Ako vytvoriť umelý potok a na čo si dať pozor?

Ahojte, chceme si spravit uzky potocik cez zahradu. Mate s tym niekto skusenosti - kde zacat, na co netreba zabudnut, na co si dat pozor? Vdaka za kazdu radu 😉
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Sam som zvedavý na odpovede, lebo podľa mňa akakoĺvek terénna úprava a tobôž vybudovanie poyoka hoci sj na vkastnom pozemku bude vyžadovať stavebné povolenie. Nie je to náhodou vodné dielo?
Odpovedať
@jamk1 Vodný zákon upravuje nakladanie s vodami ako s prírodným zdrojom. Preto sa týka umelého potôčika, iba ak by znečisťoval vody. Terénne úpravy podliehajú ohláseniu, a úradník už vie čo má robiť. Vždy je jednoduchšie sa spýtať na úrade. Vodný zákon, č. 364/2004 § 1 Účel a predmet úpravy (1) Voda... má strategický význam pre bezpečnosť štátu... ktorej nedostatok môže spôsobiť ohrozenie života a zdravia obyvateľstva § 52 Vodné stavby (1) Vodnými stavbami sú stavby, ktoré umožňujú osobitné užívanie vôd
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@grifon400 dik
Odpovedať
@grifon400 a aku sprostost? To, ze chceme potocik? To je hadam nasa vec. Otazka nebola, ci sa vam to paci, ale ako to urobit.
Odpovedať
@lydiades ak chces upravovat vodny tok, tak to nie je len tak. Ale da sa aj to. Ak chces aby len voda cirkulovala v uzavretom systeme potrebujes jednu nadrz s cerpadlom na spodnom konci, trubky k hornemu koncu a uz potom len umne upravit. Vodny tok sa vyraba z jazierkovej folie, ktora sa maskuje kamenmi a strkom, spodna nadrz je v podstate zahradne jazierko, takze zariadit sa podla toho a vtok do potoka sa zvykne riesit ako fontanka alebo ako vodopad, tiez zavisi od vkusu a priestorovych moznosti.
Odpovedať
Profilova fotka
konštrukčný návod je vyššie, len doplnky, aby tam voda skutočne "tiekla" a nie sa plazila, treba aspoň 1000W čerpadlo a podľa dľžky a plochy denne dopľňať 200-300 l vody, ak je to len cez leto, tak 30 m3 vody a 1000 kWh energie
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@grifon400 a co je teba do toho ako oni chcu vyuzivat svoju zahradu? Kym neporusia ziadna zakon mozu tam mat hocico. Aj hanbatu sochu Venuse v zivotnej velkosti..
Odpovedať
@zita19 Naivne očakávam že mi poďakujú že nespravili hlúposť. 🙂
Odpovedať
@grifon400 Po 1., ako vidis vyssie, podakovala som. Po 2. ak ta to tak zaujima, chceme len uzavrety tok aby to cirkulovalo z nadreze pomocou cerpadla (ziadna uprava vodneho toku). Po 3. Chceme mat tak zasadenu zelen, aby nam susedia nevideli vobec do zahrady a ani my na nich. My si zahradu predstavujeme hustu, plnu zelene, kvetov, krikov, nie futbalove ihrisko po obvode s rastlinami a ohranicene kamienkami (ako vidim u vacsiny). Ak si pozries serial Big dreams, small spaces (je aj na Netflixe), tak tam aj v zahrade 6x5 urobia potocik.
Odpovedať
@zita19 @jan45 vdaka! 🙂
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lydiades známi si ho spravil cez záhradu asi na 10m . no má pozemok na hranici prírodného potoka a má ho ako paralelný kanál i s malým jazierkom, ty ho chceš s vlastnej vody s vodovodu alebo zo studne?, potom treba čerpadlo a závlahový systém pre záhradu, ja by som skôr potreboval vysušovať, lebo všetko rastie ako v pralese, cez vegetačné obdobie je pomerne veľa zrážok,búrok, lebo blízo v okolí je pár kopcov , kde sa nakopia oblaky a spadne asi najviac zrážok na slovensku
Odpovedať
@lydiades Záhradou si ľudia niečo kompenzujú. Napríklad malá záhrada + zlí susedia -> vysoký plot a vysoká zeleň. Na čo je umelý potok? Sny vyprchajú a časom ostane len to praktické.
Odpovedať
@grifon400 mozno neuveris, ludia maju v zahradach same neprakticke veci. Travnik co treba kazdy tyzden kosit, kvety, ktore treba opatrovat, kriky co treba strihat, stromy, z ktorych pada listie a to treba hrabat, paradajky, ktore treba cele leto opatrovat (pritom by stacilo zbehnut do obchodu a kupit kilo, dve), ovocie, ktore treba pozbierat a potom spracovat alebo uskladnit... A k tomu este vsetko treba kupit, zem pripravit, vysadit, hnojit, polievat.... Keby chceli len prakticke, naleju beton od plota po plot...
Odpovedať
@lydiades vieš napísať presný názov tej relácie na netflixe nič také ako vyššie spomenuté som nenašiel 😒iba nejaký malé domy, a malé interiéry vďaka
Odpovedať
Skombinuj to s kúpacím jazierkom, taký potôčik a rastlinky v ňom je výborný biofilter. Skús pozrieť The pool masters na Animal planet / youtube.
Odpovedať
Profilova fotka
kúpacie jazierko pod 200 m2 je mláka a príroda si vňom vytvorí prostredie na prežitie vegetácie, ale nie na kúpanie. Kúpacie jazierka začínajú tak od 1000 m2. Venujem sa čisteniu vody , síce len technicky, ale pravidlá sú rovnaké.
Odpovedať
@audinak hmm tak sa to vola ako som napisala. Si na Slovensku? Lebo ak v inej krajine, moze byt, ze tam to nie je. No aj tak je na Netflixe len do 23.3. Nonisto ho najdes aj na nete niekde 🙂
Odpovedať
@audinak https://www.youtube.com/watch?v=x4sZk...
Odpovedať
@zita19 Betón sa prehrieva, je tvrdý, nevsakuje vodu... Kvety voňajú, stromy poskytujú tieň, tráva je koberec. Čo poskytuje umelý potôčik?
Odpovedať
@grifon400 zvlhcuje vzduch, zblnkoce
Odpovedať
@zita19 Stromy odparia viac vody. Na čo je žblnkotanie?
Odpovedať
@grifon400 viem, o com pises. Ja byvam v dome cez 20 rokov. Pre nevelku rozlohu pozemku, ktoru sme uz davno ocenili 😀, nemame na nej nic postavene. Susedia nemaju ovela vacsie, lebo sme dostali pozemky od mesta, avsak maju na nich bazeny, altanky, murovane grily, kamenne potociky a dzungle. Zivot rychlo prebehol, deti odisli a oni uz negriluju, nenapustaju bazeny, maju problem s udrzbou vysokych stromov a v altankoch maju sklady. My sa na to divame z nasej terasy, kde si len podla potreby (alebo modnych trendov 😉) vymenime sedenie za ine a sme radi, ze sme kedysi upustili od stavby vtedy moderneho sklennika. Vysoky plot maju len dvaja susedia a so susedou debatujeme cez dieru v nom. S ostatnymi cez pletivo, vidime sa a sme radi, ze sa mame s kym porozpravat. Za mlada ma kazdy velke oci, dnes zvlast.
Odpovedať
Profilova fotka
@grifon400 to sú technické prirovnania. "viac odparia " je vágny pojem, žblnkotanie vody neruší ako iný monotónny zvuk. @lydiades to sú relácie z iného prostredia, tam naprší za rok 2500 mm, u nás 650, tam jazierko preteká, u nás sa musí dopľňať, tam je teplota stále nad 10°C, u nás mrzne. 10°C je teplota, keď je vegetácia permanentne, nemá obdobie kľudu. Stromy zhadzujú listy preto, že v zime je nedostatok dostupnej vody a odpar prebieha stále. Pojem vymrtnúť nie je výstižný, stromy uschnú pre nedostatok vody, ktorá je viazaná v ľade.
Odpovedať
@jan45 Zober si akú majú plochu listy a akú má plochu potôčik a je jasné že strom odparí viac. Tebe sa žblnkotanie páči, susedovi môže liezť na nervy.
Odpovedať
Profilova fotka
@grifon400 strom s plochou listov rovnakou ako plocha potoka má cca 2,5 násobnú odparovaciu schopnosť, v tejto oblasti som zbehlý, ale je tam toľko faktorov, že naša debata je len o podporení ega. Venujem sa koreňovým ČOV a v súčasnosti navrhujem bezodtokovú, tam práve stromy zabezpečujú rovnováhu medzi daž´dom a prítokom z obydlia.
Odpovedať
@oli18 Som rád že so mnou aspoň niekto súhlasí. 🙂 Ľudia ktorí sú celý deň v práci a zarobia dosť peňazí majú nutkanie nakupovať veci ktoré nepotrebujú. Majú pocit že si tak kúpia pohodu, odmeňujú sa.
Odpovedať
@jan45 Môžeš napísať o čistení vody pomocou stromov viac? Čítam to prvý raz.
Odpovedať
@grifon400 A hlavne, nemajú to ani kedy využívať. Jednak kvôli práci a jednak kvôli cestovaniu.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?