Vyrovnanie trávnika valcovaním - máte skúsenosti?

Zdravim, potreboval by som trochu zrovnat travnik na zahrade. Kamarat mi poradil pravidelne valcovat zahradnym valcom po dazdi, ked je poda mokra. Ma s tym niekto skusenosti ? Funguje to ? Dik
Odpovedať
@jarosujo funguje to len v piesčitej pôde. Ak máš klasickú, tvrdú alebo lepivú hlinu, valcovaním ju len utlačíš a zhutníš, čím trávniku zhoršíš životné podmienky. Ak teda nemáš piesčitú pôdu, radšej trávnik pokos na čo najnižšiu výšku, potom prebehni v dvoch na seba kolmých smeroch do hĺbky vertikutátorom, čím pôdu prevzdušníš a čiastočne rozmrvíš kopčeky. Následne do zárezov a jamiek nasyp kremičitý piesok a až potom zavalcuj. Toto sprav každú jar a časom by si to mohol mať krásne zrovnané a prevzušnené...
Odpovedať
Tak tak, úprava je podmienená kvalitou a zložením pôdy. ak máš pôdu ťažkú a ucelenú, valcovaním si len zničís trávnik. Treba ju možno pomaly zmiešavať s jemnejšou pôdou alebo pieskom a ak nie tak potom neotáva iné riešenie ako ho kosiť na nižšej výške. vlacovanie má zmyslel, len ak máš pôdu jemnú a piesčitú. Vtedy pod ťarchou valca klesne.
Odpovedať
@jakino @diano3 Poda je ilovita, uz som pieskoval z vrchu raz. Mam v plane pokracovat v pieskovani, nech sa to postupne premiesa.
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo Viac by napovedala fotka. V akom je to rozsahu? Vyššie spomenuté je pravda. S pieskovým základom ako je na Záhorí, by to šlo. Inak nie. Ale ak to nie je veľká plocha, tak to zasypte a nanovo založte trávnik. Pokiaľ je trávnik na tom mieste uspokojivý, vyrežte z neho mačinové pásy, plochu upravte do roviny a nanovo poukladajte koberce. Často sa to tak robí.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?