Ako vytiahnuť roxory zo zeme?

Ahojte, zistila som, že na vinici je pod každým koreňom viniča zatlčený do zeme roxor (vraj sa to tak robilo, aby korene viniča rástli stabilne dolu, neviem, čo je na tom pravdy). Vinohrad odstraňujeme, ide o 300 koreňov, takže 300 dvojmetrových roxorových tyčí, ktoré sú zatlčené po celej dĺžke zvislo do zeme. Hore nad roxormi je ešte asi 15 cm hliny. Existuje nejaké zariadenie, nástroj, ako by sme tie roxory mohli zo zeme dostať? Z vinice chceme mať záhradu a tie roxory nie sú tak hlboko, aby ich traktor pri oraní nezachytával. Keby šlo o jeden, dva, päť roxorov, vôbec neriešim, odkopem jamy a nejak ich von dostanem, ale je ich 300.... Počula som, že existuje nejaká trojnožka, či čo, ale nič som na nete nenašla.... Díky.
Odpovedať
@skylarka1 trojnožka a "hupcuk". Na roxory navariť oká.
Odpovedať
Staci trochu okopat a ohnut "oko". Urcite to vytiahne aj bager.
Odpovedať
@skylarka1 Malý bager, traktor, .. keď to budeš robiť ručne, tak sa namakáš.
Odpovedať
Obkopať zvrchu, keď bude mokrá zem skúsiť ručne, keď to nepôjde na koniec privariť matku a skúsiť na jednom - dvoch rôzne techniky, to čo pôjde rýchlejšie, možno pomôže povytiahnuť 0.5m a zvyšok vytiahnete ručne. Najistejšie je bágrom s reťazou na lyžici, ten treba zaplatiť. Alebo dajte inzerát na bazoš - roxor v zemi zadarmo.
Odpovedať
Nema obec maly "smykom riadeny nakladac"?
Odpovedať
@skylarka1 Tak ako píše @zefe - ohnúť oko a ideálne by bolo aj ho hefnúť zváračkou, aby sa neotvorilo. Trojnožky a hupcuky radšej neskúšaj, lebo stráviš pri tom celú svoju mladosť. Zober cca 4 - 5 m drevený hranol, podperu, a vytiahneš to systémom páky. Chce to asistenciu 2 - 3 ľudí. Ak sa nechceš hrať s hranolami, nuž bager to poľahky povyťahuje, no ale 35 €/hod. 😉 Vytiahne to aj obyčajný traktorík, aký máte vo vinici. Najprv roxor trocha povytiahne hore so svojou hydraulikou, no a potom ho jednoducho vydrie do boka.
Odpovedať
My sme ich ťahali malým bagrikom. Odkopal 30cm zvrchu, zohol ho lyžicou a zacvikol medzi "zuby" na lyžici ap ekne vytiahol.
Odpovedať
Ďakujem veľmi pekne za rady. Traktor nemám, ale rozhodne ste ma s tým ohnutím inšpirovali, už asi viem, ako na to. 😄 Ďakujem.
Odpovedať
@skylarka1 my sme vyťahovali menšim bagrom. V lyžici mal otvor. Doňho prestrcil roxor, prihol lyžicu a vytiahol.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?