Čudný zápach v dome (rok obývaná novostavba)

Chcel by som sa s vami poradiť ohľadom čudného zápachu v novostavbe/bungalov. V dome bývame už asi rok a pol a stále sa nevieme zbaviť špecifického zápachu. Najhoršie je, že ho neviem ani opísať/identifikovať/k niečomu prirovnať. Ak príde návšteva tak povie, že to je zápach ako v nemocnici ale podľa mňa je to úplne iný zápach. Najviac cítiť zápach po celom dni, keď sa vrátime z práce, otvoríme vchodové dvere a vojdeme dnu. Po určitom čase ( pár minút) ak ste v dome zápach akoby prestanete cítiť a neregistrujete ho pri dýchaní. Kanály ani odtoky nezapáchajú, skúšal som či to nie je spoza geberitov pripadne spod umývadiel, vane, ale všetko je suché bez zápachu. V podlahovke je tlak vody rovnaký, takže predpokladám, že voda neuniká. Na rozvodoch vody mám tiež merače, tlak je stabilný. Všetky steny aj stropy sú suché, bez náznaku plesne alebo vyzrážanej vlhkosti. Podlahu mám vinylovú, lišty sú z vinylu a mdf-ky sú tiež bez porušenia. Dom bol stavaný z tehly 30cm + 20cm grafitový polystyrén, v strope je cca 60 cm vaty, podlaha 14 cm polystyrén, sokel 15 cm styrodur, okna trojsklo rehau, sadrové omietky, farba dulux acryl. Podlahári merali vlhkosť poteru pred pokládkou vinylu a číslo bolo nula celých niečo (nepamätám sa), ale to číslo bolo s veľkou rezervou od hranice, kedy sa nemá pokladať podlaha. Poter bol presušený podlahoukou pred samotnou pokládkou. Rekuperáciu má komfovent robil mi ju pán známy tu na MS, Blower door test mi vyšiel 0,4 a to som ešte niektoré nedostatky odstránil, takže číslo je možno ešte lepšie. Dennodenne sa zamýšľam, čo môže zapáchať, a na nič som neprišiel. Najprv som si myslel či niekde neuniká voda, prípadne porušená hydroizolácia základovej dosky neprepúšťa vlhkosť, ale nepostrehol som žiadne príznaky, že by tomu tak bolo. Pleseň som nikde nespozoroval. Chcem sa poradiť, nestretli ste sa z niečim podobným? resp. čo si myslíte čo by to mohlo byť, za hocijaký nápad/názor budem vďačný.
Odpovedať
1
2
len taký postreh: jedno naťuknuté vajíčko zamurované v stene urobí zázraky. :-) S firmami ste si vychádzali? Žiadny konflikt? =-)
Odpovedať
@janulik8789 nepachne ten vinyl? Ten má taký karbolový spitalsky puch
Odpovedať
@foox žiadne konflikty sme nemali. Všetko bolo v rámci normy. @zita19 vinyl mám značky QUICK-STEP LIVYN BALANCE s originalnými podložkami, aj tu ľudia na MS ho majú, dokonca presne ten istý dekor. Nenašiel som príspevok, kde by sa niekto sťažoval. Vinyl napadol aj mňa, skúšal som ho voňať a nič, zdá sa bez zápachu.
Odpovedať
A čo tak pár dní klasicky vetrať??
Odpovedať
@janulik8789 Síce neviem, čo ti môže zapáchať, ale nelepili ste náhodou koberce? 😄 😄 : https://www.youtube.com/watch?v=lWaMY...
Odpovedať
@janulik8789 a nemáš nejakú lahôdku v potrubiach rekuperacie? Alebo vo filtroch...
Odpovedať
@janulik8789 Plyn v dome máte? Po Slovensku nezapácha všade rovnako. A na drobný únik si vie organizmus zvyknúť...
Odpovedať
Zvieratá nejaké nemáš? Mne furt smrdel kos a nakoniec som zistil že si mačka odložila myš pod chladničku a fakt nesmrdela ako zdochlina
Odpovedať
@zita19 filtre pravidelne mením. By som povedal, že aj častejšie ako je nutné. Rozvody som kontroloval kamerou, je pravda že len také cca. 2 metre od vyustky. Všetko čisté, maximálne nejaký prach, ale žiadne plesne huby atď. @dedo758 plyn mám. Aj to ma napadlo či niekde neuniká. Viac krát som robil skúšku či niekde neprepúštaju ventyly pripadne kotol, ale počítadlo na plynomeri sa ani nepohlo. Bavil som sa o tom s plynármi a uistili ma, že aj minimálny únik by počítadlo pretočilo. Robili sme aj tlakovú skúšku a všetko ok.
Odpovedať
@fugas20 zvierata nemám. Aj to ma napadlo či na povale sa niečo neudomacnilo. Samozrejme nič som viditelne nenašiel. Všetku vatu som ale nepreoral do hlby. Povala je relatívne uzavretý priestor a tam ten smrad necítim. Aj keby bola na povale zdochlina,neviem či by to prebijalo do interiéru,ak mám na strope parozabranu.
Odpovedať
suma sumárum, zápach cíti iba návšteva, pravdepodobne tiež iba pár minút. vy sami iba po príchode zvonku, potom už nie. nie je to teda nič výrazné, silné. podľa mňa je to iba bežný zápach novostavby, na ktorý si treba zvyknúť. všetka tá chémia/iné zložky z podlahy, stien, nábytku, rekuperácie a podobne majú spolu svoju vôňu. pravdepodobne úplne neškodnú, len ju skrátka cítiť, keď prídete zvonku.
Odpovedať
Moj tip je podlaha, alebo malovka.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Mame tiež takú istú značku aj typ podlahy a nič nesmrdí. Ale mna napadlo že raz dávno keď sme kupovali nejaký nábytok tak ten mi nenormálne smrdel. Už sa nepamätám čo to bolo ale stále som to vtedy cítila. Ja by som Vám odporučila kúpiť si aroma difuzer a problem vyriešený.
Odpovedať
ja sa desim obcas, ci nemame v stresnej izolacii skapatu kunu, lebo je dost pravdepodobne ze tu chodila a v jednej izbe je tiez akoby zapach, ale teda neviem si prestavit odkryt krytinu a pozriet ci sa tam niekde nenachadza.... tak to radsej vytesnujem a dufam ze to prejde... hm ked uschne na mumiu ak by predsa len nahodou brrrr
Odpovedať
@rybka13 aký máte strop? Lebo zhora sa k tomu dostať je skoro nemožné. Ak máte iba strop zatepleny tak niekde cez SDK prejsť.
Odpovedať
Rekuperacia ma byt pustena nonstop, inak mozu pripachnut filtre. Mate ju pustenu nonstop? Skuste ju nechat bezat na vyssi vykon.
Odpovedať
@sadell reku mi ide nonstop bez prerušenia od spustenia a filtre mením pravidelne podľa potreby tak ako mi bolo povedané dodávateľom. @sandria akú máte podložku pod vinylom. Tu od Quick stepu sunheat resp. livyn?Ešte podložka ma napadla a nepreveril som to ešte, lebo by som musel vytrhat lišty a rozobrať podlahu.
Odpovedať
@janulik8789 pouzivas na vetranie aj okna?
Odpovedať
Profilova fotka
@janulik8789 podložku mame quick step bielu, a tá určite nesmrdí, lebo nám z nej dosť ostalo a doteraz ju mame odloženú v technickej a vôbec nič z nej necítiť https://www.parkettstore.sk/shop/podl...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Profilova fotka
Nemáte v interiéri točene fasádne omietky náhodou ?
Odpovedať
Ked ovonias stenu, nesmrdi? Lebo mne Dulux (vinyl nie akryl) tak smrdel na vzorke, ze som s nim nastastie nemaloval... Ale za 1.5 roka by snad vysmrdel...
Odpovedať
Profilova fotka
znama mala tiez problem so zapachom v dome. ani za svet nevedeli prist na to, co to moze byt. po dlhej dlhej dobe zistili, ze to zapacha stara chladnicka, ktora uz nebola zapojedna, nepouzivali ju, ale este neodpratali. nemoze to byt nieco taketo?
Odpovedať
My sme mali zvláštny zápach v spálni - novostavba. Tiež to bolo najviac cítiť po príchode domov z práce. Vyvetrala som ale do rána sa to zase naakumulovalo. V našom prípade to boli rozvody elektriny - privoňala som k zástrčkám a išlo to odtiaľ. Bola to asfaltová izolácia z garáže, ktorú máme za stenou spálne...
Odpovedať
Daj vedieť, čo to bolo, keď sa k tomu dopátraš. Docela ma to zaujíma.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
@lucide @lucide @lucide riešili ste to prosím nejako? My možno máme niečo podobné. Vo wc. Ďakujem.
Odpovedať
@ivanushka manžel to niečím prelepil a bolo to lepšie. Časom to ustúpilo úplne.
Odpovedať
@lucide heh ale riadne, ze ste na to prisli, kedze toto by malo koho napadlo
Odpovedať
@lucide ďakujem za odpoveď, hádam to aj my nejako napokon vyriešime.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
nám sa akýsi čudný zápach objavil v kotolni. Je tam cca 5 rokov kondenzačný kotol, nikdy doteraz tam žiaden zápach nebol. Teraz už asi mesiac stále niečo páchne, tiež sa mi to zdá akoby to bolo šlo smerom od kotla, zápach mi príde ako trochu kanalizačný a mam pocit, že tam cítiť aj trochu dym. Neviem si s tým rady. Nemal niekto podobnú skusenosť? Hlásila som to firme, ktorá nám kotol inštalovala a robila všetky práce s tým súvisiace, nevedia čo to môže byť. Ešte to ale neboli pozrieť, čakám kedy prídem na rad.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od elisss54:

nám sa akýsi čudný zápach objavil v kotolni. Je t…
@elisss54 Smrad môže byť z čohokoľvek. Od nedobrej zápachovej uzavierky (sifónu) pri odvode kondenzu do kanála,.... až po niekde vtiahnutú zdochnutú myš.... Mne kedysi spadol do komínovej rúry (a tam zdochol) malý vtáčik. Vrabec, sýkorka, alebo také niečo.... Pánečku, to bol príšerný smrad na celé podlažie. A smrad tiež začínal s pomaličkým nábehom ... 🙂
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?