Vyvlastnenie kvôli obecnej ceste k rodinným domom?

Dobrý deň, zhruba rok dozadu som kúpil dlhý pozemok v obci, na ktorom chovám koňa. Veľkosť pozemku a takáto dlhá záhrada bola kvôli tomu mojou podmienkou. Urobil som ale chybu a doteraz som si nepozrel územný plán obce. Teraz som zistil, že v územnom pláne obce je prakticky cez stred môjho pozemku plánovaná obecná cesta pozdĺž ktorej by mali byť z oboch strán rodinné domy. Je tu potenciál, že susedia by mohli s takýmto vývojom súhlasiť, keďže dlhšie záhrady nepotrebujú a pravdepodobne budú radi ak získajú peniaze z predaja pozemkov. Pre mňa by však skrátenie môjho pozemku na polovicu bolo absolútne likvidačné. Starosta povedal, že s tým nemôžem robiť nič, lebo už prešli tri roky v rámci ktorých sa dalo proti tomuto územnému plánu odvolať a teraz ho už má obec právo realizovať ak bude chcieť. Tieto tri roky prešli v čase keď som pozemok ešte nevlastnil. Snažím sa zistiť aké sú moje vyhliadky a nachádzam protichodné informácie. Na jednej strane veľa ľudí tvrdí, že ak majiteľ pozemku cestu nechce, tak ho starosta nijako nedonúti a cesta tam nebude a že cesta k rodinným domom nie je verejný záujem. Na druhej strane čítam, že obecný chodník či cesta sú stavby vo verejnom záujme a pre obec bude relatívne jednoduché urobiť vyvlastňovacie konanie a túto cestu cez môj pozemok postaviť. Ako to vidíte vy? Ďakujem.
Odpovedať
1
2
@gamaqadra budem len strielat do vetra, ale myslim si, ze verejny zaujem by to bol, ak by tam uz domy stali, alebo ak by planovala obec stavat na obecnom najomne domy. resp. nieco vseobecne prospesne a pod.. Takto to podla mna nesplna to, ze je to verejny zaujem a ak tam okoliti vlastnici chcu stavat IBV a obec ich v tom podpori, tak od vas budu nuteni ten pozemok odkupit normalne za trhovu cenu.. Ved akoze to by ako vyzeralo, ak by sa obec len tak z brucha rozhodla, ze ok, tu postavime domy, tohoto vyvlastnime a ostatni pridu zadarmo k ceste?? Myslim, ze nic take spravit nemozu.. Ale mozem sa mylit, to je len taka sedliacka uvaha..
Odpovedať
@gamaqadra Situáciu vidím priaznivejšie pre teba. Ako niekto vyššie písal, výstavba rodinných domov, hlavne na súkromných pozemkoch nie je verejný záujem. Ak sa vlastníci tých pozemkov rozhodnú, že ich chcú rozparcelovať a následne predať na výstavbu, musia sa navzájom dohodnúť. Aj s tebou, ak by na tvojom pozemku chceli mať cestu. Nemôžu iniciovať vyvlastnenie a obec na to nemá dôvod. Obec tam nebude stavať cestu. Ak by tam tí vlastníci chceli niečo stavať, museli by urobiť súkromnú ulicu. A kvôli súkromnej ulici ťa nebudú vyvlastňovať. Iné by napr. bolo, keby si vlastnil pozemok pod už existujúcou obecnou cestou. V tom prípade by vyvlastnenie teoreticky mohlo prísť v úvahu. Ak tí vlastníci pozemkov budú chcieť predať pozemky pre výstavbu, budú si to musieť rozplánovať inak, ak ty s tým nebudeš súhlasiť. Teda naplánovať a postaviť cestu inde, nie tam, kde je podľa úz. plánu plánovaná. My sme tiež budovali cestu a komplet siete vo vlastnej réžii. Podľa územného plánu mala byť cesta niekde inde, ale vlastník toho pozemku nesúhlasil s predajom, tak sa cesta urobila inak - pozri v tejto diskusii, je tam kópia pôvodného územného plánu a satelitný snímok, ako sa nakoniec urobila cesta. Ten pás poľa, kde podľa obce mala byť cesta, zostala tomu vlastníkovi a tam sa nič nestavalo. (je to funkčná oblasť F-1-B60) https://www.modrastrecha.sk/forum/poz...
Odpovedať
U nas maju tiez uzemny plan na novu ulictj a stoji to tam na majiteloch uz 30 rokov. Vzdy sa to pohne,len vtedy ked konkretny vlastnik preda pozemok (za velmi vela penazi na nase mesto),alebo tam nieco postavy majitel. A teraz to zase bude stat kvoli dalsiemu majitelovi,lebo ma taky mini trohuolnik metrovy do planovanej cesty. Takze to vidim,ze ta ulica nikdy nebude. A druhy pripad,ze sa vybudovala cesta,ale pozemky niesu vysporiadane,tiez zasahuje do 3m mestskej cesty,1meter v sukr.vlastnictve a znama mala problem vybavit stavebne,az pokial ten pan nepovolil prejazd po roku,inak ho nedostanu. Takze nemaj strach 😁
Odpovedať
@gamaqadra obec má povinnosť každé 4 roky sa pozrieť na územný plán, môže ho len potvrdiť, čiže si povedia, že je fajn, že netreba robiť žiadne zmeny alebo ho zmení. Tieto zmeny sa dajú robiť v podstate hocikedy, ak s tým obec súhlasí. To znamená, že v súčasnosti máte platný územný plán, v ktorom je naplánovaná cesta cez tvoj pozemok. Môžeš dať na obec žiadosť o zmenu územného plánu, otázne je, či obec t. j. poslanci budú súhlasiť a teda zákonným spôsobom dôjde k zmene územného plánu. Okrem toho, v tom územnom pláne by malo byť definované, či tá cesta je stavba verejného záujmu. Ak hej, tak bez zmeny územného plánu si nepomôžes a naozaj môže dôjsť BK vyvlastneniu. Preto najdôležitejšie je zistiť, vo presne je v súčasnom územnom pláne a ak je to v tvoj neprospech zistiť aký je postoj starostu a poslancov k prípadnej zmene.
Odpovedať
Profilova fotka
@gamaqadra spi pokojne, neexistujuca cesta alebo chodnik k IBV nie je verejny zaujem tzn. bez dohody s tebou nepostavia nic. Obec sice moze vypracovat UP obce alebo zony, kde si namaluju vzdusne zamky, ale bez suhlasu vlastnikov pozemkov je to od realizacie vzdialene asi ako Michalovce od dialnice. Obec je povinná najmenej raz za štyri roky preskúmať, či nie sú potrebné zmeny schváleného územného plánu, alebo dokonca obstaranie nového. Neuvádza sa, akú formu má mať také preskúmanie ani aký má byť jeho výstup, či je potrebné napríklad uznesenie obecného zastupiteľstva, alebo postačuje, aby zobralo na vedomie informáciu o preskúmaní ÚP predloženú starostom. Je na orgánoch obce, akú formu si zvolí. Toto treba sledovat a na danom konani sa aktivne zucastnit (alebo si najat niekoho, kto ty vybavi za teba). Tzn. ze pri najblizsom update UP zony alebo obci vznes namietku ze nesuhlasis s cestou na tvojom pozemku a je to na obci ako sa s tym vysporiada. Ak chcu majitelia okolnych pozemkov predat pozemky na IBV je v poriadku, ale musia si cestu vyriesit po svojich pozemkoch, teba nemaju sancu vyvlastnit. Ak by s s tym aj zacali, protest prokuratora, sud a ten ich rychlo uvedie do spravnych kolaji. Alternativna cesta je pozemok draho predat a kona chovat o 200m vedla a za financny rozdiel si kupit 2 auta 🙂
Odpovedať
ked nieco planujem ,tak tonepredam a v planoch je bordel ,tak si si vyjasni bordel nezazaznamenany mozno zmena up nezezazmenana na interne........
Odpovedať
u nas by tych domov bolo postavenych keby to len tak obec rozhodla ... u nas je problem, ze staci ze ma v drzani zaciatok "prveho" od obecnej cesty pozemku 4x1m kade by mohla ist cesta a zvysnych cca 20domov si moze ****** ono sa tade ku svojemu dozadu pozemku dostanes, prechod nieje problem, ale stavat sa nikdy nebude ... lebo roztrzky zdenene od dedov ... proste "lebo"
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx to bolo surové (Michalovce), ale s celým obsahom súhlas
Odpovedať
Myslím, že môžeš byť v kľude ako píšu vyššie... Minimálne preto, že aj keby k nejakej výstavbe prišlo, k vyvlastňovaniu a pod (ale výstavba súkromných domov ozaj neni obecný záujem)...tak to bude trvať roky rokúce. Tú cestu nebude stavať obec ale buď developer alebo majitelia pozemkov, ktorí tam budú chcieť stavať. Obec to potom dostane za nejaké symbolické euro do správy. Alebo ti uvediem príklad - som v rovnakej pozícii, že sme skupina ľudí, ktorá si chce postaviť cca 15 domov a dať si aj vybudovať ulicu samozrejme na naše náklady. Blokuje nám to jeden majiteľ, ktorý vlastní cca 2m2 v časti kde by mala byť tá ulica. A kam sme sa pohli za cca 6 rokov čo sa to rieši? Absolútne nikam. Okresný úrad nám po 9 mesiacoch odpovedal, že nám chýba nejaký dokument (k tým desiatkám iných dokumentov). A medzičasom rôzne vyjadrenia iných inštitúcií stratili platnosť.
Odpovedať
Profilova fotka
@gamaqadra kupodivu väčšina príspevkov je na Vašej strane a kvalifikovane, ochrana súkromného vlastníctva je prvoradá. Pri Prešove nevedeli dokončiť nájazd na novú cestu pre nevysporiadaný pozemok a ukončili to až po dohode s majiteľom, trvalo to dlho a myslím, že cena sa zvyšovala. Ale je zaujímavé ako socialistické spôsoby pretrvávajú vo vedomí , starosta je ukážka. Aaj preto tvrdím, že územníé plány sú znehodnotený papier a zbytočne vynaložené peniaze.
Odpovedať
Ked im vyhovies a postavia si domy tak potom ti zrusia aj kona lebo im bude vadit chov koni v blizkosti ich obydli.
Odpovedať
pozri si stavrbny zakon. toto co tu citas su len tliachanie do vetra. obec nevyvlastnuje ziadnu buducu sukromnu cestu k domom, ale buduje verejnoprospesnu cestu a tu za nahradu moze vyvlastnit. sposobom ako vznikli v minulosti takmer vsetky ulice - na pozemkoch ktore boli kedysi sukromne a boli odnate za podmienok v danom case. obec nesmie povolit ziadnu vystavbu bez riadnej pristupovej cesty, povolenej, vybudovanej, skolaudovanej. inak porusuje zakon a vsadza na to ze sa nikto neodvola a tak stavbu zlegalizuje (taketo sp moze zrusit sud). viacmenej to aj funguje - vidavat vsade novostavby s rozebanymi polnymi cestami to je ten pripad.
Odpovedať
Článok sa načítava...
a este treba vyviest z mozneho omylu - verejnoprospesnu cestu bude maloktora obec budovat resp. financovat (prace, nahradu za vyvlastnenie). tu musia zacvakat ti ktori ju potrebuju k stavebnemu povoleniu v rozsahu aka je v uzemnom plane (ziadne ze 2 m strkom vysypana cesticka). a nebude to sukromna ale verejna cesta. plus dalsie veci(siete). cize musi existovat zaujem vsetkych co maju v danej lokalite stavebne pozemky aby to bolo rentabilne. ak sa niekto vzprieci toho moze obec vyvlastnit ale asi nikto nedonuti aby sa podielal na ostatnych nakladoch. ludia sa takychto pozemkov zbavuju a predavaju developerovi co celu vec vyriesi. zamer premenit polia na stavebne pozemky trochu vyzenie cenu a maju z toho aspon nieco.
Odpovedať
Profilova fotka
@ppo máte v tom guláš, ale je to Váš názor. Aj v Slovakistane občas právo platí.
Odpovedať
@jan45 Áno, ale len občas!... Ak sa to dostane pred súd, tak všetko stojí len na subjektívnom pohľade sudcu - bohužiaľ! Je to smutné konštatovanie, ale mnohé príklady potvrdzujú, že je to tak! @gamaqadra Ja by som teda moc spokojne nespal, lebo celá Tvoja pozícia stojí len na tom, že ako dokážeš spochybniť tzv. verejnoprospešný záujem obce na vyvlastnenie a vybudovanie cesty. Pravda, vytvorenie prístupu k iným súkromným pozemkom určite nie je verejnoprospešným záujmom. Šikovný starosta však naplánuje v predmetnej lokalite niekde na konci dáku verejnoprospešnú stavbu, trebárs detské ihrisko, alebo športové zariadenie, a už cesta k nemu spĺňa verejný záujem. Podporí to aj každý súd. A nechceš sa náhodou zamyslieť, či takáto cesta nebude niekedy v budúcnu výhodná práve aj pre Teba?... Nie stále budeš mladý, zdravý a nebudeš stále chovať kone. Čo ak raz by tam chceli Tvoje decka stavať RD?
Odpovedať
Nie som právnik a nie som ani nijak extra znali problematiky, ale skúsim iba povedať svoj názor, bez ohľadu na to čo hovorí zákon. Skúsim zdravým sedliackym rozumom. Keď si človek niečo zariadi a je s tým spokojny a zrazu ma prísť niekto kto mu to chce narušiť, vyvoláva to prirodzeny odpor. Keď nejaký úrad niekomu pohrozi napríklad vyvlastnením tak v človeku sa automaticky vytvára odpor voči tomu a bude sa hneď priečita robiť všetko proti tomu. Čo je normálne, v mnohých prípadoch aj oprávnené. Skúste sa však na celú vec pozrieť s nadhľadom a trocha komplexnejšie. Predpokladám že okolo Vás sú pozemky ktorých majitelia tiež majú nejaké určite plány. Niektorý by ich radi spenazili, iný by radi na nich niečo postavili, niektorý možno pestovali ovocné stromy alebo len kosili na seno. Teraz je otázka ako sa k danej ceste stávajú ostatný majitelia. Ak ju všetci, alebo takmer všetci schvaľujú, tak potom aký má zmysel znepríjemňovať život sebe a iným tým, že ju budete kategoricky odmietať? Nevravím že máte sklopiť uši a prijať všetky podmienky od obce, ale čo takto spraviť s obcou a ostatnými majiteľmi nejakú dohodu. Za to že povolíte cestu krížom cez Váš pozemok, by vám mohla obec daný pozemok buď vymenit za nejaký iný vhodný pozemok, prípadne dať do prenájmu na povedzme 50 rokov za symbolickú cenu nejaký obecný pozemok kde by ste si choval koníka. Toto samozrejme treba ošetriť nejakou dôkladnou zmluvou, kde si poviete čo a ako bude. Poprípade nájsť nejakú inú rozumnú dohodu. Avšak, ak je váš viacero takých, ktorý nesúhlasíte s cestou, tak potom treba si hájiť svoje práva.
Odpovedať
Možno by bolo dobré sem dať nejaký náčrt. Nie je možné tú cestu ťahať pred alebo za pozemkom, kde je ten kôň? Alebo ubrať kúsok z toho pozemku, buď vpredu alebo vzadu? Takto by nemusela ísť cesta cez pozemok niekde v strede. Ale ako hovorím, pomohol by náčrt, alebo aspoň nejaký nákres danej situácie.
Odpovedať
Ja to vidím tak, že koník sa nedožije postavenej cesty, obec na to už vôbec nebude mať peniaze a z majiteľov pozemkov sa do toho nepustí nik.
Odpovedať
@pochabel Načo Ti je náčrt? Veď bežná vec. Dlhé parcely, ktoré Ti niekde v strede kolmo pretnú novovytvorenou cestou a zrazu máš pozemky dva - aj z jednej strany, aj z druhej. Ja vôbec neodsudzujem ľudí, čo sa niekedy takým riešeniam štorcujú i keď takto blokujú ostatným 90% vlastníkov, čo takú zmenu podporujú. Veď každý si hľadí vlastný záujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@gamaqadra Z môjho pohľadu Ti môžu vyskočiť na .... , ale je za tým jedno veľké ale. Ak len sám nebudeš súhlasiť , tak im všetkým budeš tŕňom v oku a ešte sa aj pripravíš o zvýšenie hodnoty svojho pozemku. Neviem ako to je s koňom, ale ak mám napríklad psa , na ktorom mi záleží tak nestačí len že je pustený voľne na dvore , ale stále s ním chodím aj von . predpokladám že aj tomu koňovi je to jedno , či má výbeh 4 , alebo 12 árov. Skrátka potrebujem na neho vysadnúť a prebehnúť ho niekde mimo domu. Ak by som sa mal prejsť po humne dozadu a prejsť cez novú cestu ku koňovi na druhú časť môjho pozemku , by mi to vôbec nevadilo. Stále to je o nejakých kompromisoch , nikdy nič nie je na 100%.
Odpovedať
@vladohe Vidno, že si ešte nikdy nič reálne nechoval a poznáš to len z príručiek
Odpovedať
Profilova fotka
mne sa len páči keď pozerám územný plán obce kde zdochol pes a výhľad do r. 2035 je nárast počtu obyvateľov o 30% a potreby s inžinierskymi sieťami čo sú rozkreslené ako ma Manhatane a všetko na súkromných pozemkoch. Vyvlastňovalo sa v 1948, teraz sa nedá vyvlastniť ani majetok čo sa rozkradol , pardon, privatizoval za p. Mečiara. Okolo veľkých miest s požiadavkami na výstavbu sú plochy cez ktoré prechádzy 5 m široký pozemok stredom, sú tam silní investori a všetko stojí na majiteľovi pozemku. V USA , keď príde silný investor a má dôvod na stavbu , zaplatí trojnásobok bežnej ceny, predávajúci si kúpi iné priestory a ešte mu zoastane. Ešte aj koníky by boli spokojné.
Odpovedať
@jan45 Janko, plný súhlas, nie je čo dodať ! Ja vidím na SK aj iné. Obce, ktoré majú okolo 500 - 600 obyvateľov, index rastu mínusový (obyvateľstvo im klesá), no obec sa ženie za euprojektami - voda, kanál, plyn, zateplenie budov, výstavba škôlok,... Starostovia berú všetké projekty, hlavne že sú akože "zadarmo" (sú v správnych stranách, tak aj tie projekty im prechádzajú) ,... No a potom ešte idú protestovať, lebo že vraj nemajú peniaze na chod obecnej infraštruktúry, pritom všetke obecné peniaze prežerú na úvery určené na spolufinancovanie projektov (ktoré v budúcnu nebude mať kto využívať v obci). Choré.
Odpovedať
Stavebný zákon sa novelizoval, treba pozrieť či neupravil po novom aj túto problematiku. Niečo ctení poslanci splietali práve o zcelovaní, parcelovaní pozemkov a iných náležitostiach, týkajúcich sa nakladania s pozemkami. Inak plný súhlas s @jan45.... skutočne v tejto republike ešte stále vyhníva socialistické dokrútené myslenie, že ak sa mi zachce, tak siahnem po cudzom súkromnom vlastníctve, však verejný záujem...
Odpovedať
V jednej časti Žiliny vlastní kúsok cesty dement, ktorý cestu zahradil pred 5 rokmi cca. Čo myslíte? Vyvlastnili mu ju? Nie, chodí sa naokolo. Tak ak sa nedá vyvlastniť už existujúca cesta, ktorá je inak pomerne dôležitá (v tomto prípade) tak nech mi niekto netvrdí, že sa dá vyvlastniť cudzí pozemok za účelom stavby cesty. Inak pekné, že chce obec stavať cestu. My bývame v jednej obci, kde mame. Pred domom poľnú cestu a obec nám ju nechce urobiť, pričom ju využívajú aj iní, keďže sa ňou napájajú na hlavnú cestu. Zvláštne to v tom našom štáte funguje...
Odpovedať
Profilova fotka
Pravdou je , že v našej legislatíve je pojem ,,verejný záujem,, charakterizovany dosť všelijako ... Vždy ale platí ústava čl. 20 že vlastnícke právo je garantované ústavou a jeho obmedzenie je krajne riešenie len vo ,,verejnom záujme,, a vždy za primeranú náhradu Keď si pozrieš rozsudky v prípade vyvlastňovaní , väčšinou ten ,,verejný záujem,, sa myslí veľký národný investičný projekt . Napr. Priemyselný park, diaľnica , energetická priehrada , elektráreň... Skrátka určite nie je možné niekomu vyvlastniť pozemok z titulu že si chcú nejaké sukr. parcely doviesť cestu k svojim pozemkom... Druhá vec je , že pozemok vo verejnom záujme musí byť vlastnený štátom ... Teda není možné niekoho vyvlastniť , aby sa napr. sprístupnili súkromné pozemky , to není verejný záujem ... Taktiež asi platí systém proporcionality ... T.j. aký ,,naliehavý ,, je verejný záujem , či hrozí nejaké riziko napr. pozemky ktoré hrozia zosuvom a pod ... Určite není možné , ak si obec niekde na konci postaví detské ihrisko a potom pôjde obmedziť nejaké vlastníctvo kvôli kvázi ceste k danému ihrisku ... To by bol už čo za precedens ? Potom by si obce mohli robiť naozaj co chcú ... Tak to určite nefunguje
Odpovedať
@petersd To predelenie na polovicu si viem predstaviť, ale chcel som len vedieť aké je okolie týchto pozemkov, či je možné tú cestu viesť mimo ten daný pozemok. Tak ako som to písal. Proste by tá cesta ten pozemok obišla.
Odpovedať
zilina pokial mas uzemny plan a tam zakreslenu vp cestu k stavebnym pozemkom urcite sa da zo zakona vyvlastnit. ide ale o to ako donutis urad aby do toho isiel. lebo ak je nieco v zakone, na lovensku to vobec nic neznamena. plus na 99% bude aj tak rozhodovat sud lebo tento narod ma v hlavach to co tato diskusia: ze sukromne vlastnictvo je nad vsetkym.
Odpovedať
@ppo no choď sa pozrieť ako sa chodí z Bytčice do Rosiny alebo sa chod pozrieť na cestu do Trnoveho cez Rosinky a zisti si prečo sa nemohla asfaltovať nanovo. Potom mi porozprávaš, že súkromné vlastníctvo nie je nad všetkým.
Odpovedať
ale toto nie je dobry priklad. cesta je davno postavena, vlastnik pozemku si ju nemoze prisvojit, keby tak urobil fizli by ho mali spacifikovat aj bez rozhodnutia sudu. verejna cesta davno vybudovana takmer nikdy nie je vo vlastnictve toho co vlastni pozemok pod nou. moze ju vlastnik kludne udrziavat. problem su skor cesty co maju byt vybudovane.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?