Zimné rastliny na okenné parapety

ako vyzdobit okenne parapety (vonkajsie) v zime? poradte co vysadit co crepnikov aby to prezilo zimu. v lete mavam surfinie, petunie,ale rada by som ozivila okna i na zimu. dakujem :)
Odpovedať
mne sa páči vres, je mrazuvzdorný a pekne ukáže na okne, teraz som si jeden kúpila v črepníku do kuchyne, ale na budúci rok, keď sa nasťahujeme do nového, ho plánujem do črepníkov aj vonku :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@minutka Skalné ruže. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Na okenné parapety alebo na terasy a balkóny sú ideálne jesenné a zimné výsadby z týchto rastlín : vresy, vresovce, brečtan, santolina, calocephalus, chryzantémy, rôzne skalničky, rozchodníky. Vhodné kombinovať s bielymi kameňmi, štrkom, kôrou. Vysádzať nemusíte len do klasických nádob ale použiť môžete pletené, prútené košíky a misky. Ideálne dotvoria jesennú atmosféru sviečky, farebné lístie, ozdobné tekvičky.
Odpovedať
@rastlinky_sk ja mala do nedavna na okne chryzantemy, len mi uz bohuzial odkvitli. Nevedeli by ste mi poradit, co teraz s nimi? Vydrzia vonku aj v zime? Pivnicu bohuzial nemam :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@janci27 Chryzantémy môžete vysadiť do záhrady pokiaľ ich nemôžete zazimovať v chlade a v pivnici. Prihrňte ich kôrou a konárikmi ihličnanov. Nie je isté, či prežijú. Väčšinou nízke druhy sa predávajú ako sezónne rastliny, lebo boli pestované v špecifických podmienkach umelo vytvorených aj pomocou trpasličieho hormónu a tie na záhone nevydržia. Ak áno, v budúcom roku budú oveľa vyššie. Vysoké a odolné druhy sa bežne pestujú na záhone aj počas zimy a na jednom stanovišti prežijú niekoľko rokov, potom ich treba presadiť a rozdeliť.
Odpovedať
@rastlinky_sk dakujem velmi pekne za info. Predpokladam, ze ich treba ostrihat, kedze su uplne odkvitnute. Poradite mi prosim, ci uplne od zeme, teda cele stonky?
Odpovedať
@rastlinky_sk je teda možné ešte aj v tomto počasí zasadiť vres či vresovec do kvetináča? ujme sa aj v tejto zime? ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@janci27 Chryzantémy zostrihajte tesne pod kvetmi, aby vyzerali ako kompaktný ker. Najlepšie sa im bude dariť v keramickom kvetináči.
Odpovedať
Profilova fotka
@luciaj Áno, vresy a vresovce môžete vysadiť aj teraz, najlepšie do keramickej nádoby vystlanej textíliou.
Odpovedať
@rastlinky_sk dakujem za radu..listy tam teda zostavaju, ked stonky netriham cele?
Odpovedať
Profilova fotka
@janci27 ano, listy ostanú
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?