Kamerový systém v bytovom dome

Dobrý deň, chcem sa spýtať, či nemá niekto skúsenosť s kamerovým systémom v bytovom dome - v byte.Nainštaloval som si kameru v byte, keďže zo strechy bytového domu je prístup k mojim okám a kľúče od vchodu na strechu má viacero ľudí (nemám prehľad kto všetko). Kamera sníma priestor pred mojim bytom na streche, o čom je každý informovaný nálepkou, ktorá je na viditeľnom mieste. Spoločenstvo bytov ma chce ale donútiť, že si mám túto kameru zlikvidovať, kedže ju tam mám údajne protiprávne. Za každú radu ďakujem.
Odpovedať
@simon20 Ak by si nemal von nálepku, tak ti to nemajú ako dokázať a nezačal by súd. Ak nenatáčaš ľudí na priestore ktorý nie je tvoj, neporušuješ zákony.
Odpovedať
@opicmajk práveže snímam spoločný priestor, ale kameru mám kvôli bezpečnosti svojho bytu (majetku)
Odpovedať
@simon20 > nech sa paci studuj https://www.pravnenoviny.sk/obcianske... citujuem. V prípadoch, keď by sa individuálna fyzická osoba, ktorá je zároveň vlastníkom bytu, resp. nebytového priestoru v bytovom dome rozhodla inštalovať kamerový systém v podmienkach bytového domu (t. j. napr. v spoločných priestoroch bytového domu, v nebytových priestoroch, na exteriérovej fasáde, či na streche bytového domu) „na vlastnú päsť“ je zrejmé, že by nekonala v súlade so zákonom č. 182/1993 Z. z. Predmetná situácia by mohla zároveň zákonite viesť aj k tomu, že by došlo k porušeniu základných princípov spracúvania osobných údajov (§ 6 ods. 2 písm. b), c), d), e) zákona o ochrane osobných údajov), keďže relevantné účely spracúvania osobných údajov ustanovené zákonom o ochrane osobných (§ 15 ods. 7 zákona o ochrane osobných údajov) nemôže v podmienkach bytového domu legitímne a proporcionálne dosiahnuť individuálny vlastník bytu, ale len spoločenstvo vlastníkov alebo správca bytového domu. Nie je možné akceptovať, aby jednotlivec v snahe chrániť svoje subjektívne práva v daných podmienkach neprimerane zasiahol do základného práva na ochranu súkromia a rodinného života (čl. 9 ods. 2 a 3 Ústavy Slovenskej republiky) iných vlastníkov bytov a nebytových priestorov žijúcich v bytovom dome"
Odpovedať
@simon20 radost byvat v tako spolocenstve... ;(
Odpovedať
@opicmajk aj ja by som povedal, ze nemaju co mat proti nemu ked nenataca susedov. Lenze ocividne susedia sa nespravaju normalne a boja sa. No kazdopadne sa @simon20 skus s nimi dohodnut aby ste to nemuseli riesit sudne
Odpovedať
@simon20 bohužiaľ verejné priestory nahrávať nesmieš. A už vôbec nie inštalovať kameru keď nie si vlastníkom licencie technickej služby. Toto je GDPR v praxi. Svoj súkromný priestor nahrávať môžeš ale vonkajšie a spoločné priestory nesmieš. A neexistuje ani žiadna dohoda, to je legislatívne nemožné. Hold buď si ju nastavíš ta že bude u teba a bude snímať iba tvoj majetok alebo máš smolu.
Odpovedať
Ked sa na tej streche opaluju v lete hole susedky, tak sa necuduj. :-D ak mas kamery v byte oproti oknu, tak ti kazdy moze vies co. Je vo vnutri bytu...ak som spravne pochopil. A ak uz... dnes existuju minikamerky ktore zvonku ani nevidis a zacnu snimat len ak zaznamenaju pohyb.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?