Odpoveď na príspevok od petersd:
@zita19 Ako to len Ty môžeš toto vedieť a absolut… @petersd ..skôr bohorovnosť typická pre niektorých ateistov. Človek, ktorý verí v Boha, veľmi dobre vie, že Boh (príroda, Vesmír) je väčší a človek je len malý tvor s nedostatkami a hranicami. Vie, že nad ním je niečo väčšie, čo ho presahuje = forma pokory. Ateisti vyškrtli Boha z rovnice, aby sa mohli postaviť na jeho piedestál a diktovať prírode/Vesmíru, ako má fungovať ("poručíme vetru a dažďu"): "JA, bohorovná, viem najlepšie, čo bude po smrti. Bodka!". Tá bodka je prejav arogancie = opak pokory = pýcha (je kardinálny hriech a predchádza pád, že).Odpoveď na príspevok od gadefox:
@petersd ..skôr bohorovnosť typická pre niektorýc… @gadefox ty tu táraš piate cez deviate, ak by ti nikto nepovedal že boh či duch eistuje ako by si o tom čo len niečo tušil?ak si niečo neviem vysvetliť nebudem si ani vymýšľaľ niečo čo sa nedá dokázať a výrazy ako arogancia,pokora,pýcha, hriech sú pre mňa úplne ukradnuté, na to má rôzny názor každý,Odpoveď na príspevok od duzu:
@gadefox ty tu táraš piate cez deviate, ak by ti … Toto je len priklad obmedzeneho ega, ktore nevidi dalej za svoje vlastne obmedzenie. Nechcem niekomu brat iluziu o jeho predstave o zivote, smrti a niekoho strasit, ale je dobre rozsirit si obzory a pochopit, ze svet nie je tak jednoduchy, ako si niektori myslia... V konecnom dosledku toto uvedomenie vas moze zachranit a prebudit vo vas pokoru. Telo je len cast z vas. Zopakujem, nejde o strasenie, ale uvedomenie si suvislosti... https://www.youtube.com/watch?v=N-6V0... cas 23:30 https://www.youtube.com/watch?v=q2Mkn... cas 12:20 https://www.youtube.com/watch?v=GWcg-... cas 10:40, cas 21:00Odpoveď na príspevok od duzu:
@gadefox ty tu táraš piate cez deviate, ak by ti … @duzu je mi jasné, že výraz "pokora" je ti ukradnutý - to je pointa môjho príspevku hore.. viď. tvoj pyšný komentár na pána Meravého včera, pričom ty si v živote nedokázal nič ( inak by si sa v tom vlákne pochválil a odpovedal by si na elementárnu otázku).Odpoveď na príspevok od gadefox:
@duzu je mi jasné, že výraz "pokora" je ti ukradn… @gadefox vták na entú,už je nie 1. apríla, stále si vymýšľaš čo má kto odpovedaťOdpoveď na príspevok od duzu:
@gadefox vták na entú,už je nie 1. apríla, stále … @duzu kde si zas napisal pravdu? Vies, ze to nesmies? Vlastny nazor🙄? Len tak mozes ako ti ini nakazu...Odpoveď na príspevok od gadefox:
@petersd ..skôr bohorovnosť typická pre niektorýc… @gadefox Stále to berieš zo svojho uhla pohľadu a to potom ovplyvňuje tvoje vnímanie ateistov. Ateisti pána Boha nevyškrtli. Berú život a svet taký aký pre nich je. Pre teba je pán Boh súčasťou tvojej existencie. Pre nich to tak nie je. Nemôžeš popierať (podľa teba vyškrtnúť) niečo, čo nie je, neexistuje (v ponímaní ateistov). Osobne si nemyslím, že by som bol (ako človek) bohorovný. Predpokladám, že ani zita19 to tak nemyslela, ako si to ty pochopil. To je to, čo píšem na začiatku tohto textu. Berieš to až príliš zo svojho uhla pohľadu (tvoj dojem, že neveriaci pána Boha "vyšktrli", či dokonca sa stavajú na jeho úroveň). Sme súčasťou tohto sveta, vesmíru, energie, nazvi si to ako chceš. Nemám dôvod si myslieť, že som len nejaká nižšia forma života, ktorá je podradená niekomu či niečomu. Alebo dokonca nadradená. A ani si nemyslím, že ateisti (ako som už písal skôr, je obrovský problém, že ľudia majú potrebu sa označovať nejakým názvom len preto, aby sa odlíšili, resp. odlíšili "tých druhých" od seba) majú potrebu poručiť prírode ako má fungovať. Človek je tvor zvedavý a chce vedieť ako funguje svet. Našťastie sú ľudia, ktorí nepočúvajú slepo len názory iných ale nad vecami uvažujú aj podľa seba. Bez nich by sme po technickej stránke neboli tam kde sme (to, že to niekto zneužije na ničenie, deštrukciu, nadvládu, je iná vec).Odpoveď na príspevok od pochabel:
@gadefox Stále to berieš zo svojho uhla pohľadu a… @pochabel presne tak, nemozes zo zivota to, co neexistuje. Proste pre mna to neexistuje, takze som nemala co vyskrtnut. A ako pokrstena a birmovana nemam pocit, ze vobec vobec niekedy som verila, v to co nas ucia. Pamatam sa na svoje detske uvahy o uceni z Biblie a proste uz mojim detskym mozgom mi v tom vela veci nesedelo, nemali logiku a preto som ich nepovazovala za pravdu. Ja verim v dobro, ktore sa skryva v kazdom cloveku. To je moja jedina viera, aj ked niekedy sa to dobro v ludoch tazko hlada. Verim, ze niekde je, ale ten clovek sa zo svojej slobodnej vole rozhodol pre nieco ine. Nikto a nic mu to nevnutili, nikto ho nezviedol z tej dobrej cesty, on sam sa rozhodol ist inou cestou.Odpoveď na príspevok od starysomar:
Je bytostné právo každého jednotlivca - veriť ale… @starysomar vyssi princip tej "jedinej spravnej pravdy" (vraj) k tomu opravnuje. To som sa dozvedela na inom fore, v podobnych diskusiach. Aj to, ze (vraj) ide o nase dobro. Asi tak ako im slo o dobro kacirov, ked ich upalovali na hraniciach...Odpoveď na príspevok od pochabel:
@gadefox Stále to berieš zo svojho uhla pohľadu a…Práveže môžeš! Môžeš prehlásiť, že niečo neexistuje, aj napriek tomu, že v skutočnosti to existuje a podľa toho sa správať. Tým to bohorovne vyškrtneš zo zoznamu svojich priorít, potrieb a hodnôt. Napr. môžeš tvrdiť, že láska neexistuje; že je to len ľudský výmysel. A tento svoj nesprávny postoj pretaviť do správania voči okolu, napr budeš agresívny, nepríjemný, mizantrop, budeš nenávidieť celý svet ap. A v skutočnosti láska existuje a nie je to žiaden ľudský výmysel. _____ A slovo "prevyšuje" si si nevhodne preložil ako nadradený/podradený (otrok vs. sluha). Toto slovo je myslené skôr tak, že človek nemá všetko pod kontrolou; že sú aj iné sily, ktoré nemá šancu ovplyvniť; že vie, že sa môže mýliť; že nie je nositeľom pravdy - tej svojej.@pochabel Nemôžeš popierať (podľa teba vyškrtnúť) niečo, čo nie je, neexistuje (v ponímaní ateistov).
Odpoveď na príspevok od gadefox:
>@pochabel Nemôžeš popierať (podľa teba vyškrtnúť… @gadefox V tomto sa mýliš. V akej skutočnosti to existuje? Lásku sem nemotaj. Láska existuje pre všetkých. Či už láska k matke, partnerke, k sebe samému, ... . Ja som narážal na to, ako si povedal, že ateisti vyškrtli zo svojho života Boha. V tejto konkrétnej situácii platí to, čo som napísal. Ak pre mňa niečo neexistuje, nie je možné to vyškrtnúť, nie je možné to popierať. A zase ako píšem. Si ovplyvnený tým, že v tvojom živote to existuje, lepšie povedané, vnímaš svet tak, že existuje. V mojom nie. Ty nemôžeš posudzovať alebo skôr poukazovať či porovnávať môj spôsob života s tvojím (v súvislosti s Bohom), pretože túto problematiku obaja vnímame úplne inak. Ako píšem. Pri tvojom vnímaní sveta Boh existuje. Pri mojom nie. Pre teba platia všetky tie veci, ktorým veria ľudia, ktorí sú presvedčení o existencii Boha a veria v Neho. Toto sa ma absolútne netýka. To "prevyšuje" som pochopil. Zle som napísal tú nadradenosť a podradenosť. Chcel som to napísať v tom slova zmysle, že človek je súčasťou tohto celého a jeho význam existencie v tomto nie je ani vyšší ani nižší. Nedá sa to porovnávať. Ale ako som už písal neraz. Ja mám proste iné vnímanie sveta a jeho fungovania ako ty. Preto toto celé berieme obaja inak. V čo veríš ty, je tvoja vec. V čo verím alebo neverím ja, je moja vec. Ale vo všeobecnosti to nie je dané. Ty mi nemôžeš tvrdiť, že 100%-ne to, čo tvrdíš, je pravda. Ja ti nemôžem tvrdiť, že to, čo píšem, je 100%-ne pravda. Pretože isté veci berieme inak. Samozrejme v súvislosti s tým, o čom sa tu bavíme.Odpoveď na príspevok od pochabel:
@gadefox V tomto sa mýliš. V akej skutočnosti to … @pochabel nieže lásku sem nemontuj, lebo ti to zrovna nevyhovuje. Písal si, že "nemôžem vyškrtnúť niečo, čo neexistuje".. ale kto rozhoduje, či to niečo existuje alebo neexistuje? Ty? Snažím sa ti vysvetliť, že môžeš veriť v niečo a pritom to nie je pravda a naopak môžeš neveriť v niečo a pritom to je pravda (tvoj prípad). Takže áno, môžeš vyškrtnúť niečo, O ČOM SI MYSLÍŠ, ŽE TO NEEXISTUJE, ALE V SKUTOČNOSTI TO EXISTUJE. Ten príklad s láskou je dôkaz, že sa mýliš. Mne je jasné, že ty, Zita et al. ste nositeľmi jedinej pravdy a že o veciach ako existencia Boha sa nediskutuje, lebo žiaden podľa vás neexistuje. Bodka! A teda nemôžete vyškrtnúť niečo, čo podľa vás neexistuje. Lenže to je práve vaša bohorovnosť a prejav pýchy. Pretože nikto nevie ako to v skutočnosti je. Nikto nevie, čo nastane po smrti. Pretože nikto z nás nemá takúto skúsenosť. Ja sa snažím správať tak, akoby Boh existoval. V tom sa obaja líšime, súhlasím..Odpoveď na príspevok od gadefox:
@petersd ..skôr bohorovnosť typická pre niektorýc… @gadefox treba ich nechať tak, nech si myslia ze duchovno existuje. Keď si uvedomia ze Boh existuje, že je veka dôkazov o tom, dôkazy ktoré študovali vedci z celého sveta a potvrdili prítomnosť duchovna a aj Boha. Dám par typov. Turinske plátno, soľné stĺpy podľa biblie sa reálne nachádzajú na území vtedajšej sodomy a gomory. Studujte bibliu, googlite pojmy a pochopíte ze to nemôže byť len vymyslená rozprávka a tradícia.Odpoveď na príspevok od st89:
@gadefox treba ich nechať tak, nech si myslia ze … @st89 veď ja ich nepresviedčam.. len ma šokuje arogancia a nadutosť v ich vyjadreniach. Tak ale čo čakať od ateistu, že.. Pokora to nebude, bo v to oni predsa neveria - jeden sa dokonca dobrovoľne sám od seba priznal. Sila.. A keďže po smrti podľa nich zhasne svetlo a sú skalopevne presvedčení, že im nič nehrozí, môžu sa správať aj ako sériový vrah. Dobre to majú prešpekulované..Odpoveď na príspevok od gadefox:
@pochabel nieže lásku sem nemontuj, lebo ti to zr… @gadefox Ja o ničom nerozhodujem. Ani pravdu neurčujem. Z môjho pohľadu na vec nie je viera daná. Tá závisí len na konkrétnom človeku. A existencia Boha je závislá na viere človeka. Z môjho pohľadu. Z tvojho je to proste dané. To je to naše rozdielne vnímanie. Ale určite mi ty nemôžeš povedať, že je to tak, ako tvrdíš. To isté platí pre mňa. Preto som písal, že je to každého osobná vec, ako to vníma. Zhodneme sa určite na tom, že sa nikdy v tomto nezhodneme.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@st89 veď ja ich nepresviedčam.. len ma šokuje ar… @gadefox Vážne chceš hovoriť niečo o arogancii a nadutosti? Napísal som ti len svoj názor, svoj pohľad na svet. Ale nedovolím si poukazovať na to, že ty to berieš inak, že ty v niečo veríš a nejakým spôsobom to buď dehonestovať alebo dokonca tvrdiť, že ty časom prídeš na to, že samýliš. Toto celé píšem len preto, že ľudia berú proste svet rôzne. To, či máš pravdu ty alebo ja, sa nedá nijako dokázať, pretože o svete toho vieme ešte naozaj minimum. Nemáš ani ty a ani st89 absolútne žiadne právo posudzovať môj pohľad na tieto veci.Odpoveď na príspevok od st89:
@gadefox treba ich nechať tak, nech si myslia ze … @st89 Udalosti z Biblie nikto nepopiera. Pre teba a ďalších je to proste dogma. Ale ja osobne nad vecami stále uvažujem a premýšľam nad tým. Proste neberiem veci ako 100%-ne dané len preto, že je to niekde napísané. Udalosti z Biblie môžu byť niektoré absolútne pravdivé, niektoré môžu byť obrazne povedané, niektoré totálne skreslené. Ale to, čo som teraz napísal o Biblii je čisto môj pohľad. Tým nijako nespochybňujem tvoj pohľad na vec.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@st89 veď ja ich nepresviedčam.. len ma šokuje ar… @gadefox @st89 znovu opakujem, ze viera je vasa volba, vas zivot, vas hodnotovy rebricek. Ja som s tym stotoznena, ze to mate inac ako ja. Ale nechapem preco vam dvom tak strasne prekaza, ze ja som neveriaca a moj hodnotovy rebricek, moj zivot je postaveny na niecom inom? Preco vam to tak strasne prekaza? Ja vam ani nekazem opustit vieru, ani nic take. Zato vy mi kazete tu vieru hladat. Preco by som hladala nieco co nepotrebujem? Ja vas nechavam zit ako vy chcete a potrebujete. Tak nachajte aj vy tych neznabohov zit ako chcu a potrebju.Odpoveď na príspevok od st89:
@gadefox treba ich nechať tak, nech si myslia ze … @st89 len replikujes dogmy ci o Turinskom platne aj nieco realne vies?Odpoveď na príspevok od gadefox:
@st89 veď ja ich nepresviedčam.. len ma šokuje ar… @gadefox O tom sériovom vrahovi si to riadne prestrelil. Prečo by to mal ateista robiť? Chceš tým povedať, že aby sa človek nestal sériovým vrahom, musí byť veriaci? Alebo lepšie povedané, musí sa báť pekla, očistca, zatratenia či nejakého trestu za svoje správanie v živote? Veď človek sa môže správať "správne" aj bez toho. Ak si to myslel vážne, tak by to mohlo znamenať, že veriaci sú veriacimi zo strachu pred peklom, trestom či zatratením. Alebo ako to nazvať. Ale osobne si myslím, že nie všetci veria len zo strachu.Odpoveď na príspevok od pochabel:
@gadefox O tom sériovom vrahovi si to riadne pres… @pochabel áno, jedným z pozitívnych dôsledkov viery v Boha je obava z trestu - človek je opatrnejší, zamýšľa sa nad dôsledkami svojich činností ap. Nemusí sa zrovna jednať o peklo po smrti, ale "peklo" počas života, ktoré preukázateľne existuje, viď. narkoman; alkoholik, ktorý prišiel o všetko. A aby bolo jasno: to, že niekto prehlási, že verí v Boha neznamená, že je automaticky dobrý človek. V jednom príspevku hore píšem, že dôležité sú činy a nie to, čo o sebe človek tvrdí. (ľudia o sebe často vyprávajú bájky a rozprávy) Takže aj medzi "veriacími" ľuďmi sú vrahovia, napr. Tiso, bol dokonca kňaz, že.. Filozof Nietsche pred vyše 125 rokmi vyslovil pamätnú vetu: "zabili sme Boha a draho za to zaplatíme".Odpoveď na príspevok od gadefox:
@pochabel áno, jedným z pozitívnych dôsledkov vie… @gadefox "narkoman; alkoholik, ktorý prišiel o všetko." moze byt aj veriaci aj neveriaci. Joj kolko ja poznam veriacich zlodejov, alkoholikov, nasilnikov, ktori otlkaju svoje zeny a deti a neboja sa ani svetskej ani bozej spravodlivosti. Jednoducho su to zmrdi, ktori pachaju zlo. Zmrdi su aj medzi veriacimi aj medzi neveriacimi. To, ze je niekto zmrd nesuvisi s tym v co veri alebo neveri.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@pochabel áno, jedným z pozitívnych dôsledkov vie… @gadefox Pozitívny dôsledok? To snáď nie. Veď dôsledky svojich činov si uvedomujem aj ja. Nie som veriaci a vrah tiež nie som. Nepijem, nefajčím, nikdy som nebol neverný (dokonca som nad tým ani nikdy neuvažoval), nekradnem. Ako som písal, vieru na svoje "správne" srpávanie človek naozaj nepotrebuje. A vrahom, smilníkom, notorikom, feťákom sa môže stať ako veriaci, tak aj ateista. Toto je proste len o tom, ako sa kto rozhodne. Tuším to tu písala zita19 (možno sa mýlim), že ľudia radi hádžu svoju vinu na niekoho iného (zlo, diabol, zlé entity, iný človek, ...). Ale za svoje správanie si je zodpovedný človek sám. To už je riadny alibizmus. Vieru každého ako takú rešpektujem, ale je to celkom smutné, ak človek je taký aký je práve zo strachu. To mi len potvrdzuje to, čo som si myslel o dôvode napísania Biblie.Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@st89 len replikujes dogmy ci o Turinskom platne … @sousedekovci89 videl som články, dokumenty, štúdie... Dostatočne ma to presvedčilo. Keď pôjdem niejedy do talianska, tak pôjdem sa na to aj pozrieť. Iba to posilní moju vieru. Rovnako chcem ísť aj do Izraela a vidieť všetky tie miesta o ktorých sa píše v biblii.Odpoveď na príspevok od zita19:
@gadefox "narkoman; alkoholik, ktorý prišiel o vš… @zita19 no lenže je rozdiel praktizujúci veriaci a veriaci ktorý v praxi nedáva nič pozitívne zo svojej viery do života. Pre mňa je praktizujúci veriaci nie človek ktorý ide raz do týždňa v nedeľu do kostola, ale človek ktorý sa okrem toho aj pravidelne stará o svoje svedomie, chodí na pravidelné spovede raz za mesiac, vykonáva pokánie, venuje svoj čas Bohu aj doma a potom sa aj hlavné správa zbožne, čiže vedie nabozny život. A takych je možno 1/3 z tých všetkých veriacich na papieri. A určite ver tomu ze títo nerobia tie veci co si písal.Odpoveď na príspevok od st89:
@zita19 no lenže je rozdiel praktizujúci veriaci … @st89 pre mna ste veriaci vsetci, ktori to o sebe prehlasujete. To, ze su medzi vami aj zmrdi, to je nepopieratelny fakt. Tak ako aj medzi ateistami su ludia cestni, doproprajni a laskavi su medzi nimi aj zmrdi. Ale ty tu napises, ze sa vsetci spravame ako masovi vrahovia. Nie, nespravame sa. Takze ja nepausalizjem, ale ty ano. Podla toho co vypisjes, kazdy kto neveri je zloduch bez svedomia. Ozaj a co ti co veria v inych bohov ako je ten vas, co ti? Na tych ako pozeras?