Čím prichytiť nopovku o styrodur?

Chcem požiadať o radu: na novostavbe mame sokel zatepleny styrodurom hrubky 10cm. Teraz chceme zacat s terennymi upravami a potrebujeme poprihrnat zeminu (niekde to bude az cca 40cm), preto ako mechanicku ochranu chceme vlozit nopovu foliu do vysky buduceho terenu a vrch ukoncit tou ukoncovacou listou. Problem je ako uchytit nopovku aj listu o styrodur. Co som sa pytala, vsetci ma presviedcaju, ze treba ist cez celu hrubku styroduru a uchytavat az o dt-cka, co sa mi velmi nepaci - nechcem zo styroduru urobit reseto. Prosim ako ste to robili vy alebo ako by ste to robili. Vdaka za kazdu radu.
Odpovedať
@zuzimia no ja ti neviem, ale chces chranit umelu hmotu v zemi dalsou umelou hmotou :-) ja by som sa na to vykaslal a zahrnul xps zeminou.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzimia nopovú fóliu nie je potrebné nijako uchytiť ....pritlačí ju zemina....ukončovaciu lištu môžete uchytiť použitím hmoždinky do EPS http://www.jumi.sk/Fischer-hmozdinka-... (Cena je žiaľ pomerne vysoká.)
Odpovedať
klincom
Odpovedať
@zuzimia ja som listu nedaval. nopovku som uchytaval so srobom do dreva a tanierik na zateplenie.
Odpovedať
@zuzimia tak! Dajte si tam nopovku a po roku tu bude od vás téma, že "robia sa mi mokré fľaky na fasade". Debila, čo odporúča na novostavbu nopovku, nakopte do riti. Nopovka nieje mechanická zábrana, ale odvetranie základov na starých domoch, ktoré majú vlhké základy.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzimia - styrodur netreba chanit , urcite nie v hlbke 40cm (styrodur sa bezne dava do hlbky 2-3m bez problemov a bez dalsej mechanickej ochrany) a nopovka je uplna zbytocnost a uchytavat to cez styrodur az do DT ..achhhh bez komentara
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign aj by ma zaujímalo ako nopovka prispieva k vlhnutiu domu :-) https://www.pasivnidomy.cz/detaily/ob... https://www.pasivnidomy.cz/detaily/ob... atď....atď....atď.........všetkých len nakopať :-) P.S: nutná tam určite nie je....ale poškodiť naozaj nemá čomu....iba ak sa nesprávne inštaluje.
Odpovedať
@eagleowl Aj ja viem, ze nutna nie je, ale radsej by som ju tam mala..... Este otazka k tym hmozdinkam - nasla som aj podobne lacnejsie riesenia, len su trochu kratsie tie hmozdinky. Ale lista je lahucka a nepredpokladam velke mechanicke namahanie, myslis, ze by stacili aj kratsie cca 35mm?
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzimia podľa mňa budú určite stačiť (nechcelo sa mi to hľadať po webe....viem že fischer je drahý.) ...(pri väčšom množstve sa dá vyjednať určite aj zľava). (Na to XPS si nedajte natiahnuť sieťku a lepidlo pod úrovňou terénu resp. tam kde sa na to nebude dávať omietka či obklad...)
Odpovedať
@eagleowl Vdaka. Nechcela som si dat natiahnut sietku a lepidlo pod uroven terenu. Ale jasne, ze som pri zateplovani natrafila na babrakov, (ktorych som nakoniec aj vyhodila) a presne toto mi spravili. Okrem toho som ich vyslovene ziadala, aby styrodur zospodu opreli na zakladove pasy a dali ho po celej vyske DT-ciek plus prvej tehly, ani to tak nespravili (tipujem, ze sa im nechcelo zobrat motyku do ruky....ale zato isli do certa). Takze teraz to pracne docistujem, miestami aj odkopavam po pasy a styrodur tam doliepam, aby bol v celej vyske sokla. Co sa tyka toho lepidla a sietky, mala som plan, ze tam kde bude koncit nopovka to normalne cez sietku prerezem (teda myslim len lepidlo a sietku, nie styrodur) aby sa zabranilo vzlinaniu zemnej vlhkosti po lepidle, resp. tou listou by sa tie prerezane casti este od seba tak oddialili a nic vzlinat nebude. Slo by to takto?
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzimia šlo....stačí karbobrúskou zarezať cez lepidlo pol centimetra do XPS ....na reze sa vzlínanie zastaví.
Odpovedať
@eagleowl nopovka má za úlohu odvetrat vlhkosť v základoch. Preto sú na tej fólii nopy. Vlhkosť odvetrava smerom hore a zráža sa na fasáde pri chladnejšom počasí.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@eagleowl Super, takze plan je jasny. Srdecna vdaka.
Odpovedať
@megdesign A preto sa tam dava lista, ktore zrazaniu na fasade zabrani.
Odpovedať
@zuzimia ok. Dajte potom info o rok. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign Vlhkosť odvetrava smerom hore sa zráža na fasáde pri chladnejšom počasí. ??? to myslíš fakt vážne ?....ja si to rozhodne nemyslím..... Problém môže nastať keď sa to odflákne a za fóliu sa potom pri daždi dostáva výdatne a pravidelne zrážková voda (bežne tie lišty takmer nikto nedáva ) Prečo to používajú vo všetkých stavebných detailoch na tej stránke čo som uviedol náhodou nevieš? (určitý záujem komerčne pomôcť predaju by som snáď vedel pochopiť....ale aby sa profíci podpísali pod nesystémové riešenie viac ako pochybujem :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzimia tá lišta sa tam dáva aby zabránila vniknutiu nečistôt (zeminy ) a priamych zrážok za fóliu. Lišta sa potom môže prekryť kamenivom.
Odpovedať
@eagleowl áno, myslím to vážne. Neraz tu bola taká téma. Viď. http://www.modrastrecha.sk/forum/zakl... Logicky je v hĺbke pri základoch vlhkosť a vyššia teplota, ako nad terénom, ako vieme z fyziky ZS, teplý vlhký vzduch stúpa hore a ak je hore rozdiel teplôt, dochádza ku kondenzácii vodných pár na chladnejšom povrchu. Presne s toho istého dôvodu sa ti zahmlievajú skla na aute zvnútra.
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign viem o nej....neraz - myslíš raz či dav krát ? :-) generalizuješ jednu fotku novostavby kde nie je ani ukončovacia lišta.... ...a aj ja to myslím vážne....fólia nemá ako zhoršiť to či tam je alebo nie je vlhkosť.....môže to len zlepšiť lebo ak tam vlhkosť je tak sa skôr dostane von. Ak niekomu kondenzuje stavebná vlhkosť na fasáde je to za normálnych okolností prechodný jav, ktorý zmizne.....ak mu vzlína vlhkosť po lepidle fólia to nijako nezhorší....môže to len zlepšiť.....to všetko za predpokladu že mu za tú fóliu niekde nezateká....ak má lišty a dostatočné prekrytie spojov tak nemá ako. (myslíš si že všetky tie stavebné detaily robili hlupáci ?.....)
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign za všetko môže nopová fólia ....aj za tieto fľaky :-) http://www.modrastrecha.sk/forum/zate...
Odpovedať
@eagleowl toto logicky fólia nemá na svedomí... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign logicky nie....a logicky rovnako ani na sokli....pôvod môže byť celkom podobný.....na sokli je to často vzlínanie vlhkosti (zemnej, stavebnej, zrážkovej) po lepidle....ale to fólia tak isto nemá na svedomí.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?