Ako zaizolovať vsakovaciu jamu z betónových skruží?

Mame asi 13 m hlboku vsakovaciu jamu vyskladanu z betonovych skruzi, su do nej napojene vsetky dazdove zvody z rodinneho domu a chceli by sme teraz, aby sa v nej akumulovala voda a mohli ju pouzit na zavlahu v lete, no voda v nej sa momentalne nechce akumulovat. Co pride, hned odtecie. Spodok jamy nemame nijak upraveny a skruze su betonove, na seba klasicky polozene. Je mozne uz z takto urobenej jamy urobit aj zbernu "nadrz"? Nejaka extra izolacia, poter, neviem, hocico, co nam vyriesi problem.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@slnecnica28 ten, kto to navrhol a urobil nevedel nič o vsakovaní. Ja nie som sudca, ale... Urobiť z toho nádrž nie je problém, materiál stojí okolo 700€, musí prísť niekto, kto to vie urobiť, koľko pýta neviem, ale môžem poradiť
Odpovedať
@jan45 Dakujem za radu, ak by ste vedeli poradit, kto a ako by to vedel urobit. Momentalne nemame ani napad, ako to zriesit. Natieralo by sa to zvnutra, ci nejaky novy "bazenovy" obal zvnutra skruzi,...?
Odpovedať
@jan45 13m vsakovacka... to nieje skor kontaminacia spodnej vody?
Odpovedať
@kejsix Ked sa z toho urobi nadrz, aka kontaminacia? Vsetko sa vytaha cerpadlom na zaliatie zahrady.
Odpovedať
@slnecnica28 Ja hovorím o súčasnom stave. Samozrejme po utesneni je to už len nádrž, v tomto prípade trošku drahá.
Odpovedať
@kejsix Hladame riesenie sucasneho stavu...
Odpovedať
Profilova fotka
nejak mi zmizol prispevok, tak snad sa nezjavi dvojmo.. podla IGP mam vsakovacie podlozie - strk G0/GW v hlbke 3m. Mam zakopanu 3.5m3 zbernu nadobu, do nej zvedene drenazky, ta ma prepad do skruzi, ktore su oprete o vsakovacie podlozie v hlbke 3m.. TJ nadoba zbera co ma, zhora sa k nej dostanem cerpadlom, ak sa zaplni, prebytocna voda ide prepadom do skruzi..
Odpovedať
@bosmi Tak by to malo byt spravne, ale my uz riesime hotovy realny stav, na prerabku niet miesta a casu.
Odpovedať
@slnecnica28 Take to sa Vam rovno oplatí dať navrtat studňu ako robiť zásahy do tej vsakovacky. Ak tu studňu navŕtate v blízkosti vsakovacky tak si myslím, že voda ktorá prichádza do vsakovacej jamy bude zásobovať aj tu studňu.
Odpovedať
@blackomt Nam uz netreba vrtat studnu, podzemna voda v nasej lokalite nie je. Mame 13 m hlboku jamu, vylozenu skruzami a tu potrebujeme nejakym sposobom zaizolovat, aby z toho bola zberna nadrz na dazdovu vodu, nic ine...
Odpovedať
Profilova fotka
Zalej spodok betonom a medzery medzi skuzami vypen vodarenskou penou
Odpovedať
@wolodymyr Pomoze to? Ta pena dlho vydrzi? A samotny beton neprepusti vodu?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ja by som kupil nejaku 5 kubikovu nadrz vykopal jamu pri skruziach napojil zvody na nadrz a prepad do skruzi najlacnejšie riešenie :)
Odpovedať
Profilova fotka
@slnecnica28 to neviem ale ked robia kanalizacie tak to pouzivaju tak snad hej
Odpovedať
@slnecnica28 Skruží je viac typov a rozmerov. Na niektoré vyrábajú aj poklopy, Kúpiť o číslo menší rozmer , spustiť na dno jamy a medzeru vyliať vodonepriepustným betónom. Poklopy s osadením by sa dali upraviť osekanim lemu. Tým by sa zmenšilo množstvo tesniaceho betonu. Utesnenie po výške skruží už bolo vyššie spomenuté. A možnosť hydroizolácie na tlakovú spodnú vodu po celej výške. Pokiaľ ale nie sú skruže na spodku upravené na vsakovanie a prevrtané ako riečica.
Odpovedať
@slnecnica28 skruze ktoré máš určite niesu z nejakého špeciálneho betónu,takže vodu budú prepúšťať určite. Rodičom som kopal studňu,dal skruze a zo zvedavosti po dlhom suchu keď začalo pršať som odkryl poklop a všetky až po hladinu boli úplne mokré zo vsaku vody. Ale to som okolo nich obsypoval hrubší makadam tak okolo 20 CM aby sa ľahšie voda dostala dnu. Zožeň niekde plastové sudy,poodrezuj z každého dno a vyskladaj ich od spodu, spoje pozvaras aj teplovzdusnou pištoľou. Možno drahšie riešenie ale účinné. Záleží aký priemer skruži máš v zemi.
Odpovedať
To skor kupit izolacnu foliu Fatrafol a v tvare valca ju vlozit do jamy a bude, nie? Treba ju pozvarat samozrejme do pozadovaneho tvaru...
Odpovedať
@slnecnica28 Ešte iné možné riešenie je použiť kanalizačnú rúru 800 mm širokú. Dĺžku má 6 metrov, takže by si potreboval aspoň 2 ks. Spojiť ich, spodok uzatvoriť a tak ich spustiť do súčasnej jamy. Priestor medzi rúrami je možné vysypať nejakým jemným štrkom, aby voda neroztlačila tú plastovú rúru. Ale pri cene takej rúry to bude asi neekonomické: https://www.vodomat.sk/kanalizacne-pl...
Odpovedať
@chrobak7 Aj to je dobre riesenie, naozaj. Mozno by stacilo pouzit obycajnu plastovu ruru, nie kanalizacnu, ta bude lacnejsia, nie? Ja to budem vkladat do jamy z betonovych skruzi, takze roztlacit nemoze. Len ci vlozim ruru o priemere 80 cm do skruze s vnut. priemrom 80 cm...?
Odpovedať
@slnecnica28 Len či nájdeš takú "obyčajnú" plastovú rúru s takým priemerom.
Odpovedať
@chrobak7 ved to. Musim sa popytat.
Odpovedať
@jan45 Vedeli by ste prosim viac napisat o vasej predstave upravy jamy? Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@slnecnica28 pozváraná fólia. Sú aj iné riešenia, ale menej bezpečné a drahšie
Odpovedať
@slnecnica28 Napadlo mi ešte iné riešenie, len neviem, ako by to bolo finančne náročné. Ide o striekanú izoláciu poyurea: http://www.izolaciapur.sk/plochestrec... je to guma, ktorá sa strieka za horúca priamo na betón - na strechy, bazény. Len neviem, či by ti do tej jamy vliezol technik s aplikátorom.
Odpovedať
@slnecnica28 mne napadla taka sialenost, mozno chlani co do toho vidia najdu nejake problemy ale berme to, ze ak braimstorming... D jamy vysypat nejakých par metrov makadamu ako poistnu vsakovaciu kapacitu na to polozit valcovu plasovu nadobu, nieco take ako sa pouziva na zumpy (nemam ani sajn o sortimente, takze netusim ci su take co tam vojdu) obsypat pieskom kvôli prenosu tlaku a napojit na zvody dazdovej vody. Do nadrze ponorku primeraného vytlaku a kapacity.
Odpovedať
@wolodymyr a betonova skruz neprepusta vodu? staci spodok riesit a spary medzi skruzami?
Odpovedať
@neprd cize aj vypenit vsetky spary aj hydroizolacia po celej vyske? poklop na skruze asi nie je vodedolny, skor by som ho nedavala na spodok jamy, skor cely spodok zaliat tym betonom, nie?
Odpovedať
@slnecnica28 Aj vyliatie celého dna je riešenie. Ale po naliatí batonu ten bude treba zarovnať treba riešiť ako sa tam bude stáť aby nezanechal stopy pre budúce generácie archeologov. Ked bude hotové dno napustiť skúšobne vodu a podľa toho ako rýchlo sa stratí alebo vydrží riešiť skruže po výške.
Odpovedať
Profilova fotka
Rozdeliť na dve časti . Dole nechať vsakovanie ( napr. 3m od spodu). Vrch odizolovať fóliou. Z vrchu napr. 1m pod povrchom spraviť prepad do spodnej časti. Tak ostane aj funkcia vsakovania aj nádrž na vodu.
Odpovedať
@kosto13 Trochu tomu nerozumiem, ako urobiť hore zásobník vody? Polovica jamy je asi 3m3, teda 3 tony vody. Ako v polovici jamy urobiť predel, aby udržal hore 3 tony vody a ešte to bolo aj tesné po okrajoch? Chcelo by to nápad trochu viac konkretizovať do detailov.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?