Vetruodolne rastliny - co na zivy plot?

Profilova fotka
zdravim vsetkych, poradte co dat na zadnu stranu plota, ktora bude chranit zvysok zahrady pred narazovym vetrom? aku kombinaciu rastlin? Tis prostredny by to dal? nakolko mame maly pozemok, tak nieco stlpovite. Tuje nechcem a zivy plot by som chcela mix ihlicnanov a krikov. vdaka :)
Odpovedať
Profilova fotka
Aby to bol funkčný vetrolam potrebuješ rôznu výsadbu vo viacerých radoch. Tis vetry prežije, ale jeden rad neporiesi nič.
Odpovedať
Nic stlpovite ti problem nevyriesi. aspon 3 rady vavrinovca..
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb nechcem tis samotny, chcem to skombinovat s roznymi krikmi. aby to bolo pestre.
Odpovedať
Profilova fotka
@xaxaxaxa chcem tam aj kriky. ale 3 kusy vavrinovca zasadene na skusku minuly rok, su dost biedne. mame zlu podu. je tazka, ilovita
Odpovedať
Profilova fotka
@jancaba správne, kombinuj s ihlicnanmi, listnacmi, nízke, vysoké.. Jedine tak to funguje.
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb ved by som aj :) ale neviem, co k tomu tisu dat. poda je fakt o nicom a z pola dost duje. nejake brsleny, drace? vtaci zob?zakrpatene ihlicnany?
Odpovedať
Profilova fotka
@jancaba co ti poriesi 50cm vysoký krik? Nič. Proste musíš obetovať priestor. Pred tisy daj cypruse, niečo vysoké listnaté, až do predu nejaké kry. Zakrpatene veci len pre efekt.
Odpovedať
@jancaba lieska, baza, drien, forzitia, orgovan, vtaci zob, kalina, hortenzie... vzdyzelene napriklad mahonia, cezmina. Vsetko znasa rez, takze nebudu sa roztahovat do sirky
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb pozemok je siroky len 10 metrov a dlzka, pokial pojde zivy plot je cca. 20m. na tu zadnu stranu, musim dat nieco, co nebude prerastat k susedovi, lebo ten plot je spolocny, medzi nami. On este nema vysadbu, ale ked tiez vysadi, nebudeme uz prvi na rane.
Odpovedať
Profilova fotka
@jancaba nespoliehaj na suseda. Ak dáš prvý tis, ten neprerastie do šírky, ale treba toho veľa do viac rad. Poznám to, mame rovnaký problém. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb jo, tis uplne k plotu som myslela, ze by mohol byt :) a popred teda nieco..mozem poprosit o nejake foto z vasej zahrady do spravy?
Odpovedať
@jancaba najlepsi je 2m mur. Zaberie najmenej miesta, mas ho hned a v konecnom dosledku je to lacnejsie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@xaxaxaxa sám plot nič nevyrieši, môže urobiť efekt tunela. Skutočne poriadna výsadba to môže "rozbiť".
Odpovedať
Profilova fotka
@jancaba mam rôzne foto v albumoch, ale náš pozemok je mierne nadštandardne veľký (44a) a rôzne úseky mam rôzne riešené.
Odpovedať
@jancaba tu mas asi vsetko co je vhodne na zivy plot, zavisi od vasich preferencii, ci bude strihany, volne rastuci alebo volne rastuci, mierne upravovany. https://www.lumigreen.sk/eshop/zivy-p... Na ten tis sa nespoliehaj. Vidim, ze si sa na neho upla, ale ten rastie strasne pomaly, z ihlicnanov je najpomalsie rastuci. Neodhovaram Ta, to nie, ale aby si nebola sklamana. A velke rastliny su prekliato drahe. A este nie velmi sa prisposobi ilovitym podam. Rychlorastuce mas hrab, ten znesie kazde strihanie, so susedom sa dohodnes, ze raz za cas tam nabehnes s plotostrihom a zarovnas ho aby mu neprekazal Pre inspiraciu https://www.chovatelahospodar.sk/clan...
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 ten ma tiez napadol hlavne skrz toho, ze rastie celkom rychlo a ako si pisala, prezije tak povediac vsetko
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 dakujem zita. na ten tis asi preto, ze prave na stranke lumi, som sa docitala, ze ten tis prostredny je rychlorastuci. aspon tam to uvadzaju. ale si najlepsie bude ten hrab, nejaka vajgela, pripadne hlohyna, nech je tam farba a nieco ihlicnate s tym.
Odpovedať
Ahojte, riešim dilemu aký živý plot vysadiť ako vetrolam. Mám veľkú záhradu, polovica je na rovine polovica v kopci. Tá časť na rovine je veľmi veterná, na okolí sú role, a keď je veterno nedá sa tam existovať. A silný vietor ošľaháva ovocné stročeky a rastliny v záhrade. Tak som sa rozhodol že by som posadil živý plot ako vetrolam zo severnej a západnej strany. Ničo som už naštudoval, a teda ideálne by bolo dať od náveternej strany najskôr nižšie a potom vyššie kríky. Bohu žiaľ pri zakladaní sadu som neuvažoval s takímto neičim, takže stromčeky mám od plotu 2,5 metra. Tam mi dva rady kríkov nevojdu aby som vedel chodiť ešte medzi plotom a kríkami kvôli údržbe. Čo by ste mi odporučili ako vetrolam? Nechcel som dávať do záhrady tuje ale tie mi jedine vychádzajú ako rozumná voľba/ kompromis. Na šírku vedia mať tak 50-80cm a výšku aj 2,5m. A čo som čítal sú dosť nenáročné na údržbu. Dĺžka bude tak cca 80m výsadby a pôdu máme spraš/ílovicu ťažkú. A stanovište je veľmi slnečné.
Odpovedať
Vtáčí zob, nezabudnúť na rez. @kajo873
Odpovedať
@kajo873 treba vysadit aspon 3 rady. ALe lepsi je vavrinovec. Rastie viac do sirky.
Odpovedať
@draik A v zime on je poloopadavý, v zime bude redší bude viac prefukovať cezen či? @xaxaxaxa Písal som že mám 2,5m medzi plotom a stromami, pre ktoré musím ratať aj nejakú korunu. A hlavne nepotrebujem široký ale vysoký ten plot. Máte niekto skúsenosť že máte živý plot tak blízko plota že sa nedá od plota udržiavať? Že je "opretý" o plot? Rozmýšľal som aj takú variantu že by som dal z náveternej strany niečo nižšie - vavrínovec. Ten by bol opretý z jednej strany o plot a druhá rada by bola zasa niečo vysoké. Takže z náveternej strany od plota by to bolal taká húština kam by sa nedalo dostať a celé by som to natesnal do šírky max 1,5m.
Odpovedať
Hrab by nebol riesenim? V zime je stromom jedno ci ich ofukuje alebo nie, na hrabe ostava listie po celu zimu, opadava az na jar ked zacne rasit. Potom este ten zazrak rychlorastuci turkestansky brest. Ale ani vtaci zob nie je zle riesenie. Jednak rastie dost rychlo, jednak si celkom bez problemov vies namnozit rastlinky z ostrihanych vetviciek. Aby si dosiahol vysoky a husty zivy plot potrebujejes ho hlavne spravne strihat od sameho zaciatku, netlacit na pilu aby siel do vysky, prve dva roky sa striha hlavne na zahustenie, cize nerataj s tym, ze budes mat za dve sezony dvojmetrovy husty zivy plot. Mozno len ten turkestansky brest by to vyhnal do takej vysky, ale ci bude aj dostatocne husty neviem, nemam s tym ziadnu skusenost
Odpovedať
@zita19 No hrab tiež zvažujem. Ten by sa dal teoreticky udržiavať na užšie než tuje tak by sa možno vošiel druhý rad nejakého nižšieho živého plota. Ale v porovnaní s tujou nie je náročnejší na údržbu? Bude to veľká dĺžka tak by bolo fajn keby to bolo čo najmenej náročné na údržbu.
Odpovedať
@kajo873 co ja viem, 2x v roku zastrihnes plotostrihom a znesie akykolvek rez, prvy rok ho treba polievat kym sa chyti. Ked ho zo zaciatku povedies na zahustenie, nebudes ho tahat do vysky staci ti jeden rad. Pri spravnom reze (dole sirsi ako hore, podla vysky asi na kazdy meter vysky 10 cm) je plne olisteny od zeme az po vrch
Odpovedať
A čo sa týka tej vzdialenosti živého plota od plota pletivového? Ako to máte? Videl som po dedine ľudí ktorí majú napr tie tuje vysoké už aj 2,5m a majú ich tesno na plote, že sa dotýkajú. Alebo radšej tam uvažovať nejakú medzeru od plota a strihať to aj z tej strany? Ak hej, koľko by mala byť taká ideálna medzera kvôli strihaniu?
Odpovedať
@kajo873 aby si ich mohol strihat, tak potrebujes priestor do ktoreho sa pohodlne vojdes. Pol metra je LTT, cize vysadba aspon meter od plota, lepsie este o kusti dalej. Najlepsia je dohoda so susedom, ze ta raz, 2x do roka pusti k nemu na pozemok a ostrihas to z jeho strany, pekne po sebe upraces, pripadne este das nejaky oldomasik na utuzenie dobrych susedskych vztahov. Ak je sused nespolupracujuci, tak potom stracas meter a pol pozemku kvoli zivemu plotu alebo nesadit uplne najbeznejsie tuje smaragdove ale nejaky stlpovity kultivar, ktory nerastie do sirky. Ked je plot kde mas pristup aj z druhej strany tak pri smaragdovych tujach vysadba asi 75 cm od plota, pri stlpovych kultivaroch staci menej. Ked mas podhrabovu dosku alebo murik pod plotom, tak nesadit privelmi blizko, lebo beton im cely rok odobera vlahu od korenov
Odpovedať
@zita19 dík za rady. Len upresním, suseda nemám ani z jednej strany. A v najbližších rokoch (aj 10 a viac) z tej strany sused nebude. Takže by som v pohode dať aj bližšie k plotu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?