List vlastnictva

Dobry den.Rada by som sa opytala na jednu vec ktorej nerozumiem.V roku 2002 rodicia kupili dom od realitnej kancelarie/ktora uz neexistuje/.Majitelmi boli surodenci,ktory uz obaja umreli.Od surodencov bolo spisane splnomocnenie ze makler moze predat dom.Otec ho kupil stym ze podpisal kupnopredajnu zmluvu overenu notarom.ziju tam cez 23 rokov.No list vlastnictva stale nemaju,makler len sluboval ze posle a nic.Casom sa vytratil z krajiny.Teraz po rokoch sa objavili nejaky dediči ktory si narokuju na dom.otazka je ci maju narok alebo nie,kedze dom bol vyplateny a rodicia maju kupnopredajnu zmluvu,iked nemaju list vlastnictva.dakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od him2106:

Dobry den.Rada by som sa opytala na jednu vec kto…
@him2106 katastrqlny portal online tam si zistis kto je vlastnik nehnutelnosti. Pokial viem na slovensku jym neptebehol zapis na katastri je stale vlastnik povodny. LV si moze vyziadat ktokolvek na akukolvek nehnutelnost,cize 20r na to kaslat, je dost lajdactvo
Odpovedať
"dom bol vyplateny a rodicia maju kupnopredajnu zmluvu" - bolo by dobre ak by mali aj doklad o zaplatení.
Odpovedať

@him2106 neprestáva ma udivovať, ako niekto, kto kupuje nehnuteľnosť, si nedá pozor na to, či riadne prebehol zápis. Kupujúci je ten, kto to má ustriehnuť, ide o jeho prachy. Realitak ich mohol pekne ojebabrať, ak nepodal návrh na vklad a mne teda to zaváňa podvodom aj z toho mála informácií, ktoré si sem dala. Kupovať na splnomocnenie od mŕtvych? Fakt? 🤔
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od akvi:

@him2106 neprestáva ma udivovať, ako niekto, kto …
@akvi vtedy este zili.Oni podpisovali splnomocnenie.Moj otec je prosty clovek a nevyznal sa nikto nevedel co sa stane.Ja som.mala 8 rokov.
Odpovedať

@akvi vtedy este zili.Oni podpisovali splnomocnen…
@him2106 a na koho je teraz list vlastnictva?, skúsila si vyhľadať na katastri a prepis bol u notára?a doteraz sa nikto o to nezaujímal? čudné že až po takom čase
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@him2106 a na koho je teraz list vlastnictva?, sk…
@duzu pozerala som kataster a je stale na starych majitelov.
Odpovedať
Google (alebo AI) - "na základe čoho sa robí vklad do katastra?" A držím palce.
Odpovedať
V akom svete musia zit ludia, ktorym nevadi, ze 20 rokov od kupy nehnutelnosti nebol vykonany zapis v katastri...
Odpovedať
A kto platil 20 rokov daň z nehnuteľnosti a za komunálny odpad? A na koho sú napísané inžinierske siete?? A rodičia tam majú trvalý pobyt??? A vy ste nikdy v minulosti nepoužili portál mapka.gnu, cez ktorý za pár sekúnd zistíte vlastníka nehnuteľnosti?
Odpovedať
Toto treba riešiť s právnikom, ukázať mu všetko čo máte, ide vám o dom. Rok 2002 nebol žiadny pravek. Neviem ako mohli platiť napr. elektrinu ak bola evidovaná na pôvodných majiteľov
Odpovedať

@him2106 ak máte platnú KZ potvrdenú notárom a doklad o zaplatení KZ,tak ide o to,kto je uvedený ako kupujúci( zrejme vy) a kto predávajúci. Ak realiťák,tak to neuhráte.Ak bývalý majitelia,tak myslím,že šanca je dosť dobrá.Dôležité je to overenie u notára. Keďže realiťák je mimo,tak zápis do kat.jedine súdnou cestou. Plná moc od mŕtvych je nulitná.
Odpovedať

@him2106 Rodičia majú problém. Síce majú kúpnu zmluvu, ale tú už zapísať do katastra nemôžu, nakoľko pôvodný vlastník je mŕtvy. Treba skúsiť dať návrh na vklad. Ak katster nezistí, že predajcovia sú mŕtvi, prevod zavkladuje. Ak to zistí, preruší katastrálne konanie a bude čakať na výsledok dedičského konania. Pozitívom pre vás je, že aj dedičia sú viazaní vôľou poručiteľov - teda predať nehnuteľnosť. Ak máte riadnu zmluvu a viete preukázať, že ste kúpnu cenu zaplatili, tak sú povinní súhlasiť s prepisom. Ak budú po dedičskom konaní namietať a odmietnu dom prepíásať, budete to musieť riešiť súdnou cestou. Pozri aj tu: https://www.akmv.sk/pravna-poradna/za... https://www.epravo.sk/top/clanky/umrt...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stowasser:

A kto platil 20 rokov daň z nehnuteľnosti a za ko…
@stowasser oni platili aj dane z nehnutelnosti,aj odpad aj siete,maju tam trvaly pobyt
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?