Rodinne domy v BA - povinnost prihlasit sa na zber odpadu zo zahrad

Neviem ci som spravne zaradila diskusiu, ale Bratislavcania, ktori mate rodinny dom, viete o tom, ze do 31.1.2017 je povinnost sa registrovat na magistrate do systemu zberu odpadu zo zahrad? Ja som to len nahodne pocula v radiu. Viac info tu aj s tlacivom: http://www.bratislava.sk/biologicky-r...
Odpovedať
Hej vieme o tomto zazraku. Trepat sa na postu, aby som im oznamila ze od nich nic nechcem. Alebo da sa to uz aj online poslat?
Odpovedať
@atlaska myslim, ze tam bolo len osobne alebo postou :)
Odpovedať
@atlaska da sa aj postou poslat.
Odpovedať
Profilova fotka
Mne sa to nahodou paci..minuly rok som sa "trapil" so zelenym odpadom... poziadam o komposter...
Odpovedať
@gashtaan ja mam behat na postu a platit postovne,lebo od nich nic nechcem? @richard71 kazda cast ma zeleny dvor tam to vyvezem a mam pokoj, mne nestaci na moju zahradu nadoba raz za dva tyzdne. V lete to bude vsetko pachnut, hnit ....navyse musim vsetko strihat na amle kusky do nadoby. komposter mam. Predpokladam, ze vyvoz smeti tym padom do par mesiacov pojde hore.zadara to robit nebudu.
Odpovedať
@atlaska Ma to byt zadarmo. Mne to tiez vyhovuje, lebo takto bolo treba chodit zakazdym do zberného dvora.
Odpovedať
@fosilka my travu skoro nemame, ale z normalneho travnika ti to stacit nebude ani zo zahrady, konare,burina,odkvitnute kvety a ta hniloba v lete :-p co to je ist do zberneho dvora? 5minutova zalezitost. Dvory budu, kto chce nech si pyta nadobu, ale ja ju nechcem,nepotrebujem,tak naco im to mam ohlasovat?
Odpovedať
Najúrodnejšiu pôdu a bez hnojenia sme mali pod starým stromom s hrubou vrstvou zhnitého lístia. Zbavovať sa trávy alebo lístia je ako rozhadzovať peniaze.
Odpovedať
@atlaska niet lepsieho hnojiva ako je vlastny kompost. Este je aj zadarmo a viem co je v nom. Dobre spraveny kompost nikdy, ale naozaj nikdy nepachne, lebo tam nic nehnije, nekvasi. Staci mu venovat minimum casu. Ani tolko co stravis kym odpad vytrepes na zberny dvor. Mne sa strasne rataju ti, co trepu pokosenu travu a ostatne kompostovatelne zvysky do kontajnera alebo ich vlecu na zberny dvor a potom obiehaju po hobbymarketoch aby si za tazke peniaze kupovali kompost, najlepsie s EKO-BIO-Natur certifikatom. Kompost, ktory bol vyrobeny z odpadu, ktory pred rokom odvliekli na zberny dvor.. :-S
Odpovedať
@zita19 zberny dvor kompostuje potom odpad, ja mam odpadu velmi vela, nato by som musela mat komposter velky ako kontajner aby mi stacil na sezonu. komposter mam, na zvysky z kuchyne, ale drvit doma konare nemienim a trava by nemala ist do kompostera. Hnitie myslim v tych nadobach hnedych. vies ako smrdi trava po dvoch dnoch v lete v plaste?
Odpovedať
@atlaska trava do kompostera moze ist, len treba vediet ako ju tam dat. Staci ju prekladat hlinou, alebo napriklad natrhanymi papierom (najlepsi je papier zo skartovacky). Rozhodne ju tam netreba len tak kydnut z kosa od kosacky. A ked nie do kompostera, tak sa s nou da mulcovat poda. My mame na zahrade 3 klietky, kazdy rok ich naplnime az povrch. Hrube konare rezeme na palivo pod kotlik, drobne konare sa susia na podpal. Komu smrdi trava v plastovom komposteri, nevie ako sa ma kompostovat. Tot vsio.
Odpovedať
@atlaska ako to že to nechceš. Je to predsa normálne že si každý kompostuje svoje BRKO na svojom alebo to obec pozbiera a vysporiada sa ona s tým. Teraz je na to aj zákon. Vyviesť na zberný dvor je to zakázané. Nesmú to prijať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Kosačku treba používať bez zbernej nádoby, rozdrvená tráva sa rovnomerne rozloží po trávniku, nevidno ju. predpokladám že do konca leta zhnije. Taký trávnik netreba hnojiť, a ani polievať ak sa nekosí počas sucha.
Odpovedať
@stastnyjim ved je zakonom dane ze kazda obec musi mat zberne dvory na zeleny odpad. komposter mam, ale ak mam kompostovat celu zahradu,potrebujem aj drvicku kupovat,alebo strihat na minikusky cele dni.
Odpovedať
@zita19 stale nechapes rozdiel medzi komposterom a medzi plastovou nadobou. ty mas tri klietky, ja ich tri nechcem a ani nemam uz kam dat,jedine ubrat niekde zo zahrady alebo ich mat na ociach v okrasnej zahrade. ani hnojivo z kompostera nechcem,hadzem tam burinu.
Odpovedať
Profilova fotka
@zubata9 ked pokosim travnik a necham to tam, tak po takom travniku sa prakticky neda chodit, vsetku tu drobnu travu si nanosim do domu.... a travu do kompostu? Klasicky trravnik sa prakticky musi hnojit, je to zalozene na kope dusika. A potom tym hnojit co? Jahody? Kompostovanie sa da aplikovat len pri "divokom" travniku, ked mi je jedno, co tam rastie a ako.....a netreba to hnojit a pokosit staci raz za 2 tyzdne. Taky ale nie kazdy chce.
Odpovedať
@margarita Fakt ťa zaujíma moja odpoveď? Nesmie sa kosiť príliš nízko. To má len názov trávnik, ale obsauje aj ďatelinu, púpavu... a tie dodajú do pôdy čo treba, a udržia vlhkosť. Kosiť treba zakaždým keď trávnik povyrastie, aby netrebalo krovinorez, a aby drť po kosačke nebolo vidno. Do domu si môžeš nanosiť aj blato a prach, preto sa ľudia prezúvajú.
Odpovedať
@margarita Väčšine ľudí drť na trávniku vadí, takže ju radšej treba kompostovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@zubata9 ale to potom nie je to, co vacsina ludi (v novostavbach v BA) pestuje okolo domu ako travnik. Suhlasim, lucna zmes s datelinou, pupavou, viacerymi druhmi trav a kvetov atd. takto funguje. Ale tie zmesi lipnice, kostravy a matonohu , co tvori tranviky okolo novostaviebn, sa, pokial viem, spravaju inac. Tie sa masivne hnoja dusikom a kosia na nejake 4 cm. Z toho dobry kompost sa asi ani spravit neda.
Odpovedať
@atlaska v ktorom? pokiaľ viem, tak BRKO si má každý poriešiť sám, buď ti dá obec/mesto kompostér a budeš si sama kompostovať alebo tú nádobu a minimálne raz za 14 dní to od teba zoberie. Teraz by to každá obec/mesto malo riešiť takto, pokiaľ som dobre pochopil zákon. To by som potom ja mohol zobrať vozík, a voziť z celého Žitného Ostrova aj niekoľko stoviek ton ročne do Bratislavy. Neviem či by sa páčilo potom Magistrátu, ak budú mať väčšie náklady ako dokážu potom tento odpad zhodnotiť.
Odpovedať
@stastnyjim nemohol u nas sa kontroluju obcianske preukazy takze iba ak mas trvaly pobyt mozes vyviest odpad.
Odpovedať
Aky je rozdiel - financny- medzi odvozom na zberny dvor a jednym postovnym ?
Odpovedať
ak toto porieši pohadzovanie záhradného odpadu kadetade, ja som za. Ešte sa nás to netýka, ja pevne verím, že budeme vedieť všetok odpad spracovať a následne recyklovať v záhrade, ale ak aj obec vyvezie nejaký ten kontajner, nemám s tým problém. Vadí mi skôr to, že ludia by mali radi záhradku ale následne svoje odrezky - celé kopy vyvezú za najbližší roh! Ťaží sa im do zberného dvora alebo zakúpiť si drvičku na konáre! A tak pri prechádzkach vídam hromady zrezaných tují, rozdrapené plastové vrecia s orezanými konármi a nedajú si ani tú námahu, aby to dali mimo dohlad! Bachnú to rovno k cestičkám či cudzím na pozemky! :-p
Odpovedať
Dnes mi prišlo od obce Dolné. Koč. oznámenie o koposteroch že ich dávajú zadarmo ale za prenájom . Viete mi poradiť či musím brat od obce komposter keď mám vlastný kompost hnojisko na zahrade vytvorené už roky.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?