Čo je to za strom a ako ho zastrihnúť?

chcem poprosit o radu, pred domom v ktorom sme zacali byvat, mame takyto strom, 1. vietemi povedat o aky druh ide? 2. chceli by sme ho "skratit" o cca.polovicu a zostihlit ho a nasledne ho udrziavat v takejto "optimalizovanej" forme, viete poradit ako na to(ako a ci rezat, strihat...), aby sme ho neposkodili nejako nevratne? dakujem za kazdu radu
Odpovedať
vietemi is new orokuratie? :D
Odpovedať
@marekjahoda sure :)
Odpovedať
mozem ho v polovici zrezat a skratit vetvy ktore zostanu na kmeni(vytvarovat z neho mensi stromcek)?
Odpovedať
@bmkt akonahle mu odrezes vrsok, tak ho znicis. Ano, da sa zrezat, ale ak nebude mat prirodzeny vrchol, tak sa skor ci neskor rozhodne z jednej vrchnej vetvy spravit terminal a ten sa otoci smerom hore a bude rast dalej. Ak mu zakratis konare po obvode, tak bude vyzerat ako metla, rozchodi to, ale ten strom uz bude navzdy vyzerat ako take opelichane uboziatko. Ak ti naozaj zavadzia, skus ho pred Vianocami ponuknut niekomu ako vianocny strom (obec, skola, obchodak...), aspon skonci svoju zivotnu put trosku zmysluplne a na jeho miesto nasad nieco, co aj v dospelosti nebude prerastat nad tvoje predstavy.
Odpovedať
pravdu píše zita....bude to "paškvil".....tento istý sme mali aj my pred domom od ulice....krásny bol neskutočne....Kvôli tomu, že hrozne pichal, ked sme ho už ako obchádzali kosačkou, sme ho jedny vianoce zrezali a dali do obývačky ako vianočný stromček. Bol nádherný, ale to ozdobovanie!!! Spodok sme poponúkali na vianočné ikebany.
Odpovedať
dakujem za kazdu radu, pravdepodobne ho cely vyrezem a nasadim nieco ine
Odpovedať
@bmkt Presne tento sme mali pri rodičovskom dome v predzáhradke. Rástol 45 rokov, dosiahol výšku asi 12 metrov. Pred pár rokmi, keď bol silný vietor, tak sa naklonil - mal plytké korene. Tak musel von, lebo ohrozoval okolie - ploty a susedný barák. Smerk môžeš nechať rásť, kým ti nezačne prekážať. Skôr či neskôr ho aj tak budeš musieť vyrezať. On neprestane rásť a orezať či formovať sa nedá. Jedine zrezať spodné konáre.
Odpovedať
ono zrezať ho ---je blizko zakladov domu ,tak aby ich nedvihal a nepopukali
Odpovedať
zrezanie, formovanie to nepomoze pri takomto strome, jedine dat ho cely prec, ako tu zaznelo, pockaj do vianoc, urob si z neho vianocny strom, aspon z casti a ostatok porozdavaj a nasad si tam nieco, co budes moct a vediet formovat, aby s tym zbytocne problemy neboli ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?