Zvislé roxory armovanie

je nutné navrtávať roxory do betonových pásov v základoch? nestačilo by len vložit do ztrateného debnenia?
Odpovedať
1
2
@gondekp Človek, ktorý pri robote rozmýšľa, dá roxory už do základových pásov.
Odpovedať
@wolfguns prosím, aby ste si našiel iné fórum na takéto rady. vopred ďakujem
Odpovedať
Rada to bola dobrá , lebo potom pri vrtaní si budeš ten roxor o hlavu búchať ,ak sa jedná o väčšiu plochu. Ak by sa nekotvil do základu ,len voľne ukladal do debnenia ,tak mi uniká jeho účel.
Odpovedať
@gondekp áno, je nutné ich navŕtať
Odpovedať
@jedendvatri tak za prvé. pri betonovaní by som sa určite netrafil presne do strateného debnenia. za druhé. v prípade domu mám tri rady a na garáž 4 rady strateného debnenia. to mi príde určitě doležité použiť zvislú výstuž aspoň vložením do strateného debnenia pri betónovaní. Ide mi o to, či tu zvislú výstuž navŕtať do betónovej paty alebo nechať tak.
Odpovedať
@gondekp Dám Ti ešte jednu dobrú radu. Ak si tak drevený, že pri betónovaní by si sa netrafil s roxorom tam, kde treba, tak choď skladať papierové lietadielka a nie stavať dom.
Odpovedať
@wolfguns ďakujem za radu
Odpovedať
@wolfguns vyhľadal som si vaše príspevky a kde prispievate, tam urážate.
Odpovedať
@gondekp Tak to si si ani moc roboty nedal, lebo na celej MS streche má príspevky celkovo tri. Po druhé, nikoho som neurážal a po tretie, ak je dĺžka DT-čka 50cm a má dva otvory, tak keď odrátam hrúbku steny, tak každý otvor má dĺžku 20cm. Ak mi niekto povie, že si nevie vyrátať a následne sa trafiť s roxorom do 20cm, tak si odpovedz sám, ako nazvať takého človeka.
Odpovedať
Ano, musia sa navrtavat. Ide o to aby boli pevne spojene so zakladom. Navrttat a na chemicku kotvu. Najvhodnejsie by bolo ich napichat este do cerstveho betonu. Travit sa do otvoru v DT nie je problem, miesta je tam dost a roxor sa da aj ohybat. Isli ste tou tazsou cestou, budete musiet vrtat a kotvit. Chce to kvalitne vrtacie kladivo a silne ruky 🙂
Odpovedať
...a doplním - nejakú rezervu vrtákov, najmä, ak nemáte prax. Tie rady od wolfa vyššie síce môžu znieť urážajúco, ale sú pre ďalší postup prác trefné.
Odpovedať
ja som ich nechal trčať už zo základových pásov, to proste trafíš aj od oka.. a ak nie tak súhlasím s @wolfgun 😄 teraz nič iné neostáva len navrtavat.. spojené to proste musí byť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@stefanl prečo to musí byť spojené ?
Odpovedať
Profilova fotka
@gondekp áno navrhuje sa to vždy s výstužou, ktorá prepojuje základy s nadzákladovým murivom. Avšak vo väčšine prípadoch toto prepojenie nemá opodstatnenie. Najmä pri nadzákladovom murive, ktoré je z vonkajšej strany zasypané zeminou. Druhá vec je, že len navŕtať a nabiť je v podstate to isté ako len vložiť do DTečiek.
Odpovedať
@gondekp tomuto typkovi neni rady ani pomoci furt si idete svoje 😁... Takto: radšej nestavaj, keď už od základov to chceš mat odfusovane, lebo ak by si bol poctivý, tak to tam dáš a nepýtas sa na modrej streche základné veci! Áno treba ich tam dat pane! Potom to skúste nafotiť a aj ako ste dali vodorovné armovanie do tvárnic.
Odpovedať
@stanlee ak ste si nevšimol uživateľ @matusakrobert napísal pred vami, že sa zvislá výstuž prepojená navrhuje, ale vo vetšine prípadov opodstatnenie nemá.
Odpovedať
@stanlee ak by ste si pozrel moj fotoblog, zistil by ste, že pri stavbe oporného múru som opodstatnene zvislú výstuž dal. a sú tu uživatelia, ktorý horizontálnu výstuž v základoch nemajú.
Odpovedať
@gondekp chcel by som vidieť vodorovné, len tak pre srandu, teda ak vám tu ešte niekto napíše, že navrhuje sa to, ale nedáva sa to 🤣 Domy za 150ooo a šetria pár Eur na železe
Odpovedať
@stanlee napsal som horizontálnu, myslel som vertikalnu jakoze zvislu.
Odpovedať
@stanlee
Odpovedať
Profilova fotka
@gondekp opytaj sa ze aky ucel ma splnat takato vystuz? hlavne v tvojom pripade, na rovine? dvihas vysoko dom oproti povodnemu terenu a bojis sa aby navazka nevytlacila debnenie? alebo sa bojis ze sa dom smykne na zakladoch? nelam si s tym hlavu ;)
Odpovedať
@stanlee posielam fotku, ako ste chcel.
Odpovedať
@stanlee ešte jedna vec. snažíte sa mi radit alebo kritizovať a sám ste si nechal postaviť na kľúč.
Odpovedať
@gondekp nieje to dobre vidno, ale tie DT sú len položené vo výkope? Je tam základový pás? Inak áno. Do čerstvého betónu som napichal roxory. Trafiť sa do DT nebol problém.
Odpovedať
je tam základový pás. nechcelo sa mi zametať pred fotením 🙂
Odpovedať
@gondekp Mate to tak na polovicu dobre. Roxory co su vodorovne, ten od vnutornej strany (dole) ide potom ku vonkajsej (vlavo) a ten co je pri vonkajsej (hore) ide tiez ku vonkajsej (vlavo). Mal by ist ku vnutornej, ale zas nespadne to 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@gondekp načo teda bude v stratenom debneni keď nejde zo základoveho pásu... To už ti netreba vôbec zvislu vystuz nie?
Odpovedať
@epto takto mal ísť? vonkajší z jednej strany k vnútornému druhej strany?
Odpovedať
@gondekp pomôcť, ale ak to berieš ako kritiku, tak to je zle... Skus sa zamyslieť a nebyť vztahovacny,... Pozitívna kritika pomáha,.. Skus využiť skúsenosti iných. Ak ide o železo, tak pri tom som ja nešetril, lebo radšej mat niečo naddimenzivane a hlavne ak to stojí pár drobných... Véd koľko už len pri celkovej sume stavby alebo aj základov sa ti to potom predraži?
Odpovedať
@gondekp
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?