Kvetinová lúka - máte skúsenosti? Založili by ste ju zasa?

Profilova fotka
Zdravím záhradníci, prosím o postrehy a skúsenosti s kvetinovou lúkou. Na nete som nenašla prakticky žiadnu diskusiu, kde by prispeli ľudia, ktorí takúto lúku majú doma. Na rôznych stránkach som sa dočítala akurát to, (okrem iných prínosov pre krajinu) že ju treba menej kosiť. Ale ako to vyzerá v skutočnosti, aké sú jej praktické výhody a nevýhody, o tom je tam toho málo. Katalógové (reklamné) fotky na webe sú mi nanič a fotky skutočných vysiatych lúk - no, pravdupovediac nevyzerá to zrovna lákavo. Časť, kde by som ju chcela vysiať je asi 160 m2, bude to voľná plocha bez aktivít, iba s jedným chodníčkom uprostred, na celodennom slnku. Zaujímalo by ma, ako dlho trvá, než sa lúka ukáže v plnej kráse, ako vyzerá na jar a na jeseň a či je pravda, že tráva v nej obsiahnutá časom vytlačí kvety. Je to naozaj veľká plocha, bude ma stáť veľa driny, kým ju pripravím na výsev a nechcem urobiť chybu. Nerada by som to o pár rokov robila znovu. Ďakujem ! P.S. Včielky mi nevadia :-)
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Tak toto by aj mňa zaujímalo. My sme sadila nejakú lucnu zmes natura ale na dvor hneď za domom. Lúky sme sa nedočkali. Ostala len ďatelina a tráva. Mne by to stačilo aj takto, datelinu treba menej polievať to je fakt. Čakám až sa rozrastie aj do druhej polovice dvora. Takže aj ja čakám na príspevok niekoho úspešného.
Odpovedať
@karyan vysiala som pas cca 1x5 m. Prvy rok naozaj vyrastla luka, bolo hodne kvetov, nechali sme ich kym odkvitli, aby sa stihli vysemenit - to je podmienka toho, aby aj dalsi rok vyrastli..Pokosili sme 2x za rok. Dalsi rok ale vyrastol kvet len kde-tu, tento rok uz nic.. Ovela lepsie vyzerala "luka", ktoru sme nijako nesiali, len sme nenicili nic v travniku, takze je tam viac dateliny, pupavy a sedmikrasok.. Fakt ale je, ze v lete vyschla aj ta, ostali hlavne skorocel a pupava a teraz nevyzera bohvieako.. Tento rok testujem eco lawn s mikrodatelinkou, zatial neviem, ako to dopadne.. Inak ta luka je naj vtedy, ked sa vytvori prirodzene, preziju druhy, ktore su vhodne pre to ktore prostredie.. My mame luku u nasich, nie je sice extra pestra, ale vyzera pekne aj tak, ale je tam historicky odjakziva :-D .. Podla mna zo ziadneho kupovaneho semena to nebude uplne taky krasny vysledok, ako je na obrazkoch..
Odpovedať
Nestaci pockat s kosenim kym kvety odkvitnu, semena musia aj dozriet. Druha vec je zlozenie zmesi. Mala by obsahovat jednorocne kvety, dvojrocky aj trvalky. Podla zlozenia zmesi treba volit an termin kosenia. Druha vec je, ze zmesi byvaju viac ci menej univerzalneho zlozenia a nie kazda rastlina najde vhodne podmienky na konkretnom pozemku, preto sa v priebehu par sezon zmeni zlozenie rastlin. Kdesi som citala, ze jeden vysev nestaci, treba par rokov po sebe dosievat zmes aby sa zvysila druhova pestrost.
Odpovedať
Lúčna zmes vyrastie povyše pása - plno motýľov, čmeliakov, včiel a podobne. Veľmi sa cez to chodiť nedá. Vydrží bez polievania. Nie je to teda klasický nízky trávnik a kvetinami - to sa dá dosiahnuť tak pod Alpami, kde často prší a nie je tak horúco.
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi presne z tohoto mám obavy. Internet je plný rád, ako na to, ale reálne výsledky nikde nevidím...Preto som mala pochybnosti. Na ďalší kus pozemku, kde je terasa, bazén, čiže klasický oddychový kút (160 m2) tiež idem vysievať Eco lawn. Syn ho má a je super ! :-)
Odpovedať
Kedysi suseda u nasich mala nieco podobne, ale problem bol v tom, ze casom ozaj sa kvety uplne vytratili a ostala len trava a burina a zacala tlacit. V tomto je proste trava silnejsia, dokaze vytlacit kvety, co je velka skoda.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 ďakujem za príspevok, tušila som to. Našla som jeden zaujímavý článok, kde je problematika dosť podrobne popísaná a aj dôvody, prečo sa nepodarí peknú lúku vypestovať "násilne". https://www.wikiwand.com/cs/Květnatá_...)
Odpovedať
Profilova fotka
@draik jasné, to asi všetci vieme, že to nie je klasický pochôdzny trávnik. Preto som písala, že to bude plocha bez aktivít, iba s jedným chodníčkom. Hmyz mi nevadí, naopak :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@karcika8 asi tak, takže to asi vzdávam....
Odpovedať
@karyan bolo by to pekne, len keby to slo tak jak si predstavujeme. Skus si vymysliet nieco ine :-) Nieco co ti tiez bude robit radost ;-)
Odpovedať
Mne by sa to páčilo tak do predzáhradky, no tiež ako isto mi nevyrástli kvietky, čo boli na obrázku. Teda myslím všetky, takže tak trocha sklamanie
Odpovedať
Myslim, ze je naivne sa domnievat, ze buddm mst luku iba z kvetov. Treba sa ist pozriet do prirody na kosene luky. Tam je 90% travy roznych druhov, 5% toho co povazujeme za buriny a len ten zvysok kvety rozneho druhu. Ak sa ta luka na zahrade bude na tk podobat je to v pohode. Lebo aj rebricek, aj kvitnuca trava, aj datelina, pyr, lebeda, hluchavka a diva mrkva, rasca, fenikel su prirodzenou sucastou luky,, len chudence nekvitnu ziarivymi farbami, tak su oznacene za buriny
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@karcika8 vymýšľam už veľmi dlho, ale na nič som zatiaľ neprišla :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 našla som aj zmes, kde je iba 20% tráv, ale aj tak neverím tomu, že to bude na pohľad pekné. Žiaľ, takí sme ľudia. To, čo sa nám páči na pasienku, okolo domu by nebolo celkom ono. Ja si nemyslím, že je úplne zlé, keď si chceme z prírody vybrať to, čo lahodí oku :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 Presne ako pises. Ja mam rada travu, aj burinu. Ja by som sa tesila aj z toho, keby mi taka rastla popri domceku :-)
Odpovedať
@karyan ja som teraz na jar vysiala motyliu zmes. Este teraz tam kadeco kvitne, kadeco uz odkvitlo a trcia tam suche byle. Nic sa s tym nechystam robit az do jari, ked suche ostriham a budem dufat, ze znova zakvitne. No a je tam aj pyr, aj jezatka co tam rastli odjakziva, aj mata sa tam natahala a kvitne. Bude ako si priroda zariadi, akurat tam este na jar dohodim ten zvysok co ostal v sacku
Odpovedať
@karyan Nemusíte kupovať veľmi drahé osivo kvetinovej lúky, postačí aj lúčna zmes (nie pasienok). Je potrebné vo vhodnom termíne kosiť, nechať vypadať semienka kvetov. Následne seno pohrabať, inak podporíte trávu, ktorá vytlačí kvetiny. Budete mať aj bodliaky a inú burinu. Ale takú lúku, ako máte na fotke, v teplej oblasti nedosiahnete; to je na tie Alpy.
Odpovedať
@zita19 tú motýliu lúku dávala aj svokra, v hornbachu ju kúpila a teda pekné kvietky, niečo kvitne, potom odkvitne ako píšeš, ale mne sa to páči, že tam má v podstate z každého rožka troška :-)
Odpovedať
Najkrajšie lúky sú na chudobných pôdach, kde je málo živín. V humóznych, dusíkatých pôdach bude z toho trávnatý porast. Než lúka - vo vhodných podmienkach - dorastie do krásy, trvá to minimálne rok, aj viac. Aby sa zabránilo rastu jednoročných burín, je dobré s trvalkovou lúkou vysiať aj letničky. Na jar je z toho len trávnatá plocha. Na celodenné slnko by som miesto lúky s neistým výsladkom volila trvalkový záhon - zložený z rastlín, ktoré znášajú suché a slnečné miesto. Kvitnú od konca mája až do októbra, cez zimu sa nechávajú nezostrihané a tak zdobia aj svojimi hlavičkami so semenami, ešte krajšie sú pokryté inovätkou. Strihajú sa v predjarí - v teplejšej oblasti už koncom februára, v prvej polovici marca. Aby ten záhon bol zaujímavý aj na jar, medzi trvalky je dobré doplniť krokusy, tulipány, botanické tulipány, okrasné cesnaky. Sortiment, z ktorého sa dá na takéto miesto vyberať: šalvia hájna, pôdopokryvná ruža (nenáročná je The Fairy), echinacea, rudbekia, bodliakovité rastliny: kotúč, ježibaba, akant; agastache, kosatec, divozel, astra, krásnoočko, kocúrnik, perovskia, pyštek, železník argentínsky, chrastavec, rozchodník, rozchodníkovec, klinček, rebríček, monarda, sápa, materina dúška... Kombinovať sa môžu aj trávy - kavyľ, ozdobnica, perovec, milota... Vyzerá to takto: https://www.garten.cz/images_data/615... https://scontent.fprg3-1.fna.fbcdn.ne... http://www.zahrada.cz/soubor.php?iden... http://portalzp.praha.eu/public/84/e/... https://izahradkar.cz/wp-content/uplo... http://www.earch.cz/sites/default/fil... https://smidova-la.com/wp-content/upl... https://dendrologickazahrada.cz/photo... https://g.denik.cz/122/c4/0-a-dumosus... v zime http://www.zahradazblizka.cz/uploads/... https://i.pinimg.com/originals/27/c4/... https://cdn.gardenista.com/wp-content... http://www.nashgardendesign.co.uk/wp-... https://www.gapphotos.com/images/Larg... http://www.avantgarden.cz/fotogalerie... skorá jar: https://edu-stovicek1.webnode.cz/_fil... https://conazahradu.cz/_files/2000002... https://www.conazahradu.cz/zahrada-u-... https://encrypted-tbn0.gstatic.com/im... https://images.squarespace-cdn.com/co... http://portalzp.praha.eu/public/16/1/...
Odpovedať
Profilova fotka
@karyan jeeej to je krásne ;-) :-)
Odpovedať
@wegar vysadzat eden a pol ara trvaliek, to uz krasne vyzerie rodinny rozpocet, aj kex uznam, da sa aj redsie a postupne doplnat, len potom na vysledok treba cakat par rokov a venovat tomu vdla, bela casu... to kvetnetinovu luku staci zo tri jari za sebou dosiat, pokosit raz za rok, a ani to nie je nutne
Odpovedať
@zita19 Zakladateľka tu už má niekoľko tém, v jednej sa pýtala na vysievanie. Nemusí byť všetko hneď, nejaké trvalky môže nakúpiť (ja mám záhradu cca 800m2 a 1. kultivujem ju postupne, nie všetko naraz, 2. nejaké rastliny som si vysiala a 3. kupovala som drvivú väčšinu v malých kvetináčikoch K6 apod.), iné zasa vyseje a bude ich mať dosť. Na záhone sa väčšina mnou vymenovaných druhov veľmi dobre vysemeňuje. Z debaty zatiaľ vyplynulo, že očakávaný efekt asi lúkou nedosiahne. Ak nepotrebuje spraviť celých 160 m2 naraz, ale postupne, dopestuje si z vlastných kvetov ďalšie sadeničky. Samozrejme nemám žiadne donucovacie právo, bol to len návrh k tomu, čo napísal karcika8 a čo mu zakladateľka témy odpísala. Takýto trvalkový záhon, o ktorom píšem, sa pestuje extenzívne, nepotrebuje žiadnu extra náročnú údržbu ani kosenie 2-3x ročne, ako potrebuje lúka. Treba si dať záležať na príprave stanovišťa pred výsadbou (to samozrejme platí aj pred výsevom lúky, takže 1:1) a potom je dôležité všetku starinu ostrihať v predjarí (na veľkých plochách sa to robí aj krovinorezom), zároveň pri tom vyplieť buriny. V priebehu sezóny sú záhony tak zapojené, že sa tam ťažko dá vkročiť. Akurát šalvie treba ostrihať, aby znova rozkvitli.
Odpovedať
@karyan AJ my sme zasiali zmes 20% trav a 80% semena kvetov....a vytastla sama datelina a travy...u mňa obrovske sklamanie...deti mi domov rady nosia kytičky s kvetov tak som dufala ze budeme mať vlastnu lúku za domom a nič z toho...ja by som už viac do toho nešla.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ja som taký začínajúci google záhradník a záhradnú lúčku som si v jari 2020 vysiala pri terase. Najprv to vyzeralo, že semienka ani nevyklíčia - trvalo fakt niekoľko týždňov, kým sa začalo niečo objavovať a to niečo vyzeralo ako burinisko. Začiatkom leta ale začali kvitnúť prvé kvety a na striedačku tam niečo kvitlo celé leto až do začiatku októbra, kým som to nepokosila. Treba sa pripraviť na to, že tie lúčne kvety sú o dosť vyššie ako nízke záhonové trvalky a futbal si na nich veľmi nezahráte, ale je to krása, keď každých pár dní vykvitne niečo nové. Neviem, ako to bude vyzerať budúci rok, ale isto si idem vysiať lúčku aj pred domom. Ak by to časom aj vyzeralo biednejšie, nie je vôbec problém podsiať nové kvety. Je pekná, prirodzená a hlavne ju netreba kosiť po každom letnom daždi. P.S. a v pohode prežije občasnú sprchu chlórovanou vodou z bazéna, deti, psy aj mačky ( tie tam majú svoje misky na kŕmenie, tak tam sú veľmi často)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Moja kvitnúce lúka sadena na jar.
Odpovedať
@sona_belakova krasne to vyzera. Ty mas aspon viacej kvetin. Lebo teda my sme z jednej zmesky mali akurat tak burinu 😄
Odpovedať
takto oddelene ano vyzera o fajn, ale travnik by som si z toho rozhodne nezakladal. to by mi nestihlie tie kvety ani zakvitnut
Odpovedať
@sona_belakova ako je ta posledna fotka, tak nejak by som si to aj ja predstavovala. aj mam na to vyclenene miesto, ale doteraz co som kupila tie zmesy semien, tak vyrastlo z nich len par kvietkov. neviem, ze ci kupit toho viacej, alebo aku by som mala kupit? vies nieco odporucit?
Odpovedať
Profilova fotka
@kralic vsak to nie ako travnik, aspon my to mame tak, ze mame normalne travnik, kde nic nie je, len trava a potom mam take miestecko vyhradene na kvety, aj to je oblozene takymi kamenmi, proste, ze oddelene od ostatneho travnika.
Odpovedať
@zur aké kvietky tam tak máš vysadené? Aj dosádzaš nejak pravidelne nové?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?