 (alebo 1300m3 tento udaj si velmi nepamatam - co teda nedosahujeme). Mam napriek ich odporucaniu poziadat o zmenu tarify na D3? Podla tvojho vypoctu by sme mali namiesto sucasnych 83€ platit do 50€ mesacne? =-)
Odpovedať
@vankusik29 Samozrejme uznavam, ze vlhkost, ktora uniká cez steny, je len urcite percento... na to ja odbornik nie som, nie som stavbar, nie som fyzik atd. Teoria je jedna vec, prax druha. Poznam X ludi, ktory zateplili 20 rocny dom, postaveny z kvadrov a po roku si vsimli, ze im nejak zacali vlhnut a plesniviet steny. A pocul som aj o zateplenych novych domoch, kde sa vyskytol podobny problem. Riesenie: Ked dom zateplite, treba viacej vetrat. Ak vymenite na dome este stare drevene okna za plastove, treba este castejsie vetrat. Cast tepla, ktore udrzime zateplenim v dome, teda unikne vetranim von. Samozrejme je to dôsledok toho, ze ti ludia chceli asi usetrit a zateplili lacno... cize dom asi len oblepili a hotovo, nenechali odvetravaciu skaru (alebo ako sa to zvykne robit - do toho sa nerozumiem). Celkovo mam pocit, ze ked volakto stavia bez toho, aby dom zateplil, tak ho automaticky povazuju za cudaka, amatera alebo blbca....
Odpovedať
Tieto debaty okolo zateplenia - či nezateplenia sú stále o tom istom. Prívrženci majú svoje argumenty a odporcovia tiež svoje. Každý si zastáva to svoje. Manžel nech sa drží vlastného názoru.
Odpovedať
No teda. 1500m3 pri 100m2 je dost zle. Ja mam projektovanu spotrebu 700m3 pri 140m2. Ytong lambda 375, zateplenie 15cm eps a trojskla. Aka bude realita este uvidim, kurime na 22C a zatial sme neminuli viac ako 3m3 za den. Cize tak nejako nam to vychadza. Pri 100m2 by som nechcel platit viac ako 600m3.
Odpovedať
@mint_blossom To su ceny z ich cennika, lisit sa moze udaj kolko kW plynu ziskas z m3, zavisi to od viac veci, tych 10,55 je taky stred, podla vzoru toho co som tu pocital si to mozte sami spocitat na vase podmienky. Netusim preco vam nedoporucuju prejst na D3, nerobim u plynarov. Asi preto, ze musite mat taku spotrebu, ktora prinalezi tarife .. Nechaj si to u nich vypocitat na variantu D2 a D3. D3 : "Rozpätie odberu zemného plynu v tarife za 12 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov je od 17 935 kWh do 68 575 kWh vrátane, (približne od 1 700 do 6 500 m3 vrátane)."
Odpovedať
@beejay " .. v plyne je myslim kpl. vsetko, kurenie, sporak, ohrev uzitkovej vody... ", nezda sa mi, to by bolo 1500m3 male cislo.
Odpovedať
Profilova fotka
ako čítam tuto diskusiu, asi sme si zvolili zlý dom. Máme totiž vyrátanú spotrebu 3100m3/rok. Poschodový - užitková plocha 165m2, stavať sa bude Porotherm 38 + 10 zateplenie. Je to ale výpočet na radiátory. Zníži sa mi spotreba pri podlahovke? :-.
Odpovedať
Profilova fotka
@pivec od kedy byvate? lebo teraz este nie je taka zima...... My napr. spalime teraz mozno tiež max 3kubiky.. lebo sa kuri len trochu..ale ked bude vonku - 15, tak to spalime aj 8-10kubikov...... ale nemame trojskla, ani zateplenie.. rozhodne vsak dom chladne rychlejsie, ked je vonku zima riadna... Potom napis kolko spalite v ozajstnej zime :) zaujima ma to pre porovnanie..Plochu mame asi 150m2. diky
Odpovedať
Profilova fotka
@takyna nechcem urazat , ale vlastne touto vetou som zacal ;) Dom treba zateplovat. Tvoj manzel asi videl kopec hlupych rieseni z ktorych usudil, ze zateplenie je zla vec. Akoze ma vela penazi na kurenie? Planuje rubat drevo? Ak ho prejde auto tak takej peknej zene zanecha sekeru a deti? :-S
Odpovedať
Ach jo, stale to iste dookola, sa mi o tej lambde zacne asi snivat :-). Takyna, preco nechce manzel ani pocut o zatepleni? Ake skusenosti cakate, ze Vam tu ludia napisu? Vsetci co to tak maju sa nadmieru spokojni. Urcite budete spokojni aj vy, zalezi, co od toho ocakavate. Ak nizke tepelne straty poobzeral by som sa po inom rieseni, ak dobry pocit z dychania stien a vyssich nakladov tak hor sa do lambdy. A k tomu dychanu, uz to tu bolo popisane, steny nedychaju, ani dychat nemaju, vnutorna vlhkost sa ma vyvetrat.
Odpovedať
Profilova fotka
@takyna predstav si, ze ja pod vysokymi tatrami zaplatim na cely rok za elektricke kurenie 150eur. Co je mesacne cca 12 eur. To je normalne pri pasivnom dome. A cena domu pri svojpomoci je nizsia ako z ytongom 375 :-p
Odpovedať
@mio23 nechces mi prist svojpomocne postavit dom? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter ja uz neviem ako sa to robi ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@beejay strasne zavadzas a meties ludi :-D bud si prilis mlady ale asi si moc nevinikal vo fyzike a matike o chemii ani nehovorim :-p
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?