Greywall & EPS 70F 200mm

Pozeral som diskusie ale nenašiel odpoveď Ak idem Zatepľovať cca 300m2 ma význam pozerať na R 6,45m2K/W pri sivom 200mm, cena 11.28e/m2 Alebo R 5,13m2K/K pri bielom 70F, cena 9,22e/m2 Rozdiel v cene cca 600e Ma to význam z pohľadu nasledovnej úspory na kúrení? 600e naviac sa asi tak rýchlo nevráti, či?
Odpovedať
1
2
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
Rozdiel je aj v kvalite a cene montáže ,v prospech bieleho polystyrénu.Taktiež k celkovej kvalite a rovinnatosti fasády. šedý je už z výroby krivý nepresný vytvára buchtový efekt na fasáde ,krúti sa a pri montáži a skladovaní naň nesmie dopadať priame slnečné svetlo. Neodporúčam.
Odpovedať
Ôk vdaka A čo ten tepelný odpor? Je to cca 20%
Odpovedať
@mesarosanton Dik za názor určite budem i ja brať v úvahu. Jedna vec je reklama a druha vec je realita.
Odpovedať
a kolko vychadza cca vata/m3?
Odpovedať
@adam_janka skus biely EPS 80F...
Odpovedať
@xkodiakx je lepší cenovo ci na R?
Odpovedať
Profilova fotka
@mpfnordy myslíš že šedý EPS sa vo fabrike reže na nejakom inom stroji ako biely ? :-) .....sú to nezmysli.... pravda je len že pri montáži v lete je vhodné,zatieniť pri práci južnú stranu.
Odpovedať
@adam_janka je trosku drahsi ako obycajny, ale je pevnejsi, ma trosku lepsie R ...
Odpovedať
ja vyrabam polystyren a ked mam povedat svoj nazor isiel by som do bieleho,sedy je lepsi v R ale je to cisty bordel to nikto nevidi ked sa vyraba tak z toho ide kvantum prachu je pravda ze sa zatiahne lepidlom ale jak tu pisal xkodiakx ze je pevnejsi tak to neni pravda podlahovy ano ale fasadny sedy sa lahsie lame ako biely neni tak uceleny kvoly tomu prachu
Odpovedať
@adam_janka nerieš nevráti sa to.
Odpovedať
To naozaj nemam dat 200mm sedy ako je naprojektovane ? Potom nevide vypocet energetickeho certifikatu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@panak ale čo by nevyšlo, všetko víjde.. teraz ti certifikát dajú za kilo klobás aký len chceš :D
Odpovedať
Profilova fotka
@panak krútiť sa môže nejaká 5-ka ale nie tvoja 20-ka. Drž sa projektu. Robí sa s tým bez problému.
Odpovedať
@cumel131 az si si nevšimol, ja som pisal o bielom nie o sedom eps, že 80f je o niečo pevnejší ako 70f...
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Tak ja k tomu pridám trochu fyziky, ako tým rozdielom medzi nimi vidím ja. Z hľadiska fyzického prestupu tepla vedením je biely a šedý polystyrén na tom úplne rovnako. Čiže ak by sme sa bavili o tom, že sa teplo z jeho jednej strany vedením prenesie na stranu druhú (interiér vs. exteriér a naopak), bude to na rovnako. Avšak je medzi nimi veľký rozdiel v zabráneniu prestupu tepla žiarením. Biely polystyrén sa pre infračervené (tepelné) žiarenie správa ako "číre sklo", t.j., je pre to žiarenie "neviditeľný". a preto cez neho prejde bez toho, aby si to vôbec "všimlo" (obrazne povedané). Šedý polystyrén to žiarenie vie do istej miery pohltiť (nakoľko má pre infračervené spektrum nejakú "farbu" - šedú), a zároveň ho čiastočne zastaviť (je niečo ako slnečné okuliare pre infračervené žiarenie). V dnešnej dobe už asi väčšina ľudí používa nízkoteplotné vykurovanie (podlahovka a pod.), takže v zimnom období bude rozdiel medzi bielym a šedým polystyrénom minimálny. Ale z môjho laického pohľadu sa rozdiel viac prejaví v lete, v teplých a hlavne slnečných bezoblačných dňoch, nakoľko ak slnko priamo bude páliť na stenu, šedý polystyrén omnoho lepšie odfiltruje infračervené žiarenie zo slnka a menej to prehreje stenu, na ktorú slnko "praží". Je to presne ten istý princíp, prečo sa odporúča "odcloniť" stenu od slnka pri osádzaní šedého polystyrénu. Laicky povedané, ak slnko páli na biely polystyrén, polystyrén zostáva "chladný", ale čiastočne dokáže zohriať predmety "za polystyrénom". Šedý polystyrén sa sám zohreje (čím sa môže prehriať a následne na povrchu zdeformovať), ale nepustí tepelné žiarenie cez seba a neumožní "infraohrev" predmetom na jeho druhej strane.
Odpovedať
Profilova fotka
@kenco ( "V dnešnej dobe už asi väčšina ľudí používa nízko-teplotné vykurovanie (podlahovka a pod.), takže v zimnom období bude rozdiel medzi bielym a šedým polystyrénom minimálny.) fyzika nie je môj koníček ale by ma zaujímalo ako môže mať vplyv typ kúrenia na prechod tepla žiarením keď teplota vzduchu v izbe je v oboch prípadoch rovnaká :-) Tá úvaha v závere o tom ako sa šedý "zohreje" ale žiarenie "cez seba nepustí" mi príde úplne zvrátená....lebo princíp šedého EPS je že žiarenie v porovnaní s bielym EPS lepšie odráža....tým pádom sa musí aj menej zohriať....(to ale samozrejme platí až po nanesení omietky ).
Odpovedať
@eagleowl Dobre, tak to napíšem ináč, aby to bolo viac zrozumiteľnejšie. Myslel som to tak, že ak sa postavím napríklad 2m pred radiátor, ktorý má teplotu cca 65-80°C, tak vedením mi žiadne teplo neodovzdá, ale aj tak sa budem cítiť ako pred infražiaričom - nakoľko veľkú časť svojho tepla odovzdá nielen vedením (fyzickým ohrevom vzduchu, ktorý ním prúdi), ale aj žiarením, pričom ohrieva telesá vo svojom okolí, na ktoré to infražiarenie z neho dopadne. Podlaha, ktorá má teplotu 23-27°C takúto vlastnosť nemá, resp. má, ale podstatne nižšiu. A teraz k tomu, čo som tým myslel. Rozdeľme si obvodovú stenu na 3 vrstvy. Vnútorná vrstva, nosná stena, potom stredná vrstva - izolant , a vonkajšia vrstva - omietka. Odmyslime si prenos tepla vedením (t.j. jedna molekula materiálu s vyššou energiou narazí do ďalšej, odovzdá jej časť energie a tak to ide ďalej a ďalej..), nakoľko tam je rozdiel medzi bielym a šedým polystyrénom zanedbateľný. Takže podstatný je pre nás prestup tepla medzi stenou a omietkou. Vnútorná stena má +/- stabilnú ročnú teplotu, takže má aj rovnaké infračervené vyžarovanie tepla. Na vonkajšej "stene" (omietke) ale teplota v priebehu roka veľmi skáče. V zime je studená (takže "nevyžaruje nič"), ale v lete, ak na ňu napáli slnko, tak môže mať kľudne aj cez 50°C (ak je tmavšia), je to taký perfektný celoplošný radiátor. A ten vyžaruje teplo ako do okolia, tak aj do izolácie. A tu nastupuje hlavná výhoda šedého polystyrénu, či to žiarenie "prepustí" k vnútornej vrstve, nosnej stene, ktorú bude zohrievať, alebo ho odrazí naspäť a drvivá väčšina sa vyžiari do okolia. Preto som v predchádzajúcom príspevku uviedol, že sa správa ako slnečné okuliare, ale na druhej strane vie ho aj dobre pohltiť. (stačí nechať biely a šedý polystyrén na priamom slnku na krátky čas a potom naň položiť ruku - šedý bude až horúci, aj keď len na veľmi krátky čas, lebo má mizernú tepelnú kapacitu a to teplo hneď odovzdá ruke, pričom biely bude mať teplotu takmer rovnakú s okolím).
Odpovedať
Profilova fotka
@kenco šedý EPS odráža vďaka grafitu určitú časť energie späť k zdroju....to znamená že ju bude odrážať v zime späť k vnútornej stene (bez ohľadu na to aké kúrenie bude vo vnútri)....teda rozdiel medzi šedým a bielym bude v zime á 0,007 (á 20%).... v lete odráža vďaka grafitu určitú časť energie späť k zdroju -k fasáde.....rozdiel medzi šedým a bielym bude á 0,007 (á 20%). Myslieť si že šedý EPS pohlcuje energiu lepšie je podľa mňa mylné ....naopak ...podľa mňa pohlcuje energiu horšie....odvolávať sa na pokus rukou je irelevantné lebo budú oba pod omietkou, kde už farba nebude dôležitá.
Odpovedať
@xkodiakx prepac nevsimol som si ze to bolo o 80f
Odpovedať
@eagleowl No, čím má povrch nižšiu teplotu, tak tým menej mikrovlnne vyžaruje. Takže áno, je pravdou, že od nosnej steny "odráža" späť na ňu, ale zasa je to len tým, že pohltí a následne vyžiari naspäť. Preto som to v predchádzajúcom príspevku neuviedol, lebo vnútorná stena má vzhľadom na napálenú omietku oveľa menšie mikrovlnné vyžarovanie. Ale je jasné, že ho má. A to, že šedý pohlcuje - zasa iba základná fyzika z praxe. Ak by iba odrážal a nepohlcoval, tak by ho potom nebolo potrebné odcloniť pri montáži od priameho slnečného žiarenia. Správal by sa na slnku ako "zrkadlo". Ale nespráva sa tak. Jednoducho pri priamom slnku sa povrchová vrstva veľmi rýchlo prehreje, a keď nestihne teplo vyžiariť späť do okolia, tak na povrchu začne rýchlo degradovať až do takých rozmerov, že sa začne krútiť a deformovať. Áno, myslíš to dobre, len nie celkom presne. Ide o to, že "efekt" je podobný, ale princíp je úplne iný. Ak by si na neomietnutý polystyrén na slnkom nasvetlenú stranu zmeral teplotu bieleho a šedého polystyrénu (ideálne bezdotykovo), biely bude mať +/- teplotu okolia, ale šedý bude mať povrchovú teplotu podstatne vyššiu. A to nieje dôsledok toho, žeby teplo odrážal ako zrkadlo, ale preto, že ho na povrchu pohltí, ale ihneď následne vyžaruje mikrovlnne spät.
Odpovedať
@kenco @eaglowl chalani toto su poznatky pri neomietnutom bielom a sedom EPS? Ale ako sa sprava omietnuty?Aky je vtedy rozdiel vo vlastnostiach?
Odpovedať
@marcel714 Tak isto, ako som písal - jednoducho je rozdiel prenášať teplo žiarením, a vedením. Rozdiel v prestupe tepla vedením je v podstate zanedbateľný, nakoľko je to ten istý materiál, len jeden je biely, a druhý má trošku uhlíkovej prímesy, ktorá mu dáva farbu a tým vplýva na infračervené žiarenie. Ale ak sa bavíme o prenose/pohlcovania/odrážania/vyžarovania tepla vo forme žiarenia, je medzi nimi rozdiel asi ako medzi čírym sklom a čiernym plechom - jedno si prechádzajúce vlnenie ani "nevšimne" a druhé ho nielen zastaví, ale pohltí a následne vyžiari do okolia. Čiže, v skratke - v zime veľký rozdiel mať nebudeš - obvodová stena má teplotu +/- interiéru, čiže zhruba 20°C, a tá čosi mikrovlnne do okolia vyžiari, ale nieje to nič strašné (áno, šedý by pomohol, ale nie nejako markantne, žeby si dal na kúrenie zrazu o polovicu menej ako pri bielom polystyréne). Ale najmä sa to prejaví v lete, keď máš od slnka napálenú omietku a tá odovzdáva teplo jednak okoliu vo forme vedenia (zohrieva vzduch tesne pri povrchu a zároveň zohrieva izoláciu - polystyrén pod sebou), a odovzdáva teplo mikrovlnným vyžarovaním - takisto ako smerom von, tak aj smerom dnu. A zatiaľ, čo ti biely polystyrén mikrovlnné žiarenie smerom "dnu" (na obvodovú stenu) pustí bez toho, aby si ten polystyrén vôbec "všimlo", tak šedý ho pohltí, a z podstatne väčšej časti vyžiari naspäť smerom von, do okolia.
Odpovedať
@kenco takze laicky zhrnute.Na zimu je to viac menej jedno ci sedy alebo biely a v lete lepsie chrani pred prehriatim interieru sedy ako biely.
Odpovedať
Ja mam pouzity sedy 20cm na zateplenie. Mojim laickym okom bol celkom pekne rovny, vobec pokruteny. Robotnici sa nestazovali ze robia so sedym a aj nalepene to vyzeralo pekne a rovno. A ked ma sedy lepsie izolacne vlastnosti ako biely, tak ich jednoducho ma a o tolko percent je lepsi, nie kvoli jeho farbe(pod omietkou/fasadou je to uz jedno) ale asi kvoli jeho zlozeniu. Aka by bola navratnost v tvojom pripade tych 600€ naviac to ti neviem vyratat no urcite budu so sedym mensie tepelne straty.
Odpovedať
Profilova fotka
@kenco "áno, šedý by pomohol, ale nie nejako markantne, žeby si dal na kúrenie zrazu o polovicu menej ako pri bielom polystyréne" ....:-) no tak za mňa naposledy.....vlastnosti šedého EPS sa počítajú v prvom rade na spotrebu tepla v zime.....preto sa v programoch pre počítanie tepelných strát počíta s rozdielom medzi bielym a šedým EPS cca 20% v tepelnom odpore.....o tom že šedý EPS by mal byť lepší len v lete som nikde nikdy nepočul ani nečítal ani neviem na základe čoho by som takému niečomu mal uveriť.... (Jediné čo viem že izolačné vlastnosti EPS sa s zlepšujú z klesajúcou teplotou...a naopak....ale to platí pre oba typy.) (Ešte by som snáď uveril tomu že šedý EPS nieje reálne o toľko lepší ako sa deklaruje v porovnaní s bielym EPS... lebo je to možno viac marketing ako realita ....ale vzhľadom na to že to nemám nijakú možnosť si to overiť tak verím.)
Odpovedať
Profilova fotka
Zateploval som s grafitovym eps hrubka 200 lepil som na penu bez kotvenia zateploval som v zime a klebroval na jar kedy som dodatocne kotvil rohy a okolo okien kedze su v eps osadene zaluzie Ziadne krutenie a trhanie sa nekonalo dostal som bloky narezane 1*1m niektore boli zle odrezane od vyroby ale o tom som vedel lebo velke bloky im to robia kedze linka nieje 100rovna Este ak sa nepletiem tak grafit je mikrokrystal preto je to prach co sa pridava do zmesy pri vyrobe eps. Jedna s jeho vlastnosti je ze velmi dobre odolava teplu preto sa pouzva ako primes do izolacii
Odpovedať
Profilova fotka
@sappa , myslite, ze by nemal byť problém ani s hrubkou 10 cm sivého čo sa týka krutenia? Je tiež vraj krehkejší? Je to pravda? Tiež váham medzi bielym a sivým.
Odpovedať
Mal som šedý EPS od Isover 100mm, už v balíkoch boli viditeľne boli poprehýňané, naopak Polyform mal krásne rovné dosky, podľa mňa to bude závisieť hlavne od výrobcu.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?