Záhradné jazierko - užitočné rady, tipy a informácie

Ahojte, žiadnu podobnu temu som tu nenasla, preto zakladam novu. Pevne verim, ze tu ziskame uzitocne rady, skusenosti ohladom zalozenia zahradneho jazierka alebo jeho udrzby. Mna by hlavne zaujalo podla coho sa vybera jazierkove cerpadlo (parametre) a tiez ci je nutna potreba dalsieho technickeho vybavenia.
Odpovedať
Profilova fotka
Jazierkové čerpadlo sa vyberá podľa veľkosti jazierka, čiže objemu, aby ste si vybrali teda správne čerpadlo a stihlo prečerpať vodu za jednu hodinu. Potom záleží od toho, či budete chovať aj ryby, podľa spotreby energie a od maximálneho výtlaku čerpadla. Podľa ceny, značky a iných parametrov sa môžete len orientovať. Dôležité je tiež, či budete mať aj potôčik, kaskády, fontánku. Nie všetky čerpadlá sa počas zimy môžu nechať v jazierku. A o niektoré sa treba aj častejšie starať a čistiť ich. Všetky parametre objem jazierka, výtlak čerpadla sa dajú aj vypočítať a zároveň by Vám mali na základe Vašich meraní poradiť a ponúknuť vhodné čerpadlo.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
caute som tu novi a mam prosbu robim jazierko s betonovych tvarnic podlahu som zabetonoval a postavil betonove tvarnice aku izolaciu mam pouzit aby mi voda nemizla folie nechcem davat mam n a mysli neaky kleber alebo malta ktora je vodoodolna diki
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
Ak nechcete fóliu, tak môžete použiť vodeodolnú stierku alebo tekutú fóliu. Tie majú jedinú výhodu, že umožňujú postaviť jazierko komplikovaných tvarov, kde by fólia vytvárala záhyby ak by sa nezvárala namieste. Každopádne ak chcete mať pokoj, zvoľte kaučukovú fóliu a máte navždy pokoj. Tekutá fólia aj vodeodolná stierka Vám nevydržia, pokiaľ Vám betónový podklad niekde praskne ako bude sadať zem.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@rastlinky_sk poradite mi cepradlo do maleho jazierka ,chcela by som aby voda padala aspon z niakych 30cm .dakujem za rady.
Odpovedať
Profilova fotka
@mamakaja Jeden parameter je výška, ale neuvádzate, žiaľ, druhý parameter, ktorým je požadovaný prietok.
Odpovedať
Profilova fotka
@mamakaja a ešte nepoznáme ani parametre jazierka, takže naozaj neporadíme konkrétne čerpadlo, ale orientujte sa na exteriérové efektové čerpadlá, aj na fontánové, ktoré sa bežne používajú na malé vodopády. Podľa parametrov Vám isto poradia priamo v predajni s čerpadlami a záhradnou technikou. Odporúčame napr. tu: http://www.begra.sk/kategoria/cerpadl....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Ahojte. Vie mi niekto kto má skúsenosti poradiť ohľadom záhradného jazierka? Kúpila som 250 l plastové jazierko. Obíde sa takéto jazierko bez filtrácie? Nechcem aby sa mi tam tvorili riasy. Prosím aby mi odpovedali tí čo majú naozaj skúsenosti. Ďakujem.
Odpovedať
@stefi105 To nie je jazierko,jazierko je od nejakých úbohých 2000l vyššie,s hlbkou aspoň meter. Práveže sa budú tvoriť a bude sa voda prehrievať,lebo je jej málo a jazierko je plytké.Do týždňa máš zelenú vodu,do troch larvy komárov,lebo takéto stojaté vody milujú.S filtrom oddiališ,zjemníš riasové osídlenie ale stále to je málo vody na vonkajšie prostredie a kolísavé teploty v lete.Nitrifikačné baktérie,ktoré sa do mesiaca vytvoria pomáhajú ale základ je ho mať v tieni,na slnečnom mieste Ti nebude držať vobec,veľa rastlín,pozri aj akvaristicke ako Egeria densa,Ceratophylum demersum(plávajúca liana),Pistia statoites(hladinová)lebo sú zvyknuté na teploty vyššie ako klasické vodné rastliny a Lekno neviem na tú malú hlbku a malý objem vody. V MM dostať okolo 20€ čerpadlo,ktorého tyčka je nad hladinou a aspoň podporuje čerenie vody a jej cirkuláciu,nech nie je rozdielná vrstvová teplota a aj to okysličuje vodu tým pohybom hladiny. Ako zjedenodušene,ak sa budeš starať a pravidelne obmieňať vodu,čistiť/odkaľovať popadaný bordel a dodržíš tieň,rýchlorastúce rastliny,zaistíš cirkuláciu vody snáď sa mu vačšie problémy vyhnú.Keby si len bola vo fáze úvahy kúpiť/nekúpiť rovno poviem také malé nie. A nemaj snahu si ho skrášliť dokonca rybami,lebo to dlho nevydržia.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?