Zaklady vo svahu, aky beton, je armovanie nutne?

Ahojte. Mam katalogovy dom - bungalov o rozmeroch 10x12,5m ktory bude vo svahu. Vpredu bude zaklad trcat nad uroven terajsieho terenu 1,5 m. Planujem prednu cast a boky dosypat do vysky cca 1,3 m zeminou. Osadenie domu nebolo riesene v projekte a bol som si toho vedomy. Zaklad bude v nasledovnej skladbe: Zakladova patka 600x600 mm vo vrastlom terene, po bokoch vo svahu odstupnovane- 3 kaskady. Nad nou bude zakladovy mur o hrubke 300 mm, klasicky odsalovany (nie betonove tvarnice). Zaklad je len po obvode domu s jednym rebrom napriec o hrubke 400mm pre zvysenie priecnej tuhosti. Este doplnim, nosne murivo bude o hrubke 300mm - Porfix. V povodnom projekte su pouzite na zakladovu patku 600x600mm 300 mm betonove tvarnice, v ktorych su vodorovne a zvyslo vzdy dva roxory Ø 8mm vedla seba. 1. Moja otazka znie aky beton pouzit na zaklad (v projekte mam C16/20 na zaklad na rovine). 2. Ako armovat a ci vobec kedze trciaci zaklad bude prakticky obsypany z oboch stran. Cize ak zem sadne, zaklad bude namahany hlavne na tlak zhora na co zelezo nieje potrebne. Ak armovat, tak uvazujem nad kari rohozou 150x150 Ø 6mm aj to len v jednej vrstve. (nie dve vedla seba). Samozrejme rohy previazem tycami. Bude to postacovat? Najde sa tu nejaky praktik, stavbar, static, ktory taketo vecii uz ma v oku? :-) Vopred dakujem.
Odpovedať
@miloshi určite nájde, ale ak ma oprávnenie, tak ti isto neodpovie, a ty ak máš čo i len trochu rozumu tak si dáš navrhnúť statikovi založenie tvojej stavby pod ktoré sa podpíše a ponesie za to zodpovednosť, a určite to bude za peniaze ako každá iná seriózna služba.
Odpovedať
Profilova fotka
@miloshi presne tak ako píše @slavoslav - toto si chceš zobrať na svedomie, že spravíš podľa seba alebo podľa niekoho kto ti poradí cez internet? To predsa nemyslíš vážne!!! Projekt a hlavne statika je jednou z najzákladnejších vecí s čím začať stavbu, tak to neodflákni - daj to láskavo spraviť zodpovednej osobe a samozrejme zaplať za to tak ako platia aj ostatný ľudia pri projektoch.
Odpovedať
Hlavne svah s takym prevysenim ziada indivindi projekt a sikovny architekt by tam osadil urcie zaujimavy dom. Bez statika toto nerob.
Odpovedať
@miloshi mam v tom trochu zmatok, pises ze v povodnom projekte osadenie domu nebolo riesene a potom ze v povodnom projekte bolo navrhnute zakladanie na ZB patky, ako to teda je? dost by pomohol aj obrazok. na nezavaznu debatu je to dobra tema, ale definitivne riesenie hladaj u statika.. robil si aj geologicky prieskum, vies ake je zlozenie podlozia?
Odpovedať
@benco zrejme katalogový projekt (polovičný produkt)
Odpovedať
@slavoslav asi ano, ale kolko je takych, co maju navrhnute patkove zaklady?
Odpovedať
@benco založenie na pätkách je najefektívnejšie založenie ale asi len pre drevodomy, pri ťažkom murovanom to asi stratí efekt, resp. si neviem predstaviť niektoré detaily. Ale máš pravdu, celé je o akési divné, treba to vidieť.
Odpovedať
@miloshi ja staviam na navazke do zakladov mi slo 1,5tony zeleza armovanie sa robilo podla projektu ani gram zeleza viac ani menej . Zelezo mi robila firma ktora viaze zelezo dlhe roky ked to zbadal ich sef tak pochopil ze pre co. Teraz nerozumiem ludom ktory chcu stavat dom a zalozenie a armovanie na dom zhanaju na modrej streche..... asi mas vela penazi navyse ci ak sa nepodari prvy krat skusis podruhe?
Odpovedať
Aby sme sa pochopili, zaklady mam preratane statikom a to minimum dodrzim. Mna zaujima nezavysli nazor nejakeho praktika (chcem len pocut iny nazor) ako zvyknu taketo stavby riesit. Zakladova patka je bezny standard, zaklad je tym padom lahsi. Nezaujimaju ma nejake pocity. :) Dakujem ..este doplnim povodny projekt bol katalogovy dom na rovine, cize aj osadenie domu bolo na rovine. Na projekte sa robili nasledne dodatocne upravy, inou firmou.
Odpovedať
Profilova fotka
@miloshi statik tu bude ťažko odpovedať, pretože nie je za to platený a ani sa zodpovedne nedá odpovedať, pretože tu nie je priložený geologický posudok. Ale nechápem, na čo sú tam pätky, taký domček sa v bežných podmienkach zakladá na pásoch, pri dostatočnej únosnosti nevyztužených. Ak tú sieť chcete umiestniť zvislo, tak nechápem, čo od nej očakávate, vybúlenie nehrozí, bude to prisypané a 150 nie je výška na riešenie vzperu. Ešte tie výztuže do rohov by som bral. Čo myslíte, je moja žena mladšia ako Vaša? Chcem len nezávislé posúdenie.
Odpovedať
@jan45 Asi som sa zle vyjadril, jedna sa o zakladove pasy (v projekte to volaju patka), pretoze zakladovy pas je dole sirsi (600mm) a ma vysku 600mm, na nom uz bude odsalovany zaklad o hrubke 300mm. Samozrejme nezamrzna hlbka je dodrznana. Mam aj geologicky pousdok, zem je strkovo hlinita (nemam momentalne pri sebe) Umiestnenie karirohoze zvysle je uvazovane koli pripadnym bocnym tlakom, kym sadne dosypana zem z obidvoch stran. A dakujem za info ohladom vzperu, aj nad tym som sa zamyslal. Vy ste stavbar? :) ....a je velky predpoklad ze moja zena je mladsia ako Vasa alebo aj nie :D :D ...ano che to viac informacii a najlepsi by bol nakres.
Odpovedať
Profilova fotka
@miloshi netreba, takáto zemina je dostatočne únosná, 60cm presahuje potrebu, spočítate si to aj sám, dom váži ( má hmotnosť ) asi 300 ton , zemina unesie cca 1-1,5 kg/cm2, nezámrzná hľbka je asi zaujímavá len vpredu, kde bude múr obnažený. myslím si, že statik sa primerane zichroval.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Mur vpredu z vonku planujem dosypat zeminou do zimy a v hornej trciacej casti nad zemou + v nezamrznej hlbke zateplit. V projekte ale aj stavbari ma upozornovali aby som vnutro zakladu vyplnil strkom resp. vrstvil il.zvykopu strkom. Predpokladom ze koli pripadnym podzemnej vode (u mna) sa nevyskytuje. Hladina podzemna voda u susedov v studni sa vyskytla najvysie pri intenzivnom 2 tyzdnovom dazdi najvysie 2 m pod urovnou zeme co je este nizsie ako su domy. Ja by som chcel na zasyp pouzit hlavne il z vykopu + mam moznost este nieco lacno doviezt. Pod bet.platnu samozrejme urobim normalny zhutneny strkovy zasyp. Bude to stacit v takomto zlozeni?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@miloshi ako si to nakoniec dal a stacilo to? ;)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@ivantausk otazka je k comu konkretne? co stacilo?
Odpovedať
@miloshi posledna veta tu: Ja by som chcel na zasyp pouzit hlavne il z vykopu + mam moznost este nieco lacno doviezt. Pod bet.platnu samozrejme urobim normalny zhutneny strkovy zasyp. Bude to stacit v takomto zlozeni? Ci to co si spravil podla teba stacilo.
Odpovedať
Tazko takto na dialku radit. Poradil by som sa s nejakym stavbarom priamo na mieste. V podstate v projekte by to malo byt tiez popisane.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?