Ako a kedy najlepšie zazimovať trávnik?

Ako a kedy je najlepsie urobit zazimovanie travnika? Zavlahu som vypol cca 2 tyzdne dozadu, pretoze rano pada rosa, obcas poprsi, zemina je vlhka aj bez polievania. Vcera som travnik pokosil, zvertikutoval. Cez vikend sa ho chystam pohnojit jesennym hnojivom, poriadne zaliat a zavlazovanie potom nadobro vypnut a vypustit. Je na to uz vhodna doma? Po hnojeni travnika ho mam aj nadalej este kosit? Kosievam tak 2x do tyzdna vretenovou kosackou.
Odpovedať
@gashtaan Hnojil som v pondelok tiez. V utorok pekne poprsalo. Inak nezalievam uz od tych vydatnych septembrovych dazdov. Podla mna je na vertikutaciu uz neskoro, ale budem rad, ak mi na jar povies, ci to bolo OK. Kosit treba, kym bude rast. Vlani som tusim kosil este zaciatkom decembra. Zavlahy vypustam, ked budu hlasit nocne mrazy (potrebujem vodu aj na ine, ako travnik vonku mat stale pustenu). Aku mas vretenovku? Rucnu?
Odpovedať
@matorado ked som si zhanal info na webe, tak pisali, ze vertikutacia by sa mala robit tak cca na prelome septembra, oktobra.. to by malo byt akurat, nie neskoro. Snad nemas pravdu :) Vretenovu mam rucnu Gardenu 400C Comfort s kosom. Takze pohnojim cez vikend ako som planoval a kosit teda budem kym bude co :)
Odpovedať
Profilova fotka
a treba teraz na jesen travnik vertikulovat ci vertikutovat?
Odpovedať
@y2k no vraj hej... plste tam teda bola riadna kopa, az som vlastnym ociam neveril.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan: ja sa skor pytam aky je rozdiel medzi tymi dvoma co som napisal :-)
Odpovedať
@y2k aha :) rozdiel tam nie je ziadny, hovori sa aj tak aj tak, ale vraj ten spravny termin je vertikutovat, lebo je odvodeny od slov "vertical" a "cut".
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan: aha taaaak ale videl som zariadenia co maju noze, tym sa akoze prerieduje travnik a take co len take ako keby ihly pichaju do zeme tak ktore? :-D ja viem, pytam sa ako debil ale co narobim :-D
Odpovedať
@y2k Kvoli organike a vycesanie tej plsti je vertikutacia, to su tie noziky. V podstate to nahradzuje klasicke manualne vyhrabavanie odumretej travy. Navyse to da na bendzo aj burine a vsetkemu okrem tej monokultury. Masina vyzera skoro ako klasicka kosacka. To pichanie je kvoli prevzdusnovaniu. Myslim, ze @majkoj take nieco skusal.
Odpovedať
@y2k s ihlami pichajucimi do zeme sa aerifikuje, nie vertikutuje, to su dve rozdielne veci.
Odpovedať
@matorado ja som si to vcera odrobil pekne rucne :) Nastastie mam zatial len 44m2 travnika.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan: jaaaj taaak, zas som mudrejsi :-D a tie rucne vertikutatory co sa tlacia (ako rucna kosacka), to je OK, ci? ja keby len vcera, ale dnes som stihol rucne....ci to sa bavime o inom :-D
Odpovedať
@y2k rucne som myslel obycajnymi vertikutacnymi hrablami, tie som skor tahal ako tlacil :) je to celkom drina, ale som tesne po chripke, takze energie mam celkovo nejako malo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@gashtaan: taketo daco som myslel https://vertikutatory.heureka.sk/gard...
Odpovedať
Zabudnite na hrable, to je drina aj na malej ploche. Kto nechce behať do požičovne, môže si kúpiť za nejakých 150 e elektrický vertikutátor. Termín zákroku závisí podľa počasia, aby sa trávnik spamätal (2-3 týždne)
Odpovedať
@draik Elektricky je lahky a lubi si poskocit. Potom to neni pekne rovnomerne zrobene. Navyse, budes haraburdu obchadzat cely rok kvoli 1-2 pouzitiam?
Odpovedať
@y2k no take daco mam, akurat bez tych koliesok, lebo to co si poslal link predavali v bauhause za 80EUR... non-sense. Ale ako by Gardena nadsenci povedali, za kvalitu sa vraj plati :)
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan: v lidli to mavaju za 20
Odpovedať
@gashtaan ze je gardena Ferrari medzi zahradnou technikou som netusila :-D :-D :-D
Odpovedať
@matorado este ma napadlo, cim si hnojil? mas nejaku overenu znacku?
Odpovedať
Profilova fotka
môj názor, do konca októbra je možné trávnik zvertikutovať, pred tým aspoň dva dni pokosiť a potom pohnojiť hnojivom bohatým na draslík. Mňa to tiež ešte len čaká, asi budúci víkend...
Odpovedať
@gashtaan Travnik mame len druhu sezonu, este som moc neporovnaval. Hned vlani som kupil 10kg vedro hnojiva v Lidli, asi AGRO CS to je vyrobca. To bolo fajn za tie prachy, dobre parametre aj slusny vysledok, dokonca bolo jasne vidno, kde som pas vynechal.. :-N Lenze ked som ho hned neminul, chytilo vlhkost a drolilo sa v ruke, potom mi to spatne sype a upchava vozik. No a detto v Lidli som rovnakej znacky vlani kupil aj jesenne. Problem s vlhkostou mensi, ale bol. Budem kupovat mensie balenia, lebo to maju aj bezne v zahradkarstve. Buducu sezonu skusim mozno ine znacky, na porovnanie.
Odpovedať
@matorado chcem dnes po robote nejake kupit, ale nechce sa mi ist cez mosty do mesta, lebo uz je to vsetko upchate... po ceste domov mam ale len obchod, kde sa da kupit jedine drahe hnojivo Wolf-Garten. Na to AGRO CS sa niekto na heureke stazoval, ze ma velke granule, preto je to vraj nevhodne do vozika.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan Mam vozik od Wolfa a s agro som nikdy problem nemal.
Odpovedať
@majkoj moze byt, mozno mal typek len nejaky zly kus hnojiva :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj: aky zas vozik? na hnojenie? :-D
Odpovedať
Tiez mam Wolfa, s tymi velkymi koleckami. S velkostou neni problem. Sak mu raz kup aj kvalitnejsie, nebud lakomy 😂
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado @majkoj @gashtaan dajte mi sem link na ten vozik, nech viem o com je rec a co mi este chyba :-D
Odpovedať
@matorado ved som kupil, ale len taku malu koštovku na 100m2 :)
Odpovedať
@y2k http://lmgtfy.com/?q=posypaci+vozik
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan :-D no ale musis vediet co zadat dik 8-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?