Odpoveď na príspevok od jozeff32:
Ahojte, stala sa mi taká vec že na jednej strane … @jozeff32 Podľa projektu máš hĺbku základového pásu iba 50cm? To sa mi naozaj nezdá, pretože štandardná hĺbka býva minimálne ako nezámrzná hĺbka. Čítaš správne projekt? Nejedná sa o šírku 50cm? Tie projekty bývajú všeobecné, s poznámkou, že skutočné prevedenie záleží od únosnosti, keďže zvyčajne nebýva geo prieskum... A čo sa týka kaskády, s tým není žiaden problém...Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@jozeff32 Podľa projektu máš hĺbku základového p… @frantisekca ono tam kde je hĺbka tých cca 55 CM je to kopane až na nejakých 110cm a áno podľa projektu mám hlbku betónu 50cm a ďalej ťahať s DTOdpoveď na príspevok od jozeff32:
@frantisekca ono tam kde je hĺbka tých cca 55 CM … @jozeff32 Tak bude viac betónu, alebo štrku, či DT tvárnic. Ale aspoň mne osobne príde malo, mať základový pás hlboký 50cm. DT tvárnica je iba debnenie, značne oslabuje.Odpoveď na príspevok od jozeff32:
Ahojte, stala sa mi taká vec že na jednej strane … @jozeff32 základy majú byť v nezamŕzajúcej hĺbke a je úplne jedno, či je to len garáž alebo bungalov alebo 2 poschodová vila. Ak ti bágrista vykopal hlbšie základy, vyleješ viac betónu - vadiť to bude max. tvojej peňaženke. Na výkrese by si mal mať vyznačenú "nulu" t.j. výšku, kde pôjde trávnik, chodníky ap. Podľa toho obrázka hore ti projektant dal zrejme DT (debnenie), aby si nemusel platiť 1,3 m základy (do DT ide menej betónu). Preto sú základy "len" 50cm. (snáď čítam ten výsek výkresu dobre)Odpoveď na príspevok od jozeff32:
Mám to tak v projekte..ide len o bungalov s vanzn… @jozeff32 podľa tohto tam mal byt základ 50cm a potom aspoň 3 rady DT, keďže tam má byť 80cm nad základom. Z oboch strán je kreslená zemina, čiže to má byť dokopy 130cm pod zemou. DT budú teda zasypané, a tým bude splnená aj nezámrzná hĺbka. Za mňa je lepšie riešenie ešte prehĺbiť tých 50cm a betón nevyliať až po vrch. Prvé DT bude aj mierne pod zemou a bude sa aj menej zavážať pod dosku medzi DT.Odpoveď na príspevok od jozeff32:
Mám to tak v projekte..ide len o bungalov s vanzn… @jozeff32 a ešte že dúfam že tam mali aj nivelák a pozreli či je to aj v rovine ten základ a sedí to s uvedenou výškou. Väčšinou sa ako vztažný bod dáva výška cesty, lebo tá sa len tak nemení a dom býva plus mínus rovnako alebo väčšinou si dajú dom ľudia vyššie. Ak sa dá teda a nie je to nejaký svahový pozemok.Odpoveď na príspevok od jozeff32:
Mám to tak v projekte..ide len o bungalov s vanzn… @jozeff32 Výborné. Skús si spočítať (neviem aké DT máš v projekte), že o koľko betónu ušetríš tým debnením. Potom si pripočítaj cenu za tie DT tvárnice, a nie zrovna ľahkú prácičku s nimi. Obzvlášť, keď sa majú ukladať do výkopu. Predpokladám, že v projekte máš v tom debnení aj výstuž, aj tu si narátaj. Potom si pripočítaj prácu s tými DTčkami. A keď budeš mať výslednú sumu, tak si spočítaj rozdiel, že o koľko m³ betónu by si minul viac, keby si žiadne DT (do úrovne terénu) nerobil x cena betónu. Prácu nemusíš naceňovať, keďže tam je možno hodina, dve rozdielu, či betónuješ 50cm, alebo 100cm. Len pre predstavu, ak by si potreboval 400-500 kusov DT40, tak to máš cca 14 000 kg, čo tam musíš poukladať ak si robíš sám. Ak nie, tak niekoho budeš musieť zaplatiť za tú prácu. A teraz, že prečo to robiť tak komplikovane a podľa mňa aj drahšie, než tam vyliať ten betón. Alebo nerozumiem tomu, ako to opisuješ. Si chcel vykopať iba tých 50cm hĺbky, zaliať betónom, následne 3 rady DT tvárnic a doska a potom robiť návážku okolo domu? Lebo úroveň domu, voči okolitému terénu by si mal mať ujasnené ešte pred tým kopaním a podľa toho dať vykopať.