Ako casto kosite a hnojite?

Ahojte, rada by som pocula od skusenejsich, ako casto kosite a hnojite? Staci kosit raz za tyzden a hnojit raz za 2 mesiace, ak chceme mat pekny travnik alebo skutocne treba kosit 2-3x do tyzdna a hnojit kazdy mesiac, ako odporucaju niektore "profi firmy"? Lebo ta druha moznost je sialene casovo narocna. Dakujem za info
Odpovedať
1
2
Záleží od účelu trávnika. Tie naše na chalupe kosíme raz-dvakrát do mesiaca, nehnoja sa vôbec. Sú to lúčne bio trávniky pre rozmanitú faunu a flóru, nie! okrasné trávniky. Dúfam, že ľudia čím skôr prídu na to, že cez "golfové ihriská" cesta nevedie. A - burina je len marketingový pojem... ;-)
Odpovedať
Mame rozne kategorie travnika. Taky co sa kosi kazdy tyzden a hnoji sa od marca do septembra podla toho co sa pise na krabici s hnojivom (mas aj pomalyrozpustne hnojiva, ktore staci dat raz za par mesiacov). Potom taky ktory sa kosi az ked sa po nom neda pohodlne chodit, ten sa vobec nehnoji a dalsi, ktory sa pokosil v aprili ked sa zatiahli krokusy a bude sa kosit koncom septembra a ten si robi co śam chce, kvitne tam kadeco.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od grateful:

Ahojte, rada by som pocula od skusenejsich, ako c…
@grateful kosim 2x tyzdenne, podla pocasia, ale mam i zavlahu. Keby som to chcel pokosit iba 1x tyzdenne, tak sa kosacka trapi a zbytocne zberam travu co mi neskonci v kosi. Kosim to riderom.
Odpovedať
Profilova fotka

@grateful Trávnik som vysial 26.6.2023 a ku dnešnému dňu som ho kosil už 25. krát (vychádza to cca každý druhý deň). Na začiatku pri výseve som použil hnojivo Landscraper New Grass, potom o 2 mesiace neskôr hnojivo Travin, a ešte plánujem pohnojiť hnojivom na zazimovanie trávnika niekedy v prvej polovici októbra. Aj navzdory častému koseniu, burina je v trávniku tak či tak. Postrek som zatiaľ nedával žiaden.
Odpovedať

@grateful zalezi na ucelu travniku a co od nej cekate a kolik casu/penez do travniku chcete investovat. Dale zalezi na skladbe zeminy a druhu travniku. Ideal je sekat 3tydne, hnojit kvalitnim hnojivem (PURE, ICL) podle navodu(hnojit i na podzim tomu urcenym hnojivem), pravidelne vycesavat, grooming, podle potreby vertikutace a pokud neni travnik zalozen na pisku tak na podzim airifikaci + piskovani. Take by se mel travnik pravidelne presevat/dosevat.
Odpovedať

@grateful kosím každý tretí deň. Hnojím 2x do roka.
Odpovedať
@kejsix ako mozes citat nadomnou, tak kosim najmenej casto a hnojil som len pri zakladani :-) Kosim=syn :-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@kejsix ako mozes citat nadomnou, tak kosim najme…
@rkorba Heh, Ty vidis nejaký moj prispevok v tomto vlakne? Lebo ja nie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@rkorba Heh, Ty vidis nejaký moj prispevok v tomt…
@kejsix nemal si ho vymazat :-)
Odpovedať

@kejsix nemal si ho vymazat :-)
@rkorba Šak tu fičurinu skúšam, ale zmazal som to ešte včera, preto sa pýtam, či to vidíš 😅
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@rkorba Šak tu fičurinu skúšam, ale zmazal som to…
@kejsix vidim ze si odpovedal na moj prispevok v upozorneniach, tiez som sa cudoval ze ho nevidim (vymazane napr adminom :-) ) , ale som chapavy :-)
Odpovedať

@kejsix vidim ze si odpovedal na moj prispevok v …
@rkorba Takže opäť nedotiahnuta "funkcia" 😀
Odpovedať
Bežny travnik kosim kazdych 7-10 dni... Ako aj pri kostole, či traktorikom ci kosačkou...
Odpovedať
trávnik? podľa toho k čomu slúži prioritne, tak sa okaždý stará ináč, pre Wimbledon alebo len aby tam bola zeleň bez kvetov alebo zo všetkým čo tam naletí a stihne za určitý čas narásť ja nehnojím zvlášť ničím hnojí sa pokosenou trávou tam kde je nie pochôdzny , kosím len vtedy ked je to už nutné , hustú a vysokú už bežnou nepokosíš
Odpovedať
vychadza mi to tak 2 krat do tyzdna, no nikedy kosim bez kosa takze aj 3X a vtedy viac nehnojim, uplne staci ta trava, ktora ostane na travniku. kedze mame psa, nemam nejake vidiny 100% travnika
Odpovedať
paneboze... ja ked to tu citam tak ma z toho az prechadzaju mdloby... To mate az taku nudu ze kosite 2x do tyzdna travnik? Akoze, chapem, ked ma niekto 50m2 travniku ze je to v pohode - ale ja, s mojimi cca. 500m2 travnika naozaj nebudem jeho otrokom. Kosim raz cca. za 2 tyzdne, hnojim 2x jarnym hnojivom (viac dusika) a 2x jesennym hnojivom (menej dusika, viac zeleza). Travnik je pekny, nieje to ziadny anglicky koberec ale je to normalny, uzivatelny travnik ktory vyzera zdravo a dobre. Asi polovicu travnika mam v zatravnovackach po ktorych sa chodi a jazdi takze tam ani nejake anglicke travniky nemaju co robit. Mam zavlazovanie, ide ob den (cize kazde 2 dni).
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od marekjahoda:

paneboze... ja ked to tu citam tak ma z toho az p…
@marekjahoda a co je na tom, ze chces mat pekny travnik? Za pol hodinu mam pokosenych 800m2, vysypem dva kose do kompostera a uzivam si pohlad na udrziavanu zahradu.
Odpovedať
U nás sa kosí, tak raz za dva týždne, ale záleží aj ako prší, ale keď to vyjde, že až tri týždne, tak to už je masaker, to už muž nadáva.
Odpovedať

@marekjahoda sa mi moc nezda, ze ak hnojis a polievas, ze kosis raz za 2 tyzdne. To co kosis z 15cm na 3cm?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od natalyzero:

U nás sa kosí, tak raz za dva týždne, ale záleží …
@natalyzero kolko krat mam po 4 dnoch taku travu, ze sa na to uz neda pozerat, tak ako fakt si neviem predstavit, ako by to vyerlo po dvoch nedajboze po 3 tyzdnoch
Odpovedať
Kosim 4 krat do roka (neskora jar, jul, august a koniec septembra) nikdy nehnojim, ani nikdy nepolievam. Trava je burina, naco ju podporovat, aby rastla viac?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pier:

Kosim 4 krat do roka (neskora jar, jul, august a …
@pier Tak toto ťa obdivujem, to by som nezvládol. U nás musí byť pokosené, nemám rád, keď je tráva vyššia. Kosím približne každý druhý víkend, keď sa dá, keď mám čas.
Odpovedať
tiez by som sa len tak nemohol pozerat na neviem ako vysoku travu, aj teda kvoli tomu, ze mame psa a potom by sa mi tazko zbierali tie jeho vytvory
Odpovedať

@marekjahoda su ludia, ktori na to extremne dbaju, mam uja takeho, ktory je schopny ozaj aj dvakrat do tyzdna kosit, lebo musi proste ten travnik mat istu vysku a nedajboze aby bol vyssi ako inokedy. To proste sa v tom koseni az vyziva.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od igor256:

@marekjahoda sa mi moc nezda, ze ak hnojis a poli…
aby som to uviedol na spravnu mieru - kazdemu co jeho je :) - kto chce kosit aj kazdy den, nech sa paci. Ja nikomu nezazlievam ze sa stara o travnik. Ja kosim tak, ako sa mi chce aby som mal z toho potesenie a mal pocit, ze ma to neovlada. @igor256 ano, kosim z vacsej na o dost mensiu velkost. Mam to v zatravnovackach takze sa po tom jazdi takze od urcitej velkosti tej travy to uz nieje pekne - ono sa to da aj vidiet ked uz tie kolesa tu travu "lamu" o hrany tej dlazby. Uvidim ako to bude s travnikom na oddych ale radsej to budem riesit automatickou kosackou ako behat tam kazde 2 dni s motorovou.
Odpovedať

aby som to uviedol na spravnu mieru - kazdemu co …
@marekjahoda potom to sedi. Islo mi len o to, ze ked niekto kasle na travu (to nemyslim v zlom). A iba ju kosi tak to beriem. Ale ked uz niekto investuje cas a peniaze do zavlahy a hnojenia tak potom to nejde tak, ze nekosim. Lebo to by mala trava 20cm :D Roboticka kosacka je fajn, ale aj tak bude treba obcas vycesat a pokosit kosackou so zberom.
Odpovedať
Akurat som dokosil a v piatok s usmevom na tvari znovu :-)
Odpovedať
Profilova fotka

Akurat som dokosil a v piatok s usmevom na tvari …
@rkorba ak počasie bude priať :-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od vstavki:

@rkorba ak počasie bude priať :-)
@vstavki prsat ma planovane az v sobotu i na to treba prihliadat samozrejme.
Odpovedať
kosim kazde 2 tyzdne, travu nezbieram do kosa ale mam bocne vyhadzovanie zaroven je to aj hnojenie odporucam
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?