Pozemok s domom je nižšie položený ako pole, čo s tým?

Zdravím všetkých, chcem vás poprosiť o radu. Postavili sme dom so záhradou, ktorý je pod úrovňou poľa. Pozemok chceme upraviť, tak, aby sme zabránili vstupu dažďovej vody z poľa. Máme dve varianty: 1. od domu vyspádovať pozemok smerom ku hranici s poľom, oddeliť ho základom a múrikom alebo 2. od domu vyššia úroveň pozemku, kaskáda, a nižšia úroveň pozemku, opäť základ s múrikom a oplotenie. Vie mi niekto poradiť, ktorá varianta je lepšia,prípadne niečo iné? Ďakujem :)
Odpovedať
Profilova fotka
Odvodnenie záleží od podložia a celkovej situácie. Ťažko radiť len z vášho popisu.Dať to zaplatiť projektantovi.
Odpovedať
My sme v teréne, nad nami sú iba 2 domy, dom sme postavili nad úroveň presne kvôli vode, lebo sme mali odsledované ako sa správa pri veľkých dažďoch. Sused nad nami teraz dom postavil pod úroveň, hore dal betónový múr a teraz pri veľkej vode pred pár týždňami mu ho zatopilo, lebo voda si z boku našla cestu medzi múr a dom. My vieme, že na pozemku je najmä 1 miesto, kadiaľ sa pri dažďoch voda leje potokom, tam máme zakopaný kanál a je to bez problémov. Treba poznať vaše danosti terénu a to my tu asi nevyriešime :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@zanetka1979 Je to zvláštne, že ste si to nevšimli skôr....tiež by to mal upraviť ten, kto to spôsobil. Obyčajne sa pozemok planíruje od rodinného domu smerom von, do spádu, kvôli odtoku vody, tak sa upravuje aj záhrada pred samotnou realizáciou a výsadbou, či pokládkou kobercov. Tiež naozaj záleží od podmienok. Niekedy ani betónový a vysoký pevný múr nezabráni vode nájsť si cestu na pozemok. Je to živel. Pozemok by sa teraz mohol vyriešiť terasovito, vhodným odvodnením a prípadne veľkým kanálom za plotom. Fotka by pomohla viac a najmä dôkladne poznať situáciu, ako sa voda správa počas intenzívnych dažďov.
Odpovedať
navrhujem urobit si A-frame a pekne po vrstevnici si urobit svejl na priblizne 4 brazdy pluhom na jeden smer. Vyoranu navalenu zem na spodnej casti vyuzijete ako val, pod a na vale vysadit co len chcete....napr. nejake stromky, kriky a ine. Ale to si vsetko nastudujte na nete a podla miestnych podmienok porieste. Ak by ste chceli viac info tak IP. ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?