Bývanie v rozostavanom dome?

Ahojte, s manželom máme dilemu. Budeme radi za postrehy napady a rady. Staviame si vo svahu dom drevostavbu. Máme 2 úrovne. Jedna je časť horná ( pohľad od cesty) to je ako prízemie a ako ide svah dolu od cesty, bude polka domu podpivničena. Nebude to klasická pivnica ale normálne obyvatelna. Mame nápad žeby sme zatiaľ dokončili tu "pivnicu" s vodou, plynom na kurenie, elektrinou, kde by sme sa mohli aj nasťahovať a normálne žiť. Nemáme dostatok financií na to aby sme to vedeli vytiahnuť až po strechu a založiť banke ako rozostavanú stavbu a žiadať o ďalšie € na dostavanie. Resp by to trvalo veľmi dlhú dobu a momentálne sme v podnájme. Preto hľadáme nejaké možnosti ako sa presťahovať do domu. Je to vôbec takto reálne urobiť? Vďaka
Odpovedať
1
2
realne ? ano, prakticky ? ano teoreticky ? nie ... ale robi sa to bezne ...
Odpovedať
@shadowmilan prečo teoreticky nie?
Odpovedať
@kicilanka podla zakona nesmiete byvat v neskolaudovanej stavbe, ale kym vas niekto nenatrie, tak tam byvat mozte. Akurat tam nemozte mat trvaly pobyt, nebudu vam vyvazat smeti, dorucovat postu a dane budete platit ako za stavebny pozemok. Ale "strazit" stavbu vam nikto nezabrani. Vsetko ostatne sa da osetrit. Trvaly pobyt u niekoho z pribuznych, smetie si budete vyvazat sami a dorucovaciu adresu si vyberiete bud postu alebo u niekoho z pributznych alebo znamych.
Odpovedať
Ešte dodám ze ten vrch najvacsia časť by sa už stavala postupne podla financií a rátame s tým že aj dlho. Nakoľko teraz išli ceny dreva nehorázne hore. Chceme ušetriť aj na to nájme
Odpovedať
@zita19 trvalý pobyt máme blízko obce to nebude problém ani s poštou stále chodí k rodičom kym sme v podnájme. Smeti platíme v meste čiže odvážať to by tiež nebol pre nás problém
Odpovedať
@kicilanka počkať....a strecha? To chceš bývať v dome, ktorý nebude mať strechu ale iba "deku"?
Odpovedať
@kicilanka a to akoze chcete byvat v pivnici bez strechy ?myslim ze hore bude len deka a na nej postupom casu spravite druhe podlazie plus strechu?
Odpovedať
@zltalienka hehe ta istá otazka😁, sme to pisali v rovnakom čase 😁
Odpovedať
@zltalienka @audinak no ano pôvodne tam malo byt drevo kedze ide to"prizemie" hore nad pivnicu a jedine co sa malo zalievať bola garaz. No toto musíme vymyslieť ako by sa to dalo uzavrieť tak aby sa ta dalo bývať aj v zime. Keďže budu vysoké stropy aj tak by sa snizovali ( kvoli svahu nam vyslo skoro 3 metrove v "pivnici" ) a teda by sa to dalo aj možno zatepliť?
Odpovedať
@kicilanka neviem no, za tie peniaze co minietie na zobytnenie aby to nezatekalo z každej strany,rozvody vody kurenia, elektrika atd to urcite date pod strechu, je mi jasne ze chcet ušetriť na nájme sam som bol v tejto pozícii ale neviem ci to je najlepsie riešenie.
Odpovedať
@kicilanka nie som žiadny expert, ale zdá sa mi to prinajmenšom nerozumné a aj neekonomické. Najprv miniete kopec peňazí, aby ste vyrobili niečo dočasné, veľa veci pôjde inak ako podľa projektu (aj tá voda, elektrina, plyn) a potom to budete rozoberať a dokončovať? To dočasné chceš zatepliť a čo so strechou (dekou alebo čo si tam vlastne predstavuješ)? Ak to necháš nezateplené, teplo bude v zime stúpať hore a utekať preč jedna radosť.
Odpovedať
@kicilanka Za týchto podmienok (že nemáte strechu) ten nápad nie je príliš rozumný.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@kicilanka nie je to problém, pripomínate mi časy pred šesťdesiatimi rokmi, prišli sme ako montéri na dedinu (autobusom) a hľadali rozostavaný dom, v ktorom sme mali robiť vodovod. Keď sme nič také nevideli, opýtali sme sa na meno, ukázali nám pivnicu pod cestou, len betonová deka. Ak máte pivnice vysoké, nedáte izoláciu všetku do podlahy ale časť nalepíte zospodu, to budete užívať teraz, zvyšok sa doplní v hotovej stavbe. Betonovú deku natriete penetrákom a prilepíte najlacnejší asfaltový pás, ak nevydrží dva roky, dáte ďaľší, to by ste museli urobiť aj pod drevostavbu.
Odpovedať
@zita19 smeti si nahlásiť môžu aj keď je to len stavba
Odpovedať
Hovoris ze nemate peniaze na dokoncenie, ja by som to riesil tak. Ze zobrat si spotrebny uver najvyssiu moznu sumu, dom postavit do stadia pod strechu, to sa da, nasledne zapisat a ohodnotit rozostavanu stavbu, a potom refinancovat spotrebny uver -teda zamenit za hypoteku, . Ja som to tak spravil pri montovanom dome, lebo podmienka bola mat hrubu stavbu pri hypoteke. A cakat ze drevo bude lacnejsie najblizsiu dobu nehrozi.
Odpovedať
@zltalienka asi sa nerozumieme dobre, ale ta "pivnica" bola aj je v plane od zaciatku ako riadne obyvatelna cast domu. Ako v Amerike ci Kanade basement. To znamena, zateplene, izba, obyvacka s kuchynou, pracovna, kotolna, sprcha zachod okna, dvere do dvora. Cize tak ci onak by sa tam robila voda, aj elektrika, aj teplo, rekuperacia. Len zatial by sa byvalo v spodku, nejako by sme vrch uzavreli, ( nakolko povodne tam malo ist len drevo a na to stavat vrchnu vacsiu cast domu ku ceste ) cize investicie navyse tam nevidim ziadnem max v tom ze sa tam bude musiet zateplit strop
Odpovedať
@kicilanka však ja som to presne takto pochopila 🙂 Celé je to o tom "nejako by sme to uzavreli" to sú tie náklady navyše. Namiesto "pôvodne tam malo ísť len drevo" tam asi bude potrebné niečo iné. Ale tak jan45 vyššie píše že sa to dá (aj ako sa to dá) tak sa to zjavne dá 🙂 Len dúfam, že sa vám podarí potom aj dostavať dom do plnej veľkosti...keď už teraz nie sú financie. Znamená to, že máte dostatok financií na kompletnú stavbu obytnej pivnice aj so zariadením v hotovosti, ale zároveň nemáte dostatok financií na vytiahnutie hrubej stavby po strechou (keďže drevodom) aby ste sa dostali k čerpaniu hypotéky? Myslíte si, že o pár rokov bude situácia na trhu s hypotékami priaznivejšia? Ako dlho chcete bývať v neskolaudovanom dome? Na kolaudáciu sú tuším tiež nejaké termíny (v rokoch). PS: mne je to jedno, robte si ako chcete, len dávam svoj pohľad na vec.
Odpovedať
Ak by sa to robilo tak ci tak, tak budis, nech sa to urobi, ale aka bude s hypo situacia za par rokov, myslim, ze to si nik ani len tipnut nedokaze. Pretoze sa to moze dost zmenit, moze sa este cerpanie viacej sprisnit a co potom?
Odpovedať
hmm celé sa vám to podľa mňa až moc zamotalo, čo ak proste nebudú financie, ako v ňom chcete bývať. nebude to potom ani tak ľahké dostavať, keďže sa budete prispôsobovať tomu, že tam bývate
Odpovedať
Toto mi pripada nejak cele zbytocne komplikovane.
Odpovedať
Vždy ma fascinuje, ako ľudia veľmi túžia bývať v dome, ale aby ten dom vlastnili nemajú reálne peniaze, ale aj napriek tomu rozmyšľajú a skušajú. Ja osobne bývam v dome a dokončujem si už len okolie, ale aby som býval v ''pivnici''a X rokov dúfal, že budem mať na dokončenie domu a to nehovorím na dokončenie okolia to by som sa na to vykašľal a kúpil si byt a tam býval. Lebo to nad čím vy premyšľáte je úplna somarina a je vidieť, že vôbec netušíte koľko čo stojí a koľko reálne eur na to budete potrebovať. Jediné čo si tým spôsobite sú celoživotné starosti a nervozitu a bude to len platanie/latanie a otáčanie každého eura a to nieje život, ale trápenie. A čo je ešte horšie je to, že robíte dom do svahu tak k tomu sa už ani neidem vyjadrovať, ale držím vám palce aby sa vám v tej pivnici dobre bývalo. Ja by som sa citil ako cigán, ale to som ja.
Odpovedať
Kupte si fakt byt a tam bývajte, lebo dom to su veľké peniaze a viem o čom hovorím, lebo to nieje len postaviť dom, ale všetko ostatné stoji neskutočné veľa eur a v tejto dobe, keď ceny rastú raketovo to nedáte. Pár rokov bývajte v byte a potom uvidíte, ale ten váš napád je veľmi veľmi veľmi zlý a budete to ľutovať.
Odpovedať
@zita19 smeti vyvazat mozu (na pozemku mozete mat kos ak si platite), postu dorucovat musia, ak si uvediete parcelu alebo ine jednoznacne urcenie adresy (podla zakona o poste musia dorucit).
Odpovedať
@fenix8 ja neviem ako ty si predtavujes pivnicu ale v zahranici je to normalne obyvana cast domu, pozemok je aky je, moc na vyber sme ich tu nemali, mame skvelu dostupnost, blizko mesta, a dalsie vyhody, tak to ze je do svahu vobec nebol pre nas problem prave naopak mame poschodie navyse akurat nie do vysky ale dole. Ja tam mam normalne naplanovanu pracovnu, mala tam byt tak ci onak riadne mensia obyvacka s mensou kuchynkou, pracovna, kotolna, wc sprcha. Takto je to bezne v zahranici. Len na Slovensku sa pouzivaju iba pivnice na skladovanie akurat tak bordelu. Mile rada ti potom pridam fotku tej nasej obyvatelnej plnohodnotnej " pivnice" lebo asi mas skreslene predstavy o "pivnici". Co sa tyka ceny a toho co kolko stoji si predstav, ze mam excelovske tabulky kde mam zadelene kategorie odhady cien, vybrane materialy a podobne cize vieme co a koko nas este bude stat. Problem nastal v tom, ze ceny sa momentalne nehorazne navysili s cim x ludi co v tejto dobe zacali stavat necakali. Nikto toto necakal ze zelezo aj drevo pojde tak hore. Dostavat to budeme vediet aj ked nie tak rychlo ako to bolo v plane. Ale aby sme neplytvali na najme ( rozumej sme v podnajme) tak sme to chceli aj takto riesit tym byvanim v rozostanej stavbe. Za dalsie ten byt no neviem ako si to tiez ty predstavujes, ale pridem do banky, poviem ze chcem dalsiu hypoteku na kupu bytu? Kolko stoja byty? 80tis? viac? Hypoteku sme brali na pozemok a zacatie stavby, malo to vyjst az po strechu bohuzial vzhladom na enormny rast cien to nevychadza hned. Cize banka asi tazko by nam dala dalsie peniaze. A co pozemok s rozostavanym domom predame? Ja v tom vidim viac problemov ako to spolocne nejako dostavat.
Odpovedať
@kicilanka nevieš čo píšeš, ale držím ti palce, lebo excelovska tabuľka je jedna vec a realita druhá vec. Nejako dostávať? Nemáš peniaze ani na momentálne navýšenie cien a ty napíšeš nejako dostávať? Tak chod do toho, to nieje len o najme, ale pri dome mas dalsie náklady mesacne. Ako sa hovorí chod si za svojim snom, len aby sa nezmenil na nočnú moru.
Odpovedať
@kicilanka co tak namiesto drevostavby dat murovany dom s tym, ze horna cast bude len ako hruba stavba pod strechou (to zas nebude extra drahe) .. Bezne take domy byvaju aj par rokov takto z roznych dovodov.. Zobytnite si pivnicu, teda basement.. A hore to nechate tak..
Odpovedať
@zita19 @igor256 ako písal igor256 aj smetie odvezú aj poštu donesú🙂
Odpovedať
@hroma len či môžu vymeniť pri stavbe drevo za tehlu? Oni už určite stavajú, stavebné povolenie majú od 1/2020, má to v profile. Ktovie v akom štádiu stavby sú. @kicilanka takže hypotéku už máte a čerpanie je na tranže? Zistite si, ako dlho môžete "nečerpať" ďalšiu tranžu. Nás urgovali, či budeme čerpať, alebo nie, skrátka zisťovali kde je problém, predsa len, oni majú záložné právo na nehnuteľnosť. Škoda, že to máte klasifikované ako pivnica a prízemie a nie ako prízemie a poschodie, potom by vám stačilo vytiahnuť toto jedno podlažie a pustili by vám ďalšiu tranžu.
Odpovedať
@zltalienka ešte mi napadlo len to by sme sa išli opýtať na stavebný úrad- čiastočná kolaudácia. Teda to poschodie dole v projekte uvedené len ako "pivnica" by sa požiadalo o zmenu z pivnice na obytnú zónu, keďže to bude plné funkčné a obytné, že či by to bolo reálne. Niekde som čítala že možné to je skolaudovat aj časť stavby. Len nikde neviem nájsť bližšie info. Otázne je či by sme museli mať vytiahnute až hore po strechu a uzavreté a az tak žiadať o čiastočne skolaudovanie.
Odpovedať
@hroma to sa práve obávam ze toto zmeniť uz nepojde. Ani nechceme toto veľmi meniť.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?