Starostlivosť o trávnik - ako sa zbaviť buriny?

Zdravím všetkých, tento rok som vertikutoval a aj chemicky odstraňoval machy a buriny z trávniku. Aj som ho dosial a hnojil. Ale stále mi v ňom rastú nové a nové buriny. Keď ich vytrham ručne aj s koreňom tak zas narastú inde. Ako to mám riešiť? Stále sypať machstopom? či ako? Ak sa tu niekto vyzná tak prosím dajte nejaké rady, kľudne aj mimo tých burín, že ako sa starať o trávnik. Ďakujem pekne všetkým.
Odpovedať
Totalny herbicid, zrotavarovat, dobru hlinu pieskovitu zohnat, polieavat, znova herbicid, vyzbierat burinu... urovnat a zacat na jesen siat🙂) podla foto sa o to neoplati starat🙂)
Odpovedať
Vojnu s burinou este nikto nevyhral, len ti najuspesnejsi zaznamenali drobne vitazstva. :-N Treba si uvedomit, ze travnik je neprirodzena monokultura, ktoru len tak jednoducho neudrzis.Musis bojovat s prirodou a to je tazky, nikdy nekonciaci boj, kde vysledok je neisty, lebo burinu zas a znova naseje vietor, vtaky, nanosis si semena na topankach... Vela moznosti nemas 1. budes stale dookola striekat selektivne herbicidy 2. budes stale dookola mechanicky odstranovat kazdu jednu, stale, pravidelne a na furt 3. zmieris sa s tym, ze sem tam sa tam najde aj nieco ine ako trava a budes to udrziavat zelene nech uz sa to sklada z cohokolvek a riesit budes len zavazne "narusenia" discipliny Vseobecne rady pre pestovanie travnika: Kosit vtedy ked kosit treba, polievat vtedy a tolko kolko treba, od marca do augusta prihnojovat "letnymi" hnojivami, v septembri a oktobri prihnojit jesennym hnojivom, a ked treba travnik vertikutovat. Staci ak to budes robit tak 20 - 30 rokov a budes mat nadherny travnik ako v anglickom parku
Odpovedať
treba sa zmieriť s tým, že tráva má rôzne podoby. Žiadnu chémiu by som nepoužívala. Kosením a dosievaním sa dá docieliť pekný trávnik. Z môjho pohľadu aj polievanie trávnika je zbytočné míňanie pitnej vody, či už svojej alebo zo studne. Vody je málo a pre trávnik stačí dážď. Alebo trávnik, ako na fotke, a na burinu sa sťažovať nebudete :) ani ho nereba tak často kosiť :)
Odpovedať
Profilova fotka
@btus nie, zial na travnik dazd urcite nestaci. Na travu ano. To na fotke je sice pekne na oko, ale chodit by si po tom asi nechel.
Odpovedať
@majkoj my sme tak trocha ekologickejšie založená rodina a polievanie trávnika považujeme za zbytočné mrhanie vodou. Zeleninu polievam. Ale to sú potraviny. Každý si robíme, ako nám to vyhovuje. Nám nevadí, že náš trávnik nie je v lete zelený.:) Nepoužívame ani chémiu na hnojenie, a už vôbec nie na vykapanie "buriny" Čo je pre niekoho burina pre iného super potravina - napr púpava pre morčatá, či zajace. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@btus ale to je vsetko v poriadku, len netreba vzbudzovat u ostatnych nadeje, ze to ide bez vody, nejde.
Odpovedať
na travnik treba posypat hnojivo NPK
Odpovedať
@btus Vy máte lúčnu zmes, nie klasický "anglický" trávnik, čo je teda parádny rozdiel. Lúčna zmes je pekná, plno motýľov atď, ale nie je stavaná na časté chodenie, lebo stopy hneď zostanú. Klasický trávnik je potrebné hnojiť a hlavne polievať, o to viac tento rok, keď poriadne prvý raz napršalo minulý týždeň.
Odpovedať
@santos950 poznas aj ine hnojiva? Inac NPK je pre travnik nevhodna kombinacia zloziek...
Odpovedať
@zita19 preco by nebola vhodna? nastuduj si to
Odpovedať
@draik lúčný zmes som siala dopredu, pred dom a plot. Práve z dôvodu, aby sa to nemuselo polievať, často kosiť a hnojiť. Aby tam boli motýle, včely. Tam mi nevadí vysoká tráva. Okolo domu máme to, čo narástlo. Nekosíme pravidelne . a keď, tak na najvyšší zdvih kosačky (asi 80mm). Nepolievame. Myslíme si, že je to plytvane na zlom mieste. Polievam záhradu, kríky, stromy. Chodníky máme vychodené, takže nám nevadí vyššia tráva mimo chodníka :). Ono, tá príroda to nejak zariadila,, že tam kde sa chodí najviac, tak tam rastú nižžšie trávy - ďatelina.... A kvety mimo chodníka. Lúčna zmes sa dá kúpiť aj nižšia. A potom máme zadnú časť pozemku, kde je záhrada a sad a tam kosíme 3x za rok. https://www.osiva-semena.sk/pre-zvier... https://www.osiva-semena.sk/513-okras....
Odpovedať
@santos950 pretoze to mam nastudovane, tak viem. Na intenzivne koseny travnik je tam malo dusika, nie su tam stopove prvky, napriklad zelezo a vapnik proti machu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@btus netvrdim, ze vas sposob je zly, pre mnohych ludi je to to prave orechove. Ale!!! Ak ma niekto maly pozemok a chce ho vyuzivat len na esteticke a rekreacne ucely, tak jednoducho uprednostni koseny travnik a par kvietkov, krickov, mozno strom, dva. Aj intenzivny travnik je lepsi ako beton. Je pravda, ze zalievat pitnou vodou je plytvanie, ale su aj alternativne zdroje pre zavlahy. My mame koseny zdivocely travnik plny dateliny, pupavy, skorocelu...., nepolievame ho, ale kosi sa pravidelne. Nie je to Wimbledon, nie je to diva luka (o hmyz sme sa postarali v kvetinovych zahonoch, mame aj uplne zdivocele zelene plochy, ktore sa kosia sporadicny), nam to tak vyhovuje ale nebudem nikoho presviedcat, ze je to najlepsi sposob...
Odpovedať
Lucna zmes ne na hovno ked to kosis pravidelme, moc tych kvetov nevykvitne,iat tam chemie je blbost, treba polievat kosit a nech tam rastie co chce len nech je to zelene
Odpovedať
@zita19 veď ja ani nikomu nič nezazlievam. Podľa mňa je každý trávnik pekný, ale napr. poznám ľudí, ktorí najprv celý pozemok polejú nejakým svinstvom, potom na to položia trávnikový koberec a nedaj bože, narastie na ňom sedmokráska, tak sa idú zblázniť, že koľko vyvalili peňazí a rastie im tam "burina" Myslím si, že aj na malej ploche sa dá urobiť pekný udržiavaný trávnik z roznych rastlín. Ukončujem debatu. :-) Je na každom, aby si urobil trávnik tak, ako mu to vyhovuje. 100 ľudí, 100 chiutí.
Odpovedať
Nad burinou ešte žiadny záhradkár nevyhral, tak ako nik nevyhral nad alkoholom, akurát východniari zaznamenali aké-také uspechy vo forme remízy...
Odpovedať
@milos35 ja som nad alkoholom vyhral
Odpovedať
Ešte jedna otázka, ako zahustiť trávnik? Nejaké typy?
Odpovedať
@mm2001 kosit, polievat, hnojit. Ak ma velke lisyny dosiat
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?