Aký bazén do záhrady?

Velmi by som privitala Vase vlastne skusenosti a poznatky so zahradnym bazenom. Mame tri deti 11,8,3 roky. Chceli by sme im urobit na zahrade bazen. Cca 7-8 m dlzka a 3-4 m sirka. Co to som si uz na nete precitala ale stale neviem ako sa rozhodnut. Ci postavit murovany a dat obkladacky alebo ist do nejakej skladacky s foliou? Mozete mi napisat vase skusenosti a odporucania, pripadne aj coho sa vyvarovat a na co si dat hlavne pozor? Pripadne ak mate nejake zaujimave linky.
Odpovedať
1
2
8
Profilova fotka
postavil som niekoľko domov s bazénom a sledujem ich využitie. Sú majitelia, ktorí riešili prekrytie, využívajú odpadové teplo zo svojej prevádzky a predľžia jeho využitie. V normálnych podmienkach je využitie max. 2 mesiace, náklady na prevádzku neviem vyčísliť. Ale viem, že potreby a záujmy členov rodiny sa vyvíjajú a v určitom období záujem poklesne, ale stavba na záhrade zostane. Radšej by som investoval do drahšieho prenosného, pri protiprúde sa dá plávať aj pri menších rozmeroch.
Odpovedať
To je pravda, treba si urcite ujasnit, aky typ rodiny ste, ci travite cas aktivne, lebo aby sa tam decka jeden dva mesiace raz za cas poclapkali, tak na to je to obrovska investicia. Ja sa napr. uz neviem dockat novej sezony, ked si znovu budem moct kazdy den aspon tu polhodinku zaplavat. A uz sa vidim ako v dochodku v bazene narovnavam svoje stare kosti. Schrabble, mas SS.
Odpovedať
a ked su deti tak urcite prekryty a zamykatelny na 100 zamkov ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Prikláňame sa k názoru prenosného sezónneho bazéna. V dnešnej hektickej dobe je naozaj problém využiť trvalo zabudovaný bazén, ktorý je pre malé deti oveľa nebezpečnejší, pokiaľ by ste nemysleli na zastrešenie a iné opatrenia. V lete deťom naozaj postačí veľký nafukovací bazén. S Vašou prítomnosťou, kedy si aj vy nájdete čas na letné osvieženie im to bude vzácnejšie ako veľký trvalý bazén, ktorý zaberá veľkú časť záhrady na trvalo. Deti vyrastú a zostane tam len bazén a nevyužitý. Plastový zbalíte a na jeho mieste môžete vytvoriť kvetinový záhon alebo niečo iné podľa Vašich predstáv. Veľký bazén znamenajú aj veľké investície a starostlivosť, údržba. Stojí to naozaj za tie dva mesiace kúpania sa? Pokiaľ by ste však trvali na veľkom bazéne, pouvažujte aj o zastrešení, solárnych paneloch, ohrievačoch atď, aby ste ho využili naozaj maximálne.
Odpovedať
Profilova fotka
@scrabble Nepřemýšleli jste nad koupacím jezírkem? Je to velmi příjemná varianta koupání a i v měsících, kdy není možné bazén využívat Vám dělá ozdobu na zahradě, zároveň Vaše zahradu dostane úplně jiný rozměr.
Odpovedať
Kúpacie jazierko zaberie veľkú plochu záhrady a vykúpete sa v ňom pár krát v roku. Vo vode ležať nemôžete celý deň, treba chladné miesto na záhrade (strom) alebo v dome.
Odpovedať
Máme bazén už 8 let. První jsme měli ještě u řadovky, když jsme stavěli nový dům, měli jsme dva hlavní požadavky - bude to přízemní dům bez schodů a musí mít bazén. Nepořizovali jsme ho kvůli dětem - ty už máme dospělé (i když se rádi a často přijdou vykoupat), ale kvůli sobě. Je využiván prakticky denně do dubna ko konce září. Je zastřešený, to je myslím v našich klimatických podmínkách nutnost. Voda se velice rychle pod zastřešením ohřeje a pak celou sezónu drží teplotu kolem 30 st. I z estetického hlediska se dá umístit v zahradě tak, aby pohled na něj moc nerušil. My to řešili tak, že z posezení na hlavní terase není vůbec vidět. Údržba díky zastřešení je velice jednoduchá (vysát cca 1 týdně - 1/2 hod. času) a náklady na provoz minimální - máme solinizér, na jaře přisypeme pytel soli a žádnou jinou chemii celou sezonu nepoužíváme - voda je křišťálově čistá. Filtraci pouštíme 2x denně po hodině v době, kdy je nízký tarif, takže i platba za elektřinu minimální. Když to spočítám, vychází mi provoz bazénu na 100-150 Kč/měs., což je pro rodinu jedna návštěva koupaliště. Koupací jezírko mají o pár domů dál, je krásné, to přiznávám, ale koupat jsem je v něm viděla asi 2x.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp @aneri53 To je o proiritách a představách každého člověka, jakým způsobem chce vodní plochu využívat. Samozřejmě je potřeba brát i zřetel na stáří dítek. Případů, kdy dítě spadlo do bazénu mi přes léto přišlo víc než dost. Dávala jsem to jako možnou alternativu. Přikládám fotku, co jsem viděla u jednoho dodavatele v zahraničí a tolik mě to nadchlo, že osobně budu mít v budoucnu podobně koncipovanou zahradu.
Odpovedať
No ono je celkom blbosť, že bazén sa využíva 2 mesiace v roku :/ Tento rok sme sa prvý krát kúpali na konci mája, a naposledy na konci septembra ... A to je bazen nezastrešený ... Dlho sme sa pohrávali tiež s myšlienkou, či murovaný, alebo foliovany, nakoniec sme zobrali s mountfieldu ... Bazén je nejakých 7,5 metra dlhý a 3,6 metra široký. Celá cena bola 2480 Eur, plus mali vtedy to koleso štastia, takže ešte 8 percent dole ... 2281,6 Eur bola teda konečná cena v mountfielde. V cene bol samotný bazén, veľká piesková filtrácia, teplné 5 KW čerpadlo na ohrev alebo chladenie vody, schodíky, sietka + poloautomatický vysávač, a nejaká chémia a samozrejme montáž ... Bolo treba vykopať jamu, presne daných rozmerov, a urobiť podklad. Jamu nám vykopal malý báger, čo chodil okolo z jednej stavby, za 30 Eur, počas obednej prestávky :D Za necelú hodku nemal chlapík čo robiť ... Následne sme dole hodili kari rohože, a urobili betón. Normálne v miešačke, na zahrade ... Veci na betón boli ešte zo stavby domu, takže netuším, aká bola cena, ale pár eur... Do danej jamy sa vysipal piesok, aby dno bazéna nabolo na betóne ... Prišli chlapci, podľa dohodnutého dátumu, a zmontovali bazén za pár hodín. Zabetonovali sa po 3 oporne stojky na kazdej strane, presne ako nám oni povedali, nechalo vytvrdnuť, zahadzalo z hlinou, napustilo do plna. Tu to bolo trocha naročnejšie na čas, lebo bolo treba, aby zemina okolo bazena poriadne sadla, a sadal aj 2 tyzdne, pravidelne sa poliavlo, a udusavalo ... Filtracia sa umiestnila do pivnice, a bolo vybavené. Bazén sa samozrejme, už počas sadania zeminy dal využívať, takže sa vňom kúpalo ... Neskôr sa o rok odpojilo tepelné čerpadlo, nakoľko veľa žralo, a slabo ohrievalo, za noc o 2-3 stupne ... Na strechu terasi sa namontovali 3 solárne panely, celkovo boli za nejakých do 300 Eur ... Ohrievajú vodu perfektne ... V lete sa musia vypínať, (tok vody) aby nebola voda ako močka :D. K tomu solarna plachta na bazen, a nie je problem ... V každom pripade, som chcel povedať, že bazen je funkčny, resp. bol už 4 sezonu ... Teraz odpočíva, a čaká ho 5 ta. Zatiaľ absolutne bez problemov, všetko, čo mountfield dodal ... Budúci rok sa bude kupovať solinizer, je to bomba vec, aby si nemal v bazen sami chlor, a stale sa o to nemusel starat ... Takže tenm odporúčam zo začiatku. Bazen sa snáď, niekedy zastreší, ale je to nákladnejšie, ako cena samotného bazéna ... Inak nie je nad to, prísť v lete, v tom horku, spotený a unavený s práce, a hodit sa fajnovo do bazéna ... Večer pri letných grilovačkách je to tiež k nezaplateniu. Ak máš na to priestor vonku, nejakú stenu, hod tam ešte projektor, a o sledovanie filmov z bazéna nebudeš mať núdzu :)
Odpovedať
@lubk0 Až bazén zastřešíš, nebudeš potřebovat ani tep. čerpadlo ani soláry. Voda se pod zastřešením zahřeje neuvěřitelně rychle. : Solinizer rozhodně doporučuji, je to prima věc, navíc dost ušetříš za chemii, které se jinak nevyhneš. Jen jednu "nevýhodu" bazén má - už bych absolutně nevlezla do nějaké špinavé řeky, přehrady nebo rybníku. Už se nemůžu dočkat jara, až zase začne koupací sezóna, přes zimu mi to neuvěřitelně chybí.
Odpovedať
Dá sa zastrešiť kúpacie jazierko? Podobne ako botanická záhrada s tropickým pralesom. :-)
Odpovedať
Čo je lepšie, trochu blata alebo chémia?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Tiež si bazén nevieme vynachváliť. Vo verejných kúpaliskách furt niečo chytím :-S takže ak sa chcem v lete vykúpať v bazéne tak mať svoj je super. Okrem toho máme dvoch malých vodníkov takže u nás je v lete využitý na 100% :-D
Odpovedať
Vo verejných kúpaliskách chytíte chémiu. Pochybujem že deti vydržia vo vode dlhšie ako hodinu denne.
Odpovedať
Deti vydržia menej ako hodinu denne ? :D :D :D Sestrine sú tam pekných pár hodín denne, dá sa povedať, že za slnečného prázdninového dňa, skoro nonstop, voda, osuška, chvílu niečo robia, zase voda, osuška, a dookola :) Aneri53 = ano, ale zastrešenie nám počítali okolo 4-5 tis. Eur ... Čo je pomerne dosť :/ Chemie sa dá čiastočne zbaviť UV trubicou, nie je najlacnejšia, cca 500 Eur stála, ale použitie chloru a pH čka znížila na asi 10-20 percent ...
Odpovedať
@lubk0: Dezinfekcia je určená na zabitie rias ktoré by inak vyčistili vodu a nahradili pieskový filter. Regeneračná zóna v kúpacích jazierkach má túto funkciu. Stále vo vode, to je ale hrozné detstvo :-D Čo tak báger, pisekovisko, ponaháňať psa a opekať slaninu večer? Dá sa žiť aj bez kúpania.
Odpovedať
@radopp Super a ? To si tam majú ľudia nechať narásť riasi ? A kúpať sa v pekne zelenej vode ? ... 9 a 13 ročného chlapca v dnešnej dobe už na pieskovisko moc nedostaneš, keď tak toho 9 ročného ... Psa nemajú, a slanina sa dá opekať aj medzi kúpaním, či ? Nikto deti do bazéna nenúti, samím sa im tam páči, tak prečo by ich človek mal obmedzovať keď je bazén postavený ? A argumentáciu typu "dá sa žiť aj bez kúpania" mám najradšej. Ono dá sa žiť aj bez auta, bez veľkého príjmu, bez televízora, internetu, počítača, mobilu, tabletu, dvdčiek, a vlastne aj bez práce, niekde v lese v jaskyni ... Aj tam sa dá žiť ... Tak čo, popredávame príbytky a pojdeme do lesa ponahanať divú zver a opekať slaninu pred jaskynou ?
Odpovedať
@lubk0 Bez práce v jaskyni sa žiť nedá. Treba poznať zlatú strednú cestu. Vodné rastliny odčerpajú živiny z vody a riasy sa množiť nebudú. A vôbec mi to je jedno. Otrávte sa.
Odpovedať
Ahoj, my mame bazen tiez z Mountfieldu a sme velmi spokojni. Toto leto sme toho vela nenaplavali, ale tesim sa ked bude vsetko dokoncene na ten relax. Tiez by som brala sol namiesto chemie, ale u nas sa to neda. Toto je asi jedina vec, ktora ma trosku mrzi.... A ten vyssie spominany napad s projektorom urcite stoji za zvazenie :-)
Odpovedať
@radopp Ano, bežne čítam o úmrtiach z veľkého množstva chlóru v bazéne :) Budeme si dávat pozor ...
Odpovedať
@radopp Buď jsi zcela mimo realitu nebo záměrně provokuješ. Nějak nevím, co je blbější???? :-( :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp si trochu mimo... prepac...
Odpovedať
@katrin21 , @aneri53 Tak trochu si robím srandu :-) ale do chlorovanej vody by som nevliezol. Fuuuj.
Odpovedať
@lubk0 Myslíš si že neboštík má na čele napísané kôli čomu umrel?
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp A doma z vodovodu ti tečie minerálka? :-P
Odpovedať
Profilova fotka
:D :D s Lubk0m sa radsej nehadajte :D @lubk0: hovoris ze tepelne cerpadlo je blbost? a ten salinizer by sa dal aplikovat aj na bazen sezonny? teda nafukovaci? nie ze by som mal problem s vodou, ale znie to zaujimavo....musim pogooglit
Odpovedať
@katarinas Piješ vodu z bezéna? :-P Vo vodovode je trochu plynného chlóru ktorý vyprchá.
Odpovedať
Videl si potrubie, po ktorom ti tečie voda ? :D Neboštíci to nemajú napísane na čele, je tu určite veľké loby zo strany firiem vyrábajúcich chlór, a ututlávajú úmrtia spôsobené touto zákernou životzničujúcou látkou :) Tak šup šup, zakopme všetci bazény, a hor sa kúpať do obecného rybníka :) Alebo aspom ponahánať psa .. Y2k = nie je to asi blbosť, ale je to pomerne energeticky náročné ... Pokiaľ ty je "uriti" koľko platíš za elektrinu, tak je to OK ... Ale na bazen, ktory som popisoval, by som dal aspom 10 KW, aby to potiahlo za noc aspom + 6 stupnov ... Prípadne ešte silnejšie. Ale to potom neviem, aké veľké by to bolo, a kolko by to zožralo ...
Odpovedať
Profilova fotka
pytam sa preto ze casom mam v plane prave taky aky mas ty z MF a stale som len tepelne cerpadlo k tomu pozeral....ale ked vravis ze to je blbost tak este lepsie :D
Odpovedať
Vo finale sa to porisilo 3 lacnými solárnymi panelmi na strechu terasi ... Velký zásah nebol potrebný, tepelné čerpadlo bolo umiestnené pod strechou terasy, tak sa to len presunulo na strechu terasy ... Ohrieva to ovela efektivnejsie, a hlavne lacnejsie. Ak by si chcel tak to tepelne cerpadlo 5 KW ti predame :D :D :D Nie je problem, ostalo nevyuzite ...
Odpovedať
1
2
8
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?