Na čo dať pozor pri kúpe rozostavaného domu?

Ahojte. Rozmýšľame s rodinkou o kúpe domčeka.Máme jeden vyhliadnutý v štádiu hrubej stavby.Prosím poradíte na čo sa zamerať pred kúpou aby sme neskôr neplakali,že sme si nevšimli volakú skrytú vadu,alebo nečakané skryté poplatky navyše? Dom je na pozemku,kďe elektrina je dotiahnutá v dome,ostatné prípojky na hranici pozemku.Prístupová cesta je spevnená.Poradíte čo všetko máme pozistovať pred tým než sa rozhodneme dom kúpiť? Mňa napadá akurát tak zistiť ťarchy,či sú tam není,či je stavebne v poriadku,ako bude riešená príst.cesta.Čo ešte? A kďe všade zistovať? Ešte by ma zaujímalo,či sa dajú robiť ešte volaké zmeny na dome,keď už je naň vydané stav.povolenie?Napr.zmeny veľkostí okien,prípadne počet? za akékoľvek rady veľmi pekne vopred ďakujem. 8-)
Odpovedať
Nedavno sme to riesili. Teraz tym ze su povinne zverejnovane zmluvy obci/miest na nete, tak aj cez google vies zistit, ako napr. my sme zistili, ze byvaly majitel mal uzavretu najomnu zmluvu s obcou ohladne pristupovej cesty...staci dat do gooolu meno, ci nieco nevyhodi...okrem toho ale treba si dat pozor aj na take veci, ze ako je elektrina spravena...nasa bola natahana do domu, ale bolo to odflaknute a spravene tak ze by nam kazdu chvilu vyhadzovalo poistky...cize sme to museli prerobit - peniaze navyse...zmeny sa myslim robit daju, my sme davali na stavebny len predlzenie doby vystavby. Teraz je nova norma na energeticky certifikat, teda to treba dopredu si zistit, ci ked to bude postavene podla projektu, ci to bude splnat normu, aby nevyskocili dodatocne naklady na zateplenie a tak...myslim ze aj ked zmenite pocet alebo velkost okien tak to moze tuto vec ovplyvnit. Dalej na elektrarnach zistit ci vas pripoja, u nas vzniesol projektant elektriky namietku, ze nedostal zaplatene za projekt a preto nas najprv nechceli pripojit, kym to neurovname (nezaplatili mu byvali majitelia, nie my:) idealne pomerat steny v dome, ci nie su prilis krive, to by mohlo ovplyvnit cenu omietok. Uz mi nic nenapada:)
Odpovedať
Profilova fotka
Ak ten dom bol stavaný na kšeft tak určite nekupovať.Môžu byť odfláknuté základy a železobetónové konštrukcie. Treba zistiť či v okolí nieje zdroj znečistenia . U nás sme mali blízko hydináreň ,ten smrad neprajem nikomu. Zistiť niečo o susedoch poobzerať sa či blízko nieje indiánska kolónia .
Odpovedať
Velmi pekne dakujem. Uz som ovela mudrejsia
Odpovedať
Co tak hladat niekoho, kto sa v stavani naozaj vyzna, a zobrat ho na stavbu? Ak stavaju podla projektu, a nie je to svojpomoc, ale developer, dom by mal byt este v tomto stadiu ok, vazne chyby moze zistit clovek, ktory tomu rozumie (nemusi byt vzdy profi).
Odpovedať
@peto99 no ved to je samozrejme ze to budeme riesit aj s niekym co sa v tom vyzna ale viac hlav,viac rozumu :-) .dakujem za rady.
Odpovedať
Rozostavany dom sa prilis nelisi od dokonceneho domu, rozdiel je v tom ze este vela toho si viete dokoncit podla seba a teda byt v obraze ako to je urobene ale aj odkontrolovat. Na druhej strane rozostavany dom sa predava ak su nejake problemy. Ak by som kupoval ja dozadoval by som sa: - foto z vystavby (normalny investor by mal mat aspon nieco + projekt + stav.povolenie (datum dokoncenia, ak sa blizi bude nutne ziadat predlzenie) - sonda okolo zakladov aspon na dvoch miestach + zistit kvalitu podlozia - dodacie listy z betonaze (ak je to nieco novsie), aby ste vedeli aky beton isiel do zakladov - stavebny dennik - pozriet ake drevo je na krove (hniloba - sfarbene miesta ci napadnute hmyzom), kvalita spojov a celkoveho prevedenia, ci nie je podimenzovany krov vo vztahu k zatazi (skridla), ako zatepleny krov, oplechovanie komina, bocne lemovanie, okapove plechy, osadenie ryn.... - atd. atd. podla toho v akej faze rozostavanosti Tie prvotne veci ak su odflaknute si mozu vyziadat vyssie naklady na opravy. Samozrejme dovod predaja: a) ak investor predava kvoli fin. problemom je dost mozne ze podcenil svoje moznosti a tym mohol vedome podcenit aj kvalitu stavby a resp. uprednostnil cenu materialu pred kvalitou, b) nejaka skryta vazna vada, c) problemy v okoli (susedia, nejaka vyroba, prijazd, zmena uzemneho planu obce.....) d) na kseft sa rozostavany dom velmi nepredava, ak sa nieco nebude pozdavat radsej cakajte a postupujte pomaly ak predavajuci tlaci na rychlost transakcie pustit kupu takeho domu z hlavy. VY MUSITE BYT PANMI SITUACIE LEBO PUSTITE SVOJE PENIAZE!!!!!!!!!!!
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?