Ulozenie betonovych skruzi

Potrebujem vlozit betonove skruze o priemere 100cm do potoka na dlzku 15 metrov. Ako sused predo mnou (ten si uz nepamata kto mu to robil), takze chcem sa na neho aj napojit. Skruze si viem zohnat, ale neviete mi poradit kde zohnat nejaky zeriav ktory ich dokaze dvihat a ukladat VODOROVNE? (zvysle nieje problem) Lokalita: BA. Vdaka za radu. Ak nenajdem zeriav, rozmyslam, ze kupim plastove studnicne skruze. To aj dvaja polozime. a zasypem okolo strk, oviniem ich kari sietov a potom spravim 10 cm beton, aby som to mohol zahadzat zemou a aby to bolo pochodzne. ale to sa mi zda ako nehorazne vela roboty (to betonovanie - asi postupne aby som spravil pevnu klembu) a bude to asi aj drahsie. Co si myslite o tomto rieseni?
Odpovedať
Povolenie od správcu toku je...?
Odpovedať
@dedo758 podmieni moja odpoved to ci mi das radu? Ak ano tak ti poviem :)
Odpovedať
Dve hrubšie fošne a traja chlapi...
Odpovedať
@dedo758 jasne ze bez povolenia to robit nebudem a pravdepodobne ho dostanem. Musel som na slovensky vodohosodarsky podnik dolozit kopec veci. Hydrologicke vypocty, statiku skruzi, projekt atd. Stale si neviem predstavit ako 1100 kg ruru alebo 2 metrovu ktora vazi 2x viac presne napasujeme a vlozime do predchadzajucej...
Odpovedať
@lukas1115i tak si kup kratsie, alebo zavolaj bager ktory ti to s gurtnami pouklada.
Odpovedať
@lukas1115i vybavte si žeriav a zo stavebnín si požičat vidly na vykladanie tehál, ytongu atď. Sú to staticky navrhnuté vidly tak ze kľudne budete vedieť položiť betónové skruze vodorovne alebo ak tam je miesto tak rovno auto s rukou a v pohode to naukladáme na miesto.
Odpovedať
Takéto
Odpovedať
Staci pouzit 2 gurtne a aj vysokozdviznym vozikom to tam das. Naco z toho robis taku vedu?
Odpovedať
@originalx robim vedu lebo tam nieje pristup. V lavo od potoka su 3metre a potom 2metre vysoky betonovy plot a treba to spravit zpoza tohoto plotu.
Odpovedať
@lukas1115i tak potom to urob autozeriavom a pomocou gurtni, alebo mozes manualne gulat tie skruze a na mieste postavit nejaku konstrukciu, tam zavesis hupcug a pomaly to das do koryta. Nebolo by jednoduchsie tam dat betonove panely? A mas most.
Odpovedať
@originalx hej fotim to z mosta (4,5 metra siroky), moniliticka vystuzena platna a aj tie bocne betony su v dobrom stave pod mostom. Uz mi po nom preslo minimalne 20 nalozenych tatier/domiesavac. Ale na zbytok chcem tam dat skruze, lebo tie bocne panely uz maju 60 rokov a su v zlom stave a chcem riesenie az do smrti. A hlavne v tej skruzi sa nic nezasekava a sused ju ma cistucku. Inak sam tam bude vzdy nieco zachytavat o tie kamene.
Odpovedať
@lukas1115i nachystat si to-vycistit kanal a potom nech vam dovezu zo stavebnin autom s rukou skruze, tie pri vykladani rovno ukladat na svoje miesto.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@lukas1115i skruze sa daju zohnat aj 50cm (sirka) teda jednoduchsia manipulacia... Ak by si chcel davat tie plastove ako na obrazku tak kari siet len vodorovne resp. mierne zvislo, aby si "premostil" k tym zvislym murom (seda) staticky nema zmysel to obtacat okolo tej plastovej rury
Odpovedať
@richard71 vdaka za radu
Odpovedať
@lukas1115i @richard71 akože to nemá význam pre statiku, obtáčať to okolo skruží ? keď dá vodorovnú platnu tak tam aspoň 20cm betónu, ak to dá okoloo skruží tak stačí len 10 cm betónu. (viď románske betónové kupoly).
Odpovedať
@fural on myslel pokryt 180st, tych nakreslenych 220st je zbytocnych.
Odpovedať
Profilova fotka
@fural nema to vyznam, tam kde ide je kari siet prakticky zvislo nema ziadnu funkciu, dokonca je tam zapichnuta v strku co je uplna *** a ta vrstva betonu nad strkom tie zbytocnost.. 10cm +kari bude urcite pochodzne..neviem ci je tam nejaka poziadavka na unosnost.. to tazatel nespecifikoval
Odpovedať
@richard71 chcem to zahadzat 20 cm zemou a vysadit travnik po ktorom bude bezbecne chodit. Ziadne auta nic.
Odpovedať
Profilova fotka
@lukas1115i no to som skor reagoval na @fural veci netreba komplikovat :)
Odpovedať
@richard71 @stowasser Chlapi stara tema, ale nezohnal som betonove skruze ake potrebujem. Cely cas som si myslel, ze sused ma priemer 100cm, ale mylil som sa. Ak sa chcem napojit na suseda, tak potrebujem proste skruz aku ma on (on uz nevie kto mu to robil), a to 116 vnutorny priemer, a 150 vonkajsi. To je totalny atyp. (vnutro 100/120 je v pohode) Prebrazdil som cely net, take skruze sa asi nevyrabaju.... Idem davat asi teda plastove. Vyska 100cm. Dam si pozvarat konus na napojenie so 116 na 100 vnutro. Pre pripad dam aj ku konusu sachtu z hora - keby nieco. Otazka znieje: Viete mi vymysliet prierez skladby toho potoka? (ze ako dat skruz, strk, ako dat kari a ako dat beton). Podmienka je len taka ze nad pojde 20 - 30 zeme a travnik. Sirka medzi povodnymi betonmi je 195cm, Maximalne co po tom bude chodit som ja a kosacka. Vdaka za radu.
Odpovedať
@lukas1115i Este ma napadlo len tu zkruz zahadzat strkom a po bokoch zemou, na vrh naukladat cestne panely a na panely zem a travnik, ale neviem co moze byt lacnejsie/lepsie. K tomu betonovaniu by som potrebuval asi aj pumpu. co je hned par stovak.
Odpovedať
@lukas1115i myslim, ze si to moc komplikujete, ved vy mozete pokracovat dalej aj mensou skruzou (je tam rozdiel par cm, co je pri d100 zanedbatelne), podstatne je to, aby boli obe dná v jednom spáde a este podstatnejsie je rozmyslat nad nejakym revíznym otvorom niekde v strede celkovej dlzky (oba useky).
Odpovedať
@stowasser ale ako to napojim? Sice dna budu v jednom spade, ale skruze nebudu zapojdene do seba.Myslim si ze vacsina vody by sla potom pomimo (vedla) skruz
Odpovedať
Obetónovať. Pri pôvodnej s vnútrom 116 a novej s vonkajškom 120 cm, bude pri vrchu chýbať iba 6 cm, čo sa ľahko dobetónuje...
Odpovedať
@lukas1115i netreba byt prehnanym optimistom a mysliet si, ze pri horizontalnom ulozeni skruzi dokaze falc skruze vytvorit vodotesny spoj, uplne by postacovalo, ak skruz prilozite a z vonkajsej strany to prekryjete kusom gumy, starym hrubym kobercom alebo kusom stareho plechu. Nanosy postupne uzavru netesnosti.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?