Podkopavanie starého domu, izolácia

Dobrý deň Zatiekla nám pivnica ktorú sme z vnútra vyspravili tak sme podkopali dom. Ako je na fotkach stena sa doslova rozpadáva, má diery a kamene od tial vypadávajú. Nemáme majstra robíme si to sami s mužom. Stenu sme očistili, napenetrovali 3x. Diery sme ručne vyplnili betónom čo sme si miešali. Trvalo to 3 dni. Je tam asi len 1cm vrstva po celej stene vybetonovana. Teraz je to suché 5 dni a nevieme ako ďalej. Mame kúpenú asfaltovu tekutu penetráciu, asfaltovu hydroizoláciu, styrodur a nopovu fóliu. Vie nám niekto poradiť postup? Ďakujem za každú radu prvá fotka je stena po dokopaní. Druha keď sme začali vypĺňať diery.
Odpovedať
Profilova fotka
najskôr sa treba pýtať. zbytočná práca, Táto izolácia ochráni stenu len z jednej strany, voda pritečie zospodu. Takáto pivnica sa dá izolovať len zvnútra.
Odpovedať
@jan45 my sme v lete odizolovali pivnicu z vnútra, vybetonovali podlahu na novo s izoláciou a vyspeavili na novo steny. Pivnica nám zatiekla v strede steny cca 50cm pod zemou v septembri a po odkopani z vonkajšej strany boli diery tak sme kopali 130cm pod základ.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 aj mna to čaká aký navrhujete postup?
Odpovedať
@macly27 ten dom ste v takomto stave uz kupili? Vedeli ste z coho je postavany? Na tych fotkach to vyzera, ze na pohlad z ulice to asi vyzera k svetu : zatepleny, okrasny obklad na sokli, asi plastove okna, mozno nova strecha. Pod tym vsetkym novym peknym to vyzera na roztrusenu rozpadnutu barabiznu. Dufam ze to nebol rychly kup na inzerat bez hlbsieho preverovania. V kazdom pripade zelam vela zdaru.
Odpovedať
@macly27 inak dufam, ze ste to neobkopali cele naraz, lebo pri takomto stave by som sa bal, ze ten dom spadne (uz som o takom pripade pocul). Ten dom stoji na hline... Treba k tomu nejakeho odbornika, statik, dozor, projektant? Neviem ale urcite nie diskusia na modrej streche 😄
Odpovedať
Profilova fotka
@matko291 sú omietkové zmesi, ktoré udržia aj tlak vody zvonku, ale treba poznať podmienky a dodržať technológiu
Odpovedať
@igor256 presne to aj mna napadlo. Ten "zaklad" drzi len sila vôle a zemina ktorou to bolo zahrnute. Na celu pivnicu pouzili snad tri vrecka cementu. Mozu byt radi ze zatial riesia "len" zatekanie do pivnice, nedivil by som sa keby tu za nejaky cas pribudla tema "praska nam stena" alebo "spadol nam dom"
Odpovedať
Profilova fotka
@macly27 asi ste nepoužili správny spôsob alebo nedodržali technológiu. Ak ste zvnútra izolovali asfaltovými pásmi a tie neboli vodotesne spojené, tak sa znefunkčnila celá izolácia. Začať sa má posúdenim podmienok v okolí stavby, zistením príčiny zatekania, žiaľ dobre myslené amatérske kroky nie sú zárukou úspechu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 neprídete znovu na návštevu? 😉
Odpovedať
@macly27 nerekl bych ze to byla uplne zbytecna prace, co budete muset ale udelat je provazat vodorovnou izolaci v podlaze sklepa a svislou kterou budete delat. My to resili nizkotlakou injektazi (jestli je to vhodne/mozne u vas zalezi z ceho je zdivo). Problem je pokud mate dum jen castecne podsklepen pak jak rekl jan, ostatni steny jedine zevnitr… co nam pomohlo je mit jimku ve sklepe (cca -0.5m vuci podlaze sklepa) s cerpadlem. Pri vetsich destich to vytahne docela dost vody. Jinak pred tavenim pasu by mel byt povrch dobre napenetrovany, cely soudrzny, maximalne vyspraveny aby nebyli zadne velke hrboly nebo naopak diry. mela by to byt jedna rovina jinak se to bude spatne delat a zle fungovat taky spravne poresit vsechny prostupy, pokud jsou.
Odpovedať
Profilova fotka
@matko291 teraz som malísť an koludáciu KČOV Rakytník, ale už sa mi v tomto počasí nechce, až na jar
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 no škoda, ale tie cemenntové zmesy čo ste spomenul vyššie by ma dosť až veľmi zaujímali.
Odpovedať
Článok sa načítava...
No dom je čiastočne podpivniceny a ta časť domu čo sme vykopali je podpivnicena. Nezatiekla cela len kúsok no keď sme videli stav steny museli sme to odokrit. Majster co nám to má robiť má prácu inde a nemá čas mesiac čo nám to koli počasiu súri. Ten obklad sme robili my, je pod ním je izolácia a styrodur. Steny tam boli v poriadku nepopraskane. Dom je z r 1968. Ak vie niekto poradiť postup prace budem vďačná. Poradili nám v obchode to čo je na fotke kúpiť treba ešte niečo? @jan45 @jan45 @jan45 @jan45 @jan45 @jan45 @jan45
Odpovedať
@macly27 voda jde cestou nejmensiho odporu tzn ze prosakovalo jenom nekde neznamena ze kdyz to lokalne opravite ze vse bude ok, protlaci se nekde jinde. Proto by bylo idealni mit na to projekt, ktery zhodnoti mistni specifika a poresi to komplexne. Juknete na stranky schomburg je to vyrobce sanacnich hmot a ma i rozepsany schematicky aplikaci jednotlivych vrstev podle danych pozadavku. Ma i cementove smesy proti negativnimu tlaku vody… uvidite co vam poradi ostatni.
Odpovedať
vonkajšie múri sú už podrezané doplnene o hydroizoláciu, pokračujem vo vytvorení komplexnej vodorovnej izolácie, popritom vymením priečky, podlahy atď. Chcel som len poradiť hrúbku priečok a možno sa niečomu priučiť. Opravovať omietku a sanovať priečku, ktorá nie je zaizolovaná nemá zmysel
Odpovedať
Ospravedlňujem sa zachybne vložený príspevok
Odpovedať
Profilova fotka
@macly27 izolacia ktoru tu uvadzate je nevhodna. To je izolacia, ktora sa bezne pouziva na izolaciu teras, ale nie je odolna proti tlakovej vode zospodu. Ako napisal @jan45, hydroizolacia z vonkajsej strany je velmi nemozna. Chudobny beton na urovni dnesneho B10-B20 nema sancu trvalo udrzat tlak vody zvonku. V rovnakej situacii pouzivam 2 riesenia: biela vana zvnutra ako monolit + riesenie rohov (SIKA). Dalsia moznost PE folia (alkorplan/fatrafol) profesionalne zvarena a pritazena (poter alebo XPS/EPS+poter) PS: vsetko toto je tazko radit len podla fotiek, je lepsie raz vidiet.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?