Oprava hydroizolácie, vyrovnanie pred uložením EPS/PIR

Dobrý deň, mám dve otázky: 1, Ako najlepšie opraviť poškodené asfaltové pásy? Na niektorých miestach sa urobili bubliny a a na nich praskliny. Na iných miestach sú malé poškodenia od neskoršej práce (otlačené od rebríka, zásek noža a pod.). 2, Ako vyrovnať povrch pred položením podlahovej izolácie? Budem dávať EPS alebo PIR s tvrdosťou 150. Výrobcovia odporúčajú, aby sa izolácia dotýkala podkladu celou plochou. Je to potrebné?
Odpovedať
1
2
Stačí malé poškodenia zatmeliť bitúmenovým tmelom?
Odpovedať
Neni som odbornik ale tera si natavujem izolaciu sam a ked sa niekde jemne poskodi, nehovorim ze durch tak myslim ze to nevadi. Ja ju ale davam v 2 vrstvach... Ak mas dieru v izoalcii tak ju jednoduch prekri dalsou vrstvou. Tiez rozmyslam ako vyrovnat deku s podlahovym EPS...poterari povedali ze male odchylky 1-2cm su ok, poter vyrovna, vacsie treba na PES vrstve, teda kupit rozne hrubky a sachovat s tym..
Odpovedať
@jojkolenka Mam iba jednu vrstvu izolacie (doska je nad terenom, vraj staci), takze ma tie poskodenia hnevaju. Tiez si myslim, ze prekrytie tych poskodeni kusom izolacie je najlepsie riesenie. Co sa tyka toho vyrovnavania, teoretici na ceskom tzb-info sa dusuju, ze aj 5 mm je problem. Pisu, ze tvrdy EPS bude na zaciatku drzat iba na tych nerovnostiach a az po case pod vahou poteru to moze klesnut a je problem. Uvazujem, ze kupim 10 mm EPS a dam ho ako prvu vrstvu, s vynimkou miest, kde su nerovnosti. Alebo jemny piesok a latou ho zarovnam do urovne tych vyvysenych miest.
Odpovedať
ja som pouzil liapor a nelutujem.
Odpovedať
@sonau Na vyrovnanie ci ako? Skus popisat. Dik.
Odpovedať
@jojkolenka na vyrovnanie,mam dve vrstvy lepenky,cize schody,vysypes vrece,jemne stiahnes latou,akokeby zatlacis eps do liaporu,ak sa hybe dosypes trocha a zatlacis zase,mam dve vrstvy eps,tam kde isli rozvody som vysypal tiez okolo tubolitu.
Odpovedať
@sonau Akú frakciu Liaporu si použil?
Odpovedať
@raphael42 1-4,ale par vriec som mal tusim 4-8mm.
Odpovedať
Dobrý deň, rád by som sa opýtal, či treba dávať tenkú vrstvu EPS aj pod rozvody vody (pod kanalizáciu asi nie) alebo nevadí keď rozvody vody (obalené v tubolite) sú priamo na hydroizolácii (ipa) a polystyrén dám iba okolo rozvodov a fugy zasypem liaporom, ktorý tak isto pôjde na vyrovnanie nerovného povrchu pod EPS spôsobené nerovnou dekou (rozdiel max. 3,5cm) a vrstvami HI. Ďakujem za rady.
Odpovedať
@jojkolenka mam to presne tak ako pises, teraz by som dal teplu vodu do druhej vrstvy eps kvoli rychlej strate teplej vody,mozno by tam bol mensi unik ale podstatne viac roboty.
Odpovedať
@sonau To by snad malo riesit cirkulacne cerpadlo.
Odpovedať
@jojkolenka nemam cirkulacku,taky bohaty niesom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sonau Co je na tom drahe?? jedno cerpadlo?
Odpovedať
@jojkolenka celkovo material a praca na vybudovanie cirkulacky,naklady na prevadzku,zivotnost.bavime sa len o luxuse,mam cas,ak potrebujem teplu chvilu pockam.
Odpovedať
@sonau Minuimum materialu a este menej prace. Naklady na prevadzku? 1kwh navyse za cerpadlo? Nie je to luxus. A ked odpustas vodu aby sa ti dostala tepla? To nie je luxus pustit do kanalu vzdy zopar €? No ok teda :)
Odpovedať
@jojkolenka co myslis tym "vzdy" zopar €? :) Tu sa bavime o odpustenej vode, ktorej cena sa neda vycilist snad ani v centoch.
Odpovedať
Neda? Tak to sa mylis. 1,875,- / m3. :) Hej preto ludia stavaju studne, preto sa wc robia setriace, preto sa baterie robia setriace a pod. lebo voda je zadara. Ale ved ok, len napisem neriesim cirkulacku ale nie dovod ze to je drahe...a ze to je luxus. Je to zaklad.
Odpovedať
@gashtaan A co ked ta voda za 10 rokov pojde hore 5nasobne? Potom budes dorabat cirkulacku? Smart! :)
Odpovedať
@sonau chapes to co tu dava tento clovek?
Odpovedať
@gashtaan Ty asi tiez nemas 100€ na cirkulacku ze nie? :)
Odpovedať
@jojkolenka veru nemam, oproti tebe som uplny chudak, ked zdrazie voda 5 nasobne a ja budem kvoli zbytocnemu odpustaniu platit mesacne o euro viac, vyhlasim uplny bankrot :( A ty budes vysmiaty, lebo o 10 rokov pojdu ceny energii 5 nasobne dole, takze budes moct cirkulovat trebars aj nonstop.
Odpovedať
@gashtaan Presne tak. :D A nebudem zbytocne cistu vodu *ebat do kanala...
Odpovedať
@jojkolenka dufam, ze mas studnu, lebo inak sa urcite chodis kazde rano vys*at do zahrady na noviny, lebo v hajzli splachnes tej krasne priezracne cistej vody neporovnatelne viac nez odpustanim z potrubia.
Odpovedať
@gashtaan Ano studnu mam. Ale evidentne nechapes gro debaty, takze posledny krat a uz nebudem reagovat. Splachovanie v hajzli je nutnost, liatie litrov cistej vody do kanala vzdy ked chem teplu a cakat na to ako kkt nutnost nie je. Maj sa. :)
Odpovedať
@gashtaan @jojkolenka Čítam tú vašu diskusiu k cirkulačke. Ja som si nechal tiež nainštalovať cirkulačnú vetvu, lebo kúpeľne mám dosť ďaleko od zásobníka. Zatiaľ to nemám spustené. Náklady fakt neboli závratné - jedna vetva potrubia na teplú vodu navyše, jedno obehové čerpadlo a pár kolien. Keď pustím vodu, teplá mi pritečie tak do pol minúty. Ale cirkulačka má aj svoje nevýhody. Pokiaľ by ju človek nechal pustenú 24 hodín, tak voda v zásobníku bude chladnúť a kotol by ju musel častejšie doohrievať. Takže bez cirkulačky človek minie na odpustenú vodu, kým čaká na teplú, s cirkulačkou zase má vyššie náklady na ohrev vody. Ja som si dal k čerpadlu časové hodiny a nastavím to tak, aby cirkulačka išla len v čase, kedy je potreba teplej vody čo najskôr. Napr. ráno a potom večer. Cez deň je zbytočné aby to išlo. Neexistuje jednoznačná odpoveď na otázku, či je treba cirkulačku alebo nie. Ide fakt o komfort. Ja mám solárny ohrev a cirkulačku púšťam ešte vtedy, keď praží slnko a zásobník sa zohreje na maximum, že solár už vypne. Vtedy to pustím, aby to trochu ochladilo vodu a neprehrieval sa solár. Viem, že mu to neuškodí, ale aj tak... už sa stalo, že mi ukazovalo teplotu média na streche 150 st. C.
Odpovedať
@jojkolenka kludne mozes cakat aj inak ako kkt, aj ked u teba to mozno bude naozaj z principu nemozne... Mne tych par sekund pockat nevadi, no ty sa kludne hraj na ekologa, ale urcite nie za ekonoma, lebo za tych 100EUR vodu do kanala za cely zivot urcite neodpustime... su to cisto len vyhodene peniaze za "luxus", ako tu uz bolo spominane.
Odpovedať
@chrobak7 Ahoj. Cirkulacku treba nastavit ako pises na spicky. Alebo kazdych x minut s tym, ze viem ze si doplatim za ohrev. Kazdy ako uzna za vhodne. Urcite ale nebudem rano stat nad umyvadlom, liat litre vody do kanala a cakat kym mi pritecie tepla voda ked ju potrebujem hned. Nie sme v 19. stor. si myslim a ked niekto setri tam kde nema je to jeho vec. ;) Jednoznacna odpoved existuje, cirkulacku netreba, tak ako netreba TV, ale pre zivotny komfort ju mame. :)
Odpovedať
@gashtaan mam rad ludi co maju vlastny nazor aj ked je iny ako mam ja.je dobre ked clovek niecomu veri ze mu to napriklad usetri stovky eur,inac by ho to sralo ze vyhodil kopec penazi takmer za nic.
Odpovedať
da sa povedat ze nepustam vodu vyslovene do kanala.v lete mi nevadi ze ide vlazna voda,je to skor osviezenie,v zime vodu davam do petflase a davam psovi kedze vonku mam vodu vypnutu.denne "odpustam" tak cca 1,5litra vody kupelka a kuchyna spolu,co je cca 1 kubik rocne,cize cca 2,5eura rocne.ak by ma cirkulacka stala 100eur,navratnost je 40rokov.naklady na cirkulacku rocne si netrufnem odhadnut,straty na teple,elektrika,zivotnost cerpadla,elektroniky. a ak ma niekto cirkulacku nonstop tak 40w x 24hodin x 365 dni a sme doma.
Odpovedať
@sonau No 1,5L sa mi zda velmi malo denne napr. v zime ked cakas na teplu vodu. Ale ok, moze byt. Aby sme sa chapali. U mna to ma povedzme tri roviny, mozno az styri. 1. ekonomicka - proste aj keby to bol 1 cent tak ho zbytocne nechcem vyhodit 2. ekologicka - nebudem liat cistu vodu do cisticky atd... 3. prakticka - dosere sa ti decko v zime a budes haluzit a cakat na vodu a tu je kooopec inych prikladov z kazdodenneho zivota 4. mentalna - sralo by ma keby som si kazdy krat ked potrebujem a chcem hned teplu vodu musel spomenut a zatazovat si tym hlavu preco ju nemam a ze som si ju mohol dat a tak pod. Lebo mozog musim vyuzivat inde. Cize ked si toto vsetko dam do suvisu odpoved je jednoznacna pre mna. Samozrejme kazdy pripad je iny. Ja mam kupelky dve, dve vane,sprchac,v garazi umyvdalo, kuchyna a z toho jedna kupelka je cca 20m daleko od zdroja... A cirkulacku uz len tazko dorobis nejak rozumne, zato cerpadlo viem vypnut hocikedy. Maj sa, drz sa, aj bez cirkulacky. :) :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?