Ako opravit chranicku kabla v zemi vedúcu ku studni.

Robia nám výkopové práce na zamkovu dlažbu. Aj po upozornení kde káble sú pod zemou sa im podarilo trochu poškodiť chranicku kabla čo vedie od prívodu elektriny ku studnovej technike, na dvoch miestach je aj malá dierka, na viacerých miestach je chranicka trochu ohnutá. Dúfam, že kábel samotný nepoškodili. Viete mi prosím poradiť ako najlepšie postupovať ohľadom 'opravy' chranicky, aby sa do nej nedostala vlhkosť,spina? Stačí to v ohnutych, poškodených častiach poriadne oblepit nejakou izolacnou páskou? Dúfam že netreba celý kábel vykopať a nanovo obaliť celý do novej chranicky? Je to cca 20m, ale poškodenie je len na zopár malých miestach, dierky malé asi len dve. Vopred vďaka za rady. Prikladám fotky poškodenia, vidno tam malé dierky.
Odpovedať
@trinity51 ty sa do toho moc nerozumies, ze? Tteba to dat nazad do zeme a zasypat. A nie riesit hluposti. 😉
Odpovedať
@palo18 absolútne sa do toho nerozumiem, tak preto tu píšem. Nie každý vie všetko, tak mohol by aj tvoj prístup byť jemnejší 🙂 takže riešim hlúposti a nič s tým netreba robiť, ok...takže keď si taký plný vedomosti a rozumieš sa do toho, načo vlastne tá chranicka slúži a prečo je jedno že je poskodena? Vďaka.
Odpovedať
@trinity51 Prvý problém je ten, že svetlošedá chránička nie je určená do zeme a druhý problém je ten, že aj keď je kábel v chráničke, tak treba nad kábel položiť tehlu, prípadne starú škridľu, alebo aspoň plastový farebný pás. Okrem toho hĺbka kábla v zemi by mala byť 60cm. Predpokladám, že Tvoj kábel uložený v zemi nespĺňa ani jednu z týchto požiadaviek a preto by som už z princípu spravil všetko poriadne a nanovo tak, ako to má byť.
Odpovedať
@gervero ďakujem za odpoveď . No tak zas opäť to majstri urobili ľahšie pre nich. Je to určite v nižšej hĺbke ako píšeš, asi tak 30cm...druhá vec je, že je tu dosť tvrdá zem aj pre stroje už pod takým levelom, možno aj preto nešli hlbsie, ale určite by sa ešte trochu viac dalo... Výber chranicky aj materiálov aj prácu som nechala na majstrov, aká chranicka by mala ist do zeme? Bežný človek čo si prvý krát v živote dáva robiť studňu v záhrade nemôže všetky detaily ovládať a nechá to na majstrov...Momentálne to už nebudeme zrejme celé prerábať...avšak dáva zmysel to oblebit aspoň, či je to ozaj nepotrebné a hlúposť? Tu ochranu napr. tehlou myslíš tak, že sa to ulozi tesne nad káblom v zemi, predtým než sa to zahrabe, aby to chránilo pre budúcnosť zhora káble? Dobrý nápad...ale nie taky, ktorý mali majstri..🙂
Odpovedať
@trinity51 chranicka v zemi sluzi na nic. Svetloseda na uplne nic. Kabel ma byt v zasype a oznaceny tak aby pri vykopovych pracach, nedoslo k jeho poskodeniu. V tvojej prvej otazke si sa nepytala na pouzitie chranicky ale len na ako to opravit. Tam nie je co opravovat. Jemnejsi, v com nebol dostatocne jemnucky? Ja som sa ta najprv opytal normalnu otazku a nasledne odpovedal. Nebol som ironicky ako ty 😉
Odpovedať
@trinity51 zakop do zeme a pamataj si kde je ... mohli dat lepsiu chranicku, toto je asi najlacnejsia (najhorsia) aka sa dala pouzit. Do zeme ide hrubsia chranicka, resp. chranicka urcena do zeme. Sacok mohli nad ten kabel dat. Ja mam jeden kable tiez "na lopatu" v zemi, ale tak viem kde je, davam si pozor. Tazko ked pride cudzi, nevie, stane sa. Kazdopadne toto nie je poskodenie ktore by vadilo a je zbytocne to riesit. Tehly skridlu a pod. blbosti nad to nedavaj, Len otazka, ta chranicka ide pod dlazbu alebo pod travnik? Ak pod dlazbu tak na mieste kde sa pojde tazkou zehlickou by som ju obsypal hlinou a nie makadamom. My mame kabel k brane, mal ist cez makadam, ale tam mi bager urobit taky zliabok kde sa dal kabel a zasypal hlinou. Makadam + 500kg zehlicka by uz mohli urobit problem.
Odpovedať
@palo18 ďakujem aj za odpoveď. Takže hovoríš, ze kábel ani chranicku vôbec nepotrebuje? To sa mi nejak laicky nezda, veď je fajn, že ho aspoň niečo chránilo, hoc určite to asi malo prvotne byť hlbšie, a chránené ešte lepsie, označením, tehlou, patričnou chranickou. Myslím, že málokde sa vyznačujú káble tak ako píšeš, veď bežne sa káble kade tade v mestách pri prácach prerezu atď. Ale určite by to bolo fajn a bezpečnejšie, keby sa lepšie označovali, aj v tomto prípade, no učím sa... A k tej irónii, to je asi subjektívne vnímanie každého, ale beriem, dúfam, že sa ťa ani moja nedotkla 😉
Odpovedať
@igor256 vedie tam tá chranicka s káblom aj vodné studnove čierne potrubie. Tam kde je trochu poškodená chranicka aj potrubie vedúce od studne, nad ňu pôjde sčasti zámková, majster už hovoril že to obsype pieskom namiesto makadamu, to zneje ok, či lepšie tá zemina?
Odpovedať
@trinity51 piesok je lepsi, teda OK.
Odpovedať
Oblep to izolepou aby ti tam netieklo - ale ani nemusis... to len do buducnosti keby si menila kabel aby pripadne nebola chranicka tam prerusena. Skor zisti cim po tom tresli - ak do toho len zasli rylom tak je to este ok. Ak po tom drbli krompacom tak by som sa bal aj o kabel dnu. Ale na to to nevyzera - to by ta chranicka bola nadranc.
Odpovedať
zisti ci je poskodeny kabel a a ak nie zasyp a hotovo nestresuj -normu si nedodrzal
Odpovedať
@trinity51 Ahoj, aký dali kábel vieš? Vidím možno väčší problém. Hore píšeš že je tam dosť tvrdá zem a ich stroje to nedávali, tak to dali do hĺbky 30cm. Potom neskôr píšeš že dávali aj vodovodnú rúru. Keď si to spojím - aj tá studničná rúra je 30cm hlboko? lebo ak áno, tak ti voda zamrzne a nepotečie - dúfam že nejde do domu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vrajmantak normu nedodrzali majstri. Vdaka za rady, je to zasypane, a uz musime zit s tym ako to je. 🙂
Odpovedať
@stefanby neviem aky dali kabel, ano aj vodna rura je velmi plytko zakopana. No pred zimou to bude treba zazimovat a odstranit vodu s potrubia tak ci tak, kompresorom, aby sa predislo zamrzaniu. Je to len uzitkova voda, nejde do domu, dufajme ze nam to nejaky cas vydrzi tak ako to je...aj ked som sa naucila, ze to je zle urobene.
Odpovedať
@trinity51 oblep to s izolacku a problém vyriešený 😉
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?