Platba odpadu na dedine (odvoz smetia)

Ahojte, ako je to s platenim? Viem ze pri normalnom dome sa spocitaju osoby, aj deti a na zaklade toho obec vyrubi hodnotu, ktoru treba za smeti zaplatit. Ale ako je to v situacii, ked sme kupili nehnutelnost a ta je v rekonstrukcii. Pri kupe nehnutelnosti si tam manzelka dala hned trvaly pobyt, teda 1 osoba a platili sme odvtedy odpad za 1 osobu. Ja som trvaly pobyt este nemenil. Stale ho tam nemam. Planujem to zmenit, ked sa tam nastahujeme, asi leto. teraz 31.12 sme boli na urade kvoli dani z nehnutelnosti a na urade nam povedala pani, ze by som aj ja mal platit za odpad, lebo som spolumajitel danej nehnutelnosti. Ja som jej povedal, ze preco, ved tam nebyva nikto a ja dokonca tam nemam ani trvaly pobyt, takze ako to je? musim platit aj ja za smeti v nehnutelnosti, ktora sa rekonstruuje a v ktorej nebyvame a ja tam nemam ani trvaly pobyt?
Odpovedať
1
2
@atak77 Bezna prax je, ze platis smeti tam kde byvas. Ak byvas v tom dome, mal by si platit. Tam kde mas TP odhlas smeti, ze byvas uz na inej adrese, pripadne doloz potvrdenie, ktore ti urcite na obecnom urade vystavia.
Odpovedať
@cache neviem či si čítal celý môj príspevok Ja v tomto dome nebývam, nikto tam nebýva, rekonštruuje sa ten dom. Nemám tam ani trvalý pobyt.
Odpovedať
Profilova fotka
Dones potvrdenie ze platis tam kde mas trvaly pobyt.
Odpovedať
@atak77 Aha, to som prehliadol, ak tam nebyvate, tak by ste nemali platit - mate vobec smetiak? Druha vec je stavebny odpad, co s nim robite? Odvazate ho na zberny dvor tam, kde realne byvate?
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb presne tak , ak také potvrdenie máš .
Odpovedať
Profilova fotka
@mirooslav ved ked platis uctenku ci paragon dostanes. Nie?
Odpovedať
Profilova fotka
Podľa mňa akonáhle má niekto na danej adrese trvalý pobyt, tak musí platiť za odvoz komunálneho odpadu. Platí sa podľa počtu osôb, ktoré sú na danej adrese prihlásené k trvalému pobytu, teda v Tvojom prípade za jednu osobu. Pani na úrade pošli pekne najkratšou cestou do teplých krajín, prípadne aj niekde inde. :-)
Odpovedať
@jamk1 To nieje pravda. Ja mam TP v Bratislave u rodicov, oni ma odhlasili z platenia smeti, zaroven som sa ja sam nahlasil v obci na platenie smeti. Rodicia dokonca ani nepotrebovali potvrdenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@cache Tak mi vysvetli, že na základe čoho si sa na dedine nahlásil na platenie smetí? To si len tak došiel a povedal si, že ja chcem u vás platiť smeti a oni Ti povedal, že dobre, tak plaťte? Rovnako neverím, že Ťa v Bratislave len tak odhlásili z platenia smetí, ako píšeš. Ako si im prosím Ťa dokázal, (Tvoji rodičia) že napriek tomu, že tam máš trvalý pobyt, tak smeti neprodukuješ, lebo ich chodíš vyhadzovať na dedinu? :-D :-D :-D
Odpovedať
@jamk1 Nahlasil som to preto, ze sme potrebovali smetiak - u nas smetiak prideluje obec, nemusel som si ho kupit. Rovnako sa plati stocne, kanalizacia patri obci. A predstav si, nahlasil som aj psa.. Bolo to dokonca este mesiac pred kolaudaciou, na urade uz ale mali aj pripravene adresne cislo, ake som mal dostat. Doma to rodicia nahlasili spravcovi, ze syn sa prestahoval do vlastneho domu a to stacilo, spravca odvtedy uctuje len 2 osoby v domacnosti. Ano, spravca riesi aj platby za smeti, ako to funguje som nikdy neriesil, nieje to moj byt.
Odpovedať
Dakujem za odpovede. Potvrdili ste mi to co som si myslel, ze by som tam nemal platit, kd trvaly pobyt je inde a plati sa odpad inde.
Odpovedať
Profilova fotka
@cache Aj tak sa mi to celé nepozdáva, lebo ak mala manželka na dedine nahlásený trvalý pobyt, tak by smetiak dostala tak či tak. Správca v Bratislave je rovnako ľahkomyselný, keď uveril nejakému slovnému vyhláseniu, že "syn sa presťahoval do vlastného" bez toho, aby videl odhlášku v Bratislave a prihlášku na dedine, rovnako ako aj pracovníčka na OÚ, ktorá Ti dala trvalý pobyt bez kolaudácie... Naozaj veľmi divné ad A až po Z. :-D :-D :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-s... vyrubenie poplatku je dvojake: Obec vyberá od občanov poplatky dvomi spôsobmi: 1. Paušálny poplatok na osobu a rok. 2. Podľa objemu vyprodukovaného odpadu za daný čas (tzv. množstvový zber). Ak obec zavedie na svojom území množstvový zber, je povinná umožniť osobám individuálne určenie intervalu odvozu odpadu alebo umožniť výber veľkosti zbernej nádoby minimálne z troch veľkostných kategórií u nas sa vybera podla bodu 2
Odpovedať
@cina1 podla objemu odpadu? to nakukaju do bedni kolko je v bedni odpadu a pocitaju to pri kazdom vyvoze? pripada mi to stupidne ... nepocul som o tej moznosti, ale ked existuje, je to zaujimave :)
Odpovedať
Obec môže poplatníkovi za určité obdobie, ktoré trvá viac ako 90 dní v priebehu zdaňovacieho obdobia a počas ktorého sa nezdržiava alebo sa nezdržiaval na území obce, poplatok znížiť alebo odpustiť. Podmienky spolu s potrebnými dokladmi na zníženie alebo odpustenie poplatku obec určí vo všeobecne záväznom nariadení. cize asi si treba pozriet VZN konkrétnej obce
Odpovedať
@cache smetiak samozrejme mame, ostal tam po starych majiteloch. Odpad zo stavby obec nema co riesit, ja ho mam poriesit sam. Zatial to mam na dvore a dost z neho sa pouzije na terasu. Skusim ci zozeniem to potvrdenie, ze platim na adrese TP a to donesiem pracovnicke na urad, aby sa kusok spamatala.
Odpovedať
@atak77 nenakukaju.Vyberies si velkost kontajnera a zvolis si frekvenciu(1x, 2x,alebo 4x - teda kazdy tyzden) a podla toho sa plati
Odpovedať
@jamk1 Citas A a necitas B. Nikde som nepisal, ze mala manzelka uz vtedy nahlaseny TP. Rovnako som nepisal, ze si ho nahlasila pred kolaudaciou. Nahlasila si ho pol roka po kolaudacii. Nemas kolaudaciu, nieje zapis v katastri, nieje adresne cislo, nemozes mat TP. TP nieje len o tom, ze ti obec vyda potvrdenie, ale aj o zmene obcianskeho preukazu do 15 dni po zmene TP (a naslede asi milion dalsich veci, vratane prehlasovania aut a podobne). A dnes uz je vsetko v elektronickom systeme, takze na Policiu si len prides v principe spravit fotku a podpisat papier, oni uz o zmene TP vedia. Este raz zopakujem. Nastahovali sme sa pred kolaudaciou. Na urade som siel vyriesit smeti, stocne a psa, nahlasil som dobrovolne vsetko, dostal som smetiak, poslali sek, uhradil som to. Viem ze zakon hovori, ze platis tam kde mas TP, ale zjavne to aspon mestka cast Ruzinov neriesi a spolieha sa na spravcov a oni sa zase spoliehaju na obyvatelov. Bratislava je plna obyvatelov, co tam nemaju TP, plna co tam maju TP a nebyvaju tam a plna dochodcov, ktory to dohladuju (skuste ist niekedy vyhodit smeti do smetiaku, ktory patri susednej bytovke). Skus povedat jediny dovod, preco by som si mal toto cele vymyslat, ked sa ti to stale nepozdava. @atak77 Jasne chapem. Potom je otazne, ci ho vykladate a vyvazaju Vam ho. Ak nie, nevidim dovod platit a takto by som argumentoval aj na urade. Na stavebny odpad som sa pytal preto, ze u nas ak clovek plati odpad, moze vynasat do zberneho dvoru, ak neplati, tak nemoze. Tak ze ci ste nahodou nevyvazali do zberneho dvoru - zrejme teda nie, takze ani tu nieje dovod platit. @cina1 U nas sa napriklad frekvencia neda vybrat, komunalne raz za 2 tyzdne, plasty raz za 4 tyzdne, kto ma viac odpadu, dostane vacsi smetiak.
Odpovedať
@atak77 je to tak ako povedali. My sme sa tiež dobrovoľne nahlásili v obci na smeti, keď sme kúpili dom a vedeli že tu budeme bývať. Od obce sme si vypýtali potvrdenie že tu platíme odpad. A odniesli sme do Bratislavy, kde máme trvalý pobyt, aby sme neplatili aj tam.
Odpovedať
@cache no u nas si tu frekvenciu vyberies. My mame 2x a prave v tejto frekvencii vzdy zoberu aj plasty a papier (tie sa davaju len do plastovych vriec, a ciste prehodia za plot, uchytia na plot a pod. :-) ak mas normálneho komunálneho odpadu viac,tak, citujem: V prípade potreby je možné v deň vývozu pripraviť samostané PRIESVITNÉ vrece s maximalnym objemom komunálneho odpadu 120 l/vrece, viditeľne označené nálepkou. Nálepku si občania zakúpia v pokladni Obecného úradu v čase úradných hodín v hodnote 2,00 €.
Odpovedať
@stastnyjim predpokladam, ze ste platili v obci, lebo v BA je to drahsie ja jednom mieste ste zrusili platbu, na druhom si platbu dali ja platim za odpad tam, kde mam TP, tam, kde zijem, byvam - tam kde produkujem ten odpad. @cina1 roumiem, celkom super riesenie to je ... u nas kazde 2 tyzdne, to je v pohode
Odpovedať
@atak77 Aj ja prerabam dom a tiez my smetiari smeti zoberu bez problemov.Trva,y pobyt tam nemam a smeti si platim tam kde byvam.Ale som si na kos napisala supisne cislo a nemam ziadny problem.Smeti my vysypu kazdy druhy tyzden a susedom to nevadi.Ked tam budem byvat a budem tam mat trvaly pobyt tak neni ziadny problem tam platit ved na dedine su lacnejsie ako v meste.A hruby odpad ked nepouzijem tak objednam kontajner a vyveziem za ktory si zaplatim.
Odpovedať
@atak77 nie preto že je to drahšie, ale preto že naozaj tu produkujeme celý svoj odpad. Tak potom je to v poriadku a tvoje vysvetlenie pani na úrade je úplne postačujúce. Ja by som to už ďalej neriešil, keďže TP máš inde, tak tam platíš aj odpad.
Odpovedať
to ako sa obec rozhodne okrádať VZN kom ja byvam v meste a na dedinu chodím na vikend. aj na dedine musim zaplatiť za odpad akoby som tam býval , aj sestra čo tam príde 2x ročne takže žiadne osobodni a pod
Odpovedať
@vrajmantak a komu patri ten dom na dedine + kto ma tam trvaly pobyt?
Odpovedať
Darmo tu citas odpovede, ze ten plati,iny zase nie. Jedine presne info dostanes na mestskom/obecnom urade danej obce,kde mas nehnutelnost. Kazda obec ma totizto pravo si svoje VZN upravit podla svojich prestav. Niektora obec uzna, ze platis napr.v inom mieste,ci uz trvaleho,alebo prechodneho bydliska,ina zase netoleruje a musis platit na oboch miestach. Takze prines potvrdenie o tom, ze platis v inom mieste a poziadaj o zrusenie,alebo znizenie platieb.Je na obci,ako ma ustanovene vo VZN a ci ti uzna,alebo nie.
Odpovedať
@majki555 áno, odpoveď nájdeš vo VZN obce, ale ani obec nemá právo vydať VZN v rozpore so zákonom. Odporúčam naštudovať č. 582/2004 z.z., § 77 a ďalej a najmä § 82, ktorý upravuje, kedy možno poplatok znížiť alebo odpustiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@fidorka7 Presne to som teraz chcel napísať aj ja. :-)
Odpovedať
@fidorka7 asi sa vyznas v tom zakone co z neho pre mna plynie? ma obec pravny narok na to aby som tam musel platit ked tam nebyvam a platim si inde kde mam TP?
Odpovedať
@atak77 Obec poplatok zníži alebo odpustí za obdobie, za ktoré poplatník obci preukáže splnenie podmienok na zníženie poplatku alebo odpustenie poplatku a predloží podklady, ktoré obec určila všeobecne záväzným nariadením,11) že viac ako 90 dní v zdaňovacom období sa nezdržiava alebo sa nezdržiaval na území obce. - choď na obecný úrad a požiadaj o zníženie poplatku z dôvodov, ktoré zákon vymedzuje, mali by Ti poradiť, aké doklady musíš k žiadosti doložiť.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?