Ako často meniť zeminu vo vývýšených záhonoch?

Ako často meníte zeminu vo vyvýšených záhonoch?
Odpovedať
Aj mna by to zaujimalo lebo ties presne teras robim vyvyseny zahon.Diky za radu.
Odpovedať
@mimidlo Podľa mňa je zbytočné meniť zeminu v takých záhonoch. Ani v záhrade nemeníš zeminu. Treba ju pravidelne kypriť, hnojiť a zemina môže byť roky tá istá.
Odpovedať
Na jar kupujem záhradný substrát poprípade z kompostu zem premiešať .. a všetko rastie lepšie ;-)
Odpovedať
niekde som citala ze max kazdych 5 rokov by sa malo ... ale zdroj ti uz nenajdem, bolo to par mesiacov dozadu
Odpovedať
nikdy
Odpovedať
Profilova fotka
Tiez som cital ze 5-6 rokov...
Odpovedať
netreba meniť, len prihnojovať kvalitný organickým hnojivom (kompost, kvalitný prehnitý hnoj)
Odpovedať
zalezi od zlozenia sucasnej pody a vrstiev organickeho materialu v zahone. ak si navrstvila tak, ako sa odporuca, tzn. dole velke kusy dreva (pne, cele konare, korene stromov atd.), vyssie tensie konare ci slamu, hnoj ci kompost a az na to nejaku zem (ci uz obyc. zo zahrady alebo zmesovu), pouzivas organicke hnojiva, dosypas kompost po kazdom cykle (moze byt aj viackrat za rok, vzdy pred novym vysevom ci vysadbou) a mulcujes prirodnym materialom(slamou, listim, ususenou travou), tak menit netreba nikdy. resp. az po x rokoch, ked velke kusy dreva na spodku uplne zvetraju a vycerpaju sa ziviny aj z neho. takze rataj tak 8-10-12 rokov. ale ani vtedy to nie je nutnostou. ak si tam ale nasypala substrat z obchodu, tak sa vymene, ci aspon ciastocnej obmene, nevyhnes kazdy rok-dva. ak je tam obycajna poda, tak detto, musis tam pridat nejaky organicky material.
Odpovedať
Ak je vyvyseny zahon (aspon 50 cm vysoky) zalozeny tak ako ma byt, v podstate ohradena nemecka kopa, tak jeho zivotnost je obmedzena len zivotnostou ohradky, ktora ho drzi pokope. Pri pravidelnom pridavani organickej hmoty, hlavne mulcovanim, ponechavanim rastlinnych zvyskov na mieste po skonceni sezony, zelenym hnojenm sa postara o dostatok zivin sam od seba, netreba v nom ziadnu podu vymienat. Striedanim plodin sa ziviny nebudu vycerpavat a ani skodce neprimerane mnozit. Ak je vyvyseny zahon len 20 - 30 cm vysoka hriadka ohradena nejakymi doskami, tak ani tam netreba vymienat zeminu, len sa treba starat o to aby poda bola dostatocne zasobovana organickou hmotou, obcas pridane nejake hnojivo podla potrieb vysadenych rastlin tak tiez nie su potrebne nijake vymeny zeminy. Nie je potrebne vymienat ani nejaku beznu hlinu zo zahrady, ani kupovany substrat. Alfa a omega pri vyvysenych zahonoch (ale aj pri beznych hriadkach na zahrade, vsak kto kedy menil zem na zahrade?) je organicke hnojenie, vyuzivanie rastlinnych zvyskov a metod zeleneho hnojenia. Aj ta najchudobnehsia poda, aj ten najmizernejsi substrat z odkyslenej raseliny a kokosoveho vlakne po dlhe roky poskytne rastlinam dostatok zivin ak sa do neho bude pravidelne pridavat organicka hmota a nejake hnojiva zivocisneho povodu (zotlety hnoj akehokolvek povodu, spracovany trus vtakov) pravidelne a v primeranom mnozstve. Kde sa obcas prejavi potreba vymeny pody, su skleniky, ale tam sa to deje nie kvoli "vycerpaniu" zeminy ale kvoli premnozeniu patogenov
Odpovedať
@zita19 v skleníkoch okrem patogénov dochádza k presoleniu pôdy, to znamená že voda ktorou sa polieva (studňová, z vodvodu, 200-400mg rozpustných soli na liter) sa odparuje a minerály v pôde ostávajú. Mimo skleníkov je pôda väčšinou polievaná - zvlažovaná dažďom, čo je defakto destilovaná voda skoro bez minerálov (ak sú tam minerály tak z prachových častíc - minimálne množstvo). Dážď ľahko rozpustné soli spláchne. V skleníku sa soli hromadia v pôde. Užívatelia skleníkov to riešia tak že v zimnom období využijú odhrňovaný sneh ktorý nahádžu do skleníka aby sa pôda odsolila.
Odpovedať
@fural ano, mas pravdu, aj to je dovod vymeny. Ale ciste exaktne soli v pode su tiez patogeny pre rastliny ;-)
Odpovedať
Naco by si ju prosim ta chcela menit. Predsa ani v klasickych hrtiadkach ju nemenis, ci?
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?