Zahradne jazierko, rybnik

Dobry vecer, prosim vas mate niekto na zahrade vlastne jazierko? My sme akurat spravili, chceme rybky ale neviem aka chemikalia na cistenie moze ist ked tam budu aj ryby. Viete mi niekto poradit, kto sa v tom vyzna? Dakujem :)
Odpovedať
@petruska05 my mame iba jednu korytnacku zatial a pouzivame nieco o tetry na riasy
Odpovedať
@petruska05 najlepšie sú štartovacie baktérie a UV lampa s čerpadlom/fontánkou. Ja žiadnu chémiu nedávam
Odpovedať
@jakino aku mate uv lampu?
Odpovedať
@fugas20 PondoRell 3000
Odpovedať
Profilova fotka
Tiež plánujeme po prestavbe aj jazierko a chceli sme aj s rybami aj pôvodne sme to zamietli presne kvôli tomuto čisteniu lebo nechceme žiadnu chémiu doňho dávať. Snažil som sa si o tom niečo naštudovať a narazil som aj na ľudí, ktorí nechávajú jazierka proste len tak. Snažia sa tam vytvoriť čo "najprirodzenejšie" prostredie a tým pádom ho ako keby špinavé ale pritom keď je tam všetko čo má byť, teda aj ryby tak sa udržiava čisté ako keby samé.
Odpovedať
Profilova fotka
My sme mali jazierko na pozemku po predchádzajúcich majiteľoch a pôvodne sme ho chceli aj zrušiť, lebo tam tiež boli ryby a všetci nás presviedčali, že s tým bude veľa roboty. Presadili sme si, že si ho necháme a neľutujeme, dorobili sme si akurát malú fontánu alebo skôr vodopád aby sa voda prečerpávala a ostatné si vie to jazierko zariadiť už samo, poprípade pridajte tie štartovacie baktérie ako radil jakino.
Odpovedať
Profilova fotka
@petruska05 akym sposobom ste jazierko robili? Skoda, ze toto ti neriesila skor stylom, ze by rastliny cistili vlastnu celu tu vodu v jazierku a nemusela by si riesit ziadne taketo veci, chemikalie a podobne :-)
Odpovedať
Tiez sme so zenou rozmyslali nad tym, ze by sme si nieco ako jazierko spravili v predzahradke, no asi bez rybiciek. Na zaciatok by podla mna bohate stacili rastliny a uvidime ako to pojde a po case by sme si mozno zaobstarali aj ryby. Ak je v jazierku dostatok rastlin, tak podla mna nie je potrebna ziadna chemikalia, alebo sa mylim?
Odpovedať
@demian101 Nemylis sa :-) Ked su v jazierku spravne rastliny tak ono sa vie ako keby filtrovat same. Mozno by nebolo na skodu aj nejake to precerpavanie cez nejaku to fontanku alebo vodopadik, proste aby tam ta voda trosku prudila ale da sa zaobist aj bez toho v pohode. Podla mna to je tak lepsie ked si tam vlastne "cistotu" udrzuje same to jazierko. Na zaciatku tomu treba nejako pomoct hlavne tymi rastinami a mozno tymi startovacimi bakteriami ale potom sa priroda uz zariadi sama
Odpovedať
ono to nieje take jednoduche, ze priroda sa sama postara ... ved chodte do tej prirody a ak najdete nejaku vodnu plochu napr. 10m3 a bude v nej krystalovocista voda (rozumej priehladna az na dno) tak štekám :) ... bude to nepriehladna zelena/hneda voda co sa rastlin tyka - rastliny rozhodne niesu vsemohuce a aj ked ich je vela a spravite si vlastne kvalitnu "korenovu cisticku", tak casom jednoducho prestane stihat. Ak nechcete mat zelenu/hnedu vodu, tak treba UV lampu, ta vam jednobunkove riasy spolahlivo zabije. Lenze hned nato sa vam objavia vlaknite riasy, s ktorymi UV lampa spravi velke nic, kedze sa do nej nedostanu. V zasade s vlaknitou riasou mozte bojovat nasledovnymi sposobmi: 1) zamedzit prehrievaniu jazierka (stromy okolo, lekna) a zamedzit prisunu zivin do jazierka (hlavne dusik a fosfor) ... v jazierku s malym objemom sa vam toto nepodari nikdy 2) odstranite nasledky .... ak uz mate vlaknitu riasu vyrastenu, tak na forach, alebo priamo na odporucanie predajcov kupite nejaky pekne predrazeny nezmysel, ktory je vlastne obycajny peroxid. Vysypete na hladinu, cele to pekne zasumi, riasy sa odlepia od kamenov, cast vyplava na hladinu, cast padne na dno. A tu pozor ... ak to nakomplet neodstranite tak do 2 tyzdnov mate celu kalamitu naspat, akurat v dvojnasobnej sile :). A tak dokola, az kym si nepoviete, ze tudy cesta nevede .... 3) prevencia - okrem bodu 1, bude do jazierka pridavat zazracne pripravky, ktore na obale deklaruju, ze su to nejake zazracne bakterie, ze to urcite neobsahu tazke kovy. Na jazierko 10m3 vas to na sezonu bude stat cca 60€. Lenze ak ste nahodou ekoterorista (rozumej, ze ste strasne ekologicky zalozeny), tak to radsej nedavajte na rozbor, lebo zistite, ze tieto pripravky maju 99% ZnO (v horsom pripade je to na baze Cu). A vlastne ste prave vyhodili 60€ za par gramov zinkovej beloby, resp. modrej skalice :) ... ale jedno tomu treba nechat ... funguje to 4) zazrak menom velda i-tronic - ak vam nevadi, ze si pustate do vody Cu, pripadne sa koi kaprov nechystate dat na gril, tak tento zazrak automaticky davkuje do vody Cu a tym padom spolahlivo zabija vlaknitu riasu. Nakolko su body 2-3 chemiou necham na vase posudenie :) Jaj a este som zabudol - mozte si kupit aj ryby co pozieraju vlaknite riasy (ostroretka, alebo tak nejak) - len skoda, ze vam nikto nepovie, ze by ste ich tam museli mat tak trochu viac ako je zdrave, aby tento sposob fungoval. PS: Az na tu veldu, mam vsetko odskusane :). Momentalne mam ciste jazierko aj bez tej "chemie" co som popisoval, ale trvalo mi dva roky prist nato ako.
Odpovedať
@petruska05 netreba ziadne bakterie, Nitrifikacia sa sama postupne behom 4 tyzdnov nastartuje a vytvoria sa bakterie,co budu udrziavat stabilitu ale....tien.musia byt rastliny a dost,neprerybnene,neprekrmovat,vela zalezi na objeme,fontanka je fajn na kolobeh vody a okyslicovanie. Uv lampy zabijaju zivot,riasy su v medziach normy prijatelne a je to prirodny jav,zbytocne bojovat chemiou,ale ak porusis spominane neprerybnit a neprekrmit nebude nikdy zdravy kolobeh vo vode. Zacni prvy mesiac s rastlinami a potom az nejake rybky,dusitany by uz mali byt nizke,tie su toxicke rybam.
Odpovedať
Profilova fotka
Chceli by sme pri dom jazierko keď bude konečne hotový ale presne pre toto sa nevieme rozhodnúť či áno alebo nie. Lebo každý nám povie inak, niekto povie, že treba aj baktérie aj uv lampu, čerpadlo na prečerpávanie aj chemikálie. Niekto zase, že netreba nič také a jazierko si zariadi samo a neviem čomu mám vlastne teraz veriť :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@janina744 uv lampa sa pouziva v pripade chorob,pri poteroch,jednorazovo na potlacenie riasy.Nepretrzita prevadzka je sterilizacia vody a tie ryby budu mat oslabeny imunitny system zanedlho. Bakterie v akvaristikach je marketing,vytahanie penazi na nic,lebo bakterie sa vytvoria behom mesiaca v nadrzi najprv co menia cpavok na dusitany,potom tie co menia dusitany na dusicnany.Do tej doby by nemali byt vo vode ziadne ryby,lebo je to pre nich stres z ktoreho prepuknu choroby alebo az uhynu. Ryba sa dozije viac rokov,ak nema to jazierko viac ako meter hlbku bude nutne ich zimovat niekde mimo jazierka,tak si zvaz ci ti treba ryby a nestaci bio rastlinne so zvukom fontanky. V tom pripade nebude treba ani filter a ak sa zakali riasou,len vymenis pravidelne cast vody a bude ok. Precitaj si nitrifikaciu.
Odpovedať
Treba určite vyskúšať, ale bakterie do jazierka by som určite dala. Mám dobre skusenosti s http://www.probioticky.sk/eshop/scd-p...
Odpovedať
@simi510 ako som písal marketing na ťahanie peňazí tieto prípravky,keď tam nebudú živé rastliny v dostatočnom množstve-rastlinná hmota,ktoré budú premieňané dusikaté látky spotrebovávať(sú pre stavbu rastliny doležité) nikdy nebude jazierko alebo akvárium sebestačné štartovacie baktérie-vytvoria sa aj bez toho prípravku čistenie vody v jazierku-zaistia baktérie,filtrácia(bez rýb nie je nutná),stačí len niečo,čo bude točiť vodu v celom jazierku,aby sa aj spodná vrstva obmieňala a okysličená voda bola aj u dna odstránenie rias-prípravok nie je návod na odstránenie rias,lebo ich potlačí ale ak nezmeníš podmienky prídu zase(silné slnečné svetlo po celý deň,nečistenie,odkaľovanie dna) proti zápachu v jazierku-znova sa postarajú baktérie na rozklade a treba obmieňať 30,40% vody raz za čas,keď začne hnijúci proces cítiť je dobré na to reagovať minimálone výmenou vody,takto potlačíš zápach ale budú sa zvyšovať dusíkaté látky do vyšších hodnot rozklad organickej hmoty a usadenín-baktérie,odkaľovanie dna rovnováha v ekosystéme jazierka-baktérie,rastliny,málo rýb osyntéza prirodzené okysličenie vody-pohyb hladiny vody nejakým čerpadlom,filtrom,fontánkou, spomínané anaerobne baktérie sú opak chcenej nitrifikácie a bez prístupu okysličenej vody dochádza k denitrifikácii to jest opacný vratný proces toho čo chceme(zdravé jazierko) niekým spomínaným peroxidom to je prvá pomoc pri otravách ale to sa netýka jazierok,kde sa nepoužíva plynné CO2 voda sa okysličí premiešavaním zo vzduchom,vodný kyslík cez deň prímajú baktérie,ryby v noci aj rastliny keď neprebieha fotosynteza zdravé ryby a rastliny-nízky počet rýb vzhľadom na litráž,každé prekrmenie-popadané nevyužité krmivo na dne začína rozklad a znehodnocuje chemizmus vody z čoho vzniká stres a rozne choroby rýb kožné,bakteriálne,plesňové, aj výber rastlín je doležitý,lebo majú svoje požiadavky na kolísanie teploty,živiny a pre ich zdravý rast je potrebné dodať mikro a makro prvky k dobrej kondícii je to samozrejme na každom,či si uľaví takýmito drahými vodami ale neunáhli však žiadny prirodzený vývoj biologického prírodného cyklu a bude potláčať negatívne signály,ktoré sú zdravotne škodlivé jazierkám.
Odpovedať
@norbilahky No najprv sme chceli okrasné ale nakoniec sme vykopali väčšie a pokryli sme jazierkovou fóliou a už tam dali aj ryby,samozrejme aj filter s fontánou na okyslicovanie vody.
Odpovedať
Profilova fotka
@hora111 Ďakujem veľmi pekne za tvoju reakciu. Super si mi to vysvetlil, konečne mi to takto na rovinu niekto napísal že som tomu aj pochopila. Samozrejme že by sme chceli aj rybičky. Nechcem len fontánku a bio rastlinky, keď už záhradné jazierko tak zo všetkým čo k tomu patrí :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?