Aky stalozeleny krik k betonovemu slnecnemu plotu

Dobry den, poprosim o informaciu, aky zivy plot stalezeleny sa najlepsie hodi k betonovemu plotu, kde je stale slnko. Rozmyslala som nad vavrincom, ale ten vyzaduje polotien, tuja smaragdova? Neviem, ci tym krikom tam nebude velmi horuco a vsetky odumru, alebo ak nie, tak ako daleko od betonoveho plota ich treba vysadit? Dakujem za kazdu radu.
Odpovedať
Ahoj, pre inšpiráciu, čo zasadiť k betónovému plotu vkladám článok v našom Magazíne na túto tému. 😉 https://www.modrastrecha.sk/magazine/...
Odpovedať
@dudkav slnko dobre znáša červienka, ale aj vtáči zob. Ak ti nevadia trne, tak aj hlohyna sarlatova je vhodna. Vavrinovec ma radsej polotien az tien a tuju by som uz nesadila asi nikam okrem cintorinov 🙂, mimochodom v poslednej dobe trpia chorobami, vysychaju, hnednu..
Odpovedať
@dudkav poinformuj sa tiez u susedov. Nam susedia v okoli povedali ze vavrinovec nieco napada a neodporucaju nam ho sadit.
Odpovedať
@kreola ako je to pri červienke so zeminou? Nepotrebuje kyslú pôdu? @wivik neviete náhodou o akého škodcu sa jedná? Lebo mal som v pláne sadiť vavrínovec. Pôvodne som chcel buxusy ale tie som kvôli vijačke krušpánovej zavrhol.
Odpovedať
Vavrinovce sme kúpili 140 ks. Z nich po 2 rokoch nemáme nič. Prvý rok vybehli o 10 cm, potom potom vyschli, tak ich manželka ostrihala, znovu začali rásť a vyschli znovu. Teraz majú 10-20 cm, občas vyhodia nejaký lístok, zase uschnú. Zima nebola extrémna, vody maju stale (polievame ich). Jedine, žeby im vadili ovce, vedľa sa pasú občas....ale to je fakt chu.ovina, či?
Odpovedať
@dudkav a čo tak borievka obyčajná? Naša pôvodná rastlina. Nechápem, prečo majú ľudia radšej tuje 🙄 Inak stalozelene kríky su dosť problém. Ak by si netrvala na stalozelenom, tak úžasne sú drienky a muchovniky, aj osoh z nich je a vydržia aj horšie podmienky, či už upek, či mráz.
Odpovedať
@dudkav pavinic je opadavy, ja by som cervienku, nepotrebuje kyslu podu, uvadza sa jemne kysla - zabezpecis zaleivkou, susedia zasadili, dobre im prosperuju. Vavrinovec urcite kyslu. Borievka - vtedy pozor na hrusky, kvoli hrzdi hruskovej sa neodporuca pestovanie v blizkosti hrusiek. Stalozeleny je aj brectan, mnoho kultivarov, ale niekto k nim ma odpor. Potom este tak na pol opadave - hrab - on neopada celkom, suche listy drzia kym nezacne na jar rasit.
Odpovedať
@kajo873 to neviem aky skodca napada. Viem ze s niecim postrekuju a to sa mi nechce riesit takze vavrinovec sme zavrhli. Ale mozno v tvojom okoli sa vavrinovcu dari.
Odpovedať
Dakujem vam vsetkym za odpovede. U nas v okoli sa prave vavrinovcu krasne dari. Vsetko si musim prestudovat a rozhodnem sa, este raz dakujem.
Odpovedať
@cina1 fakt vavrínovec potrebuje kyslú pôdu? Tak to som nepočul ešte. Červienku som zasadil do jamy s kyslou rašelinou tak snáď sa jej bude dariť.
Odpovedať
@kajo873 rodičia maju červienky zasadene v klasickej hline na zahrade a neskutocne sa im dari, musia ju casto strihat. Takze nemyslim, ze vyzaduje kyslu podu. Dokonca pred domom je zasadena velka stromcekova v uplne ilovej kamenistej pode a tiez je v pohode . zdroje pisu: "Táto rastlina si vyžaduje aspoň 6 hodín priameho slnka a stredne vlhké, neutrálne pôdy (pH 6,5 – 7,5)"
Odpovedať
@kreola No videl som na nete aj popis že potrebujú mierne kyslú pôdu tak neviem už. A ako ich strihajú? Plotostrihom? Alebo ručne kedže majú také veľké listy. Či sa náhodou pri strihaní nepoškodia aj listy a ako to potom vizerá.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kajo873 strihaju to noznicami, nemaju klasicky zivy plot, len samostatne zasadene rastliny, ktore tvoria velke kriky. Po strihu vyzeraju chvilku biednejsie, ale rychlo vyrazia nove listky. Je to velmi vdacna rastlina, krasna celorocne a aj krasne kvitne 🙂.
Odpovedať
@kajo873 ja ich nepestujem, len som to citala,ze ano. napriklad tu, ale nie je to strikne, ze uprednostnuje kyslu, inde som zas citala,ze rastie v akejkolvek:https://www.zahrada-plantex.sk/stalozelene-rastliny/vavrinovec-lekarsky-novita-ker/#:~:text=Vavr%C3%ADnovec%20potrebuje%20vlhk%C3%BA%20(nie%20mokr%C3%BA,tieni%20bude%20tvori%C5%A5%20dlh%C5%A1ie%20vetvy.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?